[Hogyan] Váltsunk Operára?

A cikksorozatom mai részében megnézzük, hogyan lehet Opera böngészőre váltani.

A korábbi részben már bemutattam, hogyan lehet Chrome-ra váltani. Az Opera sem kerülheti el a végzetét, csapjunk is bele rögtön.

Először is haladjunk szépen sorban, mi az az Opera? Honnan szalajtották? Mire jó?

Az Opera böngészőt valamikor a 90-es évek elején a Telenor nevű norvég telefontársaság kezdte fejleszteni.  Eredetileg Multitorg Opera néven fejlesztett szoftvert valamikor 1994-ben szerették volna kukázni, de sikerült a fejlesztőcsapatnak megszerezni a Opera fejlesztéséhez szükséges tulajdonjogokat és 1995-ben megalakult az Opera Software. Hivatalosan azóta beszélhetünk Opera böngészőről.  Az Opera életében talán a legnagyobb hiba az volt 2005-ig az ingyenes verziót reklámokkal csúnyították a felületet.  Az üzleti modell változása után már szabad volt az út az Opera elsődleges céljának a megvalósításához, hogy elvigyék a Webet minden eszközre. 

Az Opera asztali gépekre szánt böngészőjét lehet egyszerre nagyon szeretni, és gyűlölni. Véleményem szerint mindkét tábornak igaza van egy kicsit. Az Operára váltáshoz először nem árt letölteni a böngészőt, a hivatalos weboldalról.

A telepítés után

A telepítés után elénk tárul az Opera felülete. Az amit ma a többi böngészőben megtalálhatunk, és szerethetünk, annak a legjavát az Operának köszönhetjük. A felület letisztult, de nem árt kicsit berendezkedni.

Az Opera ablakának a bal felső sarkában található az Opera menü. A legtöbb funkciót innen érjük el, viszont szerintem nem elég kényelmes ahhoz, hogy a mindennapi használat során elérjük a könyvjelzőket. Ezen két dologgal érdemes segíteni. Az első, a könyvjelzősáv, a második a könyvjelzők ikon.  A könyvjelző sávot az Opera menü > Eszköztárak > Könyvjelzősáv alatt lehet aktiválni.

A könyvjelző gombot az Opera menü > Megjelenés > Gombok / Böngésző alatt található gomb eszköztárra húzásával lehet aktiválni. Itt érdemes körülnézni, mert így mindenki könnyen testre szabhatja a böngészőt, és csemegézhet a különböző gombok közül. Például a kezdőlap gombját is itt találjátok, ugyan ezzel a módszerrel lehet azt is aktiválni.  A saját gombjainkat, is így lehet elhelyezni az eszköztáron.  Ebben a menüben akár saját témákat is telepítetsz, vagy további eszköztárakat aktiválhatsz, nézz körül bátran. A menüsávot az Opera menü > Menüsáv megjelenítése opcióval kacsolhatod vissza, ezzel kikacsolod az Opera menüt, és visszakapod a klasszikus menüket.

Az Operára való migrációkövetkező lépcsőfoka a könyvjelzők és egyéb dolgok importálása, vagy szinkronizálása.  Az Opera szinte a legtöbb böngészőből képes importálni. Ha Firefoxot vagy Chrome-ot használunk, akkor onnan HTML formátumban lehet exportálni a könyvjelzőket. Internet Explorer esetén nincsen semmi dolgunk, mert az Opera egy az egyben képes bemásolni a könyvjelzők mappában található internetes parancsikonokat. Az importálás az Opera menü > Beállítások > Importálás és Exportálás a számunkra megfelelő opciójának a kiválasztásával történik.

Ha az Operát más eszközön is használjuk, és szeretnéd a könyvjelzőidet biztonságban tudni, érdemes bekapcsolni az Opera Link szinkronizációt.  Az Opera menü> Opera szinkronizálása menüpontban léterhozhatsz egy új fiókot, vagy bejelentkezhetsz a fiókodba. A megjelenő varázslóban kiválaszthatod, mit szeretnél szinkronizálni. Szerintem érdemes mindent. Ha sikerült mindent beállítani, akkor az állapot sávon meg kell változnia a szinkronizálás ikonjának. Arra kattintva tudod megállapítani, hogy nincs e semmilyen beavatkozást igénylő probléma. Ha nem jelez semmit, akkor minden rendben van.  A sikeres szinkronizálást egy új oldal megnyílása is jelzi.

Első lépések

Mielőtt internetre merészkedne az ember, nem árt néhány dolgot finomra hangolni, esetleg módosítani a beállításokat.

Az Opera menü> Beállítások / Beállítások menüpontban érdemes először kezdeni. Az általános fülön megadató, hogyan induljon a böngésző, és mi legyen a kezdőlapunk.

Az űrlapok fülön érdemes megadni a személyes adatainkat, amit az Opera mágusa használ a kitöltéshez. Itt lehet ki illetve be kapcsolni a jelszókezelőt is. Én ezt mindig kikapcsolom, mert LastPass-t használok.

A keresés fülön pedig az Opera kereső motorjait lehet testre szabni. Én itt szoktam takarítani, mert mindig felveszek jó néhány saját keresőt is.

Saját kereső felvétele a következő módon történik:  Navigálj az általad kedvelt weboldalra, majd keresd meg rajta a keresődobozt.  Jobb gombbal kattints bele, majd válaszd a kereső készítése menüpontot.  A megjelenő ablakban láthatod a kereséshez szükséges hivatkozást. A név mezőben megadhatod a neked  tetsző nevet, majd egy egyedi azonosítóval kell ellátnod a keresőt. A példában ez „dw”. Ezeknek a kulcsszavaknak a címsorban való kereséskor veheted hasznát. Tegyük fel a DirtyWindows-on akarsz keresni. A korábban létrehozott kersőt úgy hívhatod elő, hogy beírod a kulcsszavát majd amit keresni akarsz. Tehát: dw opera tippek – ez azt eredményezi, hogy rögtön kereshetsz a DirtyWindows-on anélkül, hogy meg kellene látogatnod az oldalt. Gyakorlatilag akárhány saját keresőd is lehet, és minden szabványos oldalt támogat. Akár a Facebookon, vagy a kedvenc fájl megosztó oldaladon is kereshetsz másodpercek alatt.

A Weblapok fülön állíthatod be, a neked megfelelő méreteket, és betütípusokat. Az Opera Turbó kapcsolgatására is lehetőség van.  Az illeszkedés bekapcsolásával mobiltelefonodhoz hasonló módon nézheted az oldalakat az aktuális ablak szélességhez hangolva, tehát soha nem kell majd jobbra-balra görgetned. Érdemes néha bekapcsolni. A Turbo-t és az illesztést az állapotsávról is eléred.

A haladó beállítások fülön érhetőek el az Opera komolyabb beállításai. Itt nagymértékben meglehet változtatni a böngésző működését, és biztonságát. Nem ajánlom senkinek, hogy változtasson a hálózati, és gyorsító tárazási beállításokon, mert teljesítménycsökkenéssel járhat!

A haladó/fülek részen lehet beállítani hogyan viselkedjenek a fülek böngészés közben. A további fülbeállításokban lehet aktiválni a Windows 7 tálca funkcióit is, amelyek alapból kikapcsolva vannak. Én a bélyegképet a füleken opciót mindig kikapcsolom, mert roppant módon zavar, ha véletlenül görgővel lenyitom a vizuális füleket. A vizuális fülek arra jók, hogy az ember lássa pontosan milyen oldal is van nyitva, nagy monitorokon előnyös, nálam annyira nem nyerő a funkció. Bekapcsolni úgy lehet hogy a fülsáv alatt kettősnyíllá változó kurzort húzva méretezed a fülsáv méretét, vagy görgővel kattintva egyből teljes méretűvé teszed őket.

A haladó/böngészés részen lehet a görgetést, és a helyesírás ellenőrzőt állítani. Az újrarajzolás értékét nem érdemes megváltoztatni. A teljes webcím mutatása opcióra kattintva lehet klasszikus módra kapcsolni a címsort, hogy lássa, az ember a teljes linket ahol éppen tartózkodik.

A haladó/értesítsek, alatt lehet beállítani az Opera hangjait, és asztali figyelmeztetéseit. Itt én csak a letöltésekhez szoktam beállítani egy figyelmeztetőt, hogy kicsit hasonlítson az Internet Explorerre használat közben.

A haladó/tartalmak részen lehet beállítani az oldal formázásával kapcsolatos dolgokat. Továbbá itt lehet kontrollálni a java scripteket is. A számunkra talán legérdekesebb menüpont a tartalom blokkolása. Itt lehet hozzáadni a beépített reklámszűrőhöz a szabályokat, de sajnos csak egyenként lehet őket bevinni, mert nincsen importálási lehetőség, ezért érdemes menetközben kialakítani a személyes szűrőt, amit az opera link el is ment.

A többi haladó beállítást nem szeretném kivesézni, ugyanis azok módosítása már kíván némi szakértelmet, azt majd meghagyom a kísérletező kedvű felhasználóknak felfedeznivalóként. Érdemes végig nézegetni.

A tartalom a te kezedben

A beállítások testre szabása után jöhet a böngészés megkezdése. Mielőtt belevágnánk a világhálóba, érdemes felvértezni a böngészőt pár hasznos kiegészítővel. Az Opera menü > Kiterjesztések > Kiterjesztések letöltése menüpontra kattintva lehet elérni az Opera kiegészítőket tartalmazó weboldalt.

Innen lehet csemegézni rendesen, a magukra valamit is adó vállalatok már elkészítették az Opera kompatibilis kiegészítőjüket. Sajnos a választék igen kicsi, jelenleg kevesebb, mint ezer kiegészítő található meg, viszont olyan nagy nevek, mint a LastPass is képviselik magukat.

 

Gyorshívó, a személyes kezdőlap

Gondolom feltűnt, hogy az Opera kezdőlapja nem egy átlagos kereső oldal, vagy egy üres lap. A világon elsőként évekkel a Chrome előtt az Opera mutatta be a vizuális könyvjelzőkkel testre szabható újlap oldalt. Az évek során sokat fejlődött, az Operában lehetőség van a gyorshívót kiegészítőkkel bővíteni. Ezek a miniatűr kijelzők hasznos dolgokra képesek, mint például időjárás jelentés, vagy email értesítő, vagy esetleg a Facebook eseményeket is szemmel tarthatod velük.  

Az oldalakat, és a kiegészítőket is a plusz gomb megnyomásával adhatod hozzá. A csavarkulcs ikonnal módosíthatod a megjelenést. Ragyogó háttereket állíthatsz be, és beállíthatod, hogyan nézzen ki, a gyorshívód.  

Oldalsáv

Az Opera talán leghasznosabb része, az oldalsáv. Itt érhetsz el minden fontos funkciót, amit a böngésző tartogat. Innen kezelheted a letöltéseket, a könyvjelzőket stb. Az F4 billentyűre vagy a bal alsó sarokban lévő nyílra kattintva érheted el. Gyakran fogsz ide járni. Akár jegyzetelhetsz is itt, és az előzményeket is itt a legkönnyebb elérni.

Opera M2 Levelező és RSS kliens

Ha ezekkel megvolnánk érdemes aktiválni az Opera M2 levelezőjét. Az Opera M2 levelező egy nagyon okos, takarékos, és nagymértékben testre szabható levelezőkliens program. Használatához szükség van némi alaptudásra, főleg a hazánkban elterjedt kisebb levelezőket tekintve, mert csak néhány fiók beállításait ismeri alapból. A Gmail, vagy a Yahoo felhasználóinak könnyebb dolga van ők csak beírnak egy felhasználónevet és egy jelszót és már készen is vannak. Opera menü> Levelező és csevegő fiókok menüpont alatt a Levelezőt kiválasztva lehet beállítani a fiókunkat. Egyszerű varázsló nézetben történik mindez.

A csevegő részt ugyan itt lehet aktiválni. Ez egy alaptudású IRC kliens, ami bármikor jól jöhet.

Azt kell tudni ezekről a funkciókról, hogy mindaddig inaktívak, és rejtettek maradnak a felhasználó előtt, ameddig nem kezdi el őket használni. Tehát nem használnak erőforrásokat, és nem lassítják a program működését, és nem igényelnek plusz erőforrásokat, ha nincsenek bekapcsolva.  Eltávolításukra nincs lehetőség, mert a böngésző szerves részét képezik kódszinten.

Az RSS előfizetéseket a címsorban megjelenő ikonnal vehetjük fel, mint a többi böngésző esetében.

 

Opera Unite és Minialkalmazások

Az Opera Unite-tot az Opera menü > Opera Unite menüpontban lehet aktiválni. Az Opera Unite használatához szükség van egy Opera Fiókra, ha a linket használjuk akkor automatikusan beléptet a Uniteba, ha a menüpontra kattintunk.

Az Opera Unite egy olyan szolgáltatás, ami képes a gépet egy web szerverré alakítani.  Akár útközben is hallgathatod az összes zenédet a számítógépedről a telefonodon, vagy letöltheted az otthonmaradt fontos beadandó dolgozatot. Vagy például folyamatosan kilesheted a helyiséget a webkamerán keresztül gyakorlatilag bárhonnan a világból. Szinkronizálhatsz le és feltölthetsz fájlokat. Minden csak a fejlesztők fantáziáján múlik. Természetesen ingyen és bérmentve. Jól hangzik nem?  Egyetlen feltétele, hogy az Opera-nak futnia kell. Szerencsére van lehetőség az elrejtésre, így akár csak erre is használhatod a böngészőt.

Az Opera rendelkezik még webes mini alkalmazásokkal is. Ezek a Widgetek, gyakorlatilag ugyan azt tudják, mint a Windows Gadgetek nem is szánok rájuk több mondatot, mindenki tudja, mire lehet őket használni, meg nem is fejlesztik eléggé ahhoz, hogy nagyobb figyelmet kapjanak.

Letöltések kezelése, Bittorrent

Az Opera egy viszonylag fejlett letöltés kezelővel rendelkezik. Akár url alapján is indíthatsz benne letöltéseket, és támogatja a torrent fájlokat is. A CTRL+J billentyűvel érheted el ezt a lapot. Az oldalsáv használatával nem kell mindig megnyitnod ezt a lapot.

Hatékony böngészés

Az Opera használata során nagyon sok okos funkció segíti a hatékonyságot. Ilyenek például a fülek csoportosítása, vagy az egérgesztusok kezelése.

Ha az Operában két vagy több fület egymásra húzol, akkor azok egyesülnek, és csak egyetlen helyet foglalnak el. Nagyon jó, ha kicsi a monitorod, és szeretnéd elválasztani a munkát a szórakozástól.  Ha jobb gombbal az egy fülre kattintva kiválasztod a rögzítést, akkor ikon méretben tartva megóvhatod a bezárástól.

Ha kijelölsz az oldalon egy szöveket akkor a helyi menüből lehetőséged van azt elmenteni jegyzetbe, vagy lefordítani egy webes fordító segítségével. A jegyzetek nagyszerűsége, hogy az Oldal ikonját is megkapja a jegyzet, tehát könnyen azonosítható, amit elmentettél. Nagyon jó, ha mondjuk, egy licenckulcsot kapsz e-mailben, és azt szeretnéd elmenteni. A legjobb az egészben, hogy az Opera link is elmenti és szinkronizálja.

A navigáció megkönnyítésre érdekében használhatsz egérgesztusokat is. A jobb egérgombot lenyomva jobbra vagy balra húzva majd elengedve a gombot lépetsz előre illetve vissza. Ha nyomva tartod a jobbgombot, akkor egy segítség is megjelenik, amivel könnyedén bememorizálhatod a mozdulatokat.

A helyesírás ellenőrző első használata előtt telepítened kell egy szótárat. A magyar fejlesztésű hunspellt használja az Opera, mint megannyi másik program és böngésző. A telepítéshez nincs más dolgod, mint ez beviteli mezőben jobb gombbal a szótárak telepítésére kattintani.  A megjelenő ablakban pedig megkeresni a magyart. A bepipálás után kezdődhet a telepítés.

Az oldalak valamelyik területén jobb gombra megjelenő helyi menüben lehet az oldalak tulajdonságait állítani. A webhely beállításaira kattintva érhető el ez az opció. Ha egy oldalon zavaró felugró ablakok és egyéb elemek vannak, akkor azt itt oldal specifikusan lehet állítani. A hálózat fülön lehet a böngésző azonosítóját módosítani. Ha egy rakoncátlankodó oldal nem akar minket be engedni, akkor meg lehet kísérelni, álcázni a böngészőt, hogy na ugyan már engedjen már be. Pár kompatibilitási probléma így megoldható.

Könyvjelzőket elmenteni a szokásos módon a CTRL + D kombinálcióval lehet nincsen ebben semmi újdonság. Viszont az újdonság, hogy mentés közben a keresőknél használt kulcsszavakat adhatunk az oldalakhoz is. Tehát ha megakarjuk nyitni a DirtyWindows-t akkor ha beállítottuk neki hogy dw kulcsszóra nyíljon meg, akkor elég annyit beírni a címsorba, hogy dw és enter után automatikusan megnyitja a DirtyWindows könyvjelzőjét.

A lapozható oldalakon a Space megnyomásával lehet lapozni, anélkül hogy az alsó számokra kellene kattintanunk. A Ctrl+Kattintás segítéségével lehet új fülön megnyitni a könyvjelző menüben található könyvjelzőket. Sajnos az Opera e része nem támogatja a Görgővel való kattintást, de szerencsére a Ctrl Shift és a Ctrl Shift Click mindenhol működik. Ejnye, kicsit szokni kell.

A jobbgomb tartalom letiltása opcióval lehet idegesítő reklámokat kiiktatni. Támogatja a helyettesítő karaktereket is, tehát teljes szervereket lehet vele a sunyiba küldeni.

Az Opera turbo aktiválásával nagymértékben felgyorsítható az oldalak betöltődése. A mobilnet felhasználóknak is nagy hasznukra lehet, mert 50-70%-os megtakarítás is elérhető a használatával. Netezz többet, és olcsóbban.  Ha egy képet szeretnél jó minőségben megjeleníteni, akkor csak rá kell kattintanod jobb egér gombbal és újratöltés a legjobb minőségben-t kell kiválasztanod.

Működés és biztonság

Az Opera egy nagyon biztonságos böngésző. A weboldalak biztonságosságát az AVG online keresője szolgáltatja a böngésző számára. Az Opera volt nagyon sokáig az egyedüli böngésző, aki nem engedélyezte a weboldalak számára a vágólaphoz való hozzáférést. Ez sok esetben nem kényelmes, viszont nagyon biztonságos és hatásos ellenszer a túlcsordulásos memóriatámadásokkal szemben. Használat közben az Opera a memóriában tartja a lapokat, tehát oda-vissza navigáláskor nincsen szükség azok újratöltésére, és így azonnal megjelennek.  Az Opera 10% memóriát foglal le a gyorsító tárnak. Ez a memória méretével együtt változik. A lemezen pedig 20MB-ot emészt fel a böngésző. Az Opera automatikusan alkalmazkodik a számítógép igényeihez, és azért fordulhat elő, hogy extrém memória felhasználási értékeket mérnek egyesek, és másoknál pedig ugyan az a folyamat csak pár száz megabájt memória felhasználást jelent. Ezt így tervezték meg a mérnökök, ne akarjuk ezt elállítani, nem azért vettük a sok giga memóriát hogy üresen álljon. Az Opera jelenleg a legtakarékosabb böngésző a piacon. A processzort és a memóriát is ez a böngésző osztja be a legjobban. A 11.00 óta a Laptop felhasználókra is figyeltek, és sokkal nagyobb üzemidő érhető el mint a konkurens böngészőkkel.(Az IE9 ha nem hívja fel a figyelmet erre talán soha nem javítják ezt a hibát…)  A szoftveresen gyorsított Presto motor képes felvenni a harcot a hardveresen gyorsított társaival is. Az Opera legendásan gyorsan indul hidegen, sokszor képes beelőzni még a Google Chrome böngészőt is.

Az Opera az egyetlen böngésző, jelenleg ami minden platformon ugyan azt a kódbázist használja. Az Opera mobile és az Opera Desktop csak a beállításaiban és a kezelőfelületben különböznek egymástól.  Az Operát olyan helyeken is használják, amire nem is gondolnál. Például a Nintendo Wii konzolokban, repülőgépeken, terminálokon, mobiltelefonokban, set top boxokban, televíziókban és még számtalan más helyen.

Záróra

Azt hiszem mindent elmondtam, ami egy kis informatikai vénával rendelkező felhasználónak szüksége lehet az Opera böngészőre való átállás megkönnyítésében. Ez a cikk csak a jéghegy csúcsa, egy teljes cikksorozat is kevés ahhoz, hogy minden funkciót bemutassak. Tudom, hogy rengeteg dologról még csak szó sem esett. Ezeket máshol már úgyis dokumentálták előttem, és akiben ezekre igény felmerül, az úgyis utána keres. Nem szeretnék ennél nagyobb cikkszörnyeteget rátok zúdítani.  Remélem sokat segítettem azoknak, akik gondolkodtak már az Operán, csak elriasztotta őket a hallottak, vagy az elsőre idegen felület.  Az igazat megvallva az Opera még mindig teljesen alkalmas böngészésére, azonban néha muszáj kicsit turkálni a beállításokban, hogy minden a helyére kerüljön.

Köszönöm, hogy elolvastátok, kérdezzetek és kommentlejetek bátran. 

1 komment érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of Dathselm

    Operát használok már egy ideje és nem cserélném semmire 🙂

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez