Windows alapok: Lemezkarbantartó

 
Gyakran megfeledkezünk a legalapvetőbb dolgokról, vagy a kezdő felhasználókról. A következő sorozatunk elsősorban őket célozza majd meg.
Mi az a lemezkarbantartó?
A lemezkarbantartó a Windows operációs rendszerek beépített eszköze, amely segítségével eltávolíthatóak a felesleges fájlok a merevlemezről.
 
Használata
A lemezkarbantartót legkönnyebben a Start Menüből érhetjük el.  A takarítás megkezdése előtt zárjunk be minden aktív alkalmazást!
Start> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> Lemezkarbantartó

 
 
Lemezválasztáskor célszerű azt a lemezt választani, amire az operációs rendszer települt, de más nem rendszert tartalmazó lemezeket is karbantarthatunk. A példában a C: meghajtó a rendszerlemez.
 
A vizsgálat nem igényel felhasználói beavatkozást
 
A törlésre jelölt fájlok
A vizsgálat befejeztével egy választó ablak tárul elénk, amely lehetőséget biztosít, a takarításból kivonni, vagy épp bevonni a takarításra szánt célterületeket. Több alapvető információ is olvasható az ablakban. A felső összesítő mondatban a takarítással kinyerhető lemezterületet láthatjuk, ez a választható területen egyenként felsorolt, és bekattintott területek méreteinek az összege.
 
A megfelelő választások után a takarítás az OK gombra kattintással kezdhető meg.
Tipp: A miniatűröket, csak indokolt esetben célszerű törölni. Nagyszámú videó fájl esetén hosszadalmas folyamat újra generálni őket. Csak lassít a Windows intéző működésén, ha folyton újra kell generálni az, előnézeti képeket.
Kibővített lemezkarbantartás

A lemezkarbantartóval lehetőségünk van rendszerfájlok és további nem szükségtelen, de törölhető fájlok törlésre is.  A rendszerfájlok törlése gomb megnyomása után a fent leírt procedúrát kell követni, és igény szerint eltávolíthatóak akár a szervizcsomag biztonsági másolatai is.
 
Egyéb beállítások
Az egyéb beállítások fülön elérhetjük a programok eltávolítását, és a rendszer visszaállítási pontok karbantartását.  Ez a módszer biztonságosabb, mint a külső szoftverek által alkalmazott törlési mód, mert itt mindig marad legalább 1 visszaállítási pont, ha valami balul ütne ki!
A lemezkarbantartó működés közben: Videó
 
Parancssori kapcsolók az automatikus ütemezéshez
 
A lemezkarbantartót futtathatjuk meghatározott ütemezés szerint is. Ezt már tapasztaltabb felhasználók figyelmébe ajánljuk! A számok helyére bármilyen mást is beírhatunk 1-6536 között. Mi maradjunk a 10-esnél.  A számok az előre beállított profilokat jelentik, amit korábban írtam 6536 db ilyen profilt állíthatunk be, amit a rendszer a regisztrációs adatbázisban tárol.
 
Írjuk be a Start-keresőmezőbe a következő parancsot:
cleanmgr sageset: 10
 
 
A lemezkarbantartó beállítások ablakában kell előre konfigurálni az ütemezéskor törlésre kerülő célterületeket. Itt is érdemes meghagyni, a miniatűröket, és a lomtárat. Nagyon kínos lenne, ha véletlenül törölt fájlok egyszer csak eltűnnének a lomtárból, az ütemezett futtatás miatt.
 
Miután a beállítást elvégeztük az OK gombra kattintás után az ablak bezárul.
 
Az ütemezés beállítása
 

Az előre konfigurált ütemezést a következő paranccsal futtatathatjuk:
cleanmgr sagerun: 10
Az ütemezést a feladatütemezőben készíthetjük el.  A feladat ütemezőt a következő helyen érhetjük el:
Start> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> Feladatütemező
A megjelenő ablakban kattintsunk az alapfeladat létrehozására!
 
 
Adjuk meg a nevet és a leírást.
 
 
Állítsuk be az ütemezés gyakoriságát!
 
 
Az példában minden hónap első napján történő futtatást láthattok!
 
Művelet kiválasztása, program indítása

 
Tallózzuk be a képen látható elérési utat, és adjuk meg az argumentumokat.
 
 
Befejezés

 
A feladat elkészült. További beállításokat a feladat szerkesztése ablakban lehet módosítani. Arról majd később részletesen is írunk.

 

Szólj hozzá a cikkhez