A Windows 8 (NEM) töredezettség mentesíti az SSD meghajtókat

Mint tudjuk az SSD meghajtók nem igényelnek töredezettség mentesítést, mivel a töredezettség fogalma nem értelmezhető ezeken a meghajtókon. Ha mégis elvégezzük egy ilyen meghajtón, azzal csak kárt okozunk, ugyanis ezek a meghajtók technikai okokból csak bizonyos számú írási művelet végrehajtására alkalmasak. Épp ezért lehet meglepő, hogy a Windows 8-ban a töredezettség mentesítésért felelős defrag.exe futtatása ezekre a meghajtókra is ütemezve van.
Nem kell megijedni, nem hülyültek meg a Microsoft fejlesztői, mindössze arról van szó, hogy továbbfejlesztették az eszközt és immár Storage Optimizer (magyarul: tárhely optimizáló?) lett az új neve, és ezentúl még intelligensebben kezeli a meghajtókat. Az új funkcióknak köszönhetően, ha SSD meghajtót észlel a rendszer, akkor valójában nem a töredezettség mentesítést hajtja végre, hanem egy nagyon hasznos ún. trim csomagot küld a meghajtónak.
A trim parancsokból értesül az SSD arról ha egy adat már nem szükséges, vagy el lett mozgatva, így azok helyére új adatot írhat. Az NTFS fájlrendszerben alapértelmezetten a trim parancsok az írási, törlési műveletekkel egy időben kerülnek elküldésre és a meghajtó maga gondoskodik arról, hogy végrehajtja ezeket, vagy sem. Utóbbi akkor fordulhat elő, ha a meghajtó folyamatos használatban van és egyszerűen “nincs ideje” a trim utasításokat végrehajtani.
A Storage Optimizer itt jön a képbe! A rendszer idle (használaton kívüli) állapotában újra elküldi az egész meghajtóra vonatkozó trim adatokat, így annak ezúttal lesz is ideje feldolgozni és végrehajtani azokat ezáltal optimizálva az adatainkat. 
Végső soron tehát nem kell megijedni ha a defrag-ot meglátjuk az SSD meghajtónk körül ólálkodni, mert valójában nem töredezettség mentesít, csak optimizál.
Forrás: ghacks.net

3 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of sanyi

  Az Auslogics Disk Defrag Pro-nak van SSD-re speciális algoritmussal dolgozó szabad hely optimizáló funkciója, de lehetővé teszi az egyszerű defragot is.
  Valaki használta már, van tapasztalat?
  Köszi

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Gnor

   Használom csad SSD-m nincs. 🙂 Maga a progi nem rossz csak néha nem értik meg egymást a beépített törment progival. Amit az egyik elrak a másik visszateszi oda ahol az neki tetszik. Egéyz nap el tudnánal játszani ilyen tili-toli módon. A helyhiány ennek is akadály és optimalizálás esetén nem a töredezettség kiküszöbölése az elsődleges. Lemeztérkép nincs csak egy részlet ami olyasmi, de az üres helyeket nem érzi szükségesnek eltakarítani nehogy egy új fájl beletöredezhessen. Szóval ha van jobb akkor szívesen kipróbálnám.

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez