Böngészőprofilok kezelése

A böngésző az egyik leggyakrabban használt programunk, de egy nagyon hasznos dolgot sokan nem ismernek, mégpedig a több profil futtatásának lehetőségét. A legtöbb böngészőben lehetőségünk van egymástól teljesen független profilokat létrehozni és külön futtatni őket. Mit is jelent ez? Alapértelmezett esetben a böngésző telepítésekor (vagy első indításakor) létrejön egy felhasználói profil, itt tárolódnak a személyes beállításaink, a könyvjelzők, kiegészítők, előzmények, sütik, jelszavak stb. Lehet, hogy olyan problémába ütközünk, amikor nem szívesen szemetelnénk tele – vagy bármi egyéb okból nem szeretnénk, hogy használva legyen a  jól kis belakott böngészőnk, ilyenkor alternatíva lehet a privát böngészés vagy ha másik profilt futtatunk. Az egyes profilban tárolt adatok, beállítások, könyvjelzők stb. nem keverednek a többi profilban tárolt adatokkal, teljesen függetlenek egymástól.
Több okból is hasznos lehet külön profilokat létrehozni a böngészőknek. Ha többen használnak egy számítógépet és nem akarunk mindenkinek külön felhasználói fiókot létrehozni az operációs rendszeren belül, akkor adott a lehetőség, hogy mindenkinek  a böngészőn belül csinálunk egy-egy profilt. Beta, alfa állapotban lévő böngészők tesztelésekor is nagyon jól jön a több profil futtatásának lehetősége, mivel az ilyen állapotban lévő böngészők instabilak, bugosak és akár visszafordíthatatlan kárt is okozhatnak a saját személyes böngésző profilunkban, de még számtalan más esetben is jól jöhet, ha több profilunk van.
Vágjunk is bele!

Mozilla Firefox

Firefoxból mindennapi használatra két kiadás közül érdemes választani: az ESR (Extended Support Release) és legutóbbi stabil kiadás áll rendelkezésünkre. Az ESR hosszan támogatott verzió, csak biztonsági frissítések jönnek a frissítési csatornán, a jelenlegi legfrissebb ESR  kiadás a Firefox 10-re épül. Azoknak érdemes ezt a verziót választani, akik az új funkciók és a hatheti verzióugrás helyett a stabilitást és a biztonságot helyezik előtérbe. Az ESR kiadás letölthető ide kattintva, míg a legfrissebb verziót itt találjátok.
Mielőtt továbbmennénk, pár szó a telepítésről. Firefoxból egyidejűleg annyi verziót futtathatunk egymás mellett, amennyit kedvünk tartja, annyi kitétellel, hogy ne ugyanaz a mappa legyen a telepítés helye. Tehát egész nyugodtan felrakhatjuk akár az összes eddig megjelent Firefox kiadást, csak az a fontos, hogy telepítés közben ne már meglévő mappát adjunk meg a telepítés helyének, hanem másikat (lehetőleg olyan nevet választva, amit könnyen megjegyzünk, pl. ESR-nek C:\Program Files\Mozilla Firefox\ESR, beta-nak C:\Program Files\Mozilla Firefox\beta stb.).

A Firefox profilkezelőjének előhívásához futtatásba (Win+R) írjuk be a következőt:

firefox -p

Az alábbi képen látható profilkezelő fog minket fogadni:

Itt lehetőségünk adódik a létező profil átnevezéséhez, meglévő profil törléséhez, ill. új profil hozzáadásához. Alul a „Kapcsolat nélküli munka” kipipálásával kapcsolat nélküli módban indíthatjuk el a kiválasztott profilt, a „Nincs kérdés az indításkor” kijelölésével  pedig mindig a legutoljára kiválasztott profil fog elindulni, ha kivesszük előle a pipát, akkor a Firefox parancsikonjára kattintva mindig a profilkezelővel fog elindulni a böngésző. Alap esetben egyetlen egy profil – a „default” – létezik csak.  Új profil létrehozásához a „Profil létrehozása” gombra kell kattintanunk.

A következő ablakban meg kell adni egy nevet az új profilnak vagy kiválaszthatunk egy már meglévő profilmappát. Ez az opció jól jöhet, ha például két operációs rendszer is van a gépünkön és nem szeretnénk újra az alapoktól felépíteni a böngésző profilunkat, hanem ugyanazt a profilt használhatjuk mindkét rendszeren. Ha Ramdisk-et használ valaki, akkor szintén jól jöhet, egyszerűbb, mert nem kell a profiles.ini fájlt szerkesztgetni. Ha már egy meglévő operációs rendszer profilmappáját szeretnénk használni, akkor az alábbi útvonalon kell betallózni a profilmappákat:

X:\Users\<felhasználó>\AppData\Roaming\MozillaFirefox\Profiles

Ebben a mappában találjuk meg a profilmappákat, random számok és betűk sorozatából áll a mappanév, a pont után pedig a profil neve található.

Ha rendszerünket újratelepítésre szorul, akkor érdemes lehet a saját profilmappánkat kimenteni, így újratelepítés után böngészőnkben a megszokott könyvjelzők és kiegészítők köszönnek vissza ránk, ha visszaállítottuk a profilmappákat is. Az is egy jó megoldás lehet, ha nem a rendszerpartíción tároljuk, hanem másik partíción, így ha működő képtelen állapotba kerül az operációs rendszer, akkor a böngészőnk beállításai, adatai nem vesznek el.

Ha csak egy Firefox verziót futtatunk, akkor tökéletesen tudunk váltogatni a profilok között a „firefox -p” kapcsolóval, de mi a helyzet akkor, ha több is fent van?  Nagyon egyszerű dolgunk van, a futtatásba a „firefox” helyett a futtatni kívánt verzió elérési útvonalát kell beírnunk, idézőjelek (”) közé.
A példámban a Firefox 10 ESR-t szeretném indítani. A C:\Program Files\Mozilla Firefox\ESR mappába telepítettem, így a futtatásba ezt kell beírnom:

“C:\Program Files\Mozilla Firefox\ESR\firefox.exe” -p

És elindul a profilkezelő, ahol kiválaszthatjuk az indítani kívánt profilt is.
Ha már meg van nyitva egy profil és másikat szeretnénk elindítani, akkor bizony probléma merülhet fel, mivel a firefox –p beütése után nem a profilkezelő, hanem új ablak fog nyílni a már megnyitott profillal. Adott a kérdés tehát: lehetséges több profil futtatása egyidejűleg? A válasz: igen, lehetséges. Mindössze a –no-remote kapcsolót kell beütnünk a firefox –p után. Tehát ennek így kell kinéznie:

firefox –p –no-remote

Ugyanez segítségünkre lehet abban is, hogy több kiadást is tudjunk egyidejűleg egymás mellett futtatni, csak a –p –no-remote elé be kell illeszteni a futtatni kívánt verzió elérési útját. Példámban most a stabil verzió fut és elindítom az ESR és a beta verziót is:

“C:\Program Files\Mozilla Firefox\ESR\firefox.exe” –p –no-remote
“C:\Program Files\Mozilla Firefox\beta\firefox.exe” –p –no-remote

Annyit szeretnék itt megjegyezni, hogy egyszerre csak egy profil használható, tehát ha több verziót szeretnénk egyszerre futtatni a Firefoxból, mindegyiket külön profillal kell elindítani. Ha nem így teszünk, akkor kapunk egy figyelmeztetést is, hogy a profil már használatban van.

Még nincs vége, lehet ezt tovább is bonyolítani!
Ha a parancs és a kapcsolók után beírjuk a profilunk nevét, akkor nem kell a profilkezelőben kiválasztani az indítani kívánt profilt, hanem rögtön azzal a profillal indul, amelyiket beírtuk. A gyakorlatban ez így néz ki:”C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” -p test

Most a „test” nevű felhasználót és a „Program Files\Mozilla Firefox” mappába telepített Firefoxot indítottam el. Természetesen itt is használhatjuk a „-no-remote” kapcsolót.

“C:\Program Files\Mozilla Firefox\beta\firefox.exe” -p no-remote “test user”

Mint látható, itt két idézőjel közé került a felhasználó neve, erre akkor van szükség, ha szóköz is szerepel a profil nevében, egyébként elhagyható.
Szerencsére ezt a hasznunkra is fordíthatjuk, mégpedig parancsikonok létrehozásánál. Mindegyik profilnak külön csinálhatunk parancsikont, amit aztán kihelyezhetünk a Start menübe, az asztalra vagy ahova szeretnénk, így könnyebben váltogathatunk közöttük. Parancsikon létrehozásához kattintsunk jobb egérgombbal az asztalon, majd az „Új” menüből válasszuk ki a parancsikont, elérési útnak pedig adjuk meg a Firefoxunk helyét az indítási paraméterekkel együtt, ugyanúgy, mint ahogy eddig a futtatásban csináltuk, annyi különbséggel, hogy itt a végére is biggyesszünk egy idézőjelet, attól függően, hogy a felhasználói profil nevét idézőjelek közé írtuk-e vagy sem, ha idézőjelek közé írtuk, akkor nem szükséges a végére két idézőjel. Ha elkészítettük, akkor oda rakhatjuk, ahova csak szeretnénk. Ha  a Start menübe (Windows 8 felhasználók a Start Screen-re) szeretnénk kirakni, akkor másoljuk be a parancsikont a C:\Users\<felhasználó>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs alá.

Google Chrome

Google Chrome esetében több kiadás egymás melletti futtatására sajnos nincs lehetőség, úgyhogy itt egyszerre maximum csak egyet futtathatunk. Viszont a profilok létrehozása talán ebben a böngészőben az egyik legegyszerűbb, a legtöbb Chrome felhasználónak nem is mutatok semmi újat, hiszen ott van szem előtt. Csak kattintsunk a csavarkulcsra, majd a beállításokra és keressük meg a felhasználókat, majd alul az „Új felhasználó hozzáadása” gomb megnyomása után készíthetünk új profilt:

A név és a felhasználó képének kiválasztása után el is készült az új profil. A profilok között a Chrome ablakának bal felső sarkában a felhasználó képére kattintva tudunk váltogatni.

Ez mind szép és jó, de a böngésző elindításakor mindig az utoljára használt profil indul el. Szerencsére itt is csinálhatunk mindegyik felhasználóhoz külön parancsikont, így mindig azt a profilt indíthatjuk el, amelyiket szeretnénk.
A Chrome a profilmappákat a C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data alatt tárolja. Az első profil a „Default” mappában található, a többi „Profile X” név alatt szerepel, ahol X egy szám. Parancsikon készítésekor szükséges tudnunk ezeknek a mappáknak a neveit. A parancsikonnak így kell kinéznie, ha profilt is szeretnénk elindítani:”C:\Program Files\Google\Chrome\Applicationchrome.exe” -profile-directory=”Default”

A „-profile-directory” után kell írnunk két idézőjel közé a profilmappa nevét, ez a fenti példa esetén az alapértelmezett felhasználói profilt indítja, másik profil indításához Profile 1, Profile 2 stb. kell beírni a Default helyett (szóközök is számítanak!).

Opera

Operából is telepíthetünk és használhatunk egyszerre több kiadást, ugyanúgy, mint a Firefoxnál, csak külön-külön mappába kell telepíteni az egyes verziókat.

Azonban a profilkezelése eltér a többi böngészőtől, itt minden egyes telepített kiadásnak külön profilmappája van, ill. az első felhasználó beállításai nem egy mappán belül tárolódnak.

A névjegyen belül (Opera menü -> Súgó -> Opera névjegye) látható, hogy hol találhatóak a felhasználó adatai.

Opera profil létrehozásánál rögtön kezdhetünk a parancsikonnal. A parancsikonnak a következő utat adjuk meg (ugyanezt ugyanígy futtatásban is végrehajthatjuk, csak ebben az esetben nem lesz parancsikonunk):

“C:\Program Files\Opera\opera.exe” -pd “%APPDATA%/Opera/profilmappa”

A „profilmappa” helyére olyan nevet írunk be, amit szeretnénk a profilmappának adni vagy ha már létezőt akarunk használni, akkor a már létező profilmappa nevét írjuk be. Ezek után – a korábbiakhoz hasonlóan – a parancsikont kihelyezhetjük az asztalra, a Start menübe vagy ahova csak szeretnénk.
Ha sikeresen végrehajtottuk a műveletet, akkor a névjegyen belül látható, hogy itt már az újonnan létrehozott profil adatai egy mappán belül találhatóak:

Egyéb lehetőségek

A „hivatalos eljárást” fent leírtam, azonban a mindennapi böngészést megkönnyítendő a legtöbb böngészőhöz készült kiegészítő vagy segédalkalmazás, ahol barátságosabb környezetben menedzselhetjük profilokat.
A biztonság esetére ajánlott mentést készíteni az aktuális profilunkról, ha véletlen valami rosszul sül el, akkor egyszerűen visszaállíthatjuk a profilunkat.
Firefoxhoz telepíthetjük a ProfilSwitcher nevű kiegészítőt, aminek a segítségével közvetlen a böngészőből indíthatjuk a különböző profilokat. A beállításait a kiegészítőkezelőből (Firefox menü -> Kiegészítők vagy címsorba: about:addons) érhetjük el.

A profilkezelő megnyitását vagy a profilok közti váltást pedig a Firefox menü alól érjük el.

Chrome-hoz elérhető úgyszintén egy kiegészítő, Profile Manager néven található meg az áruházban. Telepítését követően választhatunk, hogy importálni szeretnénk-e egy meglévő profilt vagy újat létrehozni. Nagyon jó kis kiegészítő, képes parancsikonokat kihelyezni a Start menübe, az asztalra egyetlen kattintással.

Ha ezt választjátok, akkor figyelmesen bánjatok a beállításaival, könnyen megeshet, hogy többet nem lesztek képesek elérni a saját profilotokat és ha mentés nem készült, akkor visszafordíthatatlan kár következhet be.

Operához létezik egy segédprogram, az Opera Profile Creator. A program elindítása után be kell tallózni az alkalmazást, megadni a profilmappát és hogy hova helyezzen ki parancsikont.

Alternatív böngészők

A legtöbb böngésző támogatja a több profil létrehozásának és futtatásának lehetőségét. A Mozilla levelezőprogramjában, a Thunderbirdben is ugyanúgy kell eljárnunk, mint a Firefox esetében, csak az neveket és az elérési utakat a Thunderbird megfelelőjére kell cserélni. Ugyanez igaz a Firefoxra épülő böngészők (Comodo IceDragon, Waterfox, Palemoon stb.) és a Chrome alapú böngészők (CoolNovo, SRWare Iron, Comodo Dragon stb.) esetében is.

Ha elsőre nem sikerül, akkor mindig ellenőrizzük le az elérési utakat, a fájl, mappaneveket, a speciális karaktereket, a szóközöket, mert nagyon könnyű hibázni. Ha mégsem sikerül, akkor nyugodtan kérdezzetek!
Ha további észrevételetek, javaslatotok van vagy csak valami nem világos, akkor nyugodtan jelezzétek kommentben!

Kellemes böngészést kívánok! 🙂

Szólj hozzá a cikkhez