Útmutató a Windows 8.1 újdonságainak beállításaihoz

Ez a cikk a DirtyWindows közössége által került fordításra. Az eredeti angol nyelvű cikket az addictivetips.com oldalán találjátok.
A közösségi fordításról bővebb infót itt találsz. Csatlakozz te is a szerkesztő/fordító csapathoz!

Annak ellenére, hogy nem sok minden változott a Windows 8.1 dizájn filozófiájában, az emberek mégis nagyon izgatottan várják, hogy kipróbálhassák a legújabb verziót, köszönhetően az új funkcióknak és fejlesztéseknek. Amióta kézhez kaptuk a frissítést, átvizsgáltuk minden bitjét, szóval biztosan kíváncsiak vagytok az eredményre. Tudtad, hogy amellett, hogy visszakerült a Start gomb, a Windows 8.1 lehetővé teszi, hogy egyenesen az asztalra bootoljunk? Ebben a cikkben, végignézzük az új funkciókat, mint a Boot to Desktop, valamint számos más lehetőséget, amik az újonnan bevezetett Navigation fülön találhatók, a Tálca tulajdonságai párbeszédpanelen. Ezek lehetővé teszik, hogy letiltsuk a felső hot corner-eket, vagy éppen, hogy használhassuk az Asztali háttérképünket a Modern UI-s kezdőképernyőn, és még sok egyéb mást is.

Az új navigációs lehetőségek a Windows 8.1-ben olyan meglepetésként értek, hogy nem bírtuk megállni, hogy ne nézzük át mindet. Ezeket a beállításokat elérheted a tálca jobb-klikkes menüjéből “Taskbar and Navigation Properties” lehetőségre kattintva, a “Navigation” fülön. Nézzük meg ezeket az opciókat részletesen.

Boot-To-Desktop3_thumb

Hot Corner-ek letiltása

Az egyik dolog, hogy sok asztali és hordozható PC felhasználó frusztrálónak találta a Windows 8 hot corner-jeit, amely automatikusan megjeleníti a navigációs gombokat és a Charms bar-t, ha az egérmutatót a sarkokba visszük, függetlenül attól, hogy ez volt-e a célunk, vagy csak el akartunk érni egy gombot az aktív ablak, vagy alkalmazás felületén. A Windows 8.1 lehetőséget ad, hogy letiltsuk a felső hot corner-eket a képernyőn, ami korábban csak Registry buherálással, vagy külső alkalmazásokkal volt elérhető.

A Navigation fül első két opciójával engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a jobb felső (Charms bar mutatását), valamint a bal felső hot corner-t (az alkalmazás váltó interfész mutatását).

Nyiss PowerShell-t a Parancssor helyett a Win+X menüből

Azt is beállíthatod, hogy a Windows mindig PowerShell-t nyisson meg a Parancssor helyett, amikor a Power User menüből kiválasztjuk azt. A menü megjelenítéséhez kattints jobb egérgombbal a Start gombra, vagy nyomd meg a Win + X billentyűkombinációt.

PowerShell-in-Windows-8.1-Win-X-Menu

Boot az Asztalra, vagy a Kezdőképernyőre

A Windows 8.1 már lehetővé teszi, hogy a felhasználó eldönthesse, hogy a hideg indítást követően az Asztalt, vagy a Kezdőképernyőt kívánja látni. Sokan gyűlölték az erőltetett Kezdőképernyőre bootolás funkciót a Windows 8-ban, és sokan kérték a fejlesztőket, hogy készítsenek erre a problémára kisegítő alkalmazásokat. Szerencsére a Microsoft végre integrálta a funkciót közvetlenül az operációs rendszerbe.

Megtalálod a fent említett lehetőséget, a “Start screen” felirat alatt a “Navigation” fülön “Go to the desktop instead of Start when I sign in” néven.

Asztali háttérkép használata a Kezdőképernyőn

A Windows 8-ban, a Start képernyő hátterének lehetőségei korlátozva voltak néhány egyszerű, színes képre, de ahhoz már külső alkalmazásra volt szükség, mint például a Decor8 , hogy olyan háttérképet választhass, amilyen neked tetszik.Most kiválaszthatod, hogy az Asztali háttérképed jelenjen meg a Kezdőképernyőn is a “Show my desktop background on Start” opcióval.

Desktop-Wallpaper-On-Start-Screen

Ez a funkció biztosítja az egységet az Asztal és a Start Screen háttere között, ami igazán szépen néz ki, és legyőzi az érzést, miszerint egy gombnyomással váltunk két radikálisan különböző környezet között.

Mindig az elsődleges megjelenítőn mutassa a Kezdőképernyőt

Ha több monitort használsz, akkor beállíthatod, hogy csak az elsődleges megjelenítőn jelenjen meg a Kezdőképernyő, amikor megnyomod a Win gombot, ha kijelölöd az “Always show Start on my main display when I press the Windows logo key” opciót.

A Start gomb megnyomásával alapértelmezetten az Alkalmazások (All Apps) képernyőt lássuk a Start Screen helyett

A Windows 8.1 egy impozáns “Alkalmazások” képernyővel érkezik, amit a Start screen bal alsó részén található kis nyíl ikonnal tudunk előcsalogatni. Ha azt szeretnéd, hogy automatikusan ez jelenjen meg minden alkalommal, amikor megnyomod a Start gombot, pipáld ki a “Show the Apps view automatically when I go to Start” lehetőséget.

Screenshot-38

Alapértelmezetten a Keresés ezen a képernyőn csak az alkalmazások között keres. Ha szeretnéd beállítani, hogy a keresés mindenre kiterjedjen, vagyis, hogy a keresés úgy működjön mint a Kezdőképernyőn, ki kell választanod a “Search everywhere instead of just my apps when I search from the Apps view” lehetőséget, ami pontosan ezt engedélyezi számodra.

Végül, van egy lehetőség, hogy az asztali alkalmazásokat mutassa az Alkalmazások képernyő, amikor azok kategóriák szerint vannak rendezve.

Összességében, a Microsoft nagyszerű munkát végzett a Windows 8 hiányosságainak pótlásával a Windows 8.1-ben, így sok hiányzó funkciót hoztak vissza, amelyeket soha nem is lett volna szabad eltávolítani, és újakat építettek be, hogy a felhasználói élmény jelentősen javuljon.

A fordítást és a korrektúrát köszönjük Nabuka-nak és még egy tagunknak.

17 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Clash

  Ez a 8.1 kicsit kedvez a szokványos mezei asztali rendszereket használó felhasználóknak is. Akiket eddig nem igazán győzött meg a Win8. Így már valóban használható lehet. Én legalábbis mindig feleslegesnek éreztem ASZTALI PCN a kezdőképernyőt, meg a csempéit…egy okostelefonon, tableten jól mutat, de a megszokott, asztali környezetet zavarhatja mindenapos használat során. Jó hír, valószínűleg majd váltok valamikor ősz derekán, ha már az első integrált telepítők kint lesznek 🙂

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Kronosz

  Már csak az a kérdés,hogy frissíthetek 8.1-re?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Lamer

  A “make system image” helyett a Recovery van és hogy kell használni?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Lamer

  Megvan a megoldás:

   

  1. A kezdőképernyőn nyomj egy Windows Key + X billenytyűt, majd a menüből válaszd a

  Windows PowerShell (Admin)-t

  2.  Az Administrator:Windows PowerShell ablakba gépeld be: 

  wbAdmin start backup -backupTarget:E: -include:C: -allCritical -quiet

  3. Majd nyomsz egy Y billentyűt és vársz és kész.

     A biztonsági kép helye  -backupTarget:E:

  Az operációs rendszerünk helye  -include:C:

  Visszaállítás ugyanúgy mint a win7-8-ban.

   

   

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Lamer

  Hálózatban is lehetséges Image létrehozása:

  wbAdmin start backup -backupTarget:\\remoteComputer\\Folder -include:C: -allCritical -quiet

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Szilárd

  Mos tjól elb.sztam mindent. nem tudom megnyitni egyik win 8-as csempét sem helyette nagy feketeség van és ha kattintok akkor vissza rak a kezdőképernyőre. nem lehet visszaállítani valahogy?

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Szilárd

  tálca jobb klikk tulajdonságoknál navigáció ott próbálgattam ami itt le van írva.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Szilárd

  sikerült. a rendszer visszaállítás megoldotta a problémámat 😀

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez