Boncasztalon a Windows 8 Build 7989

A Windows 8 újabb verziója sem kerülhette el, hogy – mint elődeit – nyomban el ne kezdjék ízekre szedni az újdonságokra kiéhezett felhasználók.
Az élen most is a My Digital Life Fórum tagjai jeleskednek és máris rengeteg újdonságot fedeztek fel.

Védelem az első pillanattól

Az új rendszerben a boot során, ha F8-at nyomunk, a szokásos lehetőségek kibővülnek egy újjal, ami így szól:
 “Disable Early Launch Anti-Malware Driver
 “Allows drivers to initialize without being measured by the anti-malware driver.
Magyarul valahogy így szól a dolog: A korai indítású Anti-Malver Driver letiltása. Tehát a rendszer védelme, már boot időben megkezdődik, ezzel kivédve az esetleges támadásokat még a rendszer és a vírusírtó elindulása előtt. Egyesek szerint ezzel a különféle loaderek és egyéb Windows eredetiség kieszközölésre alkalmas szoftvereknek is keresztbe tehet a Microsoft, de, ahogy az mindig lenni szokott, a srácok úgyis megtalálják erre is az ellenszert ha kell.

Időgép

A History Vault-ról vagyis a rendszer- és/vagy fájl visszaállítás lehetőségéről már a korábbi build-ek kapcsán beszámoltunk, de most újabb részleteket tudhattunk meg. Ezúttal a felhasználói felület változott meg:

A képen látható, hogy alul egy időszalagon görgethetünk előre és hátra a mentett állapotok között, fent pedig kiválaszthatjuk a visszaállítandó fájlokat. Az eszköz Advanced Options menüjében egy “Size of offline cache” beállítási lehetőséget is találunk, ami arra enged következtetni, hogy a mentéseket hálózatra, vagy a felhőbe is készíthetjük.

Immersive UI

Az összes többi újdonság (amit eddig a pillanatig felfedeztek) leginkább a külső megjelenésre korlátozódik, de meg kell jegyeznünk, hogy a legtöbb új funkció elrejtve és zárolva van a rendszerben és csak egy bizonyos shsxs.dll fájl hiányában, amit nem tartalmaz a kiszivárgott build.

Szembeötlő változás, hogy a boot során, a Window 7 béta korszakában megismert beta hallal találkozunk:

Az asztal alap állapotban ugyanolyan (majdnem) mint, amit a Windows 7-ben megszoktunk, de a RedPill-nek nevezett patch-et lefuttatva előbukkan az új felület néhány eleme.


A feladatkezelő új ruhája

A feladatkezelő és az intéző ablakának folyamat- és állapotjelzői végre már nem zöldek, hanem kékek.


Online profil létrehozása

Egy Windows Live profillal összekötve a Windows felhasználói fiókunkat, akár a beállításainkat is magunkkal hurcolhatjuk egy másik gépre. Az ablak szövegét érdemes szemügyre venni: “Windows 8” -ként hivatkozik a rendszerre, aminek csak azért van jelentősége, mert a Microsoft hivatalosan még nem árulta el az új rendszer nevét.


Az új vezérlőpult

A METRO-s stílus elérte a vezérlőpultot is, még több képet találtok róla itt: link…

Az IE10-et egyelőre még nem találták meg ebben a verzióban, de a 9-es szépen teszi a dolgát. Alul a tálcán viszont trükközés nélkül már nem kattintható a profilképünk, ahogy a korábban kiszivárgott build-ekben.

Az intéző szalagos menüje még mindig nincs kész, az ikonok hiányoznak a menüsorról.

A végére pedig egy kis poén: az egyik rendszerfájlban kutakodva ezt találhatjuk:


A Microsoft programozóinak is van humora

Sajnos a nemrég bemutatott új csempés felületet még nem sikerült felfedni, de a várhatóan Szeptemberben érkező hivatalos és publikus bétában már biztosan ki is próbálhatjuk.

Szólj hozzá a cikkhez