Nexus S referencia telefon (teszt)

Nexus S referencia telefon – avagy párhónap együttélés a Zöld robottal.

Tavaly karácsonykor már nézegettem az Androidos készülékeket, de számomra áttekinthetetlen és eléggé zavarosnak találtam a rendszert, ezért akkoriban elálltam a vásárlástól.
A kényszer úgy hozta a nyár elején vennem kellett egy új telefont, de akkor nem tellett jobb készülékre ezért hűség program keretében olcsón vettem egy Samsung Galaxy Minit. Amitől nemrég egy előnyös üzlet által sikerült meg szabadulnom. Egy Internetes áruházból meg is rendeltem egy számomra elfogadható áru és tudású készüléket.  A Nexus S–t, 48 órán belül a gyorsfutár meg is hozta a csomagot:
 – Telefon + tartozékok
 – 2 év magyarországi garancia, ami a készülék regisztrálása után  meghosszabbítva még 2 hónappal
 – Használati utasítás, a Samsung jó szokás szerint” 2 oldal, miképpen helyezd üzembe stb.

Gyors Googlizás után rá is akadtam az User manuál-ra. Természetesen a PC csatlakozás sem volt egyszerű, keresgélnem kellett hozzá megfelelő USB drájvert.
Samsung oldalán elég nehéz volt megtalálnom.
Pc szinkronizáló program sincs, a KIE-s és a Pc stúdió nem ismeri fel.
De a megfelelő drájver letöltése után végre elérhető lett a készülék beépített memóriája.
Amin meglepődtem első használatba vételkor, egyből beállított mindent, amit a szolgáltató igényel. Internet SMS, MMS stb. Semmit nem kellett állítgatnom, a Google fiókon keresztül szinkronizált, az előző telefonom fiókjával és felajánlás után  minden Marketről letöltött alkalmazást újból letöltött az új készülékemre.

Gyors áttekintés a készülékről

Ez most nem egy újabb hardver bemutató abból van már számtalan az interneten, inkább felhasználó szemmel próbálom meg bemutatni a telefont.
A készülék picit le van maradva a jelenleg kapható csúcskészülékektől. Nem is értem miért csak nem rég dobta piacra a Google, a referencia készüléknek számító Nexus S-t.
Az elkészítését most a Samsungra bízták, aki valószínű nem akart saját magának konkurenciát állítani ezért a Galaxy S vasát pakolták bele az elkészített darabba. Viszont a készülék külsőleg egyszerűen gyönyörű lett kellemes letisztult forma. Lágyan lekerekített sarkok mellett egy különleges trükköt is alkalmaztak, ami a Contour Display (kontúr kijelző) névre hallgat.

Lényege, hogy az előlapot lefedő üveglap alsó és felső része enyhén hajlított. Itt azért még egy fricskát toltak a keresőóriás orra alá, mert a Gorilla Glass üveget már nem kapta meg.
Az én készülékem S LCD kijelzővel érkezett. 4.0″ WVGA (480×800).
A képernyő erős napfényben is jól látható. A világosabb képernyőhöz nagyobb kontraszt és hihetetlenül élénk színek társulnak. A fényereje 1,5X nagyobb, mint a hagyományos LCD kijelzőknek és a szövegek bármilyen méretben élesek maradnak rajta.

Az előlap Home gomb nélküli, fizikai gombok helyett érintőpanelek, amit olyan szinten elrejtettek a kijelző alatti részen, hogy ha zárolva van, a kijelző egyáltalán nem látszanak, még fény felé fordítva sem. Feloldott állapotban terméseztessen folyamatos háttérvilágítással rendelkezik. A ház fekete fényes műanyag, de egyáltalán nincsen olcsó hatása, rendesen összerakták. Stabil, kemény masszív érzés jól kézbe fekszik, nem nyöszörög kézbevételkor.

Ami sokaknak fájhat, a készülék memóriakártyával nem bővíthető, így a gyártól kapott belső memóriával (16GB) kell gazdálkodni. Nekem valószínű ennyi bőven elég lesz.

Erőforrás

  • 1 GHz-es Hummingbird processzor
  • PowerVR SGX540 grafikus gyorsító
  • 512 MB RAM
  • Android 2.3-ast (Gingerbread) operációs rendszer

Operációs rendszer

Az Android 2.3-ast (Gingerbread) operációs rendszer sok újdonságot számomra nem hozott, a Froyo-hoz képest, de talán az egyik legszembetűnőbb újdonság, hogy nem kell az alkalmazásokat külön feladatkezelőben bezárni magától bezáródnak, ha már nem használjuk. Jellemzően gyors, szinte semmivel nem tudtam megakasztani, lassulás nincs, azonnal csinál mindent, még a galériát is szinte várakozás nélkül töltötte be. A zárolt képernyő a megszokott módon oldható balról, jobbra történő elhúzással, ellenkező mozdulattal a készüléket némíthatjuk le. Sokkal izgalmasabb egyébként a képernyő zárolása, ami hihetetlen effektet kapott, tv-k kikapcsolására emlékeztet” a művelet.
A legördülő értesítési területen már nem találhatóak meg az eszközök menü Wi-Fi GPS stb… Mindezeket a programok között érjük el vagy a wigdet listából kirakva a képernyőre. Nekem ez a funkció hiányzik a legjobban mivel nem szeretek állandóan a programokban keresgélni illetve telerakni widget- tel az ,,asztalt”.
A programok gombot megérintve az alapértelmezett 3D kockás andorid felületre jutunk. Ami gördülékenyen könnyen kezelhető.
Másik amit még hiányoltam az a : Flying desktop az egyszerűbb  és áttekinthető testre szabható ablak váltás. Helyette egy csúsztatható objektdock van, 6 oldallal, amit törölni sem lehet, ennyi oldal meg szerintem felesleges. Megoldást a letölthető Launcher alkalmazások jelentetik és ez a hiányosság meg is van oldva.
Szinte az összes Google szolgáltatás telepítve van: Gmail, G-talk ,Google Earth stb…

Telefonálás, Üzenetek, Email, Zenelejátszás Internet…

Ezeket az alapfunkciókat jól látja el, semmi extra, a mikrofon és a hangszóró jól működik, nem halk nem recseg. A beérkezett, levelek üzenetek, hívások csak az értesítési területen jelenek meg. (go launcher notification alkalmazás ezt a hiányt is pótolta) Az email szinkronizáció gond nélkül működik, külön találunk “Email” menüt és “Gmail” menüt is.
A gyári zenelejátszó egyszerű, de jól kezelhető, felül fülekre osztottan tudunk válogatni a számok, előadók és albumok között.
Az albumképeket megjeleníti, van ismétlés és véletlen lejátszás. Azonban ezzel ki is fújnak a lehetőségek, nincs semmilyen hangszínszabályzó vagy egyéb extra. Negatívumként számolhatjuk el a Fm rádió hiányát is.
A készülék amúgy jól szól, a hangszóró nem rezonál be, a hozzá adott fülessel meg majdnem tökéletes a zenei élmény, tiszta hangzás és a mély hangok is jól kijönnek.

Az internetezés a szokásos telefonos ,,élmény”, hiába a nagyobb kijelző  így is kényelmetlen a böngészés, állandó nagyítgatás stb…Néhány mobilra szabott oldal azonban már egész jól illeszkedik a képernyőméretéhez.
A 3G olyan amilyen, lassú de használható, aWi-Fi kapcsolatot hamar megtalálja, de hatósugara cak 20- 30 méter.
A GPS kapcsolat is egész jó 2-3 perc keresgélés után már fogja a jelet. Van beépített Car Home, ami vezetésközben könnyen elérhetővé teszi a telefon alap funkcióit, bejövő hívást felvéve kihangosítja azt. A beépített  Google Navigation is innen elérhető, de én azt nem kedvelem, de az alkalmazások cserélhetőek. Itt jön egy kellemes élmény az IGO navigációt mintha erre a kijelzőre tervezték volna, minden tökéletesen látszik nincsenek levágott összetömörített szélek, a POI – k is megjelennek a térképen. Könnyen és jól kezelhető gyors működés jó navigáció. Konzolos rögzítés a szélvédőn már nem volt egyszerű mivel a készülék enyhén íves
nem igazán fekszik fel a tartóban.

Amiről még nem beszéltem az a videó lejátszás és a kamera.
Beépített videó lejátszó hiányában a Marketről kell letölteni, alternatíva van bőven, de az .mkv és a .avi kiterjesztés is kifogott a vason.
A HD videó akad, rendesen viszont remekül játssza 3gp kiterjesztést és a beépített Youtube lejátszó szintén remekül működik.
A kamera  5 megapixel egy LED vakuval. Megmondom őszintén, sötétben fotózáshoz nem sok hasznát venni, egyetlen előnye, hogy zseblámpának kitűnően használható.
A képek átlagosak, kevés zaj, de nem elég élesek. Szerintem e téren a Samsung nagyon gyengén teljesít. Videó felvétel  720×480 pixel, ez is az éppen az elmegy szinten van. De ne is csodálkozzunk a tűhegynyi képérzékelő lapocska végett. Teszt fotók (eredeti méretben itt… és itt…) kicsinyítve:

 

Üzemidő

A hátlap alatt egy 1500 mAh-s kapacitású és Samsung akkut találunk. Ez ma már nem is mondható túlzottan nagy teljesítményűnek, viszont az S LCD kijelző és a kis fogyasztású processzor segít abban, hogy ne keljen állandóan konnektort keresgélnünk. Ha igazán durván meghajtjuk, ez is lemerül egy nap alatt, ez nem meglepő. Azonban kicsit szolidabban használva kisajtolhatunk belőle 2-3 napot is.

Összegzés

Összegezve, a Nexus S egy elég jó készülék. Aránylag erős hardver, a legfrissebb Andorid rendszer (melyhez a frissítéseket a Google garantálja). Bár a rendszer csak a szükséges alapokat tartalmazza, a Marketről alaposan feltölthető, amivel szeretnénk. Jól szól a zene, gyors és stabil a rendszer, még az akku teljesítménye is elég jól bírja. Jelenleg a piacon függetlenül 70 ezer forint körüli áron kapható.  Ár – érték arányban nem bántam meg a vásárlást.

Szólj hozzá a cikkhez