Kellemest a hasznossal: Hybrid Sleep

A Windows 7 a korábbi rendszerekhez hasonlóan támogatja a fejlett energiagazdálkodás funkciót (ACPI), így lehetőségünk van a rendszer készenléti üzemmódba kapcsolására, hibernálására – a Vista és 7 esetében pedig akár a két műveletet egyszerre is elvégezhetjük.

A Windows telepítéskor automatikusan engedélyezi a hibernálás funkciót, mely egy kényelmes módja számítógép “lefagyasztásának”, hiszen a rendszer ilyenkor abszolút nem fogyaszt energiát, mégis mentve maradnak beállításaink és futó programjaink sem állnak le. A hibernálás alkalmával a Windows egy speciális képfájlba, a rendszertöltő partíción található “hiberfil.sys”-be menti az operatív memória tartalmát és a rendszer állapotát, majd kikapcsolja a hardvert. Hibernált állapotban a számítógép akár szét is szedhető (alkatrészeket természetesen nem cserélhetünk!), szállítható, takarítható, a következő bekapcsolás alkalmával pedig az éppen aktuális állapotot kapjuk vissza, minden futó programunk tovább működik, a megnyitott fájlok továbbra is szerkeszthetők maradnak.

A Windows hibernálásához kattintsunk a Start gombra, majd a kijelentkezés gomb melletti nyílra mutatva válasszuk a Hibernate parancsot. A hibernálás, csakúgy mint a rendszer felébredése néhány másodpercig eltart. A hibernáláshoz bizonyos alapkövetelményeknek meg kell felelnie a merevlemeznek és a funkciót az alaplapi chip-készletnek is támogatnia kell, de a Vista-képes számítógépeknél ez már nem jelenthet problémát.

[ Hibernálás ]
Hibernálás

Láthatjuk, hogy a hibernálás mellett a “Sleep”, azaz a készenléti üzemmód is elérhető. Ez némileg különbözik a hibernálástól, az adatok továbbra is a memóriában maradnak, így minden programunk és fájlunk nyitva marad, a számítógép viszont alacsony energiafogyasztású módba kerül. Ilyenkor a processzor (típustól függően) nulla vagy igen alacsony órajelen működik, az összes merevlemezes egység és egyéb hardver kikapcsol, mindössze az alaplap és a memóriák maradnak áram alatt. Amikor megnyomjuk a számítógép bekapcsoló gombját, a Windows másodpercek alatt visszatér eredeti állapotába. Alvó üzemmódban nem áramtalaníthatjuk a gépet, hiszen ez egyenértékű lenne a rendes működés közbeni kikapcsolással és az ezzel járó adatvesztéssel.

A Windows Vista-ban megjelent egy új energiagazdálkodási mód a “Hybrid Sleep”, vagyis a kevert módú alvás. A Vista ebben az állapotban ötvözi a két üzemmód minden előnyét – bekapcsolás után a számítógép alig egy másodperc alatt üzemkész lesz viszont alvó üzemmódban bármikor áramtalaníthatjuk a rendszert, mert egyben az állapot is lementésre kerül. Hogy tisztább legyen: hybrid sleep-be kapcsolva a Windows lementi a memóriaképet a “hiberfil.sys”-be, azonban nem állítja le a gépet, csak készenlétbe helyezi azt. Így aztán mi döntünk arról, hogy visszakapcsoljuk, vagy áramtalanítjuk azt. Ha a második mellett döntünk, a Windows következő induláskor hibernációból tér majd vissza.

A Hybrid Sleep engedélyezéséhez nyissuk meg a “Control Panel/System and Maintenance/Power Options” vezérlőpultot, majd a kiválasztott energiagazdálkodási profil alatt kattintsunk a “Change advanced power settings” hivatkozásra. A részletes beállítások ablakban engedélyezzük a hibrid alvást. Ugyanitt beállíthatjuk, hogy a Start menün vagy a számítógépházon található leállítás gomb is alapértelmezettként a Sleep funkciót aktiválja.

[ A hibrid alvás üzemmód engedélyezése ]
A hibrid alvás üzemmód engedélyezése

Ezek után a leállítás menüből természetesen eltűnik a hibernálás funkció is. A hibrid alvást használva biztosak lehetünk benne, hogy a számítógép mindig azonnal munkára kész lesz, ha pedig alvás közben lemerülne az akkumulátor, vagy áramszünet következne be, akkor sem történik baj, mert a rendszerkép le van mentve a hibernációs fájlba. A dolog egyetlen hátránya, hogy így a készenléti módba váltás valamivel tovább tart (kb. 10-15 másodperc), mintha kihagynánk a hibernációs fájl készítését.

[ Hybrid Sleep ]

 

 

Szólj hozzá a cikkhez