Éleszd fel régi számítógépedet a Puppy Linux-szal!

Régi számítógépe sokaknak van otthon, vannak (vagyunk) sokan, akik különböző okok miatt rá is kényszerülünk  a régi gépet használni, vagy csak úgy vagyunk vele, ha 5-10 évvel ezelőtt költöttünk rá, akkor még most is szeretnénk  – ha komolyabb feladatokra nem is -, de az átlagos napi igényeket (internet, dokumentumok szerkesztése, multimédia, csevegés stb.) kielégítve használni . Ilyenkor vagyunk gondban, az újabb generációs Windowsok már nem futnak el rajta, de az XP is már SP3-mal és vírusirtóval, tűzfallal megspékelve megközelíti a Windows Vista, 7, 8  erőforrásigényét. Ekkor kerül látótérbe a Linux, mint alternatíva. Sokan ekkor különösebb utánajárás nélkül letöltenek, majd sikeres esetben telepítik valamely nagyobb disztribúciót (pl. Ubuntu, Fedora stb.) és csalódottan tapasztalják, hogy bizony a Linux sem éri be olyan kevéssel, mint azt gondolták. Ilyenkor a kitartóbbak tovább keresgélnek, hátha csak rosszul választottak, a türelmetlenebbek pedig letöltenek valami spéci, buherált Windowst, ami, ha másra nem is, de arra tökéletes, hogy a botnet-hálózatok kiépítéséhez önként, bérmentve hozzájáruljunk. Ez a legrosszabb döntés, van kiút ebből az állapotból is. Ha nem is a nagyobb disztribúciók segítségével, de kisebb, régi gépekre optimalizált Linux segítségével életet tudunk lehelni a gépünkbe.
Korábban is mutattam már be itt az oldalon ún. mini-Linuxokat (TinyCore Linux topik, Lubuntu topik), azonban egyik sem fogott meg úgy igazán. Ilyen rendszerek esetében nem is lehetnek nagy elvárásaink, a használhatóság érdekében együtt kell élnünk a hiányosságaival is. Már régebben is hallottam a Puppy Linuxról, azonban különösebb figyelmet az utóbbi hetekig nem is szenteltem neki, el is feledkeztem róla. Akkor került elő a feledés homályából, amikor rábukkantam és elidőztem a Puppy Linux közösség magyar oldalán. Az ott talált leírások és a képernyőképek alapján nekem megtetszett a Puppy.
A Puppy Linux nem származtatott operációs rendszer, tehát nem Debian, Fedora stb. alapú rendszer. Ez már tetszett, mivel – Linuxok esetében – a fent említett két disztribúcióból származtatott rendszerekkel volt leginkább dolgom, így elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljak valami újat.
Ha elnavigálunk a magyar Puppy közösség letöltési rovatába, akkor láthatjuk, hogy rengeteg különféle célokra kihegyezett változattal találkozunk, ezek az ún. puppletek.  Azok számára, akiknek nehézkes az átállás Windowsról Linuxra, jó hír, hogy a lelkes fejlesztőknek köszönhetően létezik olyan pupplet is, mely a Windows kezelőfelületét imitálva megkönnyíti az átállást.

xp_puppy_linux
Xp Puppy. Te megmondanád róla, hogy ez nem Windows?

 

seven_puppy_linux
Seven Puppy, Windows 7 kinézettel.

mac_puppy_linux
Akik a látványt részesítik előnyben, tökéletes választás lehet a Macpup.

Nem tudom mindegyik puppletet külön-külön kivesézni, a Lucid Puppy 5.2.5-ön keresztül szeretném veletek megismertetni a Puppy Linuxot, hasonló módon kell használatba venni a rendszert a többi pupplet esetében is.

A Puppy Linux telepítése

A telepítés közben vakargattam a fejem, mert nem a szokásos Linux telepítési metódus az eljárás a Puppy esetében, itt máshogy működnek a dolgok.
Bootoljunk be a telepítő médiáról.
A rendszer felállása után a következő ablak kell, hogy fogadjon minket:

 

Itt tudjuk megadni a számítógép nevét, a területi beállításokat, a billentyűzetkiosztást, ill. a képernyőfelbontást. Ha végeztünk, nyomjunk egy OK-t! Ekkor a következő lépésben kipróbálhatjuk, hogy működik-e a billentyűzetkiosztás, ha igen, akkor mehetünk tovább. Megkérdi, hogy szeretnénk-e újraindítani az X-servert (a grafikus felületet). Ha Live módban szeretnénk futtatni a telepítőt, akkor nyugtázzuk le, ha pedig telepíteni szeretnénk, akkor ne indítsuk újra, hanem haladjunk tovább.Lehetőségünk van arra is, hogy ne kelljen külön partíciót létrehozni a rendszernek, hanem már egy meglévő rendszer mellé, pl. a Windows partíciójára, a Windows-t érintetlenül hagyva telepítsük a rendszert. Aki így szeretné telepíteni, az ugorja át a következő, a particionálásról szóló bekezdést.A System menüben található GParted lemezkezelővel tudjuk particionálni, formázni, méretezni stb. a vinyónkat.
Itt különös odafigyeléssel járjatok el – mint minden egyes particionálás esetében -, egy rossz mozdulat és az egész vinyót leformázzátok! Így jártam én is és ha nem állnak rendelkezésünkre a megfelelő eszközök, akkor lőttek a HDD-n tárolt adatainknak, rendszereinknek.

Válasszuk ki az üres helyet, ahova szeretnénk telepíteni a Puppyt. Kattintsunk a GParteden belül a New-ra. Mint a képen is látható, itt tudjuk beállítani a partíció méretét, típusát, a fájlrendszert. 2 partícióra lesz szükségünk, egy swap-ra és ahova a rendszert szeretnénk telepíteni. A swap partíció méretét a RAM-memória nagyságától függően kell méreteznünk. Ha kevesebb memóriával rendelkezünk, ajánlott többet adni neki, ha többel, akkor nem kell olyan sok. A rendszernek szánt partíció igen kevéssel is beéri.
Ha készek vagyunk, akkor kattintsunk az Apply-ra, majd a GParted elvégzi a kijelölt műveleteket. A következő lépésben jobb egérgombbal kattintsunk a rendszernek szánt partícióra, majd válasszuk ki a Manage Flags opciót. A felbukkanó ablakban rakjunk pipát a boot elé! Zárjuk be az ablakot, majd a GPartedben alkalmazzuk beállításainkat (katt az Apply-ra).A következő lépés a telepítés.
Kattintsunk az asztalon az install ikonra. A feljövő ablakban kattintsunk a „Click button to run the Universal Installer” melletti gombra. Itt tudjuk kiválasztani, hogy mire szeretnénk telepíteni a Puppyt. Válasszuk ki az eszközt. A következő ablakban, ha több meghajtóval rendelkezünk, akkor kiválaszthatjuk, hogy melyikre szeretnénk telepíteni. Következő lépésben katt arra a meghajtó melletti gombra, ahova telepíteni akarjuk a rendszert. Tudatja velünk, hogy ha kattintunk az Ok-ra, akkor hova és miként települ a rendszer. Ezután megkérdezi, hogy hol találhatók a Puppy telepítési fájlok. Mivel a CD-n, ezért én a CD-re kattintottam, majd figyelmeztet, hogyha nincs berakva a CD, akkor rakjuk be. Ezután pedig két telepítési mód közül választhatunk. Az egyik a „Frugal”, míg a másik a „Full”.
A „Frugal”-t akkor célszerű választani, ha nem szeretnénk külön partícióra, hanem pl. másik operációs rendszer mellé szeretnénk telepíteni. Hasonló, mint az Ubuntun a wubi.
A „Full”-t akkor válasszuk, ha külön partíciót szánunk neki. A Full-t választottam én is.
Ezután, ha mindent rendben beállítottunk, akkor pár pillanat és lefut a telepítő. Őszintén megmondva tovább tartott kattintgatni a telepítési beállítások közt, mint amennyi idő alatt lefutott a telepítő.
Ha lefutott a telepítő, akkor még szükségünk lesz egy rendszerbetöltőre, amely szerepet a GRUB tölti be. Szerencsére nem kell terminálban pötyögnünk, a rendszerrel együtt érkezik egy grafikus telepítő. Mit nem adtam volna egy grafikus GRUB telepítőért még kezdeti Linuxozásaim során! A System/Grub4DosConfig-ra kattintva tudjuk elindítani. Ha nem értünk hozzá, akkor hagyjuk a GRUB telepítőjét alapbeállításokon, így is feltelepül a rendszerbetöltő. Ezután jöhet egy újraindítás, újraindítás közben megkérdezte, hogy szeretnénk-e menteni a munkamenetet, én nem mentettem, de aki akarja, az mentse.Ha valaki kíváncsi rá vagy jobban szereti a képeket, akkor ide kattintva talál egy részletes, képekkel illusztrált telepítési útmutatót.

Ismerkedés a rendszerrel

 

Ha újraindítjuk a rendszert, akkor vannak előtelepített alkalmazások (melyek Live módban is futtathatók), valamint mi is telepíthetünk igény szerint alkalmazásokat.
Több mód áll a rendelkezésünkre a programok telepítésénél. Az egyik a quickpet nevű segédeszköz, az ikonja kint van az asztalon, de elérjük a Setup/Setup Puppy alatt is. Itt a legnépszerűbb alkalmazásokat találjuk, de ha szükséges, akkor a videokártyához szükséges illesztő programokat is innen tudjuk két kattintással telepíteni.

A másik mód az alkalmazások telepítésére a Puppy Package Manager. Itt már bővebb választék áll a rendelkezésünkre, jobb oldalt kategóriákra lebontva találjuk a szoftvereket, a keresőmezőbe begépelve a kívánt alkalmazás nevét elődobja a találatokat.

Első indításkor ajánlott frissíteni az adatbázisát. Ezt a Configure Package Manager-re kattintva tehetjük meg. Itt tudunk többek közt hozzáadni további tárolókat, ha akarunk, majd az Update now gombra kattintva frissül az adatbázis (ez nálam elég időigényes művelet volt, eltartott vagy egy 10 percig).
A harmadik lehetőség pedig az internetről letöltött csomagok. A Puppy a .pet csomagokat szereti, de szerencsére többnyire megbirkózik a .deb és az .rpm csomagokkal is. Ajánlott először a Puppy Linux letöltései közt szétnézni. Ha valamit nem találsz a Puppy csomagtárolójában, akkor keress rá az interneten a kívánt alkalmazás .deb vagy .rpm csomagjára és a Puppy Package Manager feltelepíti neked.
Ha már a Package Managerben vagyunk, akkor telepítsük a magyar nyelvi csomagot (persze, ha eleve magyar Puppyt töltöttél le, akkor ez a lépés kihagyható), amit a System kategória alatt Hungarian language pack for LupQ név alatt találunk. Telepítés után nem kell semmit újraindítani, egyből magyar lesz a rendszer.

Szükség lesz egy böngészőre is. A rendszer alapból a Dillo nevű böngészővel érkezik, én a megszokott böngészőmet nem tudnám erre lecserélni, többek közt nem támogatja a JavaScriptet, kereteket, stb. Így néz ki:

A nagyobb böngészők közül a  Chrome és a Firefox itt is megtalálható, a Package Managerben könnyen telepíthető. Alternatív böngészők is elérhetők a csomagközpontban, többek közt az Opera, Seamonkey, Midori stb. Úgy voltam vele, hogyha új rendszert próbálok, akkor talán adok egy esélyt az alternatív böngészőknek is. A választásom a NetSurf nevezetű böngészőre esett, azonban nagyon gyorsan ott is hagytam, a Dillo-hoz hasonlóan ebben sincs JavaScript támogatás, JavaScript nélkül pedig igencsak lekorlátozódik az „élmény”, melyet internetezés közben tapasztalunk. Kipróbáltam még a Puppy Browser-t, ez már jobban tetszett, többé-kevésbé tökéletesen megjeleníti a látogatott honlapokat, azonban ez is küzd hiányosságokkal, de egy próbára ajánlom mindenkinek, aki a Puppy elé ül.

Letöltéskezelőt, torrent-klienst is kapunk a rendszerrel.
Fájlkezelők terén sem lehet panaszunk, itt is találunk választékot. A rendszerben a ROX-Filer fájlkezelőt találjuk.

Jobb szeretem a kétpaneles és kicsit nagyobb tudású fájlkezelőket, így a magyar Puppy közösség honlapján található Double Commandert használom, ami már igencsak jó választás lehet a Total Commanderhez szokott embereknek.

A Multimédia menüpont alatt lemezek írására két szoftvert találunk a Puppy-val érkezve, az egyik a Pburn, ezzel adatlemezt, videolemezt stb. tudunk kiírni, a másik a Burniso2cd – ezzel pedig képfájlokat írhatunk ki. Találunk egy ISOMaster nevű programot is, ezzel .iso fájljainkat tudjuk szerkeszteni.
A videó lejátszásban a GNOME MPlayer segít nekünk – én a VLC-t szoktam használni mind Linux, mind Windows alatt. Ha szeretnénk zenét hallgatni, akkor azt a Pmusic szolgáltatja nekünk, hacsak le nem cseréljük másra. Nekem Linux alatt az Audiacious a nagy kedvenc zenelejátszásra, eleinte idegenkedtem is a Pmusic-tól – főleg ez a fura kinézet és kezelhetőség miatt – de többé-kevésbé sikerült úgy-ahogy megbarátkoznom vele, így végül maradt.

Továbbá találunk még hasznos kis programokat audio CD rippeléshez, DVD rippeléshez, vágáshoz, hangfelvevő/szerkesztőt stb.
A képszerkesztő szerepét az MtPaint tudja be, ezt olyan „középszintű” képmanipulálónak minősítettem, nekem tökéletes, aki kicsit komolyabbra vágyik, az telepítse a GIMP-et.
Irodai szoftvercsomag tekintetében akinek spéci igényei vannak, az telepítheti a LibbreOffice-t, egyébként megteszi a rendszerrel érkező Abiword (Word alternatíva) és Gnumeric (Excell alternatíva) páros is, különösen, ha szerény erőforrással rendelkező géppel rendelkezünk, akkor ajánlott ezeket fennhagyni.Ha figyelmesek vagyunk, akkor észrevehető, hogy a lent található panelen egy sárga felkiáltójel figyelmeztet minket arra, hogy nincs beállítva a tűzfal. Rákattintva előugrik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy hagyjuk, hogy automatikusan beállítsa a védelmet, vagy default, azaz alapértelmezett állapotban fusson vagy lehetőség van a kézi bekonfigurálásra is. Az automatikus beállítást választottam.

Konklúzió

A rendszer használata során csak pozitív élményekben volt részem, nekem megtetszett. Bátran merem állítani, hogy a régi gépünk a Puppy telepítése után a mai nagyobb, elterjedtebb rendszereket futtató erős gépeket megszégyenítő sebességgel fut. Annyi biztos, hogy ilyen gyorsan induló rendszerhez mindeddig nemigen volt szerencsém. A legszükségesebb szoftvereket a böngészőktől kezdve az irodai programcsomagig mind megtaláljuk rá. Nekem szoftverek tekintetében könnyű dolgom van Linuxon, igyekszem olyanokat összeválogatni, melyek mindkét rendszeren elfutnak, szerencsére a Puppy-ra is be tudtam szerezni a legszükségesebbeket. Ami néha úgymond „beakasztott” neki, az a flash, de az is attól függ, hogy épp milyen kedve volt, pl. kétórányi OpenStreetMap szerkesztés után sem volt semmi gond vele, de volt, hogy egy-egy YouTube videó elindítása után befűtött a processzor. Szerintem könnyen kezelhető, habár lehet, hogy az átlagfelhasználó fogná a fejét, ha elébe ültetnénk. Ami nem tetszett, hogy legyen szó akármilyen rendszerről, én felülre szoktam rakni a tálcát, panelt, nevezzük akárhogy, ami itt is sikerült, azonban az ablakok nem igazodtak a felső panelhez, maradtak ugyanúgy, mintha alul lenne a panel. Hogy végleges rendszerként el tudom-e képzelni? Igen, el tudom képzelni, egy darabig még megpróbálom beleásni magam mélyebben a rendszer használatába, aztán lehet, hogy a Windows mellett ez lesz a másodlagos operációs rendszerem.
Mielőtt valaki belevág a telepítésbe, okos dolog inkább Live módban futtatni, több puppletet is kipróbálni, hogy kiválaszthassuk az igényeinknek leginkább megfelelőt. A Puppy Linux letöltései közt mindegyik pupplet mellett található egy rövid kis leírás, hogy milyen célra lett optimalizálva, így ha nagyon régi gépen szeretnénk futtatni, akkor inkább olyan verziót ajánlatos letölteni, amit kifejezetten régi gépre szántak a fejlesztők.
Ha kérdésetek, észrevételetek van a cikkel vagy a rendszerrel kapcsolatban, akkor azt bátran osszátok meg velünk!

21 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Diverti

  Ez tényleg jó, és hasznos lehet régi gépek esetében, köszönjük a leírást 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Ferenc Buzi

  erre lehet telepíteni .exe s Serupokat? Kistesóm gépére lenne és kéne neki a MesterMC (Minecraft),

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of fR[!]cCy

  Buzi Ferenc Ádám vagyok ez az igazi nevem most beregisztráltam ok?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of nauta

  Használni szeretném a régi AcerMate laptopomat – 600 Mhz, 256 Mb RAM – sikerült is föltennem egy Puppy linuxot (TurboPuppy 4.0.2) Szeretnék egy TPLink wifi usb-adaptert használni a nethez. Ehhez találtam az Acer oldalán linuxos drivert de nem tudom föltelepíteni – ugyanis nemigen értek a linuxhoz 🙁 Itt található a letöltött driver:
  https://drive.google.com/folderview?id=0B63HaGCfKBVXNTdXcjZDUXhob0U&usp=sharing

  Előre is köszönöm, ha segítséget kapok!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of arc

  Tiszteletem!
  Én csak azért regisztráltam be, hogy köszönetet mondjak a cikk írójának!
  Hozzám vágtak egy eléggé leamortizált laptop-ot, hogy újra kéne raknom rá egy xp-t, mert “kék halállal” megállt és valami nem stimmel vele. Mondanom sem kell, hogy képtelenség volt újrarakni. A vinyó formázása után, a fájlok másolásánál mindig megállt azzal a hibával, hogy ****.dll nem talál a telepítő. Kipróbáltam szinte mindent. xp, win7, usb… de semmi. Fórumokat is olvastam de választ nem kaptam, hogy mi okozhatja ezt. -lehet, hogy a ram már haldoklik a gépben, tényleg nem tudom- live cd volt az utolsó lehetőség. Első körben a HBCD-mini xp-vel próbálkoztam de áttörő sikert nem értem el, különböző javítgatások ellenére sem. Aztán jött a live cd. Ubuntuval próbálkoztam elsőnek de ő valamiért nagyon nem volt megbékélve a géppel, még live módban sem volt hajlandó elindúlni. Végűl megtaláltam ezt a cikket és harmadik nekifutásra sikeresen feltelepűlt a merevlemezre. No be is tettem a cd-t az orvosi táskámba, a többi cucc mellé. Bevallom én világéletemben windows-t használtam, de a puppy hála a cikknek és az elért eredménynek, örökre belopta magát a szívembe.
  Köszönet érte!

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Jimbo bácsi

  @reEnd, meg többi linuxszakértő: XP Puppyt érdemes lenne megpróbálnom ezen a gépen:
  768MB ram
  AMD Duron(pontosan nemtudom mi, de most 1GHz-n muzsikál)
  2002-es ASUS alaplap?

  Most XP tötyög rajta, de elég lassú is, meg a támogatása is le fog járni…

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Gyula.dj

  Skypet szeretnék használni Puppy-n azt h. lehet megoldani h. beszélni is lehessen rajta?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of istvankisss

  Köszönet a cikkért! Jelenleg úgyis linux disztró tesztelés mániám van, úgyhogy kipróbálom. Úgy nézem, ezen az oldalon teljesen jól megférnek egymás mellett linux vs Win dolgok, és ez teljesen jó dolog. Bár más helyeken is így lenne!

  Tetszik (2)
 9. Profile photo of Sándor Berki

  Helló!
  A fiamnak próbálok beüzemelni egy régi gépet (Toshiba tecra 8200). Telepíteni szeretném, a billentyűzet teszt után nem indítom újra az xservert, de nekem egy Simple Network Setup ablak jön be. eth0, eth1 és Windows gombok közül tudok választani. Nem tudok netet telepíteni a gépre (más op rendszerekkel sem sikerült) de nem is kellene. Tehát innen nem tudok tovább jutni. Tipp? lőre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Sándor Berki

  helló.
  ismét én vagyok sikerült vezetékes netet varázsolni a gépre, de nem tovább lépett a telepítő hanem bezáródott. hogyan tudom elindítani a telepítést ezek után?
  Köszönöm!

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Sándor Berki

  Bocsi! csak tovább kellett volna olvasnom a cikket…
  nagyon jó kis rendszernek tűnik, köszi!

  Tetszik (1)
 12. Profile photo of Solarkiss

  Nem jön be a puppy magyar oldal, megszűntek, vagy elköltöztek ?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez