Mit mivel 1. – Lemezírás

Ezennel elindult a “Mit mivel” cikksorozat, melyben programokat fogok
bemutatni. Remélem sokan olvassátok és találtok hasznos dolgokat benne. A
séma: alap dolgoktól a haladóbb felé, tehát az első néhány cikkben csak
alap dolgokat fogtok találni, de úgy érzem szükség van rá. Nem is húzom
tovább, jöjjön a cikksorozat első része:

Napjainkban úgy vettem észre, hogy leáldozott az optikai adathordozóknak, jómagam nem is tudom mikor kényszerültem utoljára bármilyen lemezt égetni. Viszonylag nagy helyet foglal (ne nevess, nézd meg hol fér el egy USB stick 🙂 ), nem biztonságos, mert pár éven belül használhatatlan lesz és nem beszélve arról, hogy vigyázni is kell rá, hogy ne legyen karcos. Ezeket a lemezeket hivatott leváltani a Pendrive-nak nevezett flash memória, mely időtállóbb és tartósabb, de ez a cikk nem erről szól, nézzük milyen lehetőségünk van, ha esetleg mégis lemezt kellene írnunk.

1. Az első és legegyszerűbb ott van az orrunk előtt. A Windows beépített lemezírója képes a legalapvetőbb műveletekre, de az emberek nagytöbbsége nem is használ mást külső programokban sem.

Bármely fájl írása lemezre: Egyszerűen helyezzünk be egy üres lemezt az íróba, Windows Intézőben pedig egyszerűen húzzuk a fájlokat a meghajtóra és már írja is.

Lemezképet is kiírhatunk, ha rákattintunk a fájlra jobb gombbal, majd a Windows lemezképíró-t választva a varázsló végigvezet bennünket. (nálam a társítás menüben található)

Megjegyzés a programhoz: Csak CD-t és DVD-t képes írni vagy újraírni, Bluray-t nem.

2. A szeretett Nero

A program maga nem csak lemezíró program, hanem komplett médiaszoftver. Nem is szándékozom teljesen bemutatni, mert regénynek is hosszú lenne. Kiválóan kezeli a CD/DVD/Blu-Ray lemezeket. A kiválasztott hanganyagot vagy videót megvághatjuk, készíthetünk borítót, optimalizálhatjuk a hangsávokat, zajt szűrhetünk, biztonsági mentést írhatunk lemezekre és még sorolhatnám.

Ha nem szeretnéd a gyári írót használni, innen letöltheted: Nero Multimedia Suite Platinum 11.0.15800 Multilingual + mp3pro + DTS + telepítési infó

Segítség a letöltéshez

Jelszó a kicsomagoláshoz: dirtywindows

Megjegyzés a programhoz: A nero egy nagy gépigényű és drága program, de cserébe mindent tud, ami a médiakezelést illeti. Blu-Ray lemezekhez ajánlott egy erősebb core 2 processzor és 2-3 GB ram. Átlag felhasználóknak személy szerint nem ajánlom.

3. Az olcsóbb megoldás: Ashampoo Burning Studio

Az a meglátásom az Ashampoo termékeivel, hogy jól megírt szoftverek. Nincs benne csillivilli ilyen-olyan haszontalan funkció, egyszerűen azt tudja, amire kitalálták. Remekül kezel mindenféle lemeztípust (CD/DVD/Blu-Ray). A magyar fordítás nem mondom, hogy rossz, de a Nero-n nevelkedett közönségnek biztos, hogy furcsa lesz, de érthető.

Ezzel a szoftverrel is készíthetünk biztonsági másolatot, szinkronizálhatunnk lemezt, írhatunk úgy filmet, hogy kifejezetten DVD lejátszóra, vagy kifejezetten PC-re. Itt is készíthetünk borítót, rippelhetünk zenét eredeti lemezről is. Szerintem jobb, mint a Nero rippelője, ott többször futottam másolásvédelmi hibába.

Úgy gondolom, hogy részletes leírást ez sem igényel, kicsi, gyors és egyszerű, magától értetődő.

Letöltheted innen: Ashampoo Burning Studio 10.10.0.15 + telepítési infó

Segítség a letöltéshez

Jelszó a kicsomagoláshoz: dirtywindows

Megjegyzés a programhoz: Személy szerint kifejezetten ajánlom ezt a programot, egyszerű és gyors, kis gépigénnyel.

+1: Ingyenes alternatíva: ImgBurn

Hivatalos oldal

Ez a program inkább lemezképekre specializálódott, de ezzel is írhatunk CD/DVD/Bluray lemezt a “Fájlok/mappák lemezre írása” résznél.

Sajnos itt zsákbamacska, hogy a kiválasztott filmet le fogja-e játszani a lejátszónk, mert nincs erre specializálódva. A rövid tesztem alatt sem jót sem rosszat nem tudok róla mondani, teszi a dolgát és kész. Talán annyi hátránya van (vagy kinek előnye?), hogy rengeteg beállítása van, így kezdő felhasználók könnyen bekavarodhatnak.

+1: Ami kimaradt: CDburner XP

A neve ne tévesszen meg senkit, nem csak CD-t tud írni és nem csak XP-n működik. Ebből a cikkből azért maradt ki, mert nem ismeri fel a BD írómat. Régebben használtam, remek ingyenes kis alkalmazás és jól karbantartott. Reméljük hamarosan megoldódik a problémám.

Hivatalos oldal

Összesítés:

A gyári megoldás jó, ha épp nincs más, mert elég butácska. A Nero már átlépte a lemezíró szoftver határait és helyenként elég bonyolult lett. Az ashampoo-t javaslom arany középútnak. Az ingyenes szoftverek is lehetnek jók, csak lerí róluk, hogy nincs eleget foglalkozva velük.

Megjegyzés:

Ha tehetjük ne fektessünk drága lemezírókba (pláne cd/dvd), mert nincs értelme. Ha szándékunkban áll mostanában TV-t venni (miért ne állna karácsony előtt 🙂 ), ügyeljünk arra, hogy legyen rajta USB csatlakozás (2.0 vagy 3.0) és ne drága BD lejátszóra költsük utána a pénzünket, hanem egy minimum 25 MB/S olvasási sebességgel rendelkező Pendrive-ra, így nem lesz bajunk a 1080P-s MKV fájlokkal sem 🙂

2 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Gnor

  Olyanba futottam bele régebben hogy a Nero felírt adatot egy újranyitott sávra amit aztán a windows nem látott. Olyan is volt amikor egy dvd-ről eltűnt a ráírt film. Persze valójában nem csak a windows és a Nero sem látta. A nero is csak akkor amikor új fájlokat kellett hozzáadni. Akkor használtam először imgburn-t és volt még pár apró program amik sokkal egyszerűbbek voltak és hatékonyabbnak is tűntek mint a nagy nevek. Mellesleg a Nero-nak volt pár szériája amiről az terjedt el hogy sorra cseszi el a lemezeket. Nekem is megevett párat, úgyhogy ajánlatos több programot is tesztelni ha ilyenbe belefutunk. Pontos nevekre nem emlékszem de itt egy lista egyéb lehetőségekről:
  http://letoltokozpont.hu/letoltes_katban_programok.php?k=24

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of laci48

  Szevasztok!
  Az a kérdésem, hogy védett Bluray lemezt melyik progival tudom másolni – Bluray-ről Bluray-re??
  A Nero nem jó.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez