Gyorsítsuk a rendszert – RAM-drive élesben

Most egy olyan módszert fogok bemutatni, amivel jelentős teljesítmény növekedést érhetünk el ingyen!

Ha van némi “felesleges” RAM-unk, akkor létrehozhatunk egy virtuális meghajtót, ami a memóriában helyezkedik el, így sebessége messze meghaladja, még a leggyorsabb SSD-ket is.

Az alábbi képeken összehasonlíthatjuk lemezműveletek sebességét egy SSD és egy RAM-drive között:


Az SSD meghajtóm átlagos sebessége 200 MB/sec,


míg a RAM-drive-om eléri az 1.5 GB/sec átlagsebességet is!

A sebesség különbség tehát legalább hétszeres, egy hagyományos merevlemezes meghajtóhoz képest pedig akár hússzoros is lehet.

Mi kell hozzá?

A legegyszerűbben a RAMDisk nevű segédprogrammal valósíthatjuk meg, mely 4 GB-os méretig ingyenesen használható RAM-drive-ok készítésére.
Ha rendelkezünk legalább 4 GB RAM-mal, akkor 1 GB-ot szívfájdalom nélkül “feláldozhatunk” a cél érdekében (ahogyan én is tettem).

Töltsük le és telepítsük az alkalmazást.


A Startmenü-ben megtaláljuk a programot.


Beállíthatjuk a lemez méretét és formátumát, de később is módosíthatjuk a lemezkezelőben.

Miután létrehoztuk új RAM-drive-unkat, előfordulhat, hogy nem jelenik meg a meghajtók listájában. Ilyenkor kattintsunk jobb gombbal a Számítógép-en (Sajátgép-en), majd válasszuk a “Kezelés” opciót, ott pedig a lemezkezelést és formázzuk meg a lemezt, majd rendeljünk hozzá egy betűjelet. (Bővebben itt olvashatsz erről.) Én az “R” (RAM-drive) betűjelet adtam hozzá.

Adódik a kérdés, hogy ha a RAM-ban tárolunk adatokat, azok elvesznek-e a gép kikapcsolásával. Nos igen. Illetve nem, ha a következő beállításokkal megadjuk, hogy egy lemezkép formájában mentse el azokat kilépéskor, és töltse be indításkor:

Aki nagyobb biztonságban szeretné tudni az így tárolt adatait, az beállíthatja azok adott időnkénti, automatikus mentését is az “Autosave” funkció engedélyezésével.

A keretprogram futtatása csak a virtuális lemez létrehozásához, elindításához, ill. leállításához szükséges, vagyis nem kell a háttérben folyamatosan futnia, hiszen a meghajtó kezeléséről egy kernel-driver gondoskodik. (Miután elindítottuk, a gép ki/be kapcsolása után is elérhető marad.)

Költözés…

Mivel a RAM kapacitása véges és ráadásul a boltban sem adják ingyen, jól meg kell fontolnunk, mire is használjuk.

Egyesek egy teljes virtualizált operációs rendszert futtatnak RAM-drive-on, ami gyorsabban fut (!), mintha a fizikai gépen lenne:


A sebesség lenyűgöző!

Mások egyből a Windows lapozófájlját szeretnék ide helyezni, ami viszont nem ajánlott, lévén, hogy épp akkor használná a rendszer a lapozófájlt, ha fogytán a fizikai memória, ezzel viszont pont annak méretét csökkentjük. A másik ok pedig, hogy a lapozófájl ajánlott minimális mérete is nagyobb, mint a RAM mérete, tehát lehetetlen probléma nélkül kivitelezni.

A legjobban azoknál az alkalmazásoknál tudjuk kihasználni az extra sebességet, amelyeknél nagy hangsúlyt kapnak a lemezműveletek. Érdemes tehát a programok átmeneti tárolóját (cash,temp) ide irányítani.

Nézzünk néhány felhasználási javaslatot:

Az egyik híresen nyögvenyelősen induló program a Photoshop. Két lehetőségünk is van, vagy egy ún. portable (hordozható) verziót másolunk egy az egyben a RAM-drive-ra, vagy egy rendesen telepített verziót állítunk be a következő módon:


Az “R” a RAM-drive betűjele. Ez csak sok memóriával rendelkezőknek ajánlott, hiszen 1 GB alatti méretet nem érdemes megadni.

A Firefox is lassan szokott indulni, nézzük, hogyan költöztethetjük őt is a memóriába.
Keressük meg a profilunk mappáját és másoljuk a RAM-drive-ra, majd szerkesszük át a “profiles.ini”-ben az “IsRelative” értékét “0”-ra, a “Path”-ot pedig értelem szerűen az új elérési útvonalra. A művelet közben ne fusson a Firefox és készítsünk biztonsági mentést módosított fájlokról! (Videós segítség is van a YouTube-on.)


Ajánlott a Total Commander használata, mert alapbeállításban az intéző nem mutatja a rejtett fájlokat és könyvtárakat.

Az Internet Explorer-rel nincs sok gondunk. Menjünk a beállításokba és adjuk meg a “Temporary Internet Files” új helyét:


A beállítások érvénybe léptetéséhez ki kell jelentkeznünk, majd be.

Nagy képfájlok szerkesztésénél, adatbázisokkal történő munkavégzésnél, vagy – tényleg sok RAM birtokosainak – videószerkesztésnél jöhet még jól a RAM-drive használata.

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Joshua

  Szia! Nero-val szerkesztett videófájlok majd ugyanúgy Nero-val történő a már megszerkesztett fájlok átkonvertálásánál is működhet? Ram van bőséggel (32GB a jelenlegi 🙂 leggyorsabból).

  Köszi!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of D. Jenco

  Köszi @Cartman
  Sziasztok. Letöltöttem a programot a leírás szerint, csináltam mindent. Nekem 6Gb ramm van a gépen Windows 8.1 pro x64 használok, ebből 2Gb használok Rammdisck-ként. a plusz teljesítményt lapozó fájl ként használom, az egyéni küszöb 100Mb és 2040Mb. A rendszer teljesitémnye szemlátomás javult a leállási idő 9 másodperc a rendszer felállás 27 másodperc lett. Ami máskor 1 perc 20 másodperc volt. a Vasam régi. 2mag E6600, 6Gb DDR2 800 Mhz. Javítót a Google Crome teljesítményén is. Gyorsabb az egész böngésző használata. Már most sokat javult a rendszer. Még tesztelek mit tudok még kihozni belőle, de csak ajánlani tudom azoknak akiknek régi a vas.
  Programm link: https://mega.nz/#!UkoAQK5Y!8d-LKVCp-AGWV8km_AnbxFjni_Y9zfxl4p1e8Mu-txk

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of sp3zoli

  Mit kell tenni ha nem akarom tovább használni? Elég ha törlöm a programot?
  Előre is köszi a válaszod.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez