A Windows-ok telepítésétől az optimalizálásig

Sziasztok! Már régóta tervezem ezt a cikket, ami átfogóan leírja a Windows-ok telepítését, finomhangolását, a helyes programok kiválasztását és a teljesítmény optimalizálását. Kezdjünk is bele…

A Windows (xp,Vista,7) helyes telepítése:

Először is gondolkodjunk előre,

 • egyetlen hagyományos HDD esetén: Érdemes két partíciót használnunk (rendszer és adat), újabb Windowsoknál még létrejön egy kis 100 MiB-os rendszerpartíció is, ami rejtett.
 • Két HDD esetén: Ha nem használunk gépigényes játékokat vagy programokat, akkor ne particionáljuk a merevlemezeket fölöslegesen, mert a HDD feje folyamatosan ide-oda fog ugrálni, tehát ezzel jelentősen megnövelhetjük az élettartamát. Az egyik winchester legyen a rendszeré, másik pedig az adatoké, esetleg programoké.
 • SSD (Solid State Drive) esetén: Általában a megfizethető árú SSD-k nem túl nagyok, ár érték arányban jelenleg talán a 128 és 256 GiB-os meghajtók érik meg a legjobban, ami a mai terrás HDD-khez képest elég kicsik. Erre két megoldást próbáltam, különböző igényekhez:Gyors rendszerhez mindenképp erre telepítsük a Windowst (ez logikus), de ha a gépigényesebb programok és játékok a fontosabbak, inkább hagyjuk ezt szabadon és erre telepítsünk a C:Program Files helyett. Természetesen ha nekünk elég a 128 GiB, mert nincs fent egyszerre sok játék, akkor nyugodtan telepíthetjük ide is, ugyanis itt nem ugrál semmilyen fej, tehát az adatok elérése ugyanúgy gyors. Ha SSD-t használunk, nyugodtan particionálhatunk is, nem fog csökkenni az élettartama.

Miután kigondoltuk a partícionálást, hogy melyik mód a legmegfelelőbb, helyezzük be a telepítőt és valósítsuk meg. Lehetőség szerint tiszta telepítést csináljunk. Javallott a telepítőt 4x-es sebességgel írni a hibamentes telepítéshez.Ha Windows 7-et használunk, korábban már írtam erről egy trükköt. A lényege, hogy felgyorsul tőle a telepítés, mert a telepítő prioritását normálról magasra változtatjuk. Ez a lépés opcionális, nem lesz rosszabb a rendszered, ha megvárod a teljes telepítési időt.Miután a Telepítő lefut, jelentkezzünk be a rendszerbe jelszóval, vagy anélkül, kinek mi szimpatikus.

Első dolgunk legyen az indexelést kikapcsolni az összes lemezen és partíción.
Ehez nyissuk meg a “Számítógép“-et és jobb gombbal kattintsunk a kiválasztott meghajtóra, majd válasszuk a “tulajdonságok” lehetőséget. Vegyük ki a pipát az indexelés elől és a felugró ablakban válasszuk “A változtatások alkalmazása a(z) C: meghajtóra, az almappákra és a fájlokra” lehetőséget, majd okézzuk le. Ezzel megint adtunk némi extra életet a HDD/SSD-nek.
Ezután menjünk a rendszer tulajdonságaihoz (Start menü -> jobb gomb a Számítógépen -> tulajdonságok) majd kattintsunk felül bal oldalt a listában a “Speciális rendszerbeállításokra” és itt is a “Speciális” fülre. A teljesítmény résznél katt a beállításokra. Itt növelhetünk a teljesítményen gyengébb videókártya esetén, szinte anélkül, hogy észrevennénk a változást.
A következő vizuális hatásokat kapcsolhatjuk ki: Ablakon belüli vezérlők és elemek animálása, Animációk a tálcán és a Start menüben, Árnyék az egérmutató alatt, Árnyékolás az ablakok alatt, Menüelemek kiúsztatása kattintás után, Menük ki- és beúsztatása, Eszköztárak ki- és beúsztatása, Eszköztárak miniatűr-előképének mentése.
Ezután ugyanebben az ablakban a “Speciális” fülön állítsuk be a Virtuális memóriát. (ezért kellett előre gondolkozni particionálásnál)
 – Egy HDD esetén: maradhat a rendszermeghajtón, nincs értelme fölöslegesen járatni a fejet.
 – Két HDD esetén a másik (amin nem a rendszer van) HDD-re, SSD esetén szintén maradjon csak a rendszer mellett. A beállításhoz segítség a képeken. A minimális és maximális értékeket a következő képpen érdemes megadni: Minimális érték 384 MB Maximális érték a RAM-od vagy maximum 4096 MiB. Ez bőven elég hibernáláshoz is. Többet nem érdemes beállítani, mert az már inkább lassítja a gépet.

 

Ezután menjünk vissza a rendszer tulajdonságaiba (Start menü -> jobb gomb a Számítógépen -> tulajdonságok -> Speciális rendszerbeállítások/Speciális fül), ezen belül is az “Indítás és helyreállítás” kell nekünk. Itt vegyük ki a pipát az “Automatikus újraindítás” elől. Ez azért fontos, mert pl. kékhalálnál 1-2 másodpercen belül újraindul, így viszont megmarad a kép, hogy le tudd írni a hibakódot, majd kereshetsz hozzá megoldást. Tapasztalataim szerint jobb, mint log fájlokat túrni, mert előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nem kerül bele, vagy hibásan, vagy épp a hibakód fele. Ezt okézzuk le, majd az előző ablakban Kattintsunk a “Környezeti változók” gombra. Itt célszerű a “TEMP” és a “TMP” fájlokat a C:Temp mappába írányítani, így minden felhasználó ideiglenes fájlja ide kerül. Válasszuk ki a felső listából a TEMP-et, majd katt alatta a szerkesztésre. A változó értéke legyen: C:Temp A TMP-nél ismételjük meg ugyanezt.
És itt most következzen egy újraindítás és egy cigiszünet 🙂

Az előzőekben csak azokat a lépéseket csináltuk meg, amiket az első update nem resetel (mert sajnos van ilyen).
Állítsuk be a netkapcsolatot, majd telepítsük a drivereket. Amit automatikusan felismer, azokat nem szükséges külön feltelepíteni, hacsak valami spéci beállítást csak a külső driverrel lehet megoldani. Ilyen pl. a Wifi, webcam, hang stb.
A videokártya driverét töltsük le a gyártó (Asus, Gainward, stb.) vagy az NVidia/AMD weboldaláról. NVidia drivernél nyelvnél válasszuk az “Other”-t, mert ebben benne van minden nyelv, köztük a magyar is. Itt Megint indítsunk újra.

Ha minden hardver megfelelően működik (az eszközkezelőben nincs kérdőjel), akkor elkezdhetjük a programok telepítését. Itt nem szándékozom ajánlgatni semmit, csak segíteni a választásban. Lehetőség szerint olyan programokat válasszunk, amik nem indítanak a háttérben folyamatokat a rendszerrel, vagy ha indítanak is, ne legyen létszükséges a program futtatásához. Ez később fontos lesz a memória felszabadításánál. Amiket én használok és garantáltan ilyenek:

 • Zenére/filmre: The KMPlayer (de a VLC is ilyen) mindkettő nagyon okos és még nem találkoztam olyan médiaformátummal, amit ne vittek volna és már csak a kodekjeik miatt is érdemes feltelepíteni, így nem kell még kodekpakkot is vadászni, aminek a háromnegyedét úgysem használod. Jó választás lehet még (és legfőképp gépigénytelen) a Windows Media Player Classic Home Cinema, amiből 64 bites választás is van.
 • Böngésző: IE9 és Firefox. Ördögi kör, mert én speciel az Operát szeretem és használom, csak sok spéci weboldalt nem jelenít meg jól.
 • Képkezelő: Windows Live Fotótár. A skydrive miatt hasznos, minden képem fel van töltve, ami csak létezik. Biztonsági mentésre tökéletes.
 • Rendszer-információ: AIDA64 Extreme Edition
 • Fájl szinkronizálás és megosztás: Dropbox és Sugarsync
 • Virtuális gép: Oracle Virtualbox
 • Videókészítés: Adobe Premiere Pro cs5 (csak 64 bit), Sony Vegas Movie Studio HD Platinum. Az ingyenes videoszerkesztőkkel nem volt eddig jó tapasztalatom.
 • Konvertálás: Adobe Media Encoder, gyakorlatilag bármit bármibe. Ingyenes megoldásnak a Format Factory is jó.
 • PDF: Sumatra PDF, tudtommal a legkisebb és leggyorsabb pdf megjelenítő, de csak olvasásra jó. Szerkesztéshez más alternatíva kell, ajánlani nem tudok semmit, mert sosem kellett használnom még. Csak az Adobe megoldását NE 🙂 (talán a foxit readernek van valami szerkesztő pluginja)
 • Irodai alkalmazás: Ashampoo Office. ~100 MB és veszettül gyors. Átlag felhasználóknak tökéletes. (SMASH nélkül telepítsük) Betűtípusokat igaz nem nagyon tartalmaz, összvissz 4-et, de a MS Office telepítőlemezéből bemásolhatjuk. Komolyabb szerkesztésekhez persze kell a MSoffice vagy a Libreoffice.
 • Képernyőfelvevő és képlopó: Fraps
 • NFO olvasó: Nfopad, hogy ne krix kraxok legyenek jegyzettömbbe 🙂
 • Tömörítő: Winrar
 • Lemezkép kezelő: Poweriso, minden lemezképet támogat, konvertál és lemezre is ír.
 • Program eltávolításra: Revo Uninstaller Pro
 • Torrent: utorrent, ami elég népszerű és kicsi, valamint a MediaGet, ami egy orosz program és egyszerre keres Isohunt-on, Mininován és a legnagyobb trackereken.
 • Lemezírásra: IMGBurn vagy a gyári. Nero-t nem ajánlom a későbbi “tuninghoz”.
 • Internet security: Comodo Internet Security, Nálam ez vált be, kinek mi 🙂 Az Eset, Avast, Norton sem fogják vissza a gépet a megfelelő beállítások mellett természetesen.
 • Tisztító és karbantartó: CCleaner. Bár nem ész nélkül, mert az ilyesfajta programok nem mindig hasznosak.
 • Windows Live programok: Én nagyjából ennyit használok.

Miután megvagyunk a programok telepítésével, indítsunk újra, csináljunk egy windows update-t, majd megint indítsunk újra. (kérni fogja)Most, hogy minden programunk működik, érdemes néhány beállítást eszközölni még rajtuk. Lehetséges, hogy (az itt felsoroltak közül is) elindítanak bizonyos update-re szolgáló háttérfolyamatokat. A memória felszabadítás érdekében kikapcsolhatjuk egyes programok automatikus frissítéseit. Ezeket általában a beállítások menüben tehetjük meg. Amit szeretnénk, hogy frissítsen, természetesen hagyjuk ott.Ha megvagyunk, jöhet a “tuning”.

Kezdjük is az automatikusan induló külső folyamatokkal. Két módon kell ezeket megnézni, mert ami az egyikbe benne van, a másikba nem biztos:

 • Kezdjük is az msconfiggal. (Start -> futtatás -> írjuk be: msconfig és OK) Az “automatikus indítás” fülön vegyük ki minden elől a pipát, ami nem odaillő. Figyeljünk, hogy a víruskereső, hangkártya, stb. programja bennt maradjon, különben nem töltődik be, csak kézi indításra. Tehát az adobe összes dolgát, poweriso, webcam szoftver, egyéb telepített programok dolgai elől vegyük ki a pipát. Ezután a biztonság kedvéért egy restart és keressünk hibákat. Indítsuk el a programjainkat, ha nem csinált egyik sem hibát, akkor működik, ugyanis a legtöbb program elindítja magának, ha nélkülözhetetlen a futáshoz, de néhány nem biztos. Ha hibát találunk, rakjuk vissza a pipát és újra hibátlanul fog működni.
 • A másik módszer pedig a regedit. (Start -> futtatás -> írjuk be: regedit) Kattintsunk a bal oldalon a “Számítógép“-re majd felül a “szerkesztés” menüben a “keresés“-re. A “keresendő” mezőbe írjuk be idézőjelek nélkül: “run” Csak a “Kulcs” és a “Csak teljes szóval egyező” legyen bepipálva. Ezután nyomjunk a “Következő keresése” gombra, mire talál majd egy run kulcsot. ennek a tartalmából ugyancsak töröljük ki, ami nem szükséges, de az előző módszer kényes programjaira figyeljünk. Miután végeztünk, nyomjuk meg az F3 billentyűt, ezzel keresi a következő run kulcsot. Több is lesz (6-7) , némelyik üres is. Addig nyomjuk az F3-at, amíg nem talál több run kulcsot.

Ezután távolítsunk el néhány Windows komponenst, amiket nem használunk. Ez persze fizikailag nem törli, csak a rendszer számára elérhetetlenné teszi.
A start menüből nyissuk meg a “számítógép“-et, majd felül a “programok telepítése és törlése” gombra kattintsunk. Ha már úgyis ittvagyunk, a telepített programokból kitörölhetünk minden toolbart, amit egyes programokkal kaphattunk és beépült a böngészőnkbe, amitől később nagyon le fog lassulni. De térjünk vissza eredeti célunkhoz, bal oldalon felül a “Windows szolgáltatások be- és kikapcsolása” lehetőséget választva. Itt amiket nem használunk, távolítsuk el. (Indexelő szolgáltatás, Táblaszámítógépes összetevő, Telnet, XPS szolgáltatások és megjelenítő) Én néhány Windows-os progit például egyáltalán nem használok, ezért itt tiltottam: Windows Media Player, DVD készítő, Media Center. Az innen kikapcsolt szolgáltatások törlik a services.msc-ből is magukat, azért keztük ezzel, mert sok kattintástól megszabadítjuk magunkat :)Most jöhetnek a Windows szolgáltatásai. Erről írtam már egy cikket, ITT lehet elolvasni. Próbáltam elég részletes lenni és magyarázni. 🙂
Érdemes még energiagazdálkodásnál körbenézni, beállítani a “Hibrid alvás“-t és a “Hibernálást” letiltani.

Most pedig használjuk a CCleanert. Mint a programoknál írtam, ésszel! Többször jártam már úgy, hogy bizony tönkretett egy-egy programot vagy akár az egész rendszert is. Futtassuk le a gyári értékekkel a Tisztítót, Majd az összes pipával a Rendszerleírót. Fog találni hibát rendesen 🙂 *Ha valaki használ Ashampoo Burning Studio-t, a tisztítónál vegye ki a pipát, mert csak újratelepítéssel fog elindulni.

Aktiváljuk be a rendszert és készen is vagyunk.

Megjegyzés: A fentebb leírt módszereket nem csak Windows 7-en lehet alkalmazni, hanem Vistán és XP-n is csak egyes helyek elérési útjai lehet, hogy máshol vannak vagy máshogy vannak megfogalmazva. Ez nálam egy jól bevált séma, rengeteg gépet csináltam ezzel, remélem találtok hasznos információt benne. Ezeken kívül persze van még pár trükk, amivel memóriát lehet felszabadítani és gyorsítani a rendszeren, de az majd egy másik cikk…Ízelítőnek egy kép a saját rendszeremről:Win 7 Home Premium X64 + Comodo Internet Security

1 komment érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Hansi

  Helló!
  Tegnap a leírásod szerint csináltam a gépemet, és egy olyan problémával találtam magam szemben, ami a TEMP könyvtárra öszpontosul (szerintem). Konkrétabban a “Native Instruments Traktor 2” dj programot szeretném feltenni, ami eddig minden gond nélkül sikerült korábban, csak most egy olyan hibaüzenetet dobott ki a pc-m a telepítéstől számítva kb 20 mp után, hogy:
  “Error reading from file: C:\Temp\mia51f.tmp\Temp\mia1\OFFLINE\A6A9C4A4\DEF58521\Traktor.exe. Verify that the file exist and that you can access it.”
  Nem lehet valahogy a TEMP könyvtárnak az adatait, a “Környezeti változók”-nál visszaállítani az eredetire?
  Válaszodat várom! Üdv.: János

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez