Egy alternatív böngésző: SlimBoat

A böngészőpiacot leginkább a Firefox, Chrome, Opera és az IE uralja. Dúl a csata, és természetesen megvan mindenkinek a saját kedvence. Minden böngésző egyedi, tud valami pluszt, amiért kitartunk mellette. De ez nem jelenti azt, hogy esetleg időnként ne lehetne kipróbálni valami újat, valami mást. Most egy ilyen alternatív lehetőséget mutatok be nektek, a SlimBoat-ot.

Alap infók
A böngésző WebKit alapú, (amiről bövebben pl. a Wikipédián lehet olvasni), ezáltal tényleg gyors böngészőről van szó. Amiben eltér a társaitól, az a közösségi oldalakra való kihegyezettsége, amire később majd még kitérek. A SlimBoat beszél magyarul is (néhol érdekesen ugyan), letölthető telepítős és hordozható verziókban egyaránt, ill. elérhető még linux és Mac platformokra is a hivatalos oldal letöltési szekciójában.

Főbb funkciók
Telepítés és első indítás után, böngészőként az első dolga, hogy meginterjúvoljon minket abbéli szándékunkról, hogy kívánjuk-e őt az alapértelmezett böngészőnek beállítani. Aztán jön a szokásos könyvjelzők importálása.

SlimBoat_first

 

Én már itt nehézségekbe ütköztem. Ugyanis (mint látható) csak az IE-t ajánlotta fel, mint lehetőséget, noha én SRWare Iron-t használok (Chrome variáns). Lehet, hogy azért, mert az IE volt beállítva alapértelmezettnek? (Mivel korábban már teszteltem ezt a böngészőt és akkor is belefutottam ebbe a jelenségbe, ezért jeleztem ezt a bugot a készítőknek, akik azt reagálták, hogy a Chrome könyvjelzőit is kezeli.)
De ez még csak a kisebb hiba volt. Iron könyvjelzőit importáltam html fájlba, amit ugye alapból tud minden böngésző importálni. Majdnem mindegyik. Valamiért a SlimBoat nem volt hajlandó “látni” a fájlt.

SlimBoat_html_error

 

Játszottam vele vagy húsz percet, de csak nem tudtam rábírni az importálásra. Ez azért is érdekes, mert a korábbi verzióban (amit már teszteltem), abban nem volt ilyen baki. Mindegy, ment a jelzés a fejlesztőknek (egy másikkal egyetemben, amiről majd később).
Jobb híjján a meglévő könyvjelzőt előszőr importáltam IE-be, majd onnan SlimBoat-ba. Kerülőút, rossz kezdet…
A böngésző alapértelmezett nyitóoldala, amit teljesen teljesen testre lehet szabni (itt még nincsenek importálva a könyvjelzők):

SlimBoat_main

 

Mint azt már írtam, a SlimBoat erősen a közösségi oldalakra (megosztás) van kihegyezve. Ezt észre is lehet venni már az első indítás után is. Ha laposabban szemügyre vesszük a böngésző gombsorait: egy effektíve “dedikált” Facebook gomb is ott figyel. (Kicsit diszkriminatívnak is tartom Plus pártiként)
Szerencsére nem csak a FB érhető el, hanem más közösségi oldalak is. A teljes lista az Ezközök -> Oldal megosztása menüpontban található.

SlimBoat_sharing

 

Természetesen előzőleg nem árt bejelentkezni az adott fiókba. Ha ez megtörtént, akkor csak ki kell választani, hogy hol szeretnénk megosztani az adott tartalmat (jelen esetben a Plus-on),…

SlimBoat_gp_sharing1

 

… esetleg kommentet fűzni hozzá (ha szükségét érezzük), aztán már csak meg kell osztani. A végeredmény pedig egy egyszerű megosztás, kényelmesen.

SlimBoat_gp_sharing2

 

A böngésző alaposan testreszabható (kinézetre is). Talán kicsit túlságosan is… Az Eszközök menü Beállítások pontja alatt tárul elénk a bőségzavar.

SlimBoat_settings

 

Az általános dolgokon kívűl feltűnhetnek olyan érdekességek is, mint pl. a Lakhely pont. Erre a beépített időjárás alkalmazás miatt van szükség (ami eggyel felette található – túl sok beállítás). De találhatunk itt beállítási lehetőségeket az Űrlapkitöltőhöz is. Hasznos funkció ez is, bár szerintem, aki használ vmilyen jelszókezelőt (LastPass, KeePass, sötöbö) az nem fogja lecserélni a már jól bevált programját rá.

Ha már Űrlapkitöltő: apró kényelmi funkció a Jelszó generátor. Nem egy profi, több féle metódussal ellátot dologról van szó, de ha éppen erre lenne szükségünk, jó szolgálatot tehet.

SlimBoat_pwgenerator

 

A Jelszókezelő a különböző oldalakhoz evidens. Bár nincs túlbonyolítva (mondjuk ki: puritán), ez is olyan “célnak megfelelő kategória”.

SlimBoat_pwmanager

 

A böngésző alapból tartalmaz Reklám- és Felugró ablak blokkolót is. Ami egyfelől dícséretes és viszonylag jól is használható, ugyanakkor nehezen konfigurálható: sajnos nincs lehetőség a különböző listák (txt, ajnasz, sötöbö) importálására, azok tartalmát külön kell bemásolgatni.

SlimBoat_adblock

 

Szériatartozék a Letöltéskezelő is. Nem egy IDM, de képes kezelni az előfizetéseket (pl data) is.

SlimBoat_dwnmanager1

SlimBoat_dwnmanager2

 

Hasznos beépített funkció a videók letöltésének lehetősége, a különböző videómegosztó oldalakról (pl. Youtube). Viszont itt vmi nagyon bugos lett (az előző verzióhoz képest), mert bármilyen flash tartalmú oldalra érvén, nálam mindig összeomlotta magát a böngésző.

SlimBoat_crash

 

Hiába kisérletezgettem, csak a Flash tartalmak letiltása opció kijelölése után nem omlott össze a böngésző. (A hibát nem feltétlen a böngésző számlájára írnám) Ezt is megírtam a fejlesztőknek, maj kiderül mit válaszolnak. (Jah igen, újdonság a dmp fájl generálása, összeomlás esetén) Szóval a tiltás beállítása utána már hibátlanul működött a flashvideó letöltése is.

SlimBoat_youtube

 

Érdekes és hasznos funkciók egyike pl. a Lapcsoportok is. Lényege, h adott oldalakat (amiket pl. sűrűn nézünk egyszerre) csoportba lehet szedni, majd később elég csak az adott csoportra kattintani, és a csoportban lévő oldalak megnyilnak szépen egyszerre.

SlimBoat_groups

 

Szintén hasznos lehet még a Fájl münüben megtalálható PDF-fájlba mentés opció is. Előnyeit nem ecsetelném.

SlimBoat_saveas

 

További hasznos, vagy kevésbé hasznos opciók is megtalálhatók még a SlimBoat-ban (a felület megváltoztatásától kezdve a különböző nézeteken át, egészen az online fordítóig bezárólag). A teljes listát nem sorolnám fel, fedezze fel mindenki magának. 🙂

 

Tetszett
– WebKit motor, gyors böngészés;
– hasznos funkciók (videók letöltése, mentés pdf-be);
– könnyed megosztás a közösségi oldalakon;
– előre beépített szolgáltatások;
– folyamatos fejlesztés

Kevésbé tetszett
– körülményes könyvejelző importálás (hátralépés az előző verzióhoz képest);
– flash tartalmakra összeomlás (szintén hátralépés);
– helyenként puritán megjelenés;
– reklámblokkoló szűrők hozzáadása körülményes

Verdict
A korábbi verziókhoz képest, számomra érthetetlen, hogy miért vannak benne olyan hibák, amik eddig nem voltak. Ezt leszámítva (és bízva benne, hogy ez csak átmeneti állapot) egy ígéretes böngészőről beszélünk, hasznos (és haszontalan) funkciókkal, szolgáltatásokkal. Aki nyitott az újdonságokra, vagy csak erősen közösségi oldal függő, annak mindenképp javasolt egy próba.

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of balogapu

  szia.
  épp most telepítettem fel és az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell a hufiltert belerakni a reklámblokkolóba?vagy egy olyan szűrőt amit a firefoxban is lehet használni és választani…a bemásolás még rendben lenne de nem tudom mit kell bemásolni…
  kösz.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Tux

  Kövezzetek meg,de nekem így tetszik ahogy van…

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Nameless

  Barátnőm gépére készítettem egy előre beállított portable verziót. Amióta ezt használja minden gondja megszűnt a netbookon. Kurva jó. 😀 Elkezdtem róla cikket írni, beírom a googlebe erre a DW az első találat. Mondom DW. Minden itt van.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez