WiFi optimizálás

Egy kis trükkel betekinthetünk szomszédaink WiFi profiljába és saját hasznunkra is fordíthatjuk a kapott információkat.

Ha zsúfolt vezeték nélküli hálózatok környezetében kell interneteznünk, nem árt odafigyelni a (net-)szomszédok hálózatára is, különösen az interferenciák elkerülése miatt.

A következő parancs futtatásával juthatunk a kívánt adatokhoz:

netsh wlan show networks mode=bssid

És íme az eredmény:

Mint látható, a parancs kilistázza az elérhető vezeték nélküli hálózatokat és emellett a jel erősséget, titkosítás típusát, valamint a használt “channel” azaz csatorna számát.

Igazi hackerek ilyen adatok alapján kezdenek WiFi hálózatok feltöréséhez, de mi most ebbe nem mélyedünk bele – már csak azért sem, mert nem tartom túl etikusnak az effajta dolgokat -, ha valakit mégis érdekel a téma, itt talál róla olvasnivalót (angolul).

A WiFi eszözök (802.11g/n) 2.4 GHz-es frekvencián kommunikálnak. Ettől térhetünk némileg el, ha különböző csatornákat választunk. Két csatorna között 5 MHz a különbség. Persze azt is figyelembe kell vennünk, hogy a routerek nem tudják MHz-re pontosan tartani az adott frekvenciát és általában a beállított érték mellett egy 25 MHz-es tartományt fednek le, ebből következik, hogy két szomszédos csatorna (pl: 5 és 6) még bőven képes egymást zavarni, viszont ha legalább 5 különbség van közöttük (pl: az 1-es és 6-os csatorna között 6*5=30 MHz) már nem léphet fel interferencia.

A WiFi rendszereknél a túlnépesedés esetén az első javasolható lépés – ezt az eszközök kézikönyvei is részletesen leírják – a csatornaváltás. A gyári alapbeállításokkal telepített WiFi router a rendelkezésre álló 12-13 csatornából általában a 6-osra áll rá, így egy lakótelepen hamar összejön egymás hatókörzetében (ne feledjük, ma már ez 100 méternél is nagyobb lehet) egy csatornán akár tucatnyi WiFi LAN is. Az ebből fakadó problémák megoldása a csatornaváltás.

Nem maradt más dolgunk tehát, minthogy fellapozzuk a routerünk kézikönyvét és beállítsuk a szomszédaink által használttól legmesszebb eső csatornát magunknak.

Persze vannak olyan eszközök, amik szintén ebben a jeltartományban működnek, pl: a Bluetooth eszközök is 2.4 GHz-et használnak, de még egy mikrohullámú sütő is 2.45 GHz en igyekszik megnehezíteni hálózatunk zökkenőmentes működését.

Aki szeretne többet megtudni a hálózatok lelkivilágáról, annak ajánlom figyelmébe az innen letölthető olvasmányt.

8 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Itt egy jó kis ingyenes, portabel alkalmazás a WiFi csatornák felderítéséhez, ha valaki nem akar a parancssorban turkálni:

  http://www.nirsoft.net/utils/wifi_information_view.html

  Androidra is van ilyen:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of pompom

  Nézegettem a routereimben hogy van ez:
  DLINK: és a leírása:
  TP-LINK:
  Úgyhogy GUI-n keresztül is állítható a routeren.
  Csak számomra az a kérdés hogy ez csak 11n Only módnál, vagy 11ng mixelt módnál is érezteti-e hatását..? mert a beépített helpje se egyértelmű, és a neten is hol így hol úgy értik..

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of pompom

  Esetleg PC oldalon ezt is tiltani kellene..?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Locky

  Nekem alapon 11-es. 🙂 És családi házban lakok, ritkán lát másik netet a benti gép csak az enyimet. – jó persze tudom milyen pest, ott Wi-Fi hegyén hátán 😀 Néha még a szomszédé bejön 3-as jelerősséggel aztán annyi.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez