Photoshop Tutorial – Matrica

Ismét egy jó kis PS tutoriallal jelentkezem. Egy a felületről felváló matricát fogunk most készíteni. Nézzük is miről van szó: 32 Szükségünk lesz egy textúra pakkra, amit innen tudtok letölteni: http://href.hu/x/jh9g Ha ez megvan nyissuk meg a PhotoShop-ot és hozzunk létre egy 157X148 pixel méretű képet. 1. Most van egy háttérünk, amit réteggé kell alakítanunk. Ehhez kattintsunk kettőt a háttér rétegen, majd nyomjunk egy OK-t. Ha ez megvan rajzolunk egy kört. Kiválasztjuk az elipszis eszközt (Ellipse tool) és miközben nyomva tartjuk a SHIFT-et készítünk egy kört. 2 3Amint látjátok adott egy körünk, aminek segítségével majd maszkot fogunk készíteni. Most nyissuk meg a letöltött textúra pakkból a 7.jpg képet. Méretezzük át 500X429-re. Ehhez menjünk a Kép menüpont (Image) Képméret (Image Size) pontjára. 4 5Most másoljuk át ezt a réteget a már meglévő projektünkre. Nyomunk egy Jobb klikket a rétegen és kiválasztjuk a képünket a legördülő listából. Nagyjából a képen látható módon helyezzük el a textúrát. 6 7 Most jöhet a maszkolás! Győződjünk meg róla, hogy a textúra rétegünk aktív, majd CTRL nyomvatartása mellett kattintsunk a Kör rétegének képére. Ezzel kijelöltük a kört. Most kattintsunk a Maszk ikonra. 8 9 Ha minden jól ment, ezt látjuk: 10 Most jelöljük ki a textúra rétegünket, a már előzőekben említett módon és tegyük láthatatlanná az alatta lévő kör rétegünket. Az aktív réteg maradjon a textúránk és navigáljunk el Kép (Image), Korrekciók (Adjustments), Szintek (Levels) menüpontra és adjuk meg a képen látható értékeket. 11 12 13 Ezt kell látnunk: 14 Most nyissuk meg a pakkunkból a 10.jpg képet mérettezzük át 500X213-as méretre és másoljuk át a projektünkre. Pozícionáljuk úgy a képet, hogy a gyűrődés középre essen, így látványosabb lesz a matrica. Tegyük az új textúra rétegünket az előző alá egyszerű drag&drop módszerrel, megkönnyítve így a következő lépést. Fogjuk az ellipszis kijelölő eszközünket (Elliptical Marquee Tool), beállítjuk úgy, hogy kör alakú kijelölést tudjunk létrehozni és kijelölünk az új textúránkból egy kisebb területet, mint az elsőből. Hangsúlyozom, hogy a második textúránk legyen kijelölve. Ha sikerült kijelölni, akkor ismét rákattintunk a maszk gombra.Ha megvagyunk rakjuk a második textúránkat az első fölé, jelöljük ki, és nyomjuk meg a CTRL+U kombinációt. Állítsunk be valamilyen színt. Én most egy szép zöldet választottam.

31

15 Jelöljük ki a 3 rétegünket és egyesítsük őket (Merge Layers). 16 17 Most megcsináljuk a matrica felhajtott részét. Keressük meg a Sokszög Lasszó Eszközt (Polygon Lasso Tool) és vágjuk le az egyik sarkát a köreinknek. 18 19 A levágott részt, hogy a helyére tudjuk illeszteni tükröznünk kell vízszintesen (Flip Horizontal) és függőlegesen (Flip Vertical) is. Tegyük meg. Jelöljük ki a levágott réteget, nyomjunk CTRL+T-t és a jobb klikkes menüből válasszuk ki a tükrözéseket egymás után. Tegyük a helyére a darabot.

20

21

Kattintsunk jobb klikkel a levágott rétegünkre, válasszuk a Keverési Beállításokat (Blending Options), és adjuk meg az alábbi értékeket:

22

23

Jelöljük ki a levágott területet a rétegre CTRL nyomvatartása mellett. Készítsünk egy új réteget és a Festékvödör Eszközzel (Gradient Tool) fessük be feketére a kijelölt részt. Erre azért lesz szükség, hogy tényleg úgy nézzen ki a matricánk, mintha felhajtódott volna egy része. Jelöljük ki a feketére festett réteget és mossuk el a széleit. Szűrő (Filter), Életlenítés (Blur), Gauss-életlenítés (Gaussian Blur). 2 pontos sugár elég is lesz most nekünk. 24 Most, hogy elérjük a kívánt hatást, a képen kékre színezett területen radírozzuk ki az előbb elmosott árnyékot és vegyük le a Kitöltést (Fill) 58%-ra.

25

27

Most így állunk. Látatjuk a szép felhajtást, az árnyékolás remek, de mint tudjuk a matrica ragasztós fele nem szokott színes lenni, ezért azt máris eltávolítjuk. 26 Jelöljük ki a felhajtott részt. CTRL és kattintás a réteg képén. Válasszuk ki a Klónozó Bélyegző Eszközt (), kattintsunk ALT nyomvatartása mellett egy szürke területre és már mehet is a zöld részek másvilágra küldése. A kijelölés azért hasznos, mert így nem tudunk kimenni a felhajtáson kívülre. 29 Készen is vagyunk. Erre már lehet szöveget írni, képpel díszíteni, ahogy tetszik. Remélem ismét sikerült újat mutatnom! 32

Kellemes „Fotósoppolást” kívánok mindenkinek!

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of Cartman

    DW tapasz – ha elvonási tünetetek lenne XD

    Tetszik (0)
  2. Profile photo of Nameless

    3G-t fogja a tapasz vagy legalább Wifit? 😀 Mert ha magamra ragasztom akkor legalább feljönni is tudjak 😀

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez