GetDataBack: Mentsük, ami menthető!

Mondják, két féle ember létezik: akinek már veszett el valamilyen adata, és akinek majd csak ezután fog. A kettő között azért szerencsére van egy nagyon vékony átmenet, az adatmentés lehetősége. Most az egyik legjobb ilyen célszoftver, a GetDataBack alapszintű használatát mutatom be röviden.

Az adatvesztés lehetősége mindig ott figyel valamelyik digitális sarokban, nem feltétlen önhibánkból kifolyólag. Előállhat váratlan meghibásodás, vagy csak egyszerűen az oprendszer nőies zavarában belepiszkít a merevlemez érzékenyebb részeibe. Hibalehetőség tehát mindig van, jobb félni, mint megijedni.

Ha már bekövetkezett a baj, akkor célszerű megpróbálni az adatmentést. Erre az egyik legjobb alkalmazás, a címben már említett GetDataBack. Annyit érdemes tudni róla, hogy külön szoftver van NTFS fájlrendszerhez, és külön a FAT-hez. A program természetesen nem ingyenes, használata elővigyázatosságot igényel… Nem is szaporítanám tovább a szót, jöjjön egy egyszerű mentés, lépésről lépésre.

Fontos!
– ha nem tudod, hogy mit jelent a partició, vagy minek a rövidítése az MBR, akkor inkább kérj meg egy hozzáértő embert a művelet elvégzéséhez!
– NTFS fájlrendszerre ne telepítsd a GetDataBack for FAT-et, és FAT-re meg ne telepítsd a GetDataBack for NTFS-t!
– Soha ne telepítsd arra a meghajtóra a programot, amiről menteni akarsz!
– Soha nem ments ugyanarra a meghajtóra, ahonnan mentresz!
– Légy körültekintő! Az adatok visszaállítása nem gyerekjáték!

 

A program telepítését, majd indítását követően a következő ablak fogad minket.

001

 

Az alapbeállításton nem érdemes változtatni, a legtöbb (általános) célnak tökéletesen megfelel. Jöhet a “Next”. A program elkezdi felderíteni az elérhető merevlemezeket.

002

 

Ha ez megvan, jobb oldalon megjelenik az elérhető merevlemezek listája, amikről menthetünk. (Step 1)

003

 

Válasszuk ki, azt a meghajtót, amiről szeretnénk az adatokat menteni. (A példa kedvéért én a második meghajtót jelöltem ki.) A lista alatt megkapjuk a merevlemez fonotsabb adatait.

004

 

A “Next” gombra kattintva eljutunk a következő lépéshez (Step 2): a fájlrendszer kiválasztásához. Jobb oldalt némi infóhoz jutunk a fájlrendszert illetően.

005

 

A program elég intelligens, nem kell változtatni semmin. Egyszerűen csak “Next”. Egy hosszas folyamat fog elkezdődni, legyünk türelmesek! Hosszú percekig is eltarthat, míg a program feldolgozza az MFT (Master File Table) tartalmát.

006

 

Ezzel el is érkeztünk az utolsó lépéshez (Step 3). Mint egy két paneles fájlkezelő: bal oldalt a fakstruktúra (mappaszerkezet), jobb oldalt pedig a fájllista. Értelemszerűen ha mappákat akarunk másolni (menteni), akkor a bal oldalt jelölünk ki; ha csak fájlokat, akkor jobb oldalt. (Shift gombot nyomvatartva természetesen több adatot is ki lehet jelölni.)

007

 

Mielőtt elkezdenénk adatot menteni, vessünk egy gyors pillantást a beállításokra. (Menüsor fennt, “Options”.) Két füles beállítás lehetőség van: “Recovery” és “Environment”. A “Recovery”-t ne is piszkáljuk, az alapbeállítások tökéletesen megfelelnek az alapszintű mentéshez. Az “Environment”, mint neve is elárulja a környezeti beállításokat (útvonalakat) tartalmazza. Fontos! A mentés helye (“Default save directory”) ne azon a meghajton legyen, ahonnan a mentést végezzük!

008

 

Ha megvagyunk a beállításokkal és leokéztuk azt, akkor már nincs más hátra, mint ténylegesen kijelölni a mentendő fájl(oka)t, mappá(ka)t, majd a menüsorban rákattintani a “Copy”-ra.

009_

 

A tényleges másolás (mentés) megkézdése előtt még kapunk egy áttekintő ablakot. Tartalmazza, hogy honnan (mit) és hova másolunk. Ez utóbbit még utóljára módosíthatjuk, ha ne adj isten, véletlenül a forrás meghajtóra akarnánk másolni.

010

 

Ha mindent rendben találtunk és leokéztuk az ablak, akkor megkezdődik a tényleg másolás. Ez a folyamat a kijelölt adatok mennyiségétől és a merevlemez típusától és állapotától függően nagyon sokáig is eltarthat, akár órákig is. Ezért egyfelől legyünk türelmesek, másfelől pedig tegyünk meg mindent megelőzőleg, hogy egy váratlan áramingadozás/kimaradás ne tegye tönkre a munkánkat. (Szünetmentes táp, feltöltött akksi.)

011

 

A folyamat végén, ha mindent jól csináltunk; a korábban már megadott helyre el is mentettük az adatainkat…
Végezetül pedig itt egy hevenyészett Youtube videó az egész folyamatról.

Üdv: Totya

23 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Nekem is van itt egy hasonló című cikkem 🙂 Nagyon jól kiegészíti majd a kettő egymást.
  Köszönjük a bemutatót, biztosan sokan hasznát fogják venni!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Kádasi Péter

  jó program csak sajnos a pl.a videókat és filmeket nem hozza vissza, de ez mindent vissza hoz , http://diskdigger.org/

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Én visszaállítottam már vele rengeteg fájlt, köztük sok videót is, úgyhogy ezt cáfolom. Egyébként sem tesz különbséget a fájlok tartalma alapján, hiszen neki mindegyik csak egy “fájl”.
   Ha neked valamiért nem sikerült visszaállítania őket, annak valami speciális oka volt.
   Ezt a diskdigger-t viszont megnézem közelebbről 😉

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Totya TNG

   A getDataBack-kel én nem rég közel hatszáz gigányi adatot állítottam vissza, vmivel több, mint 12 óra alatt. Ennek az adatmennyiségnek ~80%-a filmek és sorozatok voltak, ~10%-a programok, a többi meg doksik és zenék. Egyetlen fájlom sem veszett el, v sérült meg.

   A Diskdigger-t ugyanaz a Runtime Software fejleszti, aki a GetDataBack-et is. Fő különbség az általam bemutatott program és az általad említett között, h Diskgigger freeware, nem igazán tud teljes könyvtárakat menteni, és messze nem annyira stabil, mint a GetDataBack. Ettől függetlenül nem rossz program, csak éles helyzetben nem biztos, h célravezető.

   Üdv: Totya

   Tetszik (0)
 3. Profile photo of olibaba

  Köszi a cikket evvel a programmal fájlra is rá lehet keresni?Mert volt,hogy elveszett Outlook Express levelek és nem tudtam miképpen tudnám vissza állítani evvel a programmal.Nem is lehetett volna vagy csak én voltam a béna?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of vaczak9283

  Amennyiben a képeket is megnézted, látható, hogy igen, rá lehet keresni.
  Szerintem, amikor betöltődik a szoftver, akkor mindent, köztük törölt fájlokat, amit talál, felajánlja mentésre. Van egy rákfenéje a dolognak, ha a korábban törölt fájl helyét valamely más fájl már elfoglalta, netán már az is törlődött, akkor bizony nincs mit tenni a visszaállítás érdekében.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of classy

  Remek cikk….őersze a program is…nekem is voltak hasonló tapasztalataim a video anyagokkal…jó részük elveszett kb 50%…de igy is nagy segitség…
  Itt egy link 🙂
  http://torrent.eval.hu/torrent-kereso/Runtime%20GetDataBack

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Monk

  130 GB-nyi adatvesztésen vagyok túl. Szeretném megkérdezni, ha van ötletetek, mitől lehet az, hogy csak üres könyvtárakat és dokumentumokat stb. állított vissza, használható fájlt egyet sem? Az adatvesztés után nem lett írva a vinyóra az adatok helyére.

  Pár éve egy ugyanez a program egy teljes winchester-nyi adatot állított vissza sikeresen az legutolsó fájlig. Ez szülte a fenti kérdést.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Darknoz

  Sziasztok én egy speciális esettel küszködök. Eddig semmiféle adatmentő progi nem vált be (ez sem). Régen volt C D E meghajtóm. Az egészet újra particionáltam így a C 20 GBvel nagyobb lett a D meg az E meg simán D lett. A probléma a következő: a régi E-n volt a visszaállítandó adat, és sehogy nem látja azokat a fájlokat, amik az E-n voltak :/ pls help!

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Monk

  Ha hülyeséget írok lelkes műkedvelőként, akkor majd kijavítanak. A D és az E meghajtódból egy db D meghajtó lett, így szerintem a korábbi adatok elérési útja megváltozott. A C meghajtód nagyobb lett, azaz a mostani D meghajtód korábbi helyére “írtál”, amely felülírhatja, felülírja? a korábbi adatokat.
  Szerintem – nem én találtam ki – addig tudsz visszaállítani, amíg nincsenek a korábbi adatok felülírva, nincs a visszaállítandó fájl, könyvtár stb. helyére írva.
  Bár korábban egy teljesen leformázott vinyót állított nekem vissza a GDB, ezért is írtam az első mondatot.
  Mellesleg kellemes Húsvétot mindenkinek!

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Tyler

  “– NTFS fájlrendszerre ne telepítsd a GetDataBack for FAT-et, és FAT-re meg ne telepítsd a GetDataBack for NTFS-t!”

  Engem ez zavart meg kissé. Nálam egy FAT-os pendrive adatait kellene visszaállítani, amelyek vírus miatt tűntek el és egy NTFS-es vinyón végezném a műveletet, Win8 alatt.

  Még egy kérdés: a próba verzió miben van korlátozva?! Pl. visszaállítható adat mennyisége stb. ?!

  Köszönöm!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Gnor

  Volt hogy a húgom kitörölte a 30 gigás mp3 könyvtárat, és természetesen a “Nem fér be a lomtárba, biztos hogy végleg törli?” kérdést sem olvassuk el mert minek is az csak okézzuk. Azóta is külön mappában vannak a visszaállított fájlok és tesztelésre várnak. 🙂

  Amúgy tapasztalatom szerint közel sem mindegy hogy milyen fájlt állítunk vissza. Az mp3 meg a film az még úgy ahogy sikerülni szokott de pl jpg és doc esetében teljesen felesleges bármiben is reménykednünk. Egy halom katyvasz lesz a visszaállított fájl.

  Amúgy Restorer 2k-t ajánlották nekem ntfs-re. De sokszor használtam a FileRecovery -t is bár ez utóbbi nem sokszor segített.

  Egy számtech-es srác azt javasolta amikor elszált a 160-as vinyóm h nyomjak rá egy gyorsformázást és utána egy visszaállítást.

  Előfordult hogy a 2 terás vinyóm usb bekötésére rátettem a távkapcsolót amitől megszakadt a kapcsolat és bár nem volt engedélyezve a késleltetve visszaírás rá, mégis eltűntette az egészet. Egyedi érzés amikor azt olvasod egy majdnem tele töltött 2 terás vinyó esetében hogy nincs megformázva és meg kell formázni.
  Vettem egy 4 terásat hogy meg tudjam tenni de szerencsére amikor egy másik számtech-es srác lapijára rákötöttem akkor újra látszódott minden és azután az én lapim is jónak látta.

  Szerintem az adatmentés egy olyan dolog amit kerülni kell minél jobban. Minden fontosabb adatot duplán kell tartani, a többiről pedig elég ha azt tudod h mi volt az, legfejebb majd letöltöd megint, de a visszaállítás az fájdalmas és sokszor esélytelen.

  Viszont ha valakinek nagyon fontos akkor szakemberekhez kell fordulni. Manapság már akad cég amelyik 5-10k huf-tól vállal adatmentést. Persze nagyon sok pénzért még a törött adathordozóról is visszaszedik az adatokat valamilyen szinten.

  Az sem igaz feltehetőleg hogy a felülírt adat nem állítható vissza. Egyes visszaállítók nálam találtak olyan adatot ami már ezerszer felül keleltt hogy íródjon. Oké hogy a kondíciója ezeknek elég tré volt de a nyomai megvoltak.
  A cégnél a számtech osztályon a vinyókat selejtezéskor zúzatják és talán égetik is mert ők mondták hogy nem lehet minden adatot teljesen letörölni róluk ezért csak a fizikai megsemmisítés a biztos.

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of Scavenger

  üdv
  Lenne egy kérdésem, van egy FAT rendszerű adathordozóm, melyről az adatokat kellene lementeni, viszont amivel ezt megoldanám NTFS rendszerű, melyik programverzióval oldjam meg ezt, hogy minden sikeres legyen? várom a megoldást
  köszi

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of jegorov

  a getdataback simple tökéletesen visszahozott mindent,adatot,doksikat,mkv,divx ,mp3 és jpeg fájlokat 100 % -ban. köszönöm az elöttem hozzászólóknak,mert gondoltam kipróbálom ha már sikerült a 2 TB-os winyómat véletlenül megformázni.mindenképp ezt a progit ajánlom,mert sokkal egyszerűbb a kezelése mint a külön fat és ntfs -es verzióknak.viszonyitásképpen irom csak le,hogy az 1800 GB-ot 24 óra alatt scannelte le . és ha megvan a scannelés nem szabad bezárni a progit addig amig mindent le nem mentünk,mert újrakezdi előről.

  Tetszik (1)
 13. Profile photo of Tekse

  Valaki megtudja mondani hogy sikeres adatmentés után.
  Nekem F- meghajtóról tünt el pár mappa pár fájl. Miután azokat le mentettem hogyan tudom törölni az F meghajtóról? mert simán windows intézőben nem mutatja azokat amik eltüntek de sikerült le mentenem öket. és rengeteg helyet foglalnak az F meghajtón igy

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of mb33

  szia,

  honnan lehet letölteni?

  köszi,
  mb33

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of StoneBal

  Win10 tönkre tette a külső winchesteremet, és ez a program mindent helyrehozott.
  1000hála ennek a programnak!
  És a win10 meg mehetne a fenébe! Úgy visszaváltanék 7-re, de sajnos ég és föld a két oprendszer közti sebesség.. 🙁 (és a kémkedése, na meg a folyamatos (idegesítő) hibája.)

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez