Windows 95

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy láthattuk a Windows Vista és Windows 7 fejlődését. Épp most éljük meg a Windows 8 fejlődésének a korszakát, ami legalább akkora változásokat hoz, mint a Windows 95. Akkor miért nem nézzük, meg hogy alakult ki az, amit ma bárki felismer? Mielőtt áttérnénk a videókra, elevenítsünk fel pár dolgot a Windows 95-tel kapcsolatban. A Windows 95-öt milyen meglepetés 1995-ben adták ki. A rendszert Chicago néven fejlesztették, úgy hogy egyszerre három rendszer utódja legyen.  A Windows 3.1-nek a Windows for Workgroupsnak és az MS-DOS-nak.  A Windows 95 egy 32 bites rendszer volt, aminek monolitikus volt a kernelje. Ez okozott pár idegösszeomlást a felhasználóknak, de erre még később vissza térünk.  A Windows 95-ben mutatták be a Start gombot, a tálcát, az jobb felső sarokban lévő ablakkezelő gombokat, és a Windows Intézőt is. Az, hogy ma tálcaként hivatkozunk a tálcára, egy téves félreértésen alapul. A Winows 95 korai bétájában, még a mai feladatsor, hanem egy lebegő panel (tray) volt, a folyamat neve is ezt viselte a systray.exe, viszont a későbbi kiadásokban már Task bar néven szerepelt a Windows 95 tálcája, amit mi elfelejtettünk újra lefordítani. A Windows 7 megjelenéséig ez volt mindenidők legsikeresebb operációs rendszere. Azonban ahogy utaltam rá, nem volt hibátlan. 
A rendszer monolitikus felépítésének és a multi taszk kezdetleges megoldásának hála elég instabil volt. A Plug and Play bevezetése tovább növelte a gondokat. A kezdetben sokan a Windows Vista idején felmerülő gondokkal találkozhattak. A gépigénye sem volt a legbarátiabb az akkori magyar viszonyokat tekintve meg főleg. 


Windwos 95 Preview Program 


Ma könnyedén fikázzák a Windows előzeteseket, viszont 1995-ben még nem ingyen osztogatták a Windows bétákat. Majdnem 20 dollárt kellett kicsengetni, hogy aztán floppy lemezeken megkapd a Windows 95 egyik bétáját.  Ha ez nem lenne elég, a Windows 95 hivatalos megjelenésekor a Windows 95 bétája deaktiválódott, a mellékelt MSN szolgáltatással együtt, viszont arra még lehetett használni, hogy megvásárold a végleges Windows 95 kiadást, vagy előfizess a Microsoft Network-re.  Az akkori zsíros hajú nirvánát hallgató fiatalok körében is megjelent a „leaked” Windows használata. Több Windows 95 build is kiszivárgott megjelenése előtt.  

A Windows 95 felépítése és működése


A Windows 95 erősen támaszkodott az MS-DOS-ra. Mai szemmel nézve szinte semmilyen biztonsági megoldást nem tartalmazott. A pontos felépítését a következő ábrán lehet megtekinteni. A Windows 95 rendszer igénye hivatalosan egy intel 80386 DX CPU (háromnyócvanhatosgép) 4MB-RAM és vagy 50-55Mb szabad hely volt.   A rendszer csak 480MB RAM-ot volt képes kezelni. A virtuális memória bevezetésével növelték a gépek használhatóságát, hogy még több helyen megállja a helyét az új Windows. 

Kampány és életpálya 

A Windows 95 megjelenése a mai Apple eventekhez hasonlítható. A Rolling Stones Start Me Up című számával utaltak az új Start menüre, ami tényleg forradalmasította a programok kezelését.  A Windows 95 öt floppyn és CD lemezen is meglehetett vásárolni.  Egy mai Windows 7 64Bit körülbelül 3000 floppylemezre férne rá. Képzeljétek el, milyen lenne, amikor 2998-as lemeznél hibát észlelne a telepítő és leállna.  Az OSR1 2GB merevlemez méretet támogatott maximum.  Az újabb kiadások viszont már többet.  A harmadik OSR már USB támogatással is büszkélkedhetett.  Az utolsó kiadások pedig már az IE ben futtatható Windows Desktop Update funkciót is megkapták! 


A Windows 95-nek számos kiadása létezett.  Megjelent hozzá egy Service Pack, később pedig az OEM gyártók számár még további 5 szerviz csomag.  Az utolsó szerviz csomagot 1997. november 26-án adták át 12:16 perckor.  A Windows 95 egészen 2001. December 31-ig tartotta magát, ugyanis ekkor szüntette meg a Microsoft a támogatását. Ez a Windows XP mai teljesítményéhez képest gyakorlatilag kevésnek számít. 

Most pedig következzen a videózás:

Remélem élvezettel nosztalgiáztatok, nagyon kíváncsi vagyok a ti élményeitekre is a Windows 95-tel kapcsolatban! Írjatok bátran! 

Szólj hozzá a cikkhez