Windows To Go telepítése parancssorból lépésről lépésre

Előző írásunkban – Windows To Go telepítése lépésről lépésre – általánosságban mutattuk be a címben jelzett program telepítését, majd konkrét levezetést nyújtottunk a telepítés egy lehetséges megoldásán, a pwcreator.exe fájl használatán keresztül. Már az eredeti írás készítésekor szándék volt, hogy a telepítés mindhárom lehetséges módszerét bemutassuk!  Jeleztük, hogy a program telepítésének alapvetően három lehetséges megoldása van, így többek között a parancssoron keresztüli telepítés is, de rámutattunk arra is, hogy mindez Windows 7 operációs rendszer alól is lehetséges és így a telepítés kipróbálása jóval szélesebb kört érinthet. Az ugyanis tény, hogy a felhasználók többsége ma is a Windows 7 valamelyik kiadását használja és számukra a Windows To Go telepítésének, majd kipróbálásának egyetlen lehetősége a parancssoros telepítés!

Az alábbi írás ezt a lehetséges megoldást kívánja bemutatni, hogy azok is kipróbálhassák, akik nem szeretnék, vagy nem akarják a Microsoft legújabb, legkorszerűbb operációs rendszerét próba nélkül megvásárolni, illetve nem rendelkeznek Microsoft-certified USB drives for Windows 8 eszközzel!

A folytatás előtt egy kis kitérőt kell tennünk, mert az előző írás nem szólt arról a lényeges jogi megkötésről, hogy mindazok, akik ezt a programot telepíteni és használni szeretnék, azok csak és kizárólag a már megvásárolt jogtiszta Windows 8 Enterprise rendszerük másolataként tehetik, illetve lehetséges megoldásként a 90 napos próbaidővel rendelkező Windows 8 Enterprise .iso áll még próbaként rendelkezésükre! A fenti szöveg feltüntetése ilyen esetekben kötelező, de nehogy bárkit is megtévesszen szándékait illetően!

Fenti rövid, de lényeges bevezető és jogi kitérő után térjünk rá a címben jelzett telepítés bemutatására.

Szükséges eszközök

 • Windows 7 Home Premium/Professional/Ultimate operációs rendszerrel telepített gép

 • Windows 8 Enterprise .iso 90 napos próbaverzió, illetve egy jogtiszta Windows 8 kiadás az asztalon egy mappában elhelyezve, vagy egy  USB/DVD eszközön a géphez csatlakoztatva

 • USB-kulcs/USB HDD, legalább 32 GB, 2.0, de a legjobb egy 3.0 eszköz a gyorsabb telepítés és rendszerfutás miatt

 • Microsoft Windows Automated Installation Kit for Windows 7 (AIK)

 • Daemon Tools Lite, Winrar, 7zip fájlkezelő, amennyiben nincs telepítve a Microsoft, mountolásra alkalmas segédprogramja –  Virtual CD-ROM Control Panel for Windows 7 – http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=38780 –, mellyel minden egyéb segédeszköz nélkül tudjuk a képfájlokat (fel)csatolni/mountolni!

Esetünkben a Daemon Tools Lite program szolgált az .iso fájl mountolására.

Telepítés menete lépésről lépésre

1./ Amennyiben az Automated Installation Kit for Windows 7 (AIK) még nincs telepítve, most meg kell tennünk, töltsük le a Microsoft – http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=5753 – oldaláról és telepítsük

2./ Csatlakoztassuk az USB-kulcsot/USB HDD-t gépünkhöz

3./ Rendszergazdai jogokkal indítsuk el a parancssort (Futtatás – cmd)

4./ Mountoljuk/csatoljuk fel az előkészített .iso fájlt (esetünkben a meghajtó betűjele: i)

5./ A már megnyitott parancssorba folyamatosan írjuk be, majd Enter leütésével nyugtázzuk parancsainkat :

 • diskpart/Enter;
 • list disk/Enter;
 • – most jelöljük ki USB eszközünket a sel disk 3 (esetünkben 3 jelöli az USB-kulcs meghajtójának számát) paranccsal;
 • list part/Enter;
 • sel part 1/Enter;
 • delete partition- 1
 • – adjuk ki a következő parancsot: create partition primary és nyomjunk Enter-t;
 • – majd írjuk be a format fs=ntfs quick parancsot és Enter;
 • – a műveletet most az active/Enter, majd az exit/Enter parancsokkal zárjuk le!

image04

Fontos, hogy csak a műveletet zártuk le és nem a parancssort! A parancssort egy időre helyezzük a Tálcára!

6./ Nyissuk meg a Lemezkezelőt és adjunk az USB-kulcsnak betűjelet (jobb klikk, a lenyíló menüből válasszuk ki a „Meghajtóbetűjel és elérési útvonal módosítása” opciót,

image05

majd „Hozzáadás” gomb megnyomásával végezzük el a műveletet és nyomjunk végül Ok-t.

image06

A végeredmény a lenti képen látható!

image07

Tehát, esetünkben az USB-kulcs betűjele H.

7./ Nyissuk meg ismét a parancssort és navigáljunk el a Windows Automated Installation Kit mappájába és keressük meg a x86-os mappát, majd a cd (szóköz)+könyvtárnév, esetünkben CD C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86 paranccsal a parancssorba tallózzuk be és nyomjunk Entert.

A telepíteni szándékozóknak, munkájukat megkönnyítendő, az alábbiakban megadjuk a teljes parancssort, amit a telepítés előtt kell a parancssorba bemásolni:

 • – 32 bit rendszert telepítőknek: cd C:\Program Files\Windows AIK\Tools\x86
 • – x64-es rendszert telepítőknek: cd C:\Program Files\Windows AIK\Tools\amd64

A lenti képen egy 32 bit-es rendszer telepítése látható!

image08

8./ A következő fontos lépés a telepítés megkezdése, melyet az imagex.exe /apply i:\sources\install.wim 1 h:\ paranccsal tudjuk elindítani!

image01

Fontos, hogy a parancs beírásakor a szóközökre fokozottan figyelni kell!

A telepítés menete folyamatosan figyelemmel kísérhető, mert a parancssor ebből a szempontból is rendkívül informatív, lásd lenti kép!

image00

Telepítés befejezése, melynek idejét és eredményét jól mutatja a lenti kép:

image03

9./ A következő, egyben utolsó műveletünk a parancssorban, hogy a telepített mobil (USB) eszközünket bootolhatóvá tegyük. Ehhez adjuk ki az utolsó bcdboot h:\windows /s h: parancsot, lásd lenti kép:

image02

Ezzel az utolsó művelettel be is fejeztük a Windows To Go parancssori telepítésének folyamatát és a telepítés menetrendjének bemutatását!

Végezetül az exit paranccsal zárjuk be a parancssort és zárjunk be minden, a munkához megnyitott programot!

A legfontosabb teendők csak ezután következnek, ugyanis az alábbi lépésekkel megbizonyosodhatunk munkánk eredményéről.

Záró tennivalók

Mielőtt kipróbálnánk a frissen telepített eszközünket, néhány tennivalónk még van, így nyomjunk F2/Del/Esc-t (gépek típusától függően) és navigáljunk el a BIOS beállításokhoz, ennél a műveletnél alapvetően két megoldás kínálkozik, illetve lehetséges:

 • a régi alaplapok/gépek esetén F2-vel belépünk a Bios-ba és ott Boot menü alatt beállítjuk a boot sorrendet, F10-el nyugtázzuk a beállítást, majd kilépünk a Biosból;
 • az új, 2010-ben, vagy később gyártott gépek esetében még egy plusz lépést meg kell tennünk, nevezetesen, az „Advanced” menü alatt a „Fast Bios Mode” beállítását „Enabled”-ről „Disabled”-re kell állítanunk azért, hogy a gépet az USB fogadására felkészítsük, mert egyébként a rendszer nem engedi a mobil eszköz elindítását!
 • UEFI-vel szállított gépeken a „Fast Bios Mode” beállítása mellett még egy nagyon fontos beállítást kell tennünk, nevezetesen, amikor a lehetőséget „Disabled”-re állítottuk, az alatta megjelenő opcióban (három lehetőséget fogunk látni, mint UEFI OS, CSM OS, illetve UEFI or CSM OS) válasszuk az UEFI or CSM OS opciót!
 • A további lépés megegyezik a fenti elsővel, de itt is F10 a beállítások mentése, majd a program bezárása!

Végszó

A fentiekben végig kísértük egy mobil (USB) eszköz parancssori telepítésének lépéseit, majd ki ki érdeklődése, vérmérséklete alapján megkezdi az eszköz bootolásának előkészítését, munkája eredményének kipróbálását, a telepített operációs rendszer testre szabását. Ne feledjük azonban, hogy amennyiben valaki hosszabb távra szeretné megtartani és használni mobil operációs rendszerét, annak szinte ugyanazt a kötelező feladatot kell megtennie, mint egyébként egy hagyományos HDD-vel rendelkező gépen, azaz, ezt az eszközt is aktiválnia kell!

Ehhez az örömteli munkához sok sikert, eredményes telepítést és tartós, hibamentes használatot kívánunk!

9 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of reEnd

  Érthető, jól megfogalmazott, hasznos cikk, köszönjük! 😉

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Te, egyike vagy annak a 3-4, az oldalon rendszeresen író, másoknak szakmailag sokat segítő embernek, akiktől az elmúlt években sokat tanultam, így elismerésed különösen értékes számomra! Köszönöm! 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of reEnd

    Köszönöm az elismerést, de már nagyon rég írtam, meg mostanában időhiány miatt sajnos a segítségnyújtásban sem tudok aktívan részt venni. 🙁 De te sem panaszkodhatsz, a Kérdezz – Felelünk alatt eddig te gyűjtötted össze a legtöbb pontot és még emellett is rengeteget segítettél, ami nem lett pontozva. 😉

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of szeda

  Nagyon jó cikk! Kérdésem az lenne hogy tudtok-e olyan lehetőleg kisterjedelmű windows oprendszerre, amit a 8-as windows to go rendszerében felrakhatnék egy 4Gb-os pendrivera.Ha mondjuk lenne egy XP az tökéletes lenne

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez