Windows 7 upgrade XP-ről és Vistáról

Ha megvettük a Windows 7-et, a legtisztább megoldás az, ha teljesen
újratelepítjük a rendszert, ám ezt a műveletet sokan szeretnék
elkerülni. A rossz hírünk az, hogy a Microsoft frissítési politikája nem
túl felhasználóbarát, ezért jó eséllyel nem tudjuk elkerülni;
cikkünkből kiderül, hogy a meglévő Windows verziójától illetve a
telepíteni kívánt Windows 7 verziótól függően milyen lehetőségeink
vannak.

Frissítés Windows Vistáról

A leggyorsabb és legkényelmesebb megoldást a tényleges frissítés jelenti, sajnos erre csak kevés esetben van lehetőségünk. Alapfeltétel, hogy Windows Vista operációs rendszerünk legyen, valamint az is, hogy a Windows 7 legalább olyan tudású legyen, mint amilyen a már telepített Vista. Azaz Vista Home Premiumról lehet Windows 7 Ultimate-re frissíteni, de Vista Ultimate-ről Windows 7 Home Premiumra már nem. Alapfeltétel továbbá, hogy 32 bites Vistáról csak 32 bites Windows 7-re, 64 bites Vistáról csak 64 bites Windows 7-re lehet frissíteni. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy a Windows Vista és a Windows 7 mely kiadásai azonos tudásúak; adott Vista verzióról csak a vele egy sorban, vagy annál lejjebb elhelyezkedő Windows 7-re lehet frissíteni.

    Windows Vista verziója      Windows 7 verziója
          Starter                        Starter
          Home Basic                  Home Basic
          Home Premium             Home Premium
          Business                      Professional
          Ultimate                      Ultimate

Ha gyengébb verziójú Windows 7-re szeretnénk frissíteni, 32 és 64 bites verziók között szeretnénk váltani, akkor a megoldás sajnos már nem olyan barátságos, mindenképpen a teljes telepítési procedúrát el kell végeznünk, és nem ússzuk meg a programjaink újratelepítését sem. Az egyedüli segítség, amelyet a Microsoft ad, az az Áttelepítő nevű alkalmazás, ezt a dokumentumok valamint a programbeállítások átköltöztetésére használhatjuk, így legalább a munka egy részét megspórolhatjuk. Az Áttelepítőre rögtön visszatérünk!

Frissítés Windows XP-ről

Mivel Windows XP-ről nem tudunk közvetlenül Windows 7-re frissíteni, két lehetőségünk van. Az egyik az Áttelepítő használata – erre rögtön visszatérünk. A másik megoldás banálisnak tűnik, de tökéletesen működik, először frissítenünk kell Vistára, majd ha ezzel megvagyunk, akkor a Vistát frissíthetjük Windows 7-re – az előző fejezetben taglalt szabályok betartásával persze. A dupla frissítéses módszerhez egy Vista telepítőlemezre is szükségünk lesz. (Aktiválni nem kell a Vistát, így szériaszám nem kell.)

Windows Easy Transfer – Áttelepítő

A következő esetekben tehát nem lehet frissíteni közvetlenül; 32 bites Windowsról 64 bites Windows 7-re való frissítés vagy fordítva, frissítés Windows XP-ről Windows 7-re, frissítés Windows Vistáról „gyengébb” Windows 7-re. (Illetve akkor is, ha a régi és új rendszerek nem azonos nyelvűek.)
Álljunk pozitívan a dologhoz; a teljes újratelepítés nem feltétlenül baj: akinek régebbi Windowsa van, amit már lelassított a sok feleslegesen telepített szoftver és az utánuk maradt szemét, annak már önmagában ezért megéri.

Az áttelepítés folyamata összefoglalva a következő:
1: az Áttelepítő (Windows Easy Transfer) segítségével másolatot készítünk adatainkról és beállításainkról
2: telepítjük a Windows 7-et, mint új operációs rendszert (lehet ugyanarra a partícióra és másikra is, mint amin a jelenlegi operációs rendszerünk van, vagy akár másik gépre is)
3: visszatöltjük adatainkat és beállításainkat az Áttelepítővel
4: újratelepítjük a szükséges programokat.
Ebből könnyen belátható, hogy nem egy automatizált, 10 perces folyamatról van szó – úgyhogy lássunk is neki!

Első lépés: az adatok elmentése

Még mielőtt elindítanánk az Áttelepítőt (Windows Easy Transfer), erősen ajánlott kézzel egy extra biztonsági másolatot készíteni minden fontos adatról – így például a saját mappákban tárolt képekről, dokumentumokról és levelekről. Bár az Áttelepítő jól működik, azért jobb félni, mint megijedni! Arra figyeljünk, hogy ne a rendszerpartícióra másoljuk fel az adatokat!

Ha megvan a mentés, akkor a Windows 7 DVD-ről indítsuk el az Áttelepítőt; [DVD betűjele:]supportmigwizmigwiz.exe. A program az adatok átvitelére három lehetőséget kínál fel, nekünk, mivel az adott gépet frissítjük, a harmadikat kell kiválasztanunk. A következő lépésben meg kell adnunk, hogy menteni, vagy visszaállítani akarjuk-e az adatokat, beállításokat – itt értelemszerűen a régi számítógép opciót kell kiválasztanunk. Ezek után várnunk kell, amíg a program végignézi, hogy mennyi adatot kell átmozgatnia. A Testreszabás linkek segítségével egyénileg is választhatunk fájlokat.

Ha készen vagyunk, a Tovább gomb megnyomása után még megadhatunk egy jelszót arra az esetre, ha nem szeretnénk, hogy véletlenül más is megnyithassa a mentett adatokat, de ez nem kötelező. Végül még meg kell adnunk egy helyet, ahová az adatok másolását kérjük – erre jó választás egy külső merevlemez. (Az illusztrációhoz Windows XP-n készült képeket használtunk, de a folyamat Windows Vistán is ugyanezeket a lépéseket tartalmazza.)

Második lépés: a Windows 7 telepítése

Indítsuk újra gépünket, a Windows 7-es telepítőlemezről! Amikor a telepítés lépéseinél ahhoz a ponthoz érünk, ahol választhatunk a Frissítés és az Egyéni (Haladó) között, válasszuk ez utóbbit. Célnak jelöljük meg a kívánt partíciót (ami lehet az eddigi Windowst tartalmazó partíció és új partíció is). Bár ezt lehetőségünk van törölni vagy formázni, mégse tegyük: a régi Windows átkerül majd a Windows.old mappába, így ha valami adatra esetleg még szükségünk lenne, akkor később megtalálhatjuk. (Később kézzel törölhetjük majd az egész mappát, ha már biztosan nem kell.)

Maga a telepítés ezek után semmiben sem tér el a megszokottól: pár adat megadásán és pár opció kiválasztásán túl más dolgunk nem lesz, mint megvárni a Windows 7 elindulását. Ha minden működik, lejöttek a frissítések, akkor nekiláthatunk az elmentett adatok helyreállításának.

Harmadik lépés: adatok visszaállítása

Indítsuk el most már a frissen telepített Windows 7 alól a Windows Áttelepítőt (Start menü/Kellékek/Rendszereszközök). A megfelelő opciók kiválasztása után mutassuk meg neki az első lépésben készült fájlt.

Sajnos abban az esetben, ha a korábbi Windows és a hetes nem azonos nyelvűek, akkor csak a fájlok átvitelére lesz módunk, a finombeállításokéra nem.

Ha esetleg több felhasználós rendszerről frissítettünk, a speciális beállítások opció segítségével megadhatjuk, hogy melyik felhasználó adatai melyik új fiókba kerüljenek – és ugyanezt megtehetjük a régi meghajtókkal is.

Negyedik lépés: programok újratelepítése

A folyamat végén még ellenőrizhetjük, hogy pontosan mi hova került.

Ezen kívül egy teljes listát is kapunk a régi rendszeren telepített programokról is. A migráció befejező lépéseként a programokat is újra kell telepítenünk.

Szólj hozzá a cikkhez