Windows 8 – Siker, vagy bukás?

Ezt a kérdést nem mi és nem itt fogjuk eldönteni, de azért talán érdemes egy kicsit körbejárni. Sokan máris temetik a rendszert, sőt magát a Microsoftot is, míg mások optimistán közelednek a dologhoz. Vajon mi az oka az ellentmondásoknak?

Statisztikák

A statisztikákban soha nem lehet bízni, de azért vessünk rájuk egy pillantást. A Microsoft nagyon szűkmarkúan méri a Windows 8-al kapcsolatos információkat, de nemrég annyit elárult, hogy 100 millió eladott liszenszen már túl vannak. Ezt sokan gyorsan össze is hasonlították a Windows 7 azonos idő alatt elkelt példányszámával és igen nagy optimizmussal könyvelték el. Mások kicsit továbbgondolták a dolgot és az eladott liszenszek és a valójában használatban lévő Windows 8 példányok száma közti különbséget kezdték feszegetni. A The Guardian cikkében arra jutott, hogy 100 helyett inkább a 60 millió lenne az igazsághoz közelebb, de mivel a Microsoft valamiért nem hajlandó a használati adatokat közzétenni, csak az eladott liszenszek számát, ezt egyelőre nem tudhatjuk biztosan.
Egy másik friss statisztika szerint az üzleti felhasználók nem hajlandóak használatba venni az új rendszert. A felmérés szerint csupán 0.53-os arányt sikerült mindeddig elérni a Windows 8-nak a vállalatok körében.
Persze a statisztikák arra is rámutatnak, hogy a globális PC eladási számok is csökkennek, emiatt egy csökkenő piacon kell növekedést elérnie a rendszernek, ami megnehezíti a dolgát.
Láttunk olyan statisztikát is, ami egyenesen a Vista sikertelenségéhez hasonlította a Windows 8 eredményeit, de ezek megint csak nem meggyőzőek.
Azt viszont minden bizalmatlanságunk ellenére el kell ismernünk, hogy szinte az összes megjelent hasonló témájú felmérés negatív képet fest a rendszer jövőjéről – vagy jelenéről.
Persze az újságíróknak, vagy bloggereknek sem szabad mindig hinni, ahogy a statisztikáknak sem, mert épp a Vista esete is rámutatott arra, hogy ha valamit egyszer trendi lesz szidni, az soha nem mossa le magáról a bélyeget és lehet akármilyen jó, vagy rossz, sokan látatlanban is utálattal beszélnek róla.

ChartOfTheDay_1164_global_market_share_of_Windows_7_and_8_n
forrás: statista.com

Meglátni és megszeretni – vagy nem

A kommentekben megjelenő véleményeket alapul véve (itt az oldalon és más fórumokon) a felhasználókat két táborra osztja az új rendszer: van aki első látásra beleszeret, kényelmesnek és jól használhatónak tartja az új felületet, mások viszont visszarettennek a látványától és nehézkesen navigálnak a csempék között. A felhasználói felületen kívül szinte nem is találkozni más kritikával a Windows 8-al kapcsolatban, ami nem is meglepő, hiszen a rendszer maga nagyon jól működik, stabil, gyors, modern, rengeteg hasznos és innovatív új funkciót kínál.
A rendszer legnagyobb ellenfele, saját testvére a Windows 7, amiről már megjelenésekor is azt mondták, annyira jól sikerült, hogy a következő Windows verziónak nagyon nehéz dolga lesz vele szemben. A Microsoft talán emiatt is nem elégedett meg annyival, hogy telepakolja az új rendszert új funkciókkal, hanem teljesen újragondolja a felhasználói felületet is. Hogy ezzel szinte mindent egy lapra tett fel, azt jól példázza, hogy Ballmer maga nevezte “riskiest product bet”-nek, azaz az eddigi legrizikósabb vállalkozásuknak a terméket.

A rendszer kritikusai általában azok az átlagfelhasználók, akik nem hajlandóak az új metrós, vagy modern felületre váltani és a Windows 7 szolgáltatásai pont elegendőek számukra. Hiába a nagyszerű File History, vagy Windows 2 Go, ha az usernek nincs rá igénye, akkor a látvány és a kezelhetőség, vagy még inkább a megszokás alapján fog választani. És bizony a szokás nagy úr, főleg ha egy olyan “tradicionális” dologról beszélünk, mint a Start menü. Bizony egy ilyen triviális, igazából nem is sokat használt funkció is döntő lehet két rendszer között.
Egy szó mint száz, a Windows 8 sikere úgy tűnik leginkább azon múlik, hogy jól néz-e ki a rendszer.

Szubjektív

Jómagam a béták óta használtam a rendszert, a megjelenés óta pedig szinte kizárólag azt, de soha nem tudtam megbarátkozni az új felülettel. Ez szubjektív dolog, a fenti érvek mentén magam is a szememmel döntöttem el, hogy tetszik-e, vagy nem. Sajnálom, de nekem nem jön be ez az agyonlaposított felület, a csempék és az agyonegyszerűsített formák. A metrós appok funkcióban és látványban sem kápráztattak el. Mivel kizárólag csak hagyományos alkalmazásokat futtatok, teljesen felesleges számomra egy metrós felület. Zavarni igazából egy idő után már nem zavart, mert alkalmat sem kapott rá. A minap mindezek után úgy döntöttem visszaváltok a jó öreg Windows 7-re. Hiányzott már az Aero Glass és a külső programok nélkül is elérhető igazi Start menü. Talán várhattam volna a 8.1 megjelenéséig, de mivel a hírek szerint a látványvilága nem a számomra megfelelő irányba fog változni, nem hiszem hogy ezt a döntésemet megbánnám. Ami hiányzik az a szalagos menü az Intézőből, bár többnyire Total Commandert használok, így ez nem nagy gond.

Végezetül még annyit, hogy mindenki használja azt a rendszert, ami számára a legmegfelelőbb és ne hallgassatok a lehúzó statisztikákra, vagy véleményekre, hanem próbáljátok ki a rendszert mielőtt ítéletet hoztok 😉

Az elmúlt időszakban már mindenkinek volt ideje elmondani a véleményét a rendszerről és el is hangzott pro és kontra, de talán mégis érdemes egy kis felmérést készítenünk:34 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of reEnd

  Fél évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy visszaváltok. Vannak jó dolgok benne, de azok sem mind működnek úgy, mint ahogy elvárnám, pl. a Felújítás egy óráig szöszmötöl és a rendszertelepítés utáni állapotot kapom vissza, akkor inkább újratelepítem az egész rendszert tíz perc alatt. A metrós appok és a Store is tudnak érdekes dolgokat művelni (habár ezen a téren lehet, hogy javítottak az elmúlt fél évben, amióta nem használom), nálam és másoknál is jelentkezett olyan probléma, hogy az appok nem indulnak el, a csempére kattintás után felugrik egy pillanatra és utána eltűnik.
  Nekem nem jön be ez az új irányvonal.
  De én is azt mondom, hogy próbálja ki mindenki saját maga, ne hallgasson a negatív lehúzó kritikákra, lehet, hogy megtetszik majd. 😉

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Courage

  És aki Vistás, az mit jelöljön be? 😛

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of abissus

  Jó összefoglaló a jelenlegi helyzetről, kicsit kitekintve a globális megoszlásra is! Én úgy vagyok ezzel a témakörrel is, hogy szeretem higgadtan, kicsit távolabbról megítélni az adott szituációt, mert a zsigeri elvetés, utálat, fanyalgás sokszor elhomályosítja nemcsak a tekintetünket, hanem a józanabb ítélő képességünket is!
  Szerintem tévútra visz bennünket az a fajta összevetés, mely Windows 7 és Windows 8 esetében is történik! Mire is gondolok:
  – 2001-ben megjelent Windows XP, ha nem is azonnal, de siker lett úgy, hogy lényegében nem hozott elődjéhez képest semmi „forradalmi” változást;
  – 2007. január 30-án megjelent Windows Vista, mintegy öt évvel elődje, a Windows XP megjelenése után és elképesztő forradalmi változásokat hozott elődjéhez képest magában az operációs rendszerben, a fájlrendszer felépítésében és az elképesztő sok új tudásban, funkcionalitásban! Igazából 30-50 között számlálható mindazon főbb újdonságok száma, mely jobbá, szebbé és látványosabbá tette az elődhöz képest! És mit tapasztaltunk? Totális értetlenséget, szinte totális elutasítást az XP-hez szokott júzerek részéről!?
  – 2009-ben megjelent Windows 7 láthatóan, tapasztalhatóan kicsit visszavett az újdonságok sorából, lényegében MS nem forradalmi újításnak, hanem a Vista továbbfejlesztésének szánta és ez bejött! A recept a következő volt, annak ellenére, hogy számtalan újítást tartalmazott így is, ennek ellenére rengeteg egyéb funkciót eltávolítottak, vagy megváltoztattak benne a Windows Vistához képest. A recept bejött, szinte azonnal siker lett, mely siker tart ma is!
  – 2012-ben megjelent Windows 8 és mondhatni, totálisan megváltoztatta az operációs rendszerről alkotott fogalmainkat, egy rendszer több eszközön való használhatóságának lehetőségét és több olyan kreatív, innovatív fejlesztést tartalmaz, mellyel megpróbál átvezetni bennünket, júzereket a közeli jövő még fejlettebb újításaiba!
  Végezetül nem sorolom fel, melyek azok a forradalmi újítások, amik szerintem alapvetően megváltoztatják operációs rendszerhez való viszonyulásunkat, befolyásolják jelenlegi és közeli jövőt érintő gondolkodásunkat! Nem, mert, aki elveti ezt a rendszert, azt úgy sem tudom meggyőzni, aki meg szereti, tudja, miről beszélek! Nem érvelek azzal sem, ez az operációs rendszer több platformon képes „dolgozni”, amire eddig nem volt példa a számítástechnika történetében!
  Álljon itt inkább befejezésül a szubjektív véleményem: – megjelenését nagyon vártam, a rendszer tudása beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, sőt azt túl is „teljesítette! Gyors, nagy tudású operációs rendszer, telepítése könnyed, drivereket azonnal megtalálja, használata némi gyakorlás után egyszerű! Kedvelem, használom, ajánlom mindenkinek! 😉

  Tetszik (0)
  • Profile photo of reEnd

   Ehhez a gondolatmenethez még annyit, hogy a Windows ME is rengeteg újdonságot hozott és azt is a Vistához és a 8-hoz hasonlóan nem kedvelte a többség.
   Úgy tűnik, hogy a sok újdonságot hozó operációs rendszereknek mind ilyen mostoha sorsa van. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    “…a Windows ME is rengeteg újdonságot hozott…”, köszi a kiegészítést annál is inkább, mivel használtam és elégedett voltam azzal is, anno! Mondanivalód végső következtetésével egyetértek, ez lett volna hozzászólásom lényege is, illetve más is, de mindent nem “öntök” írásba! 😉

    Tetszik (0)
 4. Profile photo of aate

  A Windows 8-at igazán megismerni egy “hybrid” Tableten lehet. Ott kitűnően működik a metros felület is még ha jelenleg elég kezdetleges a kinézet és gyenge az alkalmazás kínálat, de ez reméljük változik . Én kipróbáltam és beleszerettem, és nem hátrány , hogy az asztali alkalmazásokat is tudod egy tabon használni. Ott követtek el nagy hibát,hogy későn jelentek meg hozzá megfelelő eszközük. Az áruk pedig egy komolyabb Laptoppal vetekszik. Netbook áron lennének eszközök hozzá akkor többen vásárolnák és a piac is másképpen mutatna.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Locky

  Most elméletileg csökkentik a 10 colnál kisebb készülékek esetében a windows 8 árát jelentősen, ugyanakkor az office is 1/3-os áron vásárolható lesz a készülékekhez.

  Ipon-on olvastam.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Nameless

  A Windows 8 fele más siker szerintem. Esélyt adott nekik hogy a jövőben is létezzenek, de az egész Microsoft ökoszisztéma alkalmazások hiányában életképtelen. Ezért használ a többség
  Windows 7-et mert ott legalább nem idegesíti a félkarú óriás és ezért használ a többség androidot meg ios-t is a mobil eszközök szegmensében. Ez is tipikus 22 es csapdája, ha nincs alkalmazás nincs user, ha nincs user nincs alkalmazás. A linux is vergődik desktop fronton vagy 20 éve ebbe a csapdába más okok miatt.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of kabala

  Egy lelkes amatőr szubjektív véleménye!
  Kicsit korábbról kezdem. Hat évvel ezelőtt vásároltam a gépemet. Nem rendelkeztem semmilyen számítógépes ismerettel. Kérdezgettem laikusokat, egy kicsit jártasabbakat a számítástechnika világában, hogy milyen gépet is vegyek. Csak úgy röpködtek az érvek és ellenérvek. Végül is bementem egy üzletbe és az anyagi lehetőségemet is figyelembe véve kértem egy olyan gépet, amit ha bekapcsolok akkor tudom hasznélni. (Oprendszer telepítése és hasonlók szóba sem jöhetett.) A kiválasztott gépen végül is egy előtelepített Vista volt. Ez volt az indulás.
  Ekkor kezdtem olvasgatni, ismerkedni az alapokkal. Mikor már éreztem magamban kellő bátorságot, megpróbálkoztam oprendszer telepítéssel is. Szétnéztem a linux világában. Miután rátaláltam az oldalra, a sok-sok cikk, leírás és komment olvasása után belevágtam a win7 telepítésébe is. Lenyűgözött a gyorsasága (a Vista-val sem volt különösebb gondom).
  A 8-as megjelenésekor egyértelmű volt a kipróbálása (ekkorra azért már nem volt megoldhatatlan feladat két oprendszer párhuzamos használata).

  Ennyi bevezető után jöhet egy átlag felhasználó szubjektív véleménye.
  A 8-as gyorsan és stabilan működik. Problémákat az app-ok működésében tapasztaltam (ezt már más is megjegyezte). Személy szerint a dizájnnal nekem semmi problémám nincs (nem hiányzik az aero, tetszenek a minimalaista egyszerű, szögletes vonalak). A start gomb sem hiányzik (szokni kellet, de már nem okoz semmilyen problámát). Már a Vista alatt is használtam a “Start menü” programot és használom a 8-as alatt is. Az újabb verzióknál már szerepel a beállítások között a “Kezdőképernyő” átugrása funkció is. Tehát a megfelelő beállítás melett egyenesen az asztalra jut az ember. Az általam használt driverek már rendelkezésre állnak. (A HP nyomtatóm és a webkamera driverét használom. A webkamerához a 7-es drivere tökéletes. A nyomtatóhoz már a 8-hoz is van driver, de előtte a 7-hez készült driverrel is kitűnően működött.) Számomra az egyetlen negatívum a boot menü. Nagyon nem tetszik, hogy két rendszer esetén gyakorlatilag a boot menü kétszer indul, de azért ezt is ki lehet küszöbölni.
  Összegezve: nekem tetszik és várom a folytatást!

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Petya

  Felemás érzéseim vannak!
  Sok mindent érzek feleslegesnek benne,illetve nehezen kezelhetőnek,és elérhetőnek.
  Érződik,hogy nem asztali gépekre lettek tervezve,hanem érintőképernyős készülékekre főleg.
  Lehet hülyeséget írtam most,mert nem értek hozzá,de én személy szerint kezelhetőbbnek éreztem a win7-et.
  Pozitívuma,hogy gyorsabb a bootolási ideje,(főleg hogy most SSD-re telepítettem)korábban a win7 sima HDD-n volt.
  Sok alkalmazását így sem használom, sok mindent hiányolok amik win7-nél adottak voltak.
  Sok programmal nem kompatibilis még amiket alkalmazok!Olykor csak a kompatibilitás megváltoztatása segít,vagy az sem. Játékoknál főleg akadnak problémák vele…gamepaddal is volt összetűzésem. Szóval azon gondolkoztam,hogy visszatérek az elődjére.
  A statisztikával nem foglalkozom,mert nem hiszem,hogy mindent figyelembe vettek volna,amikor készítették.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Lekvaros Beton

  Sziasztok!
  Nem kenyerem az írogatás inkább csak olvasok, már a béta kiadású win8-al kesztem természetessen most egy gyári pro fut alaposomon gyári kulcsal aktivált mert meguntam az aktiválok okozta problémákat. Van egy kis serverm is ithon seedelgetni azon a saját készítésű 2008 r2 win7-tel mixelt játékra tuningolt rendszer pöfög, csak azért írom le hogy én is win7-ben látok mindent de a 8-as meg a jővő ha azt nézem hogy mivel tud többet. Nekem mindig az az érzésem hogy a 7-es az egy underground oprendszer ahol mindent lehet és rejtve maradhatsz, a 8-as meg az a kiadás amit úgy használsz ahgy az elővan írva. A használat meg nem hiszem hogy olyan nagy gondot okozna inkább hogy a csempéktől (meto ui) többet vártak az eberek és nem istudnak vele mit kezdeni az emberek ott van és kész, de ez nem igy van mert ugyan úgy testre lehet szabni mint mindent a windowsban csak nem olyan egyszerű hogy egy átlagos felhasználó egy-két kattintással átszabja a maga tetszésére. Talá itt rontott a ms hogy ez a felület nem egy képlékeny könnyedén gyurható felület és persze ez a túlzott ellenőrizhetőség ez valahogyan nehéz bemagyarázni az embereknek hogy ez felhasználó barát és hogy értünk van. Mindent össze vetve nagyon jó a 8-as de úgy érzem hogy mindig lessz 7-em is.

  a csempéim: http://imageshack.us/photo/my-images/823/metrodm.jpg/

  az asztalom: http://imageshack.us/photo/my-images/7/asztalw.jpg/

  itt be kellvallanom hogy szeretem díszíteni a felületet és természetessen mappákból dolgozom igy nincsen semmi az asztalon csak esetleg az amit idéglenessen odamentek és a serverem asztala is pontosan ugyan így nézki csak ott több az alaklmazás a dockban.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Cartman

  Köszönjük a sok hozzászólást és szavazatot! 😉
  Még kicsit várunk, aztán megpróbálunk valami összesítést csinálni, a kis házi statisztikánkból, meg összehasonlítjuk az oldal látogatási statisztikáival is (google analytics).

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Dudva

  Szerintem kifejezetten jó lett. 4 hónap után vissza tértem Win7-re de 1 hónapnál tovább nem bírtam és újra feltettem a Win8-at…

  Win7 a 8-hoz képest szó szerint LASSÚ!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of György Kórodi-Juhász

  15 éve ülök gép mögött, és a Vistán kívül minden Windowszal eltöltöttem egy-két évet. Az XP-ről már az RC-vel váltottam 7-re, és nagyon tetszett. Meglepett, hogy egy Windows lehet ennyire gyors és stabil. Aztán tavaly augusztus óta nyüstölöm a 8-ast (DP, CP). Nincsenek mérési adataim, de 3D-s CAD, ill. Adobe programokkal napi szinten terhelem a gépet, és szubjektív benyomásom, hogy a 8-as még gyorsabb és stabilabb elődjénél. Két dolog azonban nagyon hiányzott, a startgomb meg a hibernálás. Aztán nem sokkal az upgrade után kezembe került egy MS kiadvány, melyhez egy rakás programot, köztük startmenüket mellékeltek. A Classic Start Menu mellett döntöttem és nem csak a jó öreg startmenümet kaptam vissza, a végletekig testre szabható kivitelben, hanem a hibernálást is. Plusz alapbeállításként csak akkor találkozom a metró felülettel, ha mindenképp akarom. A gép desktoppal indul, és a metro app-ek is elérhetők a startmenüből.

  Véleményem szerint a 8-as eladási statisztikái azért nem lehetnek olyan jók, mint a hetesé, mert a 7-es elég jó rendszer ahhoz, hogy a desktoposok megmaradjanak mellette. A táblapiacon meg hatalmas a konkurencia.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of 4hellcat

  Én felraktam kb 1órát volt fent de előtte se tettszett gondoltam azért adok neki egy esélyt, de nekem nem tetszik, idegen és csúnya én nem állhatom hogy az asztalom tele legyen mindenfélével, mindent a start menüből vagy a minden programokból indítok, csináltam 2 mappát amibe beleraktam azoknak a program ikonjait amit gyakran használok, illetve valamennyit rögzítettem a start menün. Nekem ez így tökéletes, puritán az igaz, de nekem ez tetszik!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Cartman

  Ígértem egy kis értékelést a szavazásról, hát íme:
  A válaszadók zöme Windows 7-et, vagy 8-at használ. A két rendszer fej-fej mellett halad, bár kicsit a Win7-esek többen vannak.
  A legtöbben XP-ről, vagy Win7-ről frissítettek a jelenlegi rendszerükre, de olyanok is vannak, akik a Windows 8-ról visszafelé váltottak, ők a válaszadók 6%-át teszik ki.
  Azok közül, akik kipróbálták a 8-ast, csak valamivel több, mint fele (60%) mondta azt, hogy elégedett a rendszerrel.
  Köszönjük a részvételt a szavazóknak!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   “A válaszadók zöme Windows 7-et, vagy 8-at használ. A két rendszer fej-fej mellett halad, bár kicsit a Win8-asok többen vannak.”
   ….hogy a Windows 8-at használók vannak többen, ez meglepett, mert a véleményekből, hozzászólásokból pont az ellenkezőjére számítottam! Mégis jó ez az oprendszer, csak sokan “titkolják”, hogy kedvelik! 😎

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Cartman

    Bocs elírtam 😀 Javítom XD

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    “A válaszadók zöme Windows 7-et, vagy 8-at használ. A két rendszer fej-fej mellett halad, bár kicsit a Win7-esek többen vannak.”
    ….hogy a Windows 7-et használók vannak többen, ez nem lepett meg, mert a véleményekből, hozzászólásokból pont erre számítottam! Szerintem ennek ellenére mégis jó ez a Windows 8 oprendszer, csak sokan “titkolják”, hogy kedvelik! 😎 🙂

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Cartman

    Látom nem könnyű kifogni rajtad 😀

    Tetszik (0)
 15. Profile photo of abissus

  Siker vagy bukás?
  Azt gondolom, ide illik még egy statisztikai adat, amit szerző szerényen elhallgatott, nevezetesen a képen látható és megjelölt adat, mely alapján nyugodtan mondhatjuk, siker! 😉

  image

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of obligat

  kipróbáltam, nem tetszett, a csempék röhejesek, a start menü hiánya megbocsáthatatlan (illetve nem a hiánya a monitorról, az nem érdekel, de Ctrl+Esc-re semmi normális nem fogad, az a baj).
  fél nap után töröltem (virtualboxból), élesben sosem használnám, nem desktop-rendszer alapanyag.

  viszont ha lehetne a win 7 alatti kernel a win 8-ra cserélni, az lehetne érdekes 🙂

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Doky

  Sziasztok!

  Én is felraktam a Windows 8 -at, használtam 3 hónapig.. én nem birtam megszokni, nem nyűgözött le a Windows 7 igaz lassabban bootol meg lassabb a rendszer de nekem kézenfekvőbb mint a Win 8.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Elemér Kis

  Nekem nincsen windows 8 a gépemen, de már volt egy kis afférom vele. Egyik ismerősöm megkért, hogy a mobile stickjét telepítsem már fel a gépre. A win 8 nem ismerte fel a sticket, nem volt drivere és szoftvere a pinkód megadásához. A problémát 2 óra szenvedés alatt sikerült megoldanom, bár win8 -val való első találkozásomra. Sikerült érdekes helyekre benéznem mint egyszerű felhasználó, és meglepődve tapasztaltam hogy ez is egy Andrioid 3rd party oprendszer. Az élőcsempék túl sok információt osztogatnak meg 3. feleknek, melyeket igaz egyesével ki lehet kapcsolgatni, szabályozni. Ám ez egy átlagfelhasználónak eszébe sem jut. Az MS szerette volna a Google üzletpolitikáját meglovagolni, de talán belátták hogy ez nem jó út (jön a win 8.2 2014 év végére ami az ígéretek szerint szakít az asztali gépeken a modern felülette és lesz start menü) 😀
  Nekem személy szerinat élő csempék semmi hasznosat nem nyújtottak, a felület és a csempék különböző méretei és összevisszasága zavarta az arányérzékemet, hiányzott az őszhang zavart. A startmenü és az értesítési terület hiányzott, főleg mikor a stick szoftverének első telepítése után sem hibaüzenetet sem indító csempét nem kaptam. Reflexből nyúltam volna a a startmenühöz, de nem volt, így a fájlrendszerben kellett keresgélnem. A gépház is érdekes a win 8 ban, alig lehet benne valamit beállítani, inkább csak informál.
  Bár olvastam a fejlett indexelésről a win8 ban (de én inkább magam helyezem el a fájlokat a megfelelő könyvtárakba, gond esetén hasznos)
  Kezdő win 8 felhasználóként ez a felület nem olyan egyértelmű mint win xp win7.
  Bár lehet juzernek neveznek én maradtam xp-n és linuxon. Win7ben az online aktiváció nem tetszik (ne legyen az ms kíváncsi a hardvereim mac kódjaira) és a WGA botrány, vagy a biztonsági szoftvereinek rossz eredménye sem keltett bennem bizalmat.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Tom13

  Személy szerint átlagos felhasználó vagyok ráadásul nem a fiatal korosztályból.
  Több op.rendszert is használtam és soha nem volt különösebb gondom velük. A mostani 8.1.is probléma nélkül megy. Szerintem átlátható kis tanulással megtanulható a kezelése.Ha buherál valaki akkor előbb utóbb úgy is elront valamit akkor meg egyből sz….a rendszer.
  Úgyvélem a fejlődés útján kell járni nem a régit visszasírni.
  De kinek a pap kinek a papné (win 98)…én maradok a lányuknál(win8.1)…..

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Szala-i

  Én is kipróbálok minden rendszert a 8.1-et is feltettem amikor felkerült a végleges verzió. Haználtam egy hétig is valahogy viszatértem a 7-eshez és most egy 3 napja h megjött az új merevlemezem újra a 8.1 került fel rá. Most úgy vagyok vele h tetszik és használat során stabilnak érzem nagyon, pedig nem egy mai gépen használom. 🙂
  image

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez