Windows 8 újratelepítés helyett – Felújítás

A Windows 8 számtalan új funkciója közül szeretnék most egy nagyon hasznosat bemutatni. Sokakkal előfordult már, hogy a rendszerük végérvényesen megadta magát, vagy legalábbis olyan szinten elhasználódott az idők során, hogy már csak az újratelepítés jelentett megoldást. Az ezzel járó kellemetlenségek egy részétől óv meg a Windows 8 új refresh (felújítás) funkciója, de vajon lehet még fájdalommentesebbé tenni a folyamatot?

Régimódi

A régi jól bevált és működő módszer a “ghostolás“, vagyis amikor egy teljes lemezképet készítünk a komplett rendszermeghajtóról, szintén nagyon kényelmes megoldás, de rengeteg helyet emészt fel, mivel mindent tárol, ha kell, ha nem. Más backup megoldások, Acronis True Image és társai, vagy a Windows saját backup funkciója is hasznos és jól működnek, de vagy túl bonyolultak, vagy kifelejtünk valamit a mentésből, vagy túl nagy lesz a mentés mérete, vagy… ha csak szeretnénk valami újat kipróbálni…

Felújítás

A Windows 8 Felújítás opcióját a Gépházban találjuk és már önmagában is egy hasznos funkció, segítségével kvázi újratelepíthetjük a Windows rendszert, a személyes fájlok és beállítások, a számítógép előtelepített alkalmazásai, valamint a Windows Áruházból telepített alkalmazások azonban megmaradnak.
Egyetlen hibája ennek a módszernek, hogy az általunk telepített asztali alkalmazások és illesztőprogramok a frissítési folyamat során törlődnek. Néha persze pont erre van szükségünk, de ha nem szeretnénk minden programunkat, játékunkat újratelepítgetni, akkor ennél több kell!

Recimg

A Felújítás funkció a Windows szűz, érintetlen állapotát használja alapbeállításként, de mi készíthetünk és a felújítás során használhatunk saját adatállományt is! Egy ilyen saját visszaállítási pont (WIM lemezkép) tartalmazni fogja, a rendszer jelenlegi (jól működő) állapotát, beállításait és az összes telepített alkalmazásunkat is, így a visszaállítás során ezeket visszakapjuk, úgy ahogy elmentettük, ráadásul gyorsan és fájdalommentesen, miközben a Windows-unk újra régi pompájában fog ragyogni. Az egész folyamat alatt a dokumentumainkhoz (Képek, Zenék, stb) a rendszer egy újjal sem fog nyúlni, tehát azoknak nem is kell bekerülni a mentésbe és nem is fognak, ezért a lemezképünk mérete ennyivel is kisebb lesz.
Az mindehhez szükséges programocskát a Windows-al együtt meg is kapjuk, a neve recimg.exe.
Saját visszaállítási képfájl létrehozása
 1. Hozzunk létre egy mappát valahol, ahol elegendő helyünk lesz a mentés tárolására (a páldában most Z:Recimg_Snapshots)
 2. Indítsunk egy cmd ablakot rendszergazdaként. Ehhez a Startképernyőn keressünk rá a cmd szóra, majd a megjelenő Parancssor alkalmazáson jobbklikkelve válasszuk a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget.
 3. Készítsük el a képfájlt a következő parancs futtatásával:
  recimg /createimage Z:Recimg_Snapshots
 4. Ahhoz hogy a rendszer a Frissítés során ezt a lemezképet használja, aktívvá kell tennünk a következő paranccsal:
  recimg /setcurrent Z:Recimg_Snapshots
Ennyi. Ezután bármikor a Frissítés funkciót futtatjuk, a rendszerünk a most elmentett állapotba kerül vissza, minden beállításunkkal és programunkkal. A Windows Áruházból telepített programjaink is visszatelepülnek, amint bejelentkezünk a Microsoftos felhasználónevünkkel a rendszerbe.
A recimg parancs rendelkezik további két kapcsolóval:
 • /deregister Ezzel a kapcsolóval visszaállítjuk az alapállapotot, így a Windows Felújítás funkciója az eredeti, szűz Windows telepítő fájlokat fogja használni a felújítás során.
 • /showcurrent Ezzel a kapcsolóval kiírathatjuk, melyik a jelenleg aktuális visszaállítási lemezkép.
Egyszerűséget is ígértem a cikk elején igaz? És eddig ez nem tűnt annak igaz? Akkor most jön a könnyítés!

Recimg Manager

A fent leírt parancssoros procedúrát a Recimg Manager nevű ingyenes program hivatott kétkattintásos szintre egyszerűsíteni. A rendkívül tetszetős, metrós/modern kinézetű programocska bárki számára könnyen kezelhető és segítségével akár ütemezett mentéseket is készíthetünk.
Néhány kép a programról működés közben:
A mentés végeredményeként a 38GB-on terjeszkedő rendszeremről készített wim fájl mindössze 7,5GB. Csak azt tartalmazza, ami ahhoz szükséges, hogy ha csődöt mond a rendszer, akkor pár kattintással visszavarázsoljuk a mentett állapotba. Egyszerű, nagyszerű.
A Recimg Manager letölthető a fejlesztő weboldaláról…
Ínyenceknek további érdekes lehetőségeket biztosít, hogy az így készült backup egy wim file, amivel mindenféle kockaságot lehet művelni 😉
A Windows 7 felhasználóknak sem kell feltétlen az újratelepítést választaniuk, számukra is van megoldás!

9 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of tomtom1962

  A Recimg Manager nagyon jól működött Windows 8-on, azonban a Windows 8.1-et szeretném menteni, de már induláskor lefagy. Valakinek működik Win 8.1-en?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of digoarpi

  Nekem a Recimg Manager Win 8.1 -en is működik,csak a gondom,hogy amikor visszatelepítettem a rendszert,csinált egy WINDOWS.old mappát kb 13Gb méretben,aminek a felét lehetett törölni,de a másik fele írásvédett ,amit még rendszergazdaként sem enged feloldani.Az fontos lenne,hogy a visszatöltéskor ne a “régi”windows mellé tegye,mert néhány kör után tele lesz a rendszer particípió és mehet a teljes újrateleepítés az összes programmal együtt.Ha van valakinek esetleg ötlete?…

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of kelkaresz

  Üdv!

  Vettem egy új laptopot telepített Win8.1-gyel.
  A rendszer gyorsítása miatt viszont szeretnék egy ssd-t bele.
  Erre kéne átvinnem a jogtiszta Windowsomat a gyári merevlemezről.
  Ezt is meg lehet oldani ezzel a módszerrel?

  Köszönöm

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of dobi76

  Telepítsd újra,sok bosszúságtól óvod meg így magad.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of szegab

  Én megcsináltam ezzel a hasznos kis progival a backupot. Szépen el is készítette, de amikor vissza akarom állítani azt mondja, hogy nincs telepítő lemez. Minek neki mondjuk a WIN8 DVD-je ha már előtte rendben elkészült az image fájl? Szerintem abból el kéne, hogy végezze a visszaállítást. Vagy rosszul látom? 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of szegab

  Ja és egy másik kérdés. Szerintetek ez a Recimg Manager egy tiszta windows-t hoz létre és utána menti rá mondjuk a programjaimat, stb., vagy azt a Windows rendszer állapotot rögzíti, amikor épp készítem a backupot? (pld. hagyományos ghostolás)

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez