Internet megosztása wifi-n, avagy hogyan csináljunk hot-spot-ot gépünkből

Gyakorlatilag feleslegessé teheti az otthoni és kisirodai routereket az az alkalmazás, mely a Windows 7 operációs rendszer egy mindeddig kiaknázatlan lehetőségére épít.

Egy kis philadelphiai fejlesztőcég, a katonai hálózati rendszereket fejlesztő Nomadio alkalmazásával  bármilyen WLAN-adapterből virtuális Wi-Fi router, illetve hozzáférési pont alakítható – legalábbis elvileg. Az egyszerűen használható Connectify lényegében befejezi a Microsoft mérnökei által 2006-ban félbehagyott munkát, melynek eredményeként a Windows 7-be kódszinten bekerült a funkció, csak éppen szoftver nem készült hozzá és támogatást sem kapott. Ez a funkció egyébként Mac OS X platformon már régóta elérhető, ugyanakkor ez az első alkalom, hogy windowsos számítógépeken is ki lehet próbálni a virtuális hozzáférési pontot.

A Connectify több szempontból különbözik a Windows operációs rendszerekkel régóta elérhető helyi internetmegosztás funkciótól. A program bekapcsolása után a noteszgépbe épített WLAN-adapter a routerekhez és hozzáférési pontokhoz hasonlóan saját vezeték nélküli hálózatot épít fel, saját SSID-vel, így más Wi-Fi eszközök, például telefonok is elérhetik az internetet a számítógép kapcsolatán keresztül.

A program ráadásul elméletileg arra is lehetőséget ad, hogy a WLAN adapter egyszerre üzemeljen hotspot üzemmódban, és közben csatlakozzon egy másik hotspothoz, ezzel lényegében bármilyen vezeték nélküli internetelérés továbbosztható a segítségével. Az alkalmazás egyelőre kizárólag Windows 7 operációs rendszerek alatt működik, és elvileg az összes kurrens WLAN-adapterrel kompatibilis – bár mi egy Intel Wi-Fi Link 5300AGN vezérlővel nem tudtuk működésre bírni.

A Connectify-jal az internetmegosztás, illetve a virtuális hotspot létrehozás a fejlesztők ígérete szerint gyerekjáték: elég megadni, melyik kapcsolatot szeretné a felhasználó továbbosztani, mi legyen a hálózati azonosító, a program emellett automatikusan bekapcsolja a WPA2 titkosítást is – ehhez is külön beállítható a kulcs. Az alkalmazás béta változata ingyenesen kipróbálható, a végleges verzió a fejlesztők ígérete szerint még idén várható. A kész Connectify-ből várhatóan két konstrukció, egy bannerekkel ellátott ingyenes, valamint egy fizetős változat készül majd.

Letöltés: Connectify.me

Forrás: hwsw

 

Szólj hozzá a cikkhez