Windows alapok: Feladatütemező

Windows alapok: Feladatütemező

A Windows egyik alapvető szolgáltatása a feladat ütemező. A feladata, hogy megadott időpontban, vagy esemény bekövetkeztekor végrehajtsa az előre megírt feladatot. Biztosan a legtöbb felhasználóban felmerült már az igény olyan szolgáltatásra, ami helyettünk is képes elvégezni a feladatot, és soha sem lesz figyelmetlen munka közben, nem mulaszt el fontos dolgokat, na az ilyen helyzetekre találták ki a feladatütemezőt. Pár konkrét példával próbáljuk elmagyarázni a feladatütemező alapszintű használatát. Feladatokat több féle kép is lehet ütemezni. A leg alapvetőbb az időponthoz igazított ütemezés. Lehetőségünk van tovább ismétlődő idő intervallum lejártakor bekövetkező ütemezést, valamit bizonyos esemény bekövetkeztekor történő ütemezést létre hozni. Esemény alatt értem én, bejelentkezés, üresjárat, leállítás, csatlakozás a hálózatra, vagy épp akkumulátoros üzemmódra váltás.

Alapfeladat ütemezése időpont szerint

A feladatütemezőt a következő útvonalon érhetjük el:

Start> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> Feladatütemező

Már korábban megírt példámat fogom újra szemügyre venni.

Adott a következő parancs:

cleanmgr sagerun: 10

Ezt szeretnénk havonta egyszer minden hónap első napján futtatni éjfélkor.  

A feladatütemező megnyitása után kattintsunk az „Alapfeladat létrehozása” parancsra.

Adjuk meg a nevet és a leírást.

Állítsuk be az ütemezés gyakoriságát!

Az példában minden hónap első napján történő futtatást láthattok!

Művelet kiválasztása, program indítása

Tallózzuk be a képen látható elérési utat, és adjuk meg az argumentumokat.

Befejezés

A feladat elkészült. További beállításokat a feladat szerkesztése ablakban lehet módosítani. Arról a következő bekezdésben.

Feladat ütemezése esemény bekövetkeztekor

A másik már kicsit komolyabb ütemezési mód, amikor többféle változó feltételt is megadunk a feladatütemező feladatának. Ezeknél a feladatoknál már nem elengedő az alapfeladat létrehozására kattintani. Itt már szükségünk lesz némi gondolkodásra is.
A példánk a Dropbox program kezelésével foglalkozik. Azt szerettem volna elérni, hogy csak akkor induljon el, ha van internet kapcsolat, ezzel is gyorsítva a gép indulását, ha előveszem a laptopot valahol másutt. Szerettem volna még késleltetni is az indulását 1 perccel, amikor van internet. Ha ez nem lenne elég, még azt is szerettem volna, ha közben felcsatlakozok, akkor automatikusan induljon is el. Szerintem tökéletes példa, szinte minden átlagembernek szükséges területre kitérünk vele.
Nyissuk meg a feladatütemezőt, majd a megjelenő ablakban kattintsunk a feladat létrehozásra.

A feladatütemezőt a következő útvonalon érhetjük el:

Start> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> Feladatütemező

Amint látható a megjelenő ablak teljesen más, mint az alapfeladat létrehozásához segítséget nyújtó varázsló.

Az általános fülön kell, megadunk a feladat nevét, esetleg a számítógépet, amin futtatni akarjuk távolról, és a felhasználó hitelesítési adatait. Ezek használatához jelszóval védett felhasználói fiók szükséges, ha nem rendelkezünk ilyennel, nem leszünk képes bejelentkezés nélküli futtatásra, ami nem is baj mert nekünk most nem az a célunk.

Az indítás fülön kell megadunk hogy mikor és milyen esemény hatására következzen be a feladat végrehajtása.

Kattintsunk az újra, majd állítsuk be a megfelelő paramétereket

A képen látszik, hogy bejelentkezéskor szeretném futtatni és szeretném késleltetni fél percig. Ezeket szépen beállítottam és OK gombra kattintva elmentettem.

A műveletek fülön kiválasztottam, hogy programot szeretnék futtatni, majd az automatikus indulási bejegyzésben megszabott elérési utat, és argumentumokat átmásolva megadtam a futtatható állomány helyét. Erre azért van szükség, mert néhány alkalmazás parancssori kapcsolókkal indul az indítópultból. Ezek után ne felejtsük el, tiltani az alkalmazás automatikus futtatását, mert akkor a feladatütemező feleslegesen dolgozik. Törölni ne törüljük a bejegyzéseket, mert a siker nem mindig garantált, és sok fejfájástól szabadíthat meg minket, ha két kattintással vissza vonhatjuk a módosításokat.

TIPP: Az indítópult bejegyzéseit legkönnyebben az Autoruns nevű Microsoft segédprogrammal kezelhetjük.

Lehetőségünk van a program indításán kívül üzenet megjelenítésére, vagy egy visszaigazoló email küldésére. Hasznos dolog, ha nyaraláson van az ember, akkor kap egy email, hogy, torrent elindult, majd megfelelően leállt, a gép hamarosan kikapcsol.


A feltételek fülön adhatjuk meg a program futtatásához szükséges feltételeket, példánk esetében az élő hálózati kapcsolatot. A képen látható, hogy még lehetséges a gép használatához is igazítani az ütemezett feladatokat. Ha már mi nem csinálunk semmit a géppel, de magára hagyjuk, akkor ő szépen megcsinálja, amit mi előre megírtunk neki.

A beállítások fülön beállítottam, hogy igény szerint manuálisan is futtathassam. A biztonság kedvéért beállítottam, hogy ha valami miatt nem indulna, el minél hamarabb kezdjen a feladat futtatásába, és próbálkozzon 1 percenként 999 alkalommal, hogy biztosan elindulhasson a feladat. Lejjebb beállítottam, hogy ha valamiért rakoncátlankodna a feladat, nyugodtan lője ki, majd azt is, hogy ha már fut a dropbox ne nyisson belőle újat. Ez akkor fordulhat elő, ha munka közben megszakad az internet, és ő újra meg akarja nyitni a dropboxot, és az arcomba tolja a mappámat, elég idegesítő és bizarr lenne.
Az előzmények fülön értelem szerűen a feladat előzményeinek naplóit kezelhetjük, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy működik az ütemezés, akkor kapcsoljuk be és figyeljük az eseményeket. A cikkből kimaradt, az üresjáratra alkalmazható példa, azt a következő cikkünkben részletesen is bemutatjuk.

2 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Longeye

  Sziasztok!
  Régebben is olvasgattam már az oldalt, sok hasznos dolgot tanultam a cikkekből. Ezt ezúton is köszönöm!
  Elég régi cikk már ez, kerestem a folytatását, amiben azt ígértétek, leírjátok, az üresjáratra alkalmazandó példát, de nem találtam.
  Suliban vagyok rendszergazda. Most váltunk Win7-ről Win10-re és készítem fel a gépeket az új tanévre. Persze csak egyet, a többit majd klónozom az érettségi után. A problémám az, hogy néhány éve megvettük a Deep Freeze nevű programot, amit sokáig nagy elégedettséggel használtunk. Ez a verzió viszont nem működik a win10-el. Arra esély sincs, hogy upgrad-eljük. Próbálom kiváltani ingyenes programokkal. Az alapfunkciójára már találtam is egyet itt, ezen az oldalon egy másik cikkben: Reboot Restore Rx
  Még most fogom telepíteni és kipróbálni. A gond az, hogy a DeepFreeze tudott olyat, hogy adott időpontban leállította a gépeket. Erre keresnék most másik megoldást.
  A shutdown parancsot gondoltam erre, a következő formában: shutdown /s /f /t 300 /c “A számítógép 5 perc múlva bezár minden programot és kikapcsol. Kérem, mentse a munkáit!!!”
  Betettem a feladatütemezőbe, futtatás üresjárat esetén, de a késleltetést nem tudom beállítani. Alapból ezt nem is engedi ebben az esetben, de próbáltam beállítani a futtatás feltételeit úgy, hogy 1 óra inaktivitás után induljon el, de nálam 5-10 perc elteltével mindig kikapcsol a gép.
  A cél pedig az lenne, hogy 1 óra üresjárat után indítsa el a leállítási folyamatot.
  Szóval kíváncsi lennék a cikk folytatására, vagy ha épp tudja valaki a megoldást, azt megköszönném!
  Üdv!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Maszi65

  Sziasztok!
  Szép és jó leírás! Az lenne a kérdésem, hogy az Argumentumok megadásánál milyen lehetőségeket lehet választani? Konkrétan, hogy az induló program ne előugró ablakban jelenjen meg, hanem maradjon a tálcán. Köszönöm előre is a segítséget.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez