Tisztességes Warez?

A wikipédia szerint “A Warez egy internetszleng-kifejezés, ami a jogvédett tartalmak jogsértő kereskedelmére utal. Fő területe a világháló, ahol a szervezett csoportok…” Bla – bla -bla…

A warez egész más szerintem. A warez a mindennapjaink része, ami ugyanolyan megszokottá vált, mint a reggeli kávé, vagy hogy kiürítjük a postaládát nap mint nap. Mindannyiunk böngészőjében ott lapulnak az elmentett könyvjelzők, azokhoz az oldalakhoz, amikre semmi másért nem járunk, csak hogy beszerezzük a mindennapi betevő filmeket, játékokat és programokat. Mindannyian bűnözők vagyunk?
Számold csak össze a gépeden lévő programok, filmek, stb bolti árát! Jah, hogy ez nem is olyan egyszerű? Nem is tudod melyik mennyibe kerül igaz?
Sokba. Annyira sokba, hogy ha valóban mindet ki kellene fizetned komoly bajban lennél.
Most széttárt karral azt kérdezed: – De hát honnan lenne nekem erre pénzem?  – Még jó hogy letöltöm valahonnan!
El is jutottunk a legfontosabb kérdéshez. Ha letöltöd és nem fizetsz érte, akkor lopsz?
Erre viszont mindenkinek magának kell válaszoljon. Hivatalosan igen. Mások szerint nem.

A kalózkodás nem lopás. Ha ellopsz egy autót, az eredeti eltűnik.
Ha lemásolsz egy játékot, csak még egy lesz belőle a világban.

Betyárbecsület

Érezted már úgy, hogy “ez a program annyira jó, ha tudnám meg is venném” ?
Nem vagyunk lelkiismeretlen bűnözők. Igenis szeretnénk mi támogatni a fejlesztőket! Igenis értékeljük a munkájukat! A baj csak az, hogy nincs lehetőségünk ezt kifejezni.
Legtöbbünk gépén fent van pl. a Total Commander, hogy csak egy egyszerű példát vegyünk alapul. Igazán nagyszerű program nemde? Mégis közületek hányan támogatták a fejlesztőjét egy fillérrel is? Vagy a magyar fordításért felelős Ambrits Tamás vajon kapott-e legalább néhány köszönetnyilvánítást?
Ugye ti is érzitek hogy valamit tennünk kellene?

Arany középút

Sajnos hiába is nem szeretjük, mindent nem tudunk boltban megvenni és továbbra is le fogjuk tölteni valahonnan. Ezen nem tudunk változtatni.
Vagy mégis?
Mi lenne, ha a gyártók belátnák végre, hogy nekünk felhasználóknak sincs kolbászból a kerítés és ha eladható terméket akarnak készíteni, olcsóbban kell azt adják? Persze, nem csak rajtuk múlnak a magas árak.
Te mennyit tartanál reális árnak egy játékért, vagy egy filmért? Mennyit tudnál érte adni? Tízezret? Ötezret? Annyit se?
De egy pár százast azért oda adnál a fejlesztőnek, miután letöltötted valahonnan ingyen ugye?
Csak hát a bökkenő, hogy erre nincs lehetőség. Illetve előfordul, főleg ingyenes alkalmazásokban, hogy egy “támogatás” gombra kattintva utalhatunk némi ajándékot a készítőknek, de valljuk be nem élünk ezzel sem.

Mi lenne ha lenne egy oldal tele reklámokkal, amiknek a bevételit a pórul járt fejlesztők kapnák meg és mindig, miután letöltesz valamit, ellátogatnál erre az oldalra és megnéznél egy-két reklámot?

Neked nem kerülne semmibe, mindössze néhány kattintás, pár másodperc nézelődés, a fejlesztők meg végre visszakapnának valamit az elveszett bevételeikből. Cserébe talán azt is ki tudnánk harcolni, hogy a fejlesztők egy-egy
kisorsolt, ajándék példánnyal is meglepjék a támogató kedvű
felhasználókat. Mindenki jól járna.

Persze, sok mindent meg kellene oldani ehhez. Azt a reklámoldalt üzemeltetni kell, népszerűsíteni, a bevételeket kezelni és eljuttatni a megfelelő helyekre.
Ha elég sokan csatlakoznának a kezdeményezéshez (pl. a nagyobb torrent oldalak kitennék az oldal linkjét), biztosan elég szép kis összegek összegyűlnének.

Már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: Ki fogja ezt megcsinálni?

Nem az oldal elkészítése a probléma, nem is az üzemeltetése, vagy a fejlesztőkkel és a warez oldalakkal való kommunikáció lebonyolítása a probléma, hanem a bevételek kezelése. Ahhoz sajnos egy olyan “szervezet” kellene, aki nem nyúlja le a profitot és elég megbízható ahhoz, hogy rábízzuk a feladatot.

Hogy őszinte legyek fogalmam sincs milyen társasági forma kellene ehhez, de hiszem, hogy az ötlet életképes és megvalósítható.
(A fenti kérdésben megfogalmazotthoz minden segítséget szívesen várunk a következő címre: dirtywindows@freemail.hu)

Az első fecske

Nem ez lenne az első próbálkozásunk. Nemrég egy igazi sikertörténetet könyvelhettünk el!
A sztori nem éppen zökkenőmentesen kezdődött, kaptunk ugyanis egy felszólítást, amiben arra kértek minket, tüntessük el az oldalról egy bizonyos termék letöltési linkjeit. Néhány nap és néhány levélváltás után viszont a dologból az sült ki, hogy olvasóink féláron vásárolhatják meg a terméket!
Ékes bizonyítéka ez annak, hogy az építő jellegű párbeszéd mindkét félnek hasznos.
Ha a forgalmazók és gyártók végre partnerként kezelnek minket és felismerik, hogy a warezolók igen népes táborára is, mint célközönségre számíthatnak, mi pedig igyekszünk nem kizsákmányolni őket, hanem elismerni a munkájukat, akkor a jövőben nem a jogvédő szervezeteket gazdagítjuk, hanem egymást.

Az említett sikersztoriban egyébként a szoftver.hu és az általuk forgalmazott Adobe Gyorstalpaló és Mesterképző DVD-k a főszereplők. Hamarosan egy külön cikk keretében bemutatjuk a termékeket és elérhetővé tesszük a kedvezményes vásárlásra jogosító kuponkódokat is.

Biztos vagyok benne, hogy nem a szoftver.hu lesz az egyetlen ilyen partnerünk és a jövőben további kedvezményekkel tehetjük gazdagabbá olvasóinkat!

Megjegyzés:
A DirtyWindows senkit nem ösztönöz, semmilyen illegális letöltésre. A cikk mindössze igyekszik feltárni a tényeket és igyekszik megoldást keresni azokra a problémákra, amikre sehol nem találunk megnyugtató válaszokat a mai napig. Továbbá a DirtyWindows semmilyen reklámból anyagi bevételre nem tesz szert, minden általunk megjelentett reklám ingyenesen, kizárólag a fent kifejtett célokat szolgálva jelenik meg az oldalon.

Szólj hozzá a cikkhez