Kevésbé ismert funkciók a Windows 8.1-ben

A Windows 8.1-et egy Windows 8 frissítésnek szánják. Olyan plusz funkciók kerültek bele, mint például a Kezdőképernyő elérése egy Start gomb formájában, vagy éppenséggel a Kezdőképernyő kihagyása bekapcsolásnál. Ebben a cikkben néhány olyan funkciót mutatunk be, ami kevésbé ismert.

Alkalmazások kilövése

Az első kevésbé ismert funkció az, hogy az alkalmazásokat egy új módon is ki lehet lőni. Habár ez csak a Metrós alkalmazásokra vonatkozik, mégis egy elég hasznos funkció. A módszer az, hogy mikor benne vagyunk az alkalmazásban, az alkalmazást egyszerűen a tetejénél fogva le kell húzni. (Azért azt megjegyezném, ha jól tudom, akkor ez a sima Windows 8-ban is benne van.)

App-dragged-down-and-held

 

Több csempe testre szabása egyszerre

A használata ennek is elég egyszerű, és még nagyon hasznos is. A segítségével az alkalmazásainkat könnyebben csoportosíthatjuk, vagy akár többet is rögzíthetünk egyszerre. Több alkalmazást is mozgathatunk egyszerre, a jobb felső sarokban lesz látható, hogy mennyit.

Batch-Tile-Editing_Move

 

Csempék törlése, rögzítés, vagy annak feloldása az Alkalmazás részlegből

Az Alkalmazás fülre is jutott néhány hasznos funkció. Pl. az alkalmazások csoportos rögzítése vagy törlése. A törölni kívánt alkalmazásokat úgy jelölhetjük ki, hogy jobb egérgombbal rájuk kattintunk, és utána lent már elvégezhető a kívánt feladat.

Batch-Unpin-and-Uninstallation

 

Uninstall

 

 

Alkalmazások csoportosítása

Az alkalmazásokat több szempont szerint csoportosíthatjuk: név szerint, a telepítés dátuma szerint, a gyakrabban használtak és kategória szerint. Ezek a beállítások még nagyobb átláthatóságot adnak a rendszernek.

Sorting

 

Outlook a Windows RT-ben

A Windows RT egy teljes Office 2013 csomaggal jön. Benne lesz az Outlook, ami olyan mint a többi Modern felületű Office alkalmazás: letisztult kezelőfelület, és remek vele a munka, mert a legtöbb email típust kezeli.

Outlook

 

„Csendes Órák”

A Windows 8.1-ben már ez is benne lesz. Ez olyasmi, mint az iOS-ben vagy a Mac OS X-ben a „Ne zavarjanak” funkció. Ezt a beállítást így lehet majd elérni: Gépház->Keresés és Alkalmazások->Értesítések. Itt majd be lehet állítani, hogy mettől meddig maradjon csendben. Amíg ez be van kapcsolva, a Windows nem engedi, hogy a képernyő bekapcsoljon egy értesítés miatt, vagy, hogy egy hangot is hallasson.

Quiet-Hours

 

„Húzza le a kikapcsoláshoz”

Ilyen is lesz a Windows 8.1-ben. Ez azoknak jó, aki nem szeretnek egészen a Beállításokig elbarangolni, hogy kikapcsolják a gépet. A funkciót nekünk kell bekapcsolni, ami a System32 mappában van eltemetve. Ez egy EXE fájl, ami a SlideToShutDown nevet viseli. Teljes elérési út: C:\->Windows->Sytem32->SlideToShutDown.exe. Ott csak készítenünk kell róla egy parancsikont az asztalra, és a tulajdonságoknál megadhatunk egy betű-kombinációt, amit lenyomva megjelenik a LockScreen, melyet lefelé húzva kikapcsolhatjuk a gépet.

Slide-To-Shutdown_System-32

 

SlideToShutDown-Shortcut-Properties

 

 

Változások az Intézőben

A régi Windows-okban “Sajátgép”-nek nevezett mappa, a Vista óta már a “Számítógép” nevet viseli, a 8.1-ben viszont ismét átnevezték, ezentúl “This PC”, magyarul “Ez a gép” lesz a neve.

This-PC

 

USB eszközök hozzáadása mappákhoz

A 8.1 már azt is engedi, hogy egy USB eszközt társíts egy mappához. Maga a művelet elég egyszerű: Csak kattintsunk az USB eszközre jobb egérgombbal, és ott lesz, hogy ’Hozzáadás egy könyvtárhoz’

This-PC_Usb

 

Összefoglalás

Szerintem a 8.1 egy elég jól összerakott, sok jó funkcióval megáldott rendszer lett, ahhoz képest, hogy még csak Preview állapotban van. Akit nem ijeszt meg az Angol, annak bátran ajánlom!

Készült az addictivetips.com cikke alapján!

12 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Ismét egy jó cikk, egy kiváló fordítás, gratula a munkához! Hova-tovább, Te leszel DW házi fordítója! Egyetértek azzal a megállapításoddal is, hogy ez a kiadás, annak ellenére, hogy előzetes, kiváló és remek rendszer! 😉

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Gorogdemi

  Az alkalmazások kilövéséhez még annyit, hogy ha lehúzod akkor csak hibernál az alkalmazás, ha lent tartod néhány másodpercig, akkor pedig teljesen bezáródik az app.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of vgy

  Lényegre törő és hasznos. Ilyen a jó cikk. Köszönöm!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Tamás Durgó

  Az első megoldás valóban benne van a 8-ban is. Amúgy kiváló cikk!

  Még annyit, hogy szerintem nem az lesz a neve hogy “Ez a gép”, mert elég nehézkesen lehet kimondani, inkább valami egyszerűbb lesz. Ilyen volt pl. “My Computer”, ami először sajátgép volt, utána meg számítógép (helyesen “számítógépem” lett volna).

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of szbarna

  Sziasztok!

  Valaki vette-e mar eszre, vagy csak nekem uj, hogy ha bekapcsolom a gepem amin most a 8.1 van fent es nem lepek be a jelszoval , csak a bejelenkezo kepernyot hagyom egy bizonyos ido elteltevel a gep kikapcsol. Meg nem mertem le, hogy mennyi ido telik el de erdekes dolog errol a jelensegrol meg nem olvastam sehol, gondolom, hogy ez is egy vedelmi rendszer az uj win 8.1 -nek

  udv,
  SZBARNA

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of szbarna

  ” Szerintem a 8.1 egy elég jól összerakott, sok jó funkcióval megáldott rendszer lett, ahhoz képest, hogy még csak Preview állapotban van. Akit nem ijeszt meg az Angol, annak bátran ajánlom! ”

  Ezzel tokeletesen egyetertek, jobb mint a 8-as

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of superboyka

  igy igaz jobb minta 8 as es hat nekem sikerult magyarul is meg szereznem halla turko nak o magyarositotta de a lenyeg az jol megy es koszi a osk hasznos infot mit itt megtudhatok rolla

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez