Mentsük ami menthető!

Mindenkivel előfordul, hogy újra kell telepítenie a rendszert, valami miatt. Ilyenkor igyekszünk biztonságba helyezni fontos dokumentumainkat, beállításainkat, könyvjelzőinket, stb. Aztán az új rendszeren, amikor vissza akarjuk állítani a jól megszokott korábbi állapotot, vagy sikerül, vagy nem. Utóbbi esetben fogjuk a fejünket, hogy erre, vagy arra miért nem gondoltunk.
Mostani írásomban a fájdalommentes backup készítéshez és visszaállításhoz szeretnék néhány tanácsot adni.


Még nincs veszve minden!

Mi menthető és mi
nem

Ha az egész meglévő állapotot elmentenénk és aztán visszaállítanánk, annak semmi értelme nem lenne, hisz az újratelepítés “okát” is magunkkal vinnénk az “új” rendszerbe. Ha mindent nem vihetünk, akkor mit hagyjunk ki? Elsősorban hagyjuk ki a rendszer file-jait, hiszen azt úgyis feltelepítjük újra. A telepített alkalmazásaink, játékaink is csak feleslegesen fognák a helyet a mentést tartalmazó lemezen, hisz az új rendszeren úgysem fognak elindulni, mivel rengeteg információt a registryben és egyéb más helyeken tárolnak, amiket nem lenne egyszerű elmenteni és visszaállítani. A dokumentumainkkal már egyszerűbb a helyzet, hisz az összes zenénket, filmeket, képeket, doc, ppt és miegyéb fájljainkat könnyedén egy biztonságos helyre másolhatjuk.
Ez nem elég? Persze hogy nem.
Mi lesz a szépen beállított Firefox könyvjelzőinkkel és egyéb beállításainkkal? Nos innentől bonyolódik a helyzet. Ezeket már nem olyan egyszerű elmenteni.

Mit, mivel,
honnan, hova

Alapvetően két fajta mentést készíthetünk: el kell döntenünk, a teljes rendszert (partíciót), vagy csak bizonyos fájlokat akarunk biztonságba helyezni, de kombinálhatjuk is a kettőt.

A teljes partíciók mentésének nagy előnye, hogy visszaállítás után a rendszerünk a korábbi állapotban, az összes alkalmazásunkkal, működőképesen fogad minket, a mentés pillanatának állapotához hasonlóan. Hátránya is viszont, hogy mivel mindent magában foglal, hiszen így a rendszer esetleges hibáit is tartalmazza. Méretben is ez a “legpazarlóbb” megoldás, mert magára a rendszerre nem minden esetben van szükségünk, hisz az bármikor újratelepíthető, és talán elég lenne, ha csak a felhasználói mappákat / beállításokat mentenénk.

Ha úgy döntünk, hogy csak bizonyos fájlokat mentünk, akkor sok értékes tárhelyet megspórolunk, de egy esetleges rendszerösszeomlás után, nem lesz kéznél a még működő rendszerünk biztonsági másolata, amit pár perc alatt újra működésre bírhatnánk, hanem kezdhetjük a rendszer újratelepítésével a munkát.

Az arany középút a legjobb megoldás, készítsünk teljes rendszermentést és különálló fájlszintű másolatokat is a legfontosabb állományainkról!

A lejjebb ismertetett segédprogramok egyszerűvé és kényelmessé teszik az adatmentést, de ha igazán jó backup-ot akarunk, nem ússzuk meg a kézimunkát sem. Nincs olyan varázsprogram, ami meg tudja mondani, hogy nekem mi a fontos. Jól szervezett mapparendszerrel és átgondolt, logikus adattárolással sokat könnyíthetünk a dolgunkon. Ha időben arra szoktatjuk magunkat, hogy mindent a helyére tegyünk (pl.: külön mappa a filmeknek, egy másik a zenéknek és így tovább…), akkor a mentés során könnyedén megtaláljuk, mi az ami fontos, és mi az ami nem.

Ha jó backupot akarunk készíteni, néha azt is meg kell tudnunk, vajon melyik alkalmazás, hol tárolja azokat az információkat, amikre szükségünk van. Régebbi egyszerűbb programoknál ez csak egy .ini kiterjesztésű file  volt a program könyvtárában. Ma viszont már van minden felhasználónak egy külön mappája és van a registry. Nos ami a registry-ben van arra vessünk keresztet, mert több munka lenne a mentés, mintha újra  megcsináljuk a beállításokat előröl.
Hála az égnek azért így is maradt még bőven menteni
való!
Menjünk csak be a C:\users\”felhasználónevünk”\AppData\Roaming mappába! Ha jól megnézzük a könyvtárneveket, nem mások, mint a telepített alkalmazásaink gyártóinak nevei, pl: Mozilla, Google, Skype, stb. Tehát itt tárolják a programok a beállításaikat. Jobban mondva itt is.
Ha ezeket a mappákat elmentjük, majd az új rendszeren, miután újratelepítettük kedvenc alkalmazásainkat, visszamásoljuk, akkor jó eséllyel mindent ott találunk és úgy ahogyan utoljára hagytuk.
Persze még így is lesz olyan program, ami amnéziás lesz.

Segédprogramok

A kifejezetten adatmentésre szolgáló programok közül csak felsorolás
szerűen néhány: Norton Ghost, Acronis True Image, Keriver, Genie Backup
és nem utolsó sorban a Windows 7 beépített backup eszköze.

Ezek mellett vannak olyan speciális backup programok, amik egy-egy adott alkalmazás beállításait hivatottak elmenteni. A böngészőink beállításait és az elmentett jelszavainkat az előző cikkünkben ismertetett alkalmazásokkal menthetjük el legegyszerűbben, ugyanott találjátok az Outlook és a különböző csevegő szoftverek adatainak mentéséhez készült programokat is.

Teljes partíciók mentése

Bármelyiket is válasszuk a fentebb felsorolt alkalmazások közül, mindegyikük alkalmas teljes merevlemez, vagy kiválasztott partíciók mentésére is. Néhány dolgot azonban figyelembe kell vennünk:
Takarítsunk és töredezettség mentesítsünk előtte! A Lemezkarbantartó lefuttatásával mentés előtt értékes helyet takaríthatunk meg a tároló médián. A töredezettség mentesítéssel nem csak gyorsíthatjuk a mentés folyamatát, de a folyamat sikeressége is múlhat rajta sok esetben!
Minden szükséges partíciót vegyünk bele a backup-ba! Tévedés azt hinni, hogy elég a C partíció mentése. A Windows betöltő információi sokszor egyáltalán nem azon a partíción kapnak helyet, sőt az is előfordulhat, hogy nem is ugyanazon a merevlemezen, mint ahová a Windows-t telepítettük! A Windows 7 előszeretettel készít egy kb. 100 MB-os partíciót, ami semmi másra nem jó, csak hogy betöltse a Windows-t és, hogy bosszúságot okozzon, ha kihagytuk a mentésből. Bár a fent említett segédprogramok elég intelligensek és megtalálják maguktól, mi az, ami kell, a legjobb ha szétnézünk a lemezkezelőben (Sajátgépen jobbklikk / kezelés / lemezkezelés).


Speciális eset az én gépemen

Ha nem vesszük be a mentésbe azt a partíciót, amiről valójában bootol a rendszer (nem muszáj persze), akkor a visszaállítás után előfordulhat, hogy nem talál magára a rendszer. Ilyenkor:

-Bootolj be a Windows telepítő lemezről
-Válaszd a Hibajavítás (Repair your computer) lehetőséget
-Válaszd a Parancssort (Command prompt)
-Írd be: bootsect.exe /nt60 SYS /force
-Indítsd újra a gépet

Fontos fájlok mentése

A fenti segédprogramok mellett, ezt kézzel is megtehetjük, de az ütemezés egyszerűsége miatt, ajánlott ezt is egy alkalmazásra bízni inkább.
Ehhez nem nagyon lehet sok jó tanácsot adni, hiszen mindenkinél más és más fájlok jelentik a pótolhatatlan értéket, de álljon itt egy lista, azokról, amiket érdemes menteni:
-a Dokumentumok mappában található saját fájljaink,
-összegyűjtött zenék, filmek, képek, program telepítők, stb.,
-böngészők beállítási, jelszavaink, Messenger log-fájlok,
-Office dokumentumok,
-asztali ikonok (én az egész Desktop mappát mentem általában)
-portable alkalmazások (az ő beállításaik általában átvészelnek egy új helyre másolást)
-a “C:uses”felhasználónevünk”AppData” mappa, bár ebből nem lesz mindenre szükségünk, jól jöhet ha kéznél lesz
-stb.


Ne bízzuk a Windows-ra, válogassunk alaposan!

Érdemes rászánni az időt és valóban mindent összeszedni, mert, ahogy az Apostol is megénekelte: “Utólag már sopánkodni kár” 😀

Mire mentsünk

A backup készítés “3-2-1” aranyszabálya szerint:
– mentés 3 példányban
– 2 féle adathordozóra
– ebből 1 legyen offsite, azaz külön tárolva

Persze otthoni felhasználóknak nem kell ennyire komolyra venni a figurát, de mindenképp olyan adathordozót használjunk, ami megbízható. Részemről nem preferálom a CD/DVD-re való mentést, mivel a reklámszövegek ellenére, nálam nem állták ki a megbízhatóság próbáját. Ugyanez a helyzet a pendrive-okkal is (ezek egyébként korlátozott kapacitásuk miatt sem mindig alkalmasak). A legjobb megoldás egy külön erre fenntartott külső merevlemez, amit csak akkor csatlakoztatunk a géphez, ha épp mentünk, vagy visszaállítunk.
Ha csak egyetlen merevlemezünk van, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogy egy külön partícióra készítjük a mentéseket, hogy egy esetleges Windows újratelepítés ne járjon adatveszéssel, de a merevlemez meghibásodása esetén ezzel sem érünk sokat.

Mikor mentsünk

Az egyik legfontosabb kérdés ez. Hiába van mentésünk, ha elavult. Érdemes rendszeres időközönként automatikus mentést beállítani. Persze adódik a kérdés, honnan vegyünk annyi tárhelyet, hogy a minden héten/nap lefutó mentési folyamathoz elegendő legyen? Nos, erre két megoldás van: vagy töröljük a régebbi mentéseket, vagy úgy nevezett inkrementális backup-ot készítünk. Az ilyen mentések mindig hozzáírnak az előző mentéshez, és csak azok a fájlok kerülnek tárolásra, amik megváltoztak.


A gép forog, az alkotó pihen…

Ajánlott a teljes partíciókról hetente új mentését készíteni és a régieket törölni, valamint egy inkrementális mentést beállítani a legfontosabb fájlokhoz. Ezzel a kombinációval használhatjuk ki a legjobban a rendelkezésünkre álló tárhelyet. Mielőtt azonban törlünk egy “régi” mentést annak érdekében, hogy az újak elférjenek, győződjünk meg róla, hogy alkalmas lesz-e az új is egy esetleges rendszer visszaállításra! Ha már alig működik a gépünk, vagy tele vagyunk vírusokkal, nem érdemes letörölni a korábbi mentést, csak azért, hogy a végelgyengült rendszerünket elmenthessük, mert sok hasznát annak úgysem vennénk.

Soha ne legyen rá szükség

Kezünkben tehát minden eszköz és tudás az adatmentéshez. Essünk is neki a munkának, hogy ha megtörténik a baj ne kelljen siratnunk az adatainkat. Reméljük soha nem lesz rá szükségünk, de azért mindig legyen kéznél egy jó mentés! 😉

Bár nem kifejezetten adatmentésre való, érdemes megemlíteni, hogy akár virtuális gépbe is költöztethetjük a teljes rendszerünket, így bármikor újra előszedhetjük, ha netán benne felejtettünk volna valamit! 😉

Szólj hozzá a cikkhez