Telepített alkalmazások mozgatása

Ha több meghajtód is van, esélyes, hogy ha az egyiken elfogy a szabad hely, egy másikra szeretnéd mozgatni a fájljaidat.
Ez nem is bonyolult, mindaddig, amíg nem a feltelepített programjaidat szeretnéd mozgatni.

Ha valaha is megpróbáltál már egy telepített játékot, vagy bármilyen alkalmazást, mondjuk a Program Files mappából, csak úgy elmásolni valahova és onnan elindítani, magad is tudhatod, hogy az eredmény egy hibaüzenet, vagy rosszabb esetben lefagyás lesz.

Hogyan lehet tehát telepített programokat mozgatni?

Két megoldás van a problémára, az egyik, hogy uninstallálod, majd az új helyre újra feltelepíted. Nos, ez elég kényelmetlen, keressünk valami “kockább” utat!
Szerencsére létezik egy egyszerűen kezelhető, hordozható alkalmazás, amit pont erre találtak ki:

Steam Mover

Az eszközt eredetileg a Steam-játékok pakolászására fejlesztették ki, de mint kiderült, kiválóan alkalmas más már telepített alkalmazások áthelyezésére is.
Tehát, ha fogytán a hely pl: a C meghajtódon, a Steam Mover-rel helyezz át néhány nagyobb játékot, programot egy másik meghajtóra!

Pakolásszunk!

Először is van néhány kritérium, aminek meg kell felelni:

  • a trükk csak NTFS fájlrendszeren működik, és csak Windows 7 ill. Vista oprendszereken, (Az XP-sek és FAT32-esek ne próbálkozzanak!)
  • csak teljes könyvtárak mozgathatóak vele,
  • előfordulhatnak (szerencsére csak nagyon ritkán), olyan komplex alkalmazások, amelyek nem hajlandóak együttműködni.

A program használata:

Töltsük le, és indítsuk el rendszergazdaként! (Jobb klikk a fájlon és megjelenő helyi menüből válasszuk a “Futtatás rendszergazdaként” opciót!)

Válaszd ki a mozgatni kívánt programot (vagy mappát) a bal oldalon, és a célmeghajtót és helyet a jobb oldalon, majd kattints a nyil ikonra!
Ekkor egy konzol ablakban lefut néhány parancs (egyszerű windowsos parancsok: xcopy, rd, mklink), ezt ki kell várnunk.

Miután a program végzett, létrejön a “csatolási pont” (Junction point) és máris indíthatjuk a mozgatott alkalmazást, ugyanúgy mint eddig, annyi különbséggel, hogy immár a másik meghajtón foglalja a helyet.

Az elmozgatott könyvtárak első ránézésre az eredeti helyükön is megmaradtak, de ha jobban megnézzük, az ikonjuk kiegészült egy kis nyilacskával, ami jelzi, hogy ezek már nem az eredeti könyvtárak, csupán linkek.

Ha vissza szeretnénk rakni az eredeti helyére a másik irányba mutató nyíl ikonnal bármikor megtehetjük.

Biztos vagyok benne, hogy a méregdrága, de még mindig nagyon kis méretű SSD meghajtók gazdái is igen hasznosnak fogják találni ezt az eszközt, de kísérletező kedvű, igazi DirtyWindows rajongók és sebesség-őrültek, akár kombinálhatják is az itt leírt módszerrel, és egy RAM-drive-ra küldhetik lusta programjaikat.

Elvetemült Elszánt XP felhasználók számára készült egy külön program, amivel szintén létrehozhatóak hasonló csatolási pontok, annak ellenére, hogy az XP natívan nem támogatja ezt. A program elérhető itt…

1 komment érkezett ehhez a poszthoz

Szólj hozzá a cikkhez