UEFI, jelenkorunk grafikus interfésze [avagy hogyan telepítsünk Windows 8.1 x64 operációsrendszert UEFI módban]

Sok mindenről tettek már fel körkérdést felhasználóknak, de ha egyszer valaki megkérdezné őket arról is, hogy a számítógép egységei, perifériái közül, melyik az, amelyik már jóval túlhaladta korát, csak kevesen említenék első helyen a BIOS nevét. Pedig idén tölti be életének 32. évét, éppen olyan öreg, mint a milliók által használt PC, és ha számításba vesszük a forgalomban levő gépek általános, felhasználók általi csere sebességét, és a világon működő gépek százmillióit, akkor minimum még egy évtizedet velünk fog élni! Az írás bevezetőjében ezért rövid áttekintést nyújtunk a személyi számítógép történetének e korai szakaszáról és korszakáról, de szigorúan csak a két főszereplő jelentőségénél és szerepénél maradva, de abból is csak a főbb állomásokat, mérföldköveket felvillantva, majd rátérünk írásunk lényegére, egy UEFI módon végrehajtott Windows 8.1 x64 telepítésének gyakorlati levezetésére, illetve bemutatására!

BIOS [Basic Input/Output System]

Története valamikor az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején kezdődött, amikor az IBM fejlesztői elkezdtek gondolkodni egy olyan kis, 1-4 MB méretű, központi egységről, ami levezényli és irányítja egy számítógép legalapvetőbb és legfőbb folyamatait, amiben elfér egy operációs rendszer és egyben olvasható memóriában van tárolva a számítógép alaplapján. A BIOS számítógépen belüli jelentőségét és szerepét az alábbi meghatározásnál nehéz lenne rövidebben és tömörebben összefoglalni:

„A BIOS biztosítja, hogy az összes chip, merevlemez, port és processzor együttműködjön. A BIOS legfontosabb szerepe az operációs rendszer betöltése.”

Az IBM által kifejlesztett BIOS 1981-ben lépett először színre és a fejlesztői szándék és a gyártói deklarált elképzelés szerint is, mintegy 4-5 évet szántak az egységnek arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit az új induló személyi számítógép központi egységeként el kell látnia! Mint tudjuk, nem ez következett be, mert a továbbfejlesztésre, illetve egy új egység kifejlesztésére vagy nem volt megfelelő kapacitás vagy nem volt megfelelő akarat sem, így nem maradt más az első évtizedben, mint a BIOS fejlesztgetése, majd a következő évtizedben a „jó öreg” toldozgatása, végül, pestiesen szólva, buherálása! A képen két jellemző BIOS megoldást láthatunk:

bios2-300x211

bios12-300x225

UEFI/Unified Extensible Firmware Interface

2001-ben jártunk már, amikor az Intel fejlesztői úgy vélték, itt az idő a BIOS lecserélésére, mert az már nem tudja, illetve a jövőben sem fogja tudni ellátni azt a feladatát, amit a kor fejlesztési kihívásai, a számítógépipar technikai, technológiai haladása megkövetelnének tőle. Ekkor fejlesztették ki EFI néven azt a központi egységet, ami hivatott volt leváltani a korszerűtlennek ítélt BIOS-t. 2005-ig nem sok érdemleges változás történt EFI fejlesztésében. 2005.  nyarán a világ vezető technológiai cégei új lendületet adtak az előrelépésnek azzal, hogy megalapították a United EFI (UEFI) Forum-ot, mely fórum átvette az irányítói, fejlesztői specifikáció kidolgozásának és egységesítésének központi szerepét. Jelenleg a 2.4 a legfrissebb UEFI platform.

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) alapítói és a Board of Directors tagjai:

UEFI-Board-300x160

UEFI jelentőségéről álljon itt a Microsoft OEM Portál összefoglalója és meghatározása, mert ennél tömörebb és pontosabb leírást nem érdemes közreadni:

“Az UEFI legfontosabb előnyei a BIOS-szal szemben:

Hordozhatóság. Míg a BIOS az x64-es gépeken is csak x86 módban fut és más architektúrákat nem támogat, addig az UEFI az x86, x64, Itanium, ARM processzorokon is natív módon fut.

Az új eszközök támogatása. Az UEFI 2,2 TB-nál nagyobb meghajtók, akár 128 elsődleges merevlemez partíció és több mint 17,2 milliárd GB méretű memória kezelését is támogatja.

Gyorsaság. Az UEFI gyorsabb rendszerindítást és hibernálásból való visszatérést tesz lehetővé.

Modularitás. A moduláris felépítésből adódóan az UEFI egyes részeinek frissítésekor nem szükséges a teljes tartalmat lecserélni.

Fokozott biztonság. Az UEFI fokozottan védi a számítógépet a rosszindulatú kódok ellen azáltal, hogy a rendszerindítás folyamatát felügyeli és csak megbízható kód indulását engedélyezi. Ezzel a technológiával kiküszöböli a bootkit és a rootkit típusú támadásokat.”

Jellemző UEFI megoldások képekben, melyeken jól látszik, hogy az alaplapgyártók többsége teljes grafikai felületet nyújt, és a belépéshez alkalmazott billentyűparancsot leszámítva, teljes egér navigációt tesz lehetővé, míg egyes gyártók félmegoldásokat alkalmaznak, azaz, termékük egy kicsit BIOS és egy kicsit UEFI:

Gigabyte UEFI

ASUS UEFI and CSM

Boot beállítás

A fenti rövid, és ma már a számítógép egyik jelentős egységének szempontjából is történelminek nevezhető korszak összefoglalója és áttekintése után rátérünk írásunk fő témájára, egy Windows 8.1 x64 kiadás telepítés bemutatására.

Fontos: mielőtt bárki a lent következő beállításokba kezdene, néhány fontos fontos mozzanatra fel kell hívnunk a figyelmét

 • azok a felhasználók, akik a gép használata során többször állítottak, illetve módosítottak már az UEFI beállításokon, azoknak azt javasoljuk, hogy az előkészületek előtt nyomjanak egy Load Default Settings, illetve gépüknek megfelelő opciót, hogy a gép visszaálljon a gyári alapbeállításokra;
 • az elmúlt napok hírei szerint a legtöbb számítógépgyártó az év során kiadott termékeihez BIOS/UEFI frissítést, mintegy felkészítve régebben gyártott gépeit is a Windows 8.1 fogadására, ezért azt javasoljuk, hogy a beállítások előtt és a Load Default Settings után keressék fel a gyártó oldalát és szigorúan az ott leírtakat követve frissítsék gépüket!
Hogyan telepítsünk Windows 8.1 operációsrendszert UEFI módban?

1./ Telepítő eszköz elkészítése

Töltsük le a gépünknek megfelelő Windows 8.1 kiadást innen a Media Creation Tool eszköz segítségével.

a./ első megoldás Windows 8 kiadást használók számára, Egy fájlkezelővel csomagoljuk ki a .rar fájlt, majd mountoljuk az .iso-t – jobb klikk az .iso-ra – és az állományt másoljuk rá egy FAT 32-re formázott, minimum 4 GB-os USB-kulcsra, másolás után jobb klikk DVD/CD-re és kattintsunk Kiadásra, a lépéseket a lenti képek mutatják be….

Társítás

Mount másolás

Kiadás

 b./ második megoldás, azok a felhasználók, akik nem Windows 8 alatt futtatják gépüket, illetve a telepítőkészletet egy külön programmal szeretnék elkészíteni, azok számára a Rufus kisméretű, de nagy tudású programja kínál megoldást, töltsük le innen Rufus, a program használatáról cikk, ezen a linken olvasható.

A program helyes beállítása Rufus helyes beállítása

után tallózzuk be az előkészített .iso fájlt, majd kattintsunk a Start gombra és ezzel a program elkészíti számunkra a megfelelően paraméterezett UEFI telepítőt.

Figyelem:

 • UEFI telepítő készítésére ne alkalmazzuk a Windows 7 USB/DVD Download Tool és más hozzá hasonló programot, mert az automatikusan NTSF-re formázza az előkészített és FAT 32-re formázott USB-kulcsot!
 • operációs rendszert csak egyben GPT lemezre lehet telepíteni, ezért a műveletek előtt minden adatról végezzünk mentést!
 • asztali gépek esetében, ha van a gépben további particiónált HDD, ajánlatos a telepítés idejére a csatlakozókat levenni és csak a telepítés után visszatenni, mert a használat (bootolás) során ez is hibaforrás lehet.

2./ UEFI beállítása

Indítsuk újra a gépet és lépjünk be az UEFI kezelőfelülete eléréséhez, ehhez nyomjunk F2/Del/Esc/-t gépektől függően, kivéve a Lenovo egyes gépeit, mert azoknál a gép kikapcsolt állapotában kell a Ki-Be kapcsoló gomb melletti Novo gombot használni a beállítások eléréséhez! Navigáljunk el az Advanced/Main/Standard Mode menübe és ellenőrizzük a SATA Mode beállítását, ha szükséges, állítsuk AHCI Mode-ra a lenti példa szerint;

ASUS AHCI

[megjegyezés: a legtöbb gyártó, érthetetlen módon, IDE Mode-ban szállítja az alaplapokat és a felhasználónak kell az új korszerű Windows operációsrendszeréhez illeszteni a SATA beállítást!]

Nyissuk meg a Boot/ Standard Mode/System Configuration menüt és állítsuk be az UEFI and CSM/Legacy Support/CSM OS opciót Auto módra, így egy későbbi GPT lemezről MBR-re váltáskor ezt az opciót már nem kell állítgatni! Aki nem rendelkezik gépén ezzel az opcióval, az állítsa UEFI módra;

ASUS UEFI and CSM

Következő lépés a Fast Boot/Fast Bios Mode Disabled-re állítása, erre azért van szükség a legtöbb alaplap esetében, hogy a gép engedje az USB-kulcsról indítást, lásd lenti képet….

Fast Boot Disabled

….ismét navigáljunk el a Main/Advanced/System Configuration menübe és a Secure Boot opciót állítsuk Disabled-re, megjegyezzük, hogy egyes alaplapokon pl. néhány AMI/ASUS UEFI, nem szükséges Windows 8/8.1 esetében ezt az opciót Disabled-re állítani, de néhány típusnál szükséges a tiltás.

Secure Boot Disabled

Ezzel lényegében az UEFI beállítások minden fontos részével végeztünk, mentsünk minden változtatást F10/Save&Exit/Save Changes&Exit, illetve gépektől függő egyéb módon, majd lépjünk ki az UEFI beállításokból.

3./ Lemezkezelés [SSD/HDD lemez előkészítése telepítésre]

Azok a felhasználók, akik korszerű UEFI-vel rendelkező gépet vásároltak operációsrendszer nélkül, illetve Windows 8 OEM fut gépükön és még nem változtattak a beállításokon, illetve nem telepítettek más módon, azok ezt a részt kihagyhatják, mert gépükön a HDD/SSD szinte biztosan GPT-re konvertált állapotban van! Ezzel együtt nem árt egy gyors ellenőrzés, hogy meggyőződjünk a lemez állapotáról! Lemezkezelés, jobb klikk a képen megjelölt részre, és ha a képen látottak szerinti az állapot, akkor minden rendben.

GPT to1gpt to21

Az írás további része azok számára készült, akik időközben MBR módon telepítettek operációs rendszert, illetve 2013. február/március előtt vásárolták a Linux valamelyik kiadásával előtelepített korszerű, UEFI képes gépüket; A már telepítésre kész USB-kulcsot csatlakoztassuk a géphez (boot sorrend beállítását ne felejtsük el) és a szokásos módon indítsuk el a telepítést, miután elérkeztünk a Telepítés menühöz….

Számítógép javítása

….válasszuk balra lent a Számítógép javítása opciót , ott lépjünk be a Parancssor/Command Prompt menübe és a lenti kép szerint járjunk el annak tudatában, hogy ezzel a művelettel minden, lemezen levő adatunkat is töröljük, ezért egy előzetes adatmentés, amennyiben szükséges, erősen ajánlott.  Ezt követően a bejelölt parancsokat írjuk be, és minden parancs után nyomjunk Entert….

gpt convert1

….majd exit/Enter paranccsal lépjünk ki a parancssorból és ezzel telepítésre kész állapotba hoztuk lemezünket.

4./ Telepítés menete

 • csatlakoztassuk a telepítésre kész USB-kulcsot, állítsuk be a boot sorrendet és indítsuk újra a számítógépet, majd indítsuk el a telepítést;
 • amikor elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol választanunk kell, hogy Frissítés vagy Egyéni módon szeretnénk telepíteni….

Milyen telepítést válasszunk

….akkor válasszuk az Egyéni opciót, majd ezt követően az alábbiak szerint járjunk el….

Lemezkezelés21Lemezkezelés31 Lemezkezelés41Lemezkezelés51

 • – kattintsunk a drive option/meghajtó haladó beállításai opcióra, mely több lehetőséget kínál fel,
 • – formázhatjuk a lemezt, indíthatjuk a telepítést a lemez kiválasztása után,
 • – vagy az New/Új opcióra kattintva a telepítő eszközzel végeztetjük el a rendszerhez szükséges particiók kiosztását, tegyük ezt!
 • – kattintsunk az New/Új opcióra, majd a következő ablakban az Apply-ra, majd a felugró ablakon nyomjunk Ok-t, és várjuk meg, míg a telepítő elvégzi a feladatot;
 • – ezt követően a gpt lemezünkön három rejtett (300 MB, 100 MB, 128 MB) és egy rendszert tartalmazó partíció található!

Miután a telepítés minden előkészületével végeztünk indíthatjuk a telepítést! Gépünk el is kezdte a telepítést, a szükséges rendszer fájlok másolását. Ez eltart egy ideig, türelmesen várjunk meg. A telepítés során gépünk többször újraindul. Miután adatainkat megadtuk és létrehoztuk fiókunkat most már birtokba vehetjük frissen telepített Windows 8.1 rendszerünket.

Záró tennivalók

A telepítés után, hogy örömünk ne legyen zavartalan és felhőtlen ismét lépjünk be az UEFI beállításokhoz és minden olyan opciót [Secure Boot, Fast Bios Mode/Fast Boot Mode], amit a telepítés elősegítésére Disabled-re állítottunk, állítsuk vissza Enabled-re, majd ellenőrizzük a boot sorendet, bár ezt az UEFI a telepítés után általában automatikusan beállítja és a Windows Boot Managert helyezi első helyre, amennyiben nem ezt tapasztaljuk, korrigáljuk a beállítást ! Abban az esetben, ha nem így járunk el az alábbi üzenet fogad bennünket

Nem megfelelő rendszer

és ezt a kellemetlen vízjelet, minden egyéb géphibák, telepítési bakik hiányában csak fenti beállítások visszaállításával tudjuk eltüntetni! Update: Amennyiben ez sem segít, töltsük le a Microsoft oldaláról az Update for Windows 8.1 for x64-based Systems (KB2902864)  frissítést, mely véglegesen megoldja asztalunkon megjelenő vízjel eltüntetését! Update2   Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, de örömmel veszünk minden olyan hozzászólást is, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

324 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of vgyula12

  Remek leirás….ha valakinek ezek után nem egyértelmü,az szerintem tanuljon meg olvasni! Köszi szépen 🙂

  Tetszik (2)
   • Profile photo of Tamás Gruber

    Kedves Cikkíró!
    Nekem egy Acer Aspire F5-573G-56SS gépem van, és a leírás szerint (ami teljes mértékben megfelelő!) szeretném újratelepíteni UEFI módban rá a Windows 10-et. Azonban a BIOS-ban semmilyen advanced beállítás nincsen, szerintem rejtve van a speciális BIOS menü.
    Teljesen laikusként kérdezem, ezeket a beállításokat hogyn lehet előhozni a BIOS-ban? köszönöm a segítséget!
    A BIOS valamilyen InsydeH20 típusú.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of senkialfonz

    Először is volna egy javaslatom, máskor a kérdésekhez rakd fel, amit tudni szeretnél, mert ha ide beírod, nagyon nehezen találjuk meg. Csak akkor lehet észrevenni, ha oldalt is (címlap) – nézelődik valaki.
    A másik megjegyzésem az uefi telepítésnek túl sok értelme nincsen csak akkor, ha a lemezed nagyobb, mint 2 terra v több partíciót szeretnél, mint 4 akár egy kisebb hdd-n.
    A konkrét kérdésre a lehetséges megoldás: Jól sejted, rejtve van mindaddig, amíg nem adsz a biosban egy supervisor jelszót, ha emlékeim nem csalnak, utána már hozzá lehet férni az uefi beállításokhoz.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of renegade

   Hát nem egyértelmű….
   Bemountoltam az iso file-t és nem másolja át fat32 usb-re.
   A sources mappában van egy file, install.wim ami 4.6 gb.
   Ezzel mit kezdjek?

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Lacapapa44

   Nagyon jó leírás, és nagyon egyértelmű, végig is csináltam, de csak ennyit értem el vele, hogy bootoláskor kirak e
   gy lakatot, közepén egy piros felkiáltójellel, aláírva, hogy: “Security Boot Fail”, és innen nincs tovább.

   Tetszik (0)
 2. Profile photo of quazar

  Hiánypótló leírás! – Valamint szép! Grat!

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of bretya

  Ezekből a cikkekből minden nap rengeteget tanulok, köszönet érte !!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of kabala

  Csatlakozom az előttem szólóhoz. 😆 Mint mindig, most is egy alapos és szinvonalas leírást kaptunk. Köszi!!
  (ui. remélhetőleg hamarosan le lehet cserélni a Rufus program képét a georg1136 által készített magyar fordítást tartalmazó képpel) 😉

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Cartman

  Nekem sajnos még mindig csak csúnya régi BIOS-om van, de a cikken keresztül egy kicsit betekinthettem az UEFI-s világba 🙂
  Nem is tűnik olyan bonyolultnak így már.
  Köszönjük a cikket!

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Poissonnière

  Ha valakinek sikerült UEFI telepíteni a 8.1-et Gigabyte B75M-D3H alaplapra F14 bios-szal az ossza már meg a beállításokat, mert végigkövetve a fent leírtakat telepítettem és a “nem megfelelő a biztonságos rendszerindítás konfigurációja” felírat csak nem tűnik el.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Séf Bácsi

  Lépj be ide Bios Features
  Secure Boot bekapcs
  Secure Boot Mode Standardről Custom-re állítani
  Key Managment entert nyomsz
  Itt kiválasztod,hogy install default secure boot keys
  A változtatásokat elmented a gép újraindul és már nem lesz ott a vizjel. 🙂
  Nekem így sikerült. 🙂

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Poissonnière

  Abissus, Séf Bácsi! Akkor ha telepítem újra a gépet úgy kezdem a bios beállításokat, ahogy a cikkben írtad Abissus, majd telepítés után engedélyezem amiket letiltottam kiegészítve Séf Bácsi megoldásával. Jó így, illetve én dvd-ről telepítek, nem pendrive-ról kell valamit másképpen csinálni, és még egy a biosba az os tipusához Windows 8 vagy Windows 8 WHQL legyen választva?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Poissonnière

  Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of senkialfonz

  Az miért van h dedikált vga-val a secure boot nem működik /GTX 650 Ti/ csak az alaplapival /HD 4600/ ?? Ez egy gigabyte lap H87M-D3H , bár nem tudom van-e egyáltalán a típúsnak köze az egészhez!
  A fórumokat olvasgatva egyenlőre csak kérdéseket találtam válaszokat nem.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Poissonnière

  Na megpróbáltam a biost beállítani a fentiek alapján az újratelepítés során, plusz Séf Bácsi által leírt beállításokat újraindítás után fekete képernyő, a gép egyébként megy de a monitoron nem látszik semmi, még a bios betöltődése sem induláskor. A bios elemet kivettem kb 20 percre, visszaraktam semmi nem változott. 🙁 Ötlet?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Poissonnière

  Senkialfonz! Pont így jártam “A Secure Boot alatt ki kell generálni az alapértelmezett kulcsokat. Ez általában úgy érhető el, ha a Secure Boot-ot Custom-re állítják Standard lehetőségről, majd a Key Managementen belül a Recover Default Factory Keys, Genereta Factory Keys lehetőségre kattintanak.” Ez a kulcs generálás annyira jól sikerült, hogy azóta indítás után egyből fekete képernyő még a bios sem látszik. Elemet már kivettem a cmos visszaállításához, de nem állította vissza. A videokártyát is kivettem, de az sem segített. Most arra gondolok, hogy nem volt elég ideig kint az elem és nem törlődött a cmos.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Már írtam hogyan csináld – nekem így állt helyre – vedd ki a kártyát,utánna bíztos ami bíztos alapon csinálj egy resetet , dugd rá a monitort az alaplapira , és índítsd újra és kapcsold ki a funkciót.
   Ami bíztos jelenleg h a videokártyával nem működik nálam sem.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of senkialfonz

    Amúgy elevszed a tápot a vga tól, ki sem kell venni ,reset sem kell elég csak átdugni az alaplapra és ugy kikapcs sec. boot. Aztán vissza a kártyára , újra índít ,egy kicsit még gondolkodik – ugyan azt csinálja ,mint a hiba esetén – de aztán elindul.

    Tetszik (0)
 13. Profile photo of abissus

  @poissonniere,@peppino, Ez az alaplap milyen gépen működik, a gép gyártói oldalán jártatok már?

  Edit: egyébként a legszomorúbb az egészben az, hogy MS időben átadta a gyártóknak a Windows 8.1 előzetest, hogy fel tudjanak készülni, úgy tűnik, néhány gyártó nem nagyon csipkedte magát!?

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of chris-v

  Jó kis írás! Ha sikerül eladnom a mostani lapomat és beszerezni egy újat amiben UEFI bios lesz és elakadok, akkor most már tudom hol kell keresnem hozzá megoldást! 😉

  De hogy egy kicsit kötekedjek is: “Az írás bevezetőjében ezért rövid áttekintést nyújtunk…” Nem lenne jobb egyes szám egyes személybe, hisz te nyújtasz, vagy sokad magaddal írtad a cikket?

  A másik hogy az elején kicsit sok a ” jel és egyből ez jutott eszembe róla 😀

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Az írás a DW oldalán, a DW nevében jelenik meg, azzal együtt, hogy az írás szerzője ott szerepel, így szokás fogalmazni! Az “-jel azt jelenti, nem saját gondolat, valaki, valahol már ezt megfogalmazta, de nem derült ki, hogy ki volt az illető, mint pl. a Microsoft OEM Portál esetében, mert ott jelölve van, ez a gondolat tőlük származik! Ezért szerepel annyi “-jel…, illetve pl. a “…jó öreg…” esetében illik jelezni, hogy kicsit humorosan tituláljuk annak! 🙂

   Tetszik (0)
 15. Profile photo of abissus

  “Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, de örömmel veszünk minden olyan hozzászólást is, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!”
  Én ezt komolyan szoktam venni, egyébként is az az életfilozófiám, amit viccesen szoktam feleségemnek mondogatni, én egy demokratikus beállítottságú ember vagyok, de nem tűröm az ellentmondást! 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of chris-v

   Tudom, hogy érted ezeket a kis “trollos” térfákat, úgy hogy nem félek hogy megsértődsz rajta. Na meg azért részben építőjelleggel szántam a kérdést, annak ellenére hogy becsomagoltam más környezetbe és képet is mellékeltem mellé! 🙂
   Majd az én írásomnál én is elvárom hogy te is beleköss! 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Már most fényezem és élesítem a klavit! 🙂 Az egy botor ember, aki azt gondolja, neki mindig, mindenben igaza van, én az ilyen emberektől megkímélem magam! 😉

    Tetszik (0)
 16. Profile photo of abissus

  Semmi gond, de annál több gond volt a notimon vele, mert folyamatosan azt az üzenetet kaptam, a gépem nem kompatibilis, csak akkor ment fel, miután megérkezett a Windows 23,3 MB update?? Ki érti ezt? 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Nos akkor kb. ennyit szoktam fordítani egy problémára.Passzolom.Konkluzió : ugyan az nvidia a 331.40 bétájába már beletette ezt a funkciót de a gigabyte valamit elcseszett , ennyi.
   A gigabyttal egy fél évig leveleztem , most semmi kedvem hozzá.
   Majd még benézek ,hátha találtok valami értelmes dolgot.
   Visszatérek a jó öreg mezei boothoz igaz uefi bios alatt.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Poissonnière

    Most akkor mi a teendő, hogy a videokártyát is tudjam használni, ne csak az integráltat?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Az a tragédia a felhasználok számára, hogy úgy tűnik, valami nem stimmel Microsoft és a gyártók együttműködésében, mert az nem normális állapot, hogy Windows 8.1 megjelenése óta az internet tele van panasszal, kérdésekkel és válasz nincs egyes gyártók részéről! 🙁

    Tetszik (0)
 17. Profile photo of abissus

  NVIDIA kártyát használókat értesítem, hogy ma megjelent az NVIDIA GeForce Experience 1.7 és egyben frissült a grafikus kártya is 331.58-ról 331.65-re! Katt a lenti linkre, Experience 1.7 letöltése és az letölti, telepíti az új illesztőt! Lehet, hogy ezzel megoldódik a Windows 8.1 gond UEFI telepítéssel! 😉

  http://www.geforce.co.uk/geforce-experience/download

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of abissus

  @peppino,teljesen mindegy, hogy Secure Boot be- vagy kikapcsolt állapotban van! Végre MS megoldotta! 😉

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Ezt én másképpen gondolom.Az h ott egy írás a monitor jobb sarkában , az egy dolog.
   Ha már adott ez a funkció,állítólag még jó is valamire és nem mindenhol működik.irással vagy anélkül.Ez a gond szererintem de ez csak egy vélemény 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Alaposan elbeszéltünk egymás mellett, mert én a kérdésedet a vízjelre értettem és a szerint válaszoltam! A Secure Boot az UEFI egyik lényege és a rendszer biztonsága szempontjából a legfontosabb opció a különböző védelemmel együtt! Amennyiben lehet, kapcsoljuk be! 😉

    Tetszik (0)
   • Profile photo of senkialfonz

    Also:)Hát igen itt a fő probléma az hogy nem mük, lehet h vaterázok egy 1150 lapot – ha van olcsón működő – és akkor kiderítem h ki a hunyó , az nvidiával még úgy sem veszekedtem 🙂

    Tetszik (0)
 19. Profile photo of abissus

  @peppino, ezt nem nagyon értem, mert mindkét gépen NVIDIA kártya van és kitűnően működnek! 😉

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Gabero

  Nekem sem minden teljesen világos még… Uefi telepítés előtt mindenképp törölni kell minden partíciót, akár MBR akár GPT? Mert az MBR esetén azt értem miért, csak egy tiszta parti maradhat. De ha már GPT-re akarok egy új tiszta telepítést, amin már több elsődleges partíció is van, akkor is törölni kell mindent?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A GPT lemez sajátossága, hogy a telepítés során, ha akarod, ha nem, mindent törölni fog az egész lemezről! Ezért kell előtte adatmentést készíteni annak, aki a lemezen adatokat tárol. Telepítés után bármennyi kötetet tudsz kialakítani, szemben az MBR lemezzel, amelyiken csak négy partició hozható létre, három elsődleges és egy logikai! 😉

   Tetszik (0)
 21. Profile photo of Gabero

  Még akkor is ha a GPT-n több elsődleges partíció van? törlődik mind? Nem tetszik ez nekem… állandóan mentés csinálni?! Maradok az MBR-nél, ott nem vész el semmi a többi elsődleges partícióról! Lehet az UEFI telepítés és boot gyorsabb és biztonságosabb, de a rendszer teljesítményét nem növeli…

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of luiz

  A “Boot from network devices” “Boot from storages” és a Boot from PCI/… mindegy milyen beállításon van?

  UEFI-ben telepítettem a rendszert, és ahhoz hogy bootoljon, a biosban/uefiben windows boot menedzsert kell választanom,mert a többi eszközt nem látja uefi-nek.Valamit elrontottam,vagy más asus lapnál is így van.(b75m-a)

  És még észrevétel.GPT-re konvertálás közben a parancssorban,nem mindenkinek a disk 1-et kell kiválasztani,hanem értelemszerűen amelyikre telepíteni akar!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A telepítés szempontjából mindegy. Igazából telepítés után, ha visszaállítottad a Secure Boot és a Fast Boot/Fast Bios Mode opciókat Enabled-re, a rendszer automatikusan első helyre teszi a Windows Boot Managert, amennyiben nem, tedd első helyre a boot sorrend beállításoknál!
   Így van, értelemszerűen mindenkinek azt a merevlemez számot kell választania, amin dolgozni szeretne, nálam 1 volt, mert a másik, mint látható és *-gal jelölt, hogy gpt lemez! 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of luiz

    Tehát akinek uefi-ben van telepítve,azoknak mind a windows boot manager áll a boot sorrend elején?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of AtHoS

    Ezt be is írhatnád a cikk megfelelő részébe azzal egyetemben, hogy a parancssoros bűvészkedés eredménye a kiválasztott meghajtón lévő adatoktól való könnyes búcsú jegyében zajlik. Ez nagyon fontos momentum, aminek ott kellene vastagon szedett bejegyzésben éktelenkednie figyelemfelhívóan! Aki szóról szóra követi a leírást (mivel nem ért hozzá, át sem gondolja mit művel, de meg kell csinálni, mert enélkül nincs uefi boot, amire lehet semmi szüksége nincs, de írták, hogy ez a jó ez a tuti) az emiatt értékes adatokat veszíthet, amit gondolom Te sem szeretnél.

    Tetszik (0)
 23. Profile photo of abissus

  Általában igen, pl. a Samsung notimon USB-re állítom a bootsorrendet, elvégzem a munkát és a következő alkalommal, ha belépek az UEFI beállításokhoz, már ismét a Windows Boot Manager áll az élen. 😉

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of Rizzo

  Egy mezei felhasználó mit tud erről az egészről? Nevetséges, hogy ilyen szintű buherálást igényel egy új technológia bevezetése. 30 éve foglalkozom számítógépekkel, így van némi rálátásom a PC-s “sufnituningra”, de hogy még ma is ilyenekhez kelljen fordulni, az vézlázító.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A kérdésfelvetés rossz, ugyanis a “mezei felhasználók” eddig sem tudták, mi van a gépben, legfeljebb csak azok, akik érdeklődőbbek voltak (vannak) az átlagnál, és legyünk őszinték, nem is kell tudniuk, használják és kész. Amennyiben gond van, ott vagy Te és a többiek, azzal a 30 éves tapasztalattal és megjavítjátok a user gépét. Egyébként nem olyan bonyolult dolog, mert ha én a 67. évemmel megértettem, akkor Ti azzal a nagy tapasztalattal meg pláne. Egyébként nem kell félteni a mostani generációt az új technikától, mert amíg mi néhány percig tanulmányozzuk egy új technika kézikönyvét, addigra ők már használják is! 🙂 Ennyit a “vérlázításról”. 😉

   Tetszik (0)
 25. Profile photo of mikcip

  Sziasztok!

  Nemrég lecseréltem korábbi alaplapomat egy újjal (MAXIMUS VI FORMULA), amely UEFI BIOs-al rendelkezik.
  Nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e foglalkoznom azzal, hogy a merevlemezeimet átállítsam MBR-ről GPT-re. Ha nem kéne újratelepítenem a Windows 7 rendszert és az azalatt futó programokat, akkor talán kapásból GPT-vel kezdeném.
  Az Interneten böngészgetve megfelelő információért – amivel el tudnám dönteni, mit érdemes tennem – csak annyit találtam, hogy a GPT-re akkor szükséges partícionálni a merevlemezeket, ha 3 TB-nál nagyobbak.
  Számítógépemben 1 db. 128 Gb-os, 1 db. 256 GB-os SSD-lemezem, és 2 db. 1 TB-os merevlemez csücsül. A 256-os SSD-n van a rendszer (W7), és az alá telepített programok. A Win 7-es oprendszert készülök felváltani WIN 8.1-es rendszerrel, amely a WIN 7-esről frissül majd. Mellesleg a 128 GB-os SSD-n is működik egy Win 7-es, és az meg is marad a későbbiekben is.
  Tehát, most még – a szerzett információ szerint – nem annyira szükséges a GPT, de ha netán vásárolnék egy 3 TB-nál nagyobb kapacitású merevlemezt, akkor vajon hogyan tudnék váltani?
  Döntésemet nehezíti, hogy az UEFI leírásokban szerepel az is, hogy az ilyen módon telepített Windows, és az alkalmazott programok gyorsabban töltődnek be.
  Szóval… szeretném az alaplap eme tulajdonságát kiaknázni, csak éppen nem tudom eldönteni, hogy érdemes-e. Reménykedem, hogy valaki segíteni tud ebben…

  üdv.: mikcip

  Tetszik (0)
  • Profile photo of zonee

   ilyen géppel ajánlott az uefi telepítés gpt lemezre
   videokártya gondot okozhat

   Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A GPT lemez lényege, mely egyébként az írásban is szerepel „Az új eszközök támogatása” címszó alatt található és így szól: “Az UEFI 2,2 TB-nál nagyobb meghajtók, akár 128 elsődleges merevlemez partíció és több mint 17,2 milliárd GB méretű memória kezelését is támogatja.”, tehát, ez nem azt jelenti, hogy csak e méret felett lehet gpt-re konvertált lemezzel dolgozni, hanem csak azt, hogy e méret felett kötelező, ha a lemez minden adott kapacitását, előnyét ki akarjuk használni!
   Továbbá a gpt lemezen (az MBR lemez egy 350MB rejtett particiója helyett) három rejtett partició van (300MB/helyreállítás, 128MB/rendszerindítás és 100MB/tartalék, ebből következően más helyen található a rendszerindító partició, más módon történik az indítás, ezáltal, az UEFI Secure Boot Mode, illetve a Fast Boot Mode bekapcsolásával párosítva biztonságosabb, gyorsabb és stabilabb az operációs rendszer betöltésének folyamata, ezáltal az egész rendszer.
   Ebből következik, hogy aki ilyen korszerű eszközzel rendelkezik, annak kár lenne lemondani egy ilyen lehetőségről, de hangsúlyoznom kell, semmi sem kötelező!
   Aki viszont úgy határoz, hogy gpt lemezre telepíti rendszerét, annak tudnia kell, hogy előtte minden adatot mentenie szükséges, mert a gpt lemez sajátossága miatt az a telepítés során törlődni fog!!!

   Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   A lenti linken megtekintheted és letöltheted a User Manualt http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150/MAXIMUS-VI-FORMULA/E8336_Maximus_VI_Formula.pdf
   Véleményem szerint ez az alaplap szinte megköveteli az UEFI/GPT lemez páros használatát! Mert egyébként felmerül a kérdés, miért veszünk egy ilyen drága és szinte mindent tudó alaplapot, ha nem használjuk ki tudását? 😉

   Tetszik (0)
 26. Profile photo of mikcip

  Vajon megúszhatom-e a GPT-re való átállást úgy, hogy az SSD lemezen lévő partíciót – a rendszerrel együtt – migrálnám (klónoznám) a gépemen lévő egyik üres, 1 TB-os lemezre, aztán az SSD-t átkonvertálom GPT-re, utána visszaklónozom a rendszert?! Netán valami más megoldás is volna a meglévő rendszerem újratelepítése helyett?
  Gyanítom, hogy nem lehet, de azért mégis megkockáztatom ezt a kérdést…

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of mikcip

  De talán arra van lehetőség, hogy amíg az SSD lemez GPT – a rajta lévő rendszerrel – addig az 1 TB-os adatlemezem – NTFS partícióval – összeférjen az UEFI indítású gépemen?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Ennek a megoldásnak semmi akadálya, de fordítotjának sem, azaz, pl. mbr (ntfs) lemezen a rendszer és mellette adattárolásra egy gpt lemez is, sima ügy. 😉
   Edit:
   GPT lemezen a rendszert tartalmazó partició is ntfs-re formázott, nem ez a lényeges különbség, hanem a rejtett particiók kiosztásának módja, fajtája, a rendszerindító partició fat32-re formázott része és a fentiekben már leírtak.

   Tetszik (0)
 28. Profile photo of mikcip

  Korábban említettem, hogy szeretnék fenntartani a gépemen egy másik rendszert a telepítendő WIN 8.1 mellett, természetesen egy másik (128 GB)lemezen, amelyik – legalábbis egy darabig – MBR-es (win 7) maradna. Gondolom, hogy ebben az esetben, ha a GPT-s Win 8.1-es rendszert indítom, akkor azért látszik, és olvasható is a 128-as MBR-es lemez tartalma. Ha viszont erre a WIN 7-es, MBR-es lemezre szeretnék indítani, akkor az UEFI-ről át kell váltani… és fordítva. Vagy lehetséges volna használni a két rendszer közötti “ugrálásra” az EasyBCD-?

  Tetszik (0)
 29. Profile photo of mikcip

  Ezt az “EDIT” bekezdést nem vettem az előbbi hozzászólásomnál észre…

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A Samsung notimon az UEFI beállításnál a kettős indíttatást engedélyeztem, azaz, UEFI OS or CSM OS opciót Enabled-re állítottam, így tudom használni a beépített SSD gpt lemezen levő rendszert, illetve a Windows To Go-t felváltva anélkül, hogy állandóan az UEFI beállításokban keljen matatni. Ezt a megoldást javaslom nálad is azzal, hogy a Win 7 miatt a Secure Boot Mode opciót Disabled-re kell majd állítanod, mert másképpen nem engedi elindítani a Win 7-et.
   Az a javaslatom, hogy a lenti kép szerint járj el (feleségem asztali gépén így állítottam be a kettős indítás lehetőségét), mert az UEFI felépítése hasonló.
   http://imgur.com/EFKp1hl.jpg?DirtyWindows.jpg

   Tetszik (0)
 30. Profile photo of mikcip

  Nagyon köszönöm tanácsaidat, azt hiszem, hogy így már nagyobb bizalommal nekifoghatok az építkezéshez

  Üdv.: mikcip

  Tetszik (0)
 31. Profile photo of Gabero

  2 laptopot kapok nemsokára telepítésre. Mindkettőre win8.1-et szeretnének.
  Az elsőn win7 és csak GPT partíciók vannak, úgy mondták több partíción vannak adatok, amikor formatálom majd a rendszerpartíciót nem lesz gond a telepítéssel? Úgy értem a többi GPT-s partíción megmaradnak az adatok?

  A másiknál GPT és MBR partíciók is vannak. Itt amikor majd telepítem a GPT-re, akkor az MBR-en az adatok megmaradnak? Most telepítek majd a jövőhéten először UEFI-GPT-s gépeket, még nincs ilyen tapasztalatom…

  Tetszik (0)
 32. Profile photo of Gabero

  No tehát… Rákérdeztem telefonon, és egészen biztos a leírtak szerint van a két gép. Tiszta telepítést szeretnének win8.1-el. Ezért a két kérdésem továbbra is fennáll..

  Tetszik (0)
 33. Profile photo of zolibátyó

  Szervusztok!

  Hihetetlen de ez van!!!

  Egy ASROCK z87 pro 3 alaplapon próbálkoztam többször nekifutva a telepítéshez UEFI módban. Úgy alakult, hogy 2HDD és egy SSD van a gépben, az SSD-re szántam a rendszert. Az egyik HDD lett volna a mentési HDD. A telepítő elindul , de az első leállás után a windows boot manager nem találja a rendszert, csak ha leválasztom az egyik meghajtót. Az SSDvel + egy HDDvel végigfut a telepítő, de ha csatlakoztatom a 2. HDD-t ismét leáll a bootmanager.
  Javító módokat végigpróbáltam és kizárólag egy HDD-vel megy a rendszer. Ha a telepítetthez képest cserélem a két HDD-t már akkor sem indul a gép…
  Ez szívás!!!!

  Van ötlete valakinek a boot manager javításához, ha új HDD-t csatlakoztatok???
  Vagy csak külső HDD-ként csatlakoztathatom a további HDD-t!!?
  EasyBCD-t használtam, de ha nincs csatlakoztatva a HDD nem is lehet állítani semmit vele. Az ufi bios meg indítás után csatlakoztatva a + HDDt nem látja azt.
  BCD editorral nem mertem az indítófájlba turkálni. bár így sem megy…

  Kösz a segítséget

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   SSD-n kívül minden más HDD csatlakozóját vedd le, telepítsd az operációs rendszert és majd csak ezt követően tedd vissza a többi HDD csatlakozóját! SSD csatlakozója a 0 portra kerüljön. 😉
   Javítás: SSD-n kívül minden HDD csatlakozóját vedd le, majd tedd be a telepítő eszközt és navigálj el a “Számítógép javítása” opcióhoz és válaszd az automatikus javítást, ezt követően indítsd újra a gépet és ha a gép működik, azaz bootol, tedd vissza egyenként a többi HDD csatlakozóját.

   Tetszik (0)
 34. Profile photo of zolibátyó

  Köszönöm a választ még ezt a verziót azt hiszem nem próbáltam.
  Az ellenkezőt gondoltam, hogy lássa a többi hardvert a telepítő.

  Tetszik (0)
 35. Profile photo of Gabero

  @abissus :Közben megkaptam a gépeket, sajnos nem volt időm kísérletezgetni, hogy megmaradnak-e az adatok a két gép partícióin, ezért biztosra mentem.. kértem egy külső vinyót, és kimentettem előtte mindent.. Aztán töröltem minden partíciót és tiszta telepítés 8.1-el mindkét gépre… Azért jó lett volna megtudni, hogy meglehetett volna-e csinálni adatmentés nélkül..

  Tetszik (0)
 36. Profile photo of Lamer

  Van egy Asrock Z77 Extreme4 alaplapom (I3770) a legutolsó bios frissítéssel, Gigabyte Nvdia 670-es videokártya (A proci, alaplap, videokártya PCIex 3.0 szinkronban van) amiben a bios-t frissítettem (F13). Ez tudja az UEFI bios-t. ŐK ezt állítják:
  1. NVIDIA Source BIOS Version:80.04.31.00.58
  2. Base Clock/Boost Clock : 980/1058MHz
  3. Memory Clock : 1502MHz
  4. Release for HYNIX Memory
  5. Increase Game stable
  6. UEFI BIOS
  Sajnos az alaplapon nem találom ezt a beállítást a boot menüben, minden mást viszont megtaláltam:
  Boot/ Standard Mode/System Configuration:
  UEFI and CSM/Legacy
  Auto
  Only UEFI
  Nekem csak Boot/ Boot option #1, #2, #3:
  AHCI P0
  USB
  és egyedül az általatok leírt pendrive formázával lett UEFI a pendrive-om.

  Ha van segítség köszönöm!

  Tetszik (0)
 37. Profile photo of Lamer

  Köszönöm a segítséget!

  Sikerült a formázás és végre a HDD GPT rendszerű lett, de van még egy kérdésem.
  Az normális ha boot option1 –ben nem a HDD van hanem microsoft boot manager?

  Tetszik (0)
 38. Profile photo of Lamer

  Bocsánat helyesbítek: Windows Boot Manager
  És még egy kérdés: Mindezek után kell-e engedélyezni a secure boot-ot.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Az a normális állapot, ha az első helyen a Windows Boot Manager áll! Az UEFI és Windows 8.1 együtt másként működik, mint a megelőző Windows kiadások, arról nem is beszélve, hogy más helyről történik a rendszerindítás is. 😉
   A Secure Boot engedélyezése attól függ, akarsz-e pl. Windows 7 kiadást dual bootban telepíteni, ha nem, akkor kapcsold vissza, ha igen, akkor ne. 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Lamer

    Köszönöm!

    Sajnos a 8.1-ben nincs system image backup,de ha a powerShell-ben adminisztrátorként a következő parancsot adom:

    wbAdmin start backup -backupTarget:E: -include:C: -allCritical -quiet

    akkor megmarag a GPT rendszer?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    A Windows 8.1-ben is van rendszer backup csak más a neve, Vezérlőpult – Fájlelőzmények – Meghajtó keresése és a többi már értelemszerű…

    Tetszik (0)
 39. Profile photo of Lamer

  Még van kérdésem: mi szerepe van a secure boot-nak, bekell-e kapcsolni telepítés után?

  Tetszik (0)
 40. Profile photo of Lecsó14

  Üdv! Előre is elnézést kérek ha rossz helyre írnám a problémám, vagy nagy ostobaságot kérdeznék. Átolvastam rengeteg hozzászólást és írást, de nem jutottam közelebb a megoldáshoz.
  Friss Lenovo laptopomon erdetileg win8-volt, amit leszeretnék cserélni egy 64 bites win7-re.
  GPT-s rendszerről MBR-re szeretnék váltani az aktiválás “kedvéért”. Az átállítás nagy nehezen sikerült telepítésnél parancssorból, majd újabb fennakadásként megjelent a telepítő hibaüzenete, miszerint EFI-s gépnél csak GPT-s partícióra telepíthetem a win7-et(vagy mifene).
  És most elbizonytalanodtam van-e megoldás egyáltalán.
  Előre is köszi a választ.

  Tetszik (0)
 41. Profile photo of Tuba

  Helló!
  Nekem egy ASUS M5A99X EVO alaplapom van és a bios-ba nem találom a beállításokat.
  Az AHCI Mode rendben a többi…???? http://www.techpowerup.com/reviews/asus/m5a99x_evo/6.html

  Tetszik (0)
 42. Profile photo of Tom7

  Tisztelt Fórumtagok

  Az a problémám hogy – szerintem – a fenti leírás szerint telepítettem a W8.1-et. Azzal nem is lenne baj, de a pendrive “tönkrement”. Valamiért több program – köztük a Wines diskpart és a Linuxos Gparted is GPT particiot lát(ott) a pendrive-on. 8GB-os Kington DTC3. A rufus ronthatta el? Az nem tud GPT-re formázni egy pendrive-ot vagy igen?
  Azóta a Windows ha bedugm állandóan formázni akarja, de nem tudja, a HP USB format Tool sem, a Rufus is az eszköznél Kingmax xy típusszám helyett már NO_LABEL (L:) 7.7GB-os eszköznek látja, és nem tudja formázni. A hibaüzenet: az eszköz használatban van- vagy más folyamat használja (közben meg semmi) és/vagy :Az eszköz particionálása közben hiba lépett fel . A filerendszer RAW. Előtte 1 évig semmi baja nem volt, szerintettek a Rufus tette tönkre vagy véletlen egybeesés? Elszált vezérlő IC?

  kösz a választ

  Tetszik (0)
 43. Profile photo of Gábor Gyarmati

  Gigabyte GA 990XA UD3 nem találom a secure boost kikapcsolási lehetőségét. valaki tudna segiteni? 🙂

  Tetszik (0)
 44. Profile photo of Magányos Farkas

  Sziasztok, az lenne a kérdésem,hogy ezt a BIOS-t énis át tudom állítani erre a gyors és megbizható, biztosnágos UEFI-re ésha igen,akkor hogy lehetne neki kezdeni?

  Tetszik (0)
 45. Profile photo of Magányos Farkas

  fúúúú,akkor mérnem azzal kezted,hogy az aljáról irjam le?? ám meg ahogy látom úgyis hiába lett volna, mer a jó,java része levan kopva,. 🙁 ám de mind1. megproóbálom valahogy megcsinalni,vagyis átcsinalni,. bemegyek a biosba, és valah, neki esek,. ha fog menni,oké,. ha nem,akkor nem,.. :/

  Tetszik (0)
 46. Profile photo of Magányos Farkas

  Tessék, lefotóztam a telóval a BIOS 1ik részében ha minden igaz,azt a részt,ami neked kell..

  Tetszik (0)
 47. Profile photo of Magányos Farkas

  oké,. akkor maradok annál,ami alapból benne van. És ám,ha új gépet veszek majd, mert ugyebár készülök venni,. akkor abban, át lehetlesz csinalni erre a UEFI-re vagy nem? Vagy az mitől függ,hogy át lehet e csinalni erre vagy sem?

  Tetszik (0)
 48. Profile photo of Magányos Farkas

  oké,. de sajnos neten keresztül készülök rendelni,. ugyhogy arra lehetőség nemlesz, de viszont ha még akkor majd frissibe, lefotozom a lapi alján lévő infókat, akkor máár te aszerint megfogod tudni,nézni,h lehet e, nem?

  Tetszik (0)
 49. Profile photo of kila25

  Sziasztok
  Kérdésem lenne hozzátok tapasztaltabb és segítőkész felhasználókhoz.

  Leszz egy MINDENBEN teljesen új configom, ahogy a boltból ki jön.

  – MSI FM2+ A88X-G45 GAMING
  – AMD A10 7850K
  – Corsair Vengeance Pro Red kit 2×4 gb (CMY8GX3M2B2133C9R)
  – Sapphire Toxic r9 280x 3G

  + ezekhez 1TB winyó + 1 120-as ssd + 1 wifi kártya.

  A leírásotoknak,tippeknek nagy hála menni fog a telepítés, de a TOXIC VGA-n van egy UEFI kapcsoló, amivel ebben a módban működik.

  Na most a kérdésem az valakinek ezzel kapcsolatban van e tapasztalata: hogy, miként és esetleg kell e valamit trükközni az UEFI-ben?

  Azért kérdezem ezt így előre, mert semmilyen tapasztalatom nincs még ezekben az új dolgokban és a telepítésnél nem fog rendelkezésre állni másik gép, hogy akkor olvasgassak utána.

  Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm

  László.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Semmilyen trükközésre nincs szükség, ugyanis ezzel a gombbal lehet aktiválni az UEFI módot, amennyiben abban a módban telepíted a Windows 8.1 rendszert, azaz benyomod és kész. 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of kila25

    Én azt hittem kellvalamilyen UEFI beállítást is módosítani, de így akkor nagyon tökéletes és KÖSZÖNÖM A VÁLASZT.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    A gomb lenyomása nem mentesít az általános UEFI menü beállításaitól! 😉

    Tetszik (1)
   • Profile photo of igort

    Szia, nem nyalizásból, de tényleg futottam már egy kört az UEFI miatt és
    itt láttam a leghasznosabb megnyilvánulásokat, primitív kérdések nélkül, de
    az én problémámra még nem, vagy nem értettem meg.
    egy HP Z230 gépről, WIn 7-ből csináltam egy lemezképet egy külső USB vinyóra és egy helyreállító lemezt. most vissza szeretném tölteni a helyreállító lemez segítségével, de nem látja a külső vinyót. UEFI DVD bootot enged meg, a legacy bootra azt írja ki, hogy a helyreállító lemez nem bootolható.
    valami megoldás ? előre is kösz

    Tetszik (0)
 50. Profile photo of Kluivert

  Üdv!
  “operációs rendszert csak egyben GPT lemezre lehet telepíteni, ezért a műveletek előtt minden adatról végezzünk mentést!”
  Ez akkor is igaz ha újratelepítésről van szó? Tehát például van egy új 3TB-os rendszer hdd-m, telepítem a 8.1-et rá gpt particiókkal majd telepítés után a a rendszer particiót zsugorítom és létrehozok egy particiot az adattárolásnak. Ezután eltelik mondjuk 1 év, újra akarom rakni a rendszert, akkor adatvesztés nélkül újraformázhaton csak a rendszerparticiót vagy egy újratelepítésnél megint ugrana minden adat a hdd-ről? Ha nem lehet így adatvesztés nélkülújratelepíteni akkor milyen programomal lehet a telepített rendszerrőlfrissen mentést csinálni ami lementi az aktiválást is és adatvesztés nélkül vissza lehet állítani arra az állapotra?

  Másik kérdésem aktiválással kapcsolatos. Ha olyan vinyót cserélek a gépben amin nem a rendszer van, akkor az “fődarab” cserének minősül?

  Tetszik (0)
 51. Profile photo of fdsag

  Sziasztok! Lenovo G500 vagy G510-re tenném fel a Windows 8.1 Professional VL with Update (x64)-t. Lenovo-n a fenti leíráson kívül kell valamit állítani, illetve a Microsoft Toolkit 2.5.2 aktiválás UEFI-n is működik? Olvastam, hogy OEM Windows 8-nál, “A termékkulcsot az UEFI memóriája tárolja.”, remélem az aktiválás nem ír bele.

  Tetszik (0)
 52. Profile photo of Courage

  Sziasztok!

  Egy olyan (triviális) kérdésem lenne, hogy mindez működik Windows 7-tel is? Ha igen, van olyan lépés, ahol esetleg máshogy kell eljárni?

  Köszi előre is!

  Tetszik (0)
 53. Profile photo of Slice14

  Sziasztok

  Telepítettem korábban a Win8.14-et IDE mode-ban a gépre. És szeretném átállítani AHCI UEFI mode-ba. Ha átállítom AHCI UEFI mode-ra, akkoir hogy tudom átállítani GPT-re a partíciós táblát? Csak telepítőből , parancssorból?

  Tetszik (0)
 54. Profile photo of Alucard

  Adatnak meg mi értelme ssd-t? Rendszernek már érthetőbb lenne vagy nem?

  Tetszik (0)
 55. Profile photo of Alucard

  Optimista 🙂 Ez az elírások napja! Miféle 3,14 ? 😀

  Tetszik (0)
 56. Profile photo of Alucard

  Nem értem, bár tudom, hogy nagy a pi 🙂 Na 6alma, de az hogy jön ide? 😀

  Tetszik (1)
 57. Profile photo of Alucard

  Nem én kezdtem! 🙂
  És hogy ne legyek teljesen off és Séf bácsi ne fenyítsen meg 🙂
  Szerintem ha a winyó is Sata3-as max akkor érdemes olyan kábelt, egyébként teljesen jónak tűnik az alap piros.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Slice14

   Köszi. A a hdd már sata3 kábellel van bekötve a 3-as portra. az ssd miatt kérdeztem, mert rajta hagytam a 2-es porton a piros sata kábelt üresben, csak hozzá fogtam a többi kábelhez a végét. De akkor ha megveszem az ssd-t, akkor húzhatom le és cserélhetem át az alaplaphoz kapot kábelre. Mennyivel egyszerűbb lenne a dolog, ha a portoknál nem egymással szembe kéne rádugni a kábeleket. Amúgy mi a külöbség a piros sata és a sata 3 kábel között? A portoknál tiszta hogy sebességbelű különösség van, de a kábelek között menyire érezhető a különbség ha sata 3 portra vannak dugva?

   Tetszik (0)
   • Profile photo of senkialfonz

    Én soha nem nézem mi van a kábelra írva van a fiókba egy pár darab,kiveszek egyet és rádugom,eddig semmilyen problémát nem okozott 🙂 Hogy a kábelen belül maga az ér,az most sodrott,duplán szigetelt,egy szálas,réz vagy alu?Ilyen rövid távon,szerintem lényegtelen.Az egy más kérdés h létezik egy szabvány aminek ugye meg kell felelni,mert az átviteli sebességben különbözik 3/6 giga/s.

    Tetszik (0)
 58. Profile photo of Slice14

  A klaszter mérete mindenképpen 4096 kell legyen? Mert ha átállítom a Rufus-ba FAT32re a fájlrendszert, akkor az alapértelmezett a 8192-es klaszter.

  Tetszik (0)
 59. Profile photo of Slice14

  Ja még annyit kérdeznék, hogy mennyire befolyásolja az ssd sebességét, hogy csak 1333 mhgz-s memóriák vannak az alaplapon (16GB)?

  Tetszik (0)
 60. Profile photo of Slice14

  Megvettem az ssd-t (Kingstone HiperX 3k 120GB), minnden szép és jó. Most Csináltam a HDD-re a Rendszerről egy visszaállítási pontot (recimg) és aktíváltam is.

  Ezt kaptam végeredménynek, gondolom ez így rendben is van?

  Tetszik (0)
 61. Profile photo of rstwingo

  Sziasztok

  Olyan gondom van, hogy mindig 0x8007025D hibakódot dob a telepítésnél,mikor másolja fel a dolgokat meg áll 1%-l és ki is írja hogy ellenőrizzem, hogy minden szükséges fájl fent van a pendriveren és próbáljam újra

  Az alaplapom egy Asus SABERTOOTH 990FX 2.generációs
  Az alaplapon minden beállítva, ahogy kell, UEFI-re, fast boot kikapcsolva és egyebek
  A wincsi GPT-re particionálva, a 8Gb-s pengdriverra a 8.1-s windows Rufussal feltéve
  GPT particiós séma UEFI-s gépekhez beállítással Fat32-s particion

  szóval minden elviekben tökéletes, csak ép nem tudom feltenni

  ja és kipróbáltam MBR-s particiós Wincsivel is és ugyan az a helyzet

  Mit rontottam el vagy mi lehet a rossz

  A válaszokat, ötleteket előre is köszönöm

  Tetszik (0)
 62. Profile photo of rstwingo

  Köszönöm a válaszokat, próbálom illetve töltök egyet le innen

  ezt szerettem volna feltenni 9600.17053.winblue_refresh.140923-1144_x64fre_client_ProfessionalWMC_hu-hu-IR4_CPWMCA_X64FRER_HU-HU_DV9 és a dippyforumról töltöttem le

  Tetszik (0)
 63. Profile photo of rstwingo

  Jelentem, minden rendbe van a géppel,egy másik op-pal simán felment GPT-re

  Köszönöm még egyszer a jó tanácsot

  Tetszik (1)
 64. Profile photo of Expander Mandro

  Sziasztok! Miért jó UEFI módban telepítni a fent leírtakon kívül? Mert én UEFI bios-os gépen is hagyományos módban telepítettem és így is villám gyors. Win alól elérhető a BIOS, stb. Mi értelme ennyi szórakozni vele?

  Tetszik (0)
 65. Profile photo of Ufonauta

  A kérdezz, felelünk-ben írtam, hogy nem kell nekem UEFI, de csak nem hagyott nyugodni és csak feltoltam egy W8.1-et UEFI módban. (igazából még a W7 és a W8.1 között sem tudok választani, csak próbálkozom) Minden nagyon pöpec. Az itt olvasottak alapján a gpt telepítés, csak egyben lévő lemezpartícióra tehető. Ez világos is. Természetesen így csináltam, majd lemezkezelőben formáztam a fennmaradó helyet D meghajtónak. Nem vagyok IT szakember, sőt semmi közöm a számítástechnikához, de a család és a haverok gépeit én telepítem évek óta. Bevett szokás szerint legalább két meghajtót készítek. C a rendszernek és a felhasználói programoknak, D a mentett dokumentumoknak, képeknek, zenéknek, filmeknek, drivereknek, stb. Így MBR alatt egy esetleges rendszerösszeomláskor simán tudtam egy tiszta telepítést csinálni a C-re, míg a D-n az adatok megmaradtak. Nekem ez nagyon fontos, mivel ha nem indul a Win, akkor nem is tudom telepítés előtt lementeni a D meghajtó tartalmát. (mivel ahhoz már érteni kellene) Szóval most megint dilemmában vagyok, hogy rakjam e vissza MBR-re a rendszert, vagy kockáztassak egy adatvesztést? Ha hetente mentek külső vinyóra, akkor is elég sok adat elveszhet.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Tudsz tiszta telepitést csinálni,ugyanebben a módban.El kell dönteni melyik uton akarsz haladni.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Néhány megjegyzés a dilemmádhoz:
   – UEFI módban csak a Windows 8.1 telepítésének van igazán értelme, mert ennél a kiadásnál tudod igénybe venni a Secure Boot opciót, ami nagyobb védelmet nyújt a gépednek, ebből következik, hogy Windows 7 esetében csak és kizárólag a GPT lemez sajátossága, a négynél jóval több partició létrehozásának lehetősége az egyetleny előny, bár ez sem kevés;
   – igaz, UEFI telepítés csak egyben HDD/SSD esetén lehetséges, de ez nem zárja ki, sőt, hogy telepítés után annyi particiót hozz létre, amennyit csak kedved tartja (128);
   – azonban a Backup és a Recovery opció, azaz a mentés és visszaállítás megoldja az adatvesztés miatti félelmed. 🙂

   Tetszik (0)
 66. Profile photo of Ufonauta

  senkialfonz! abissus!

  Köszi a válaszokat! Egyenlőre barátkozok a 8.1-el így UEFI módban. Majd sűrűn mentek. Ráadásul, ahogy látom a Win telepítőn elég komoly helyreállítási opciók vannak. Remélem nem kell kipróbálnom őket. Teszek ide két képet, nézzetek már rá, hogy jól van ez így? Köszi! (csak nem dobják szét az oldalt)

  Tetszik (0)
 67. Profile photo of huan

  Sziasztok!
  Lehet összefüggés a között, hogy nemUefiWin8.1×64-nél nem volt semmi gond a hdmi-re csatlakoztatott TV felismerésével, UefiWin8.1×64-nél pedig nem ismeri fel? (alaplapi intel hd4600 videókari)

  Tetszik (0)
 68. Profile photo of Venczel Bence

  Sziasztok!

  Windows 8.1-et próbáltam telepíteni a leírás alapján egy M-SATA SSD-re, a telepítés meg is történt, viszont miután telepíti a rendszert a gép újraindul és nem bootol be a frissen telepített SSD-ről, csak a pendriveról. A boot menüben kiválasztható lenne a Windows Boot Manager, a DVD meghajtó, a LAN-boot, valamint az SSD és a pendrive, de ezek közül csak a pendrive-ról tud bootolni. Esetleg tapasztalt valaki ilyen problémát?

  Előre is köszönöm a segítségetek! 🙂

  Tetszik (0)
 69. Profile photo of poirot

  Szeretném megkérdezni, pár hónapja feltelepítettem a win 8.1-et UEFI módban, egy 120 GB-os SSD-re, viszont van még egy szintén 120 GB-os SSD-ém. A múltkor csináltam egy az egy-ben teljes disk másolatot, a minitool partition wizard, amit hiba nélkül meg is csinált, a BIOS-ban átállítottam a bootolási sorrendet, (nem állítottam át legacy-ra), be is bootolt, viszont ebben az esetben mindig csak az egyik látszott, amire bootoltam, a windows alatt átneveztem, újraindítva, és a másikra bebootolva, az volt átnevezve, szóval teljesen megzavarodtam, ezért le is formatáltam a második SSD-t, és így mindjárt látszott a következő bootolásnál. Tulajdonképpen azt szeretném, hogyha a C: SSD-n a rendszer valami oknál fogva gallyra megy, egy bootolási sorrend megváltoztatásával, rögtön egy üzemképes rendszerbe bootoljak be. (Még egy; ez a másik 2 particióval a visszaállítás hogyan müködik ? Feljebb olvastam, de csak meg lett említve.) Köszi a válaszokat.

  Tetszik (0)
 70. Profile photo of szeret

  .válasszuk balra lent a Számítógép javítása opciót , ott lépjünk be a Parancssor/Command Prompt menübe
  ezt hogyan kell?

  Tetszik (0)
 71. Profile photo of Sanya

  Sziasztok!

  A következő kérdésem lenne: egy külső usb 3.0-s házba helyezett 64 GB-os SSD-ről szeretnék bootolni és telepíteni. A rufus beállításaiban nem tudom a FAT32-t kiválasztani erre a disk-re egyáltalán. Mindenképp feltétel, hogy a telepítő készlet FAT32 legyen vagy NTFS-ről is meg fogja tudni csinálni?
  A másik lehetőségem egy 32 GB-os pendrive, de itt, ha kiválasztom a FAT32-t, az alap cluster 16 kbyte és nincs is a felsorolt lehetősége között 4096 kbyte. Ez befolyásolja-e a telepítést? Az első eszköz lenne a preferált, mert sokkal gyorsabb, mint a pendrive.

  És még egy kérdés: ha elkészült a rufus a bootolható usb-s cuccal, utólag felmásolhatom-e az usb-s drive-ra a kmspico-t, vagy ezzel elcseszem a telepítőt?
  Köszi a választ.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Az SSD-t csatlakoztasd a géphez, jobb klikk és formázd FAT32-re, majd ezután nyisd meg Rufus-t és készítsd el a telepítőt, A Rufus beállításait hagyd úgy, ahogy a program (16 kbyte) beállította.
   “…utólag felmásolhatom-e az usb-s drive-ra a kmspico-t, vagy ezzel elcseszem a telepítőt?”, nem, én pl. az office telepítőjét tárolom még rajta egy külöm mappában. A lényeg a sorrend, először telepítőt készítünk, majd egy külön mappában bármit tárolhatunk benne. 🙂

   Tetszik (0)
 72. Profile photo of Sanya

  Köszi a választ, de még mindig nem ok, a windows fel sem ajánlja, hogy formázhatnám FAT32-re, csak NTFS és exFat a választható lehetőségek. Jelenleg win7-et használok, itt készíteném elő a telepÍtőket. A kmspico felmásolását úgy értettem, hogy utána, miután elkészült a telepítőlemez, lehet-e rajta plusz könyvtár vagy ha belepiszkálok később bármivel is a könyvtár struktúrába, az okoz-e gondot.

  Tetszik (0)
 73. Profile photo of abissus

  Talán azért, mert 32 gb-nál nagyobb particiót nem lehet készíteni FAT32 fájlrendszerben, csak erre tudok még gondolni. Érdekes ugyanis, hogy 2 terabájtos merevlemezt tud kezelni, de megkötés (most néztem utána) a max. 32 gb-os partició mérete és, amit eddig is tudtunk, a 4gb-nál nem nagyobb fájlok tárolása. Sajnos.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Sanya

   Ok, köszi, akkor marad a 32 Gbyte-os pendrive, azt engedi FAT32-re, és ha jól értettem az első válaszodat, az nem fog probléma lenni, ha 16kbyte-os cluster méreten (amit felajánl alapértelmezetten) hagyom. Az se vészes, mert USB 3.0-s, de az SSD csak gyorsabb lett volna.

   Tetszik (0)
 74. Profile photo of Negyven Hetes

  Sziasztok! A cikkben megjelölt módon csinálok mindent, el is indul a telepítő bemásolása, de 8% megáll és hiba üzenetet ír ki, mi lehet a baj?

  Tetszik (0)
 75. Profile photo of Negyven Hetes

  Renben akkor lehetséges hogy amit le szedtem Windows nem jó…. hibás…..

  Tetszik (0)
 76. Profile photo of Negyven Hetes

  Most le szedtem egy másikat Eddig megy a büvös 8% tul haladtuk már a telepítéssel!!

  Tetszik (0)
 77. Profile photo of RastAthosz

  Véletlenül a pendrive-ot is átkonvertáltam gpt-re, így használhatatlanná vált, nem tudom formálni sem. Ilyenkor mi a teendő?

  Tetszik (0)
 78. Profile photo of Pluto

  Sziasztok!
  Köszönet a cikkért, végre sikerült UEFI- ben telepítenem a 8.1-et. Segítséget a secure boot bekapcsolásához kérek, de előbb megosztom, egy meglepő tapasztalatomat, sok hozzászlónak segíthet.
  Nem kell egyben GPT lemez! Sőt a többi particiót nem piszkálta! Korábban külső HDD-ről telepítettem, Egyben GPT esetén azt írta ki, h erre nem telepíthető, MBR lemez logikai particiojára símán felment más windowsok mellé.
  A Rufoszos pendrive telepítő kisérlethez a vinyót elötte GPT-re konvertáltam, a rejtetteken kívül négy particióval, és a kiválasztottra simán feltelepült. A bcd-t persze a rejtettre rakta, amit a diskinternal sem lát, de a többi OS felrakása még odébb van.
  A rendszerinfoból is látszik UEFI mód van, secure boot nincs! ill. nem támogatott?

  “Operációs rendszer neve Microsoft Windows Embedded 8.1 Industry Enterprise
  Verziószám 6.3.9600 build 9600
  Egyéb op. rendszer leírás Nem érhető el
  Operációs rendszer gyártója Microsoft Corporation
  Rendszer neve LAPTOPW8EFI
  Rendszer gyártója SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
  Rendszer modellje 300E4C/300E5C/300E7C
  Rendszer típusa x64-based PC
  Rendszerváltozat System SKUNumber
  Processzor Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU @ 2.40GHz, 2395 Mhz, 2 mag, 4 logikai processzor
  BIOS-verzió/-dátum Phoenix Technologies Ltd. P07RAC, 2013.02.20.
  SMBIOS verziója 2.7
  Beágyazott vezérlő verziója 255.255
  BIOS-mód UEFI
  Alaplap gyártója SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
  Alaplap típusa Nem érhető el
  Alaplap neve Alaplap
  Platformszerepkör Mobileszköz
  Biztonságos rendszerindítás állapota Nem támogatott
  PCR7-konfiguráció A kötés nem lehetséges”

  Hibaelhárítási újraindításnál 8.1-ben a speciális opciók menüpontban a MS szerint meg kéne jelennie egy UEFI Firmware settings menüpontnak is, nálam ez a lehetőség sem jön be; a másik öt ont megjelenik.
  KOrábban bootolásnál F11 ESC, stb gombok összevissza nyomogasával előjött egy vérszegény menü amiben a secure boot ki-be kapcsolható volt. Ez egy LinuxMint telepítést követő géphalál után többé nem előhozható. User manual nem ír semmi ilyesmit. Olvastam, h a Samsung NP300-as széria belehalhat az ubuntu korábbi telepítőjével való találkozásba, ez állítólag már javított verzió.
  Tudnátok segíteni? Van egáltalán előnye azUEFI-nek, ha nem jutok tovább?

  Előre is kösz a segítséget: Pluto

  Tetszik (0)
 79. Profile photo of Boss

  Telepítés után eltűnt az indításkor megjelenő Windows logó. Ez miért van?

  Tetszik (0)
 80. Profile photo of emer

  http://bitport.hu/biztonsagi-kutatok-hekkeltek-meg-az-uefi-t

  Azért van itt UEFI ellen is példa!

  Szerintem ez is várós még itt speciel azt írják, hogy pont az UEFI-re álltak rá a “támadók”!
  Pedig pont most akartam kipróbálni az UEFI-t erre majd jönnek, hogy xar az egész és mehet vissza minden legacy-ba!
  Az az érzésem most is mikor a extrém gyors SSD-k pár hónap után visszalassultak majd később ímmel-ámmal jelentgették, hogy miért fordulhatott ez elő!

  Nekem pedig minden UEFI-s a gépben a vga-n még egy kapcsoló is van a mi UEFI módba teszi a kártyát pont ezért szerettem volna kipróbálni mi a külömbség a két mód között de azt hiszem ezzel is várok még!

  Rengeteget olvasni arról is, hogy még inkább megnő a boot idő.
  Most a gépem sima HDD-vel is bebootol pár sec alatt.

  De furdal a kíváncsiság most is mint mindig, hogy milyen lehet a másik oldal!

  Arra gondoltam egy másik vinyóra felteszem a 8.1 UEFI-ben ha nem jó akkor bios reset és megy bele a régi vinyó a régi rendszerrel!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Van néhány alapvető szabály, amit ha betartunk, minimálisra csökkenthetjük a fertőzések lehetőségét, illetve veszélyét:
   – tiszta forrásból származó .isot használjunk telepítőnek,
   – tiszta telepítést végezzünk,
   – telepítés után kapcsoljuk be a Secure Boot és a Fast Bios/Boot Mode funkciókat, ugyanis ezt nagyon sokan elfelejtik és csodálkoznak, hogy megtörtént a baj,
   – telepítés után az első feladat egy jó antivirus védelmi program telepítése, ez lehet fizetős vagy ingyenes, emelett nem árt, ha van a gépen malwarebytes program is telepítve,
   – lehetőleg csak olyan programokat telepítsünk, amiről tudjuk, hogy biztonságos forrásból származik, ha kétségeink vannak, telepítés előtt vizsgáltassuk meg VirusTotalon,
   – a géphez tartozó driveket / illesztőprogramokat és azok frissítéseit csak és kizárólag a gyártó oldaláról töltsünk le és kerüljük a digitális aláírás nélküli programokat,
   – tartsuk gépünket, programjainkat mindig frissített állapotban,
   – biztonságos és kellő kiegészítőkkel ellátott böngészőt használjunk internetes barangolásra,
   és végül, ne kattintsunk mindenre kellő ismeret nélkül, legyünk kicsit bizalmatlanok, de ne legyünk paranoiások sem.
   Ami pedig az UEFI lassúságát illeti, sok szamárságot írnak össze userek anélkül, hogy tudnák, mit beszélnek. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of emer

    Már éppen tolom fel az eredeti iso-t a rufussal uefi-hez!
    Remélem jó lesz ha nem akkor bios reset és megy vissza a mostani vinyó a helyére!

    Gondolom ha uefi módban telepítek a vga-m uefi kapcsolóját is ON állásba kell raknom!? (Sapphire R9 270x Vapor x)

    Eddig nem értettem ha bekapcsolom miért fagy le az egész rendszer meg ki be kapcsolja a monitort de most megvilágosodtam!

    Ahhoz, hogy uefi módban működjön a vga nem ártana egy uefi rendszer előtte! 😀
    Ha végeztem akkor írok mi lett az eredménye és mi a különbség nálam.

    Köszönöm a segítséget a döntéshez!
    Ha gond van akkor is jövök! 😀

    Tetszik (0)
 81. Profile photo of emer

  Nah csak nem jó valami!

  Ha a vga UEFI módban van akkor random megfagy a win és utána ki be kapcsolgatja a kijelzőt!

  Ha kikapcsolom a vga-n az UEFI-t akkor minden oké megy rendesen.

  Ehhez már kevés vagyok mi lehet a gond.

  De a cikk alapján gyerekjáték volt uefi módban való telepítés.
  Minden ment elsőre ez meg hogy a vga nem megy uefi-ben nem értem mitől lehet de biztosan nem rendszer miatt van az szerintem jó lett gondolok itt a gpt-re meg uefi módra.

  Tetszik (0)
 82. Profile photo of emer

  Amit még nem próbáltam:
  “Lépj be ide Bios Features
  Secure Boot bekapcs
  Secure Boot Mode Standardről Custom-re állítani
  Key Managment entert nyomsz
  Itt kiválasztod,hogy install default secure boot keys”

  Ebben a beállításban a boot keys-nél minden opcióhoz ott van, hogy “not installed”!

  De ha jól gondolom ez nem lehet gond mert akkor már a win sem indulna ha itt lenne a vga gond!

  Erre valaki tud valami megoldást?

  Köszönöm előre is!

  Tetszik (0)
 83. Profile photo of Feco65

  Sziasztok! Secure boot problémám van nekem is. MSI 970 Gaming alalplapnál nem engedi bekapcsolni a secure módot arra hivatkozva hogy a platform nem user módban van: Valóban nem abban van, de hogy lehet azt bekapcsolni?

  Tudna nekem ebben valaki segíteni? Előre is köszsönöm.

  Tetszik (0)
 84. Profile photo of Feco65

  Köszönöm, de ebben mi vonatkozik rám? Jobban mondva mit kéne észrevennem? Az angol tudásom elég hiányos.

  Tetszik (0)
 85. Profile photo of Feco65

  Bocsánat! Én a cikkre gondoltam.
  Azt nem tudom hogy ha nincs bekapcsolva a Secure boot és UEFI- ben fut akkor nekem miért nem jajgat hogy nincs bekapcsolva

  Tetszik (0)
 86. Profile photo of Feco65

  Hát akkor így marad. Mindenesetre köszönöm hogy próbáltál segíteni.

  Tetszik (0)
 87. Profile photo of Máté

  Sziasztok!
  A cikk nagyon hasznos volt, köszönöm szépen! Ugyan a telepítés csak másodjára sikerült (először nem akart bebootolni, indítás után kékhalál), de megoldottam a problémát!

  Tetszik (1)
 88. Profile photo of aiminet

  Szia!
  Probáltam biosba ultra fast boot de nem mukodik irva gpr valamit.
  Nekem kellene UEFI FAST BOOT nem érte hozzá, van help youtube??
  https://www.youtube.com/watch?v=JdOAvlncCOw

  Alaplap: ASRock – Z77 EXTREME4 Intel LGA1155 ATX
  Proci: INTEL – Core i7-3770 (3400MHz 8MBL3 Cache 22nm 77W skt1155 Ivy Bridge) BOX
  RAM/memória: KINGSTON – 16GB/1600MHz DDR-3 PC3-12800 HyperX Blu XMP
  Videókártya: ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5 GTX660 2GB GDDR5 OC PCIE
  SSD: Samsung SSD 840 PRO

  Tetszik (0)
 89. Profile photo of Feco65

  Sziasztok! Újabb problémám van, csak most egy merevlemezzel. Tehát van a fentebb említett MSI 970 Gaming alaplap amire rá van kötve egy Samsung SSD, két darab SATA II-es WD HDD, és egy SATA III-as WD HDD, meg egy DVD író. Van még egy SATA II-es Samsung HD 502-es merevlemez de nem ismeri fel a merevlemezt. Illetve felismeri, ha menet közben dugom rá a SATA kábelt. Újraindításnál is megjelenik de ha kikapcsolom a gépet és utána áramtalanítom a következő indításnál már nem jelenik meg. Ilyenkor indításnál a BIOS is megáll pár másodpercre és a Windows is sokkal lassabban töltődik be. Annyit vettem még észre hogy ha lehúzom a SATA kábelt menet közben, akkor hallani hogy elindul a merevlemez motorja, majd a kábelt visszadugva megjelenik a merevlemez is. Ez így szép és jó de van arra mód hogy ne kelljen a ház oldalát leszedegetni hogy használni tudjam a merevlemezt? Ha tud valaki segíteni azt megköszönném!

  Tetszik (0)
 90. Profile photo of seneca07

  Sziasztok!Nekem Asus P8-B75-MLX PLUS alaplapom van.Segítsetek légyszi az uefi boot beállításában, mert nem tudok rajta eligazodni. Bios boot menüben Launch csm:enabled, auto, vagy disabled?Boot device control:uefi and legacy oprom, vagy uefi only?Boot from Pcie pci:uefi driver first?Secure boot-os type:windows uefi mode, vagy other os?
  A végére még egy kérdés:a parancssoros lépéseket kihagyva, nem lehet uefiben telepíteni?
  Nagyon köszönöm a válaszokat, előre is!Üdv.

  Tetszik (0)
 91. Profile photo of csizilaci64

  Sziasztok! Nem tudom ide kapcsolódó téma-e, de vettem egy lenovo z50-70 laptopot. Csak ezt az UEFI grafikus felületet nem tudom elővarázsolni. Pedig a gép támogatja. Ennek a felületnek alapból meg kellene hogy jelenjen a hagyományos BIOS helyett?? Fogalmam sincs. A lenovo támogatási oldalán látok valami UEFI bootable generator. De nem tudom ez mi a fene. Amúgy a gép tökéletesen működik. Megcsináltam win8.1 el usb-ről az oprendszer telepítéssét, bár én a telepítés előtt 3 részre particionáltam a winyót, de minden tökéletes. Köszönöm a választ

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Lenovo egyes gépeinél az UEFI eléréséhez, mint az az anyagban is olvasható (lásd képet), a gép ki-be kapcsoló gomb melletti Novo gombbal lépünk be, természetesen a gép kikapcsolt állapotában.

   Amennyiben telepítés előtt 3 részre osztottad a HDD-t, akkor az azt jelenti, hogy a telepítés nem uefi módon történt, hanem régi, azaz MBR módban.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of csizilaci64

    Lenovo gombot tudom. Biosba be tudok lépni. Amit említettél beállítás kezdetektől AHCI módon van. Konkrétan mi a különbség a két telepítési mód között. Az a problémám, hogy az a grafikus UEFI nem jelenik meg

    Tetszik (0)
   • Profile photo of csizilaci64

    És ha újra telepítem megint a win8.1-et, törlöm a partíciókat akkor lesz egy UEFI módon teleoített rendszerem? De ennek konkrét gyakorlati haszna lesz a számomra? mezei felhasználóként?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Mi a laptop pontos S/N száma, mert az nem elég, hogy lenovo z50-70, mivel e sorozat alatt ezer fajta készül különböző kiszereléssel?
    Ne keresd, mert ennek a gépnek nincs grafikus interfésze, hagyományos kezelőfelülettel rendelkezik, ezzel együtt a Boot és a Security menü alatt minden beállítható. 🙂
    Mi a két telepítési mód közötti különbség az az írásból kiderül.

    Tetszik (0)
 92. Profile photo of csizilaci64

  És az mennyiben igaz, hogyha én most fogom magam újra telepítem a win8.1-et UEFI módúra akkor nem fogom tudni aktiválni a a Microsoft toolkittal?

  Tetszik (0)
 93. Profile photo of 3lR0y

  Sziasztok, segítséget szeretnék kerni. Adott egy Hp probook 470 g0, 8giga ram, 750hd, win 8.1 x64 (eredeti)telepítése irgalmatlan lassu, órákba telik. Közben alig dolgozik. Win8.1 32 bites és bármely win7 simán felmegy. Már mindent megpróbáltam és semmi. Tudna valaki segíteni? Nagyon örülnék neki.

  Tetszik (0)
 94. Profile photo of Julio62

  Sziasztok!

  Hozzáértő tanácsotokat várom a tervezett operációs rendszerek feltelepítésében és a partíciók optimalizált kialakításában, BIOS beállításokban.
  Előre is kérlek benneteket, hogy ne azt tanácsoljátok, hogy olvasgassam az idevágó topikokat, mert azon már túl vagyok. Nekem elsősorban konkrét, az elképzelésemet megvalósító gyakorlati javaslatokra lenne szükségem.

  Megpróbálom rövid leírni a szükséges tudnivalókat, nem lesz egyszerű …

  A PC-m jelentős fejlesztésen esett át. Megújult része, egy Gigabyte B85-HD3 UEFI dual BIOS-os alaplap ( http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4566#ov ), az Intel Core I3-4170-es CPU és Corsair 2×4 GB DDR3-as RAM és egy 2 TB-os WD winchester.

  2 tárolólemezt terveztem bele:

  1. Az elsődleges meghajtóra, a régi konfigból származó, 250 GB-os SSD-re WIN 8.1 Pro x64 kerülne. (Egy későbbiek vásárolt kulccsal aktiválnám, utólag, de az is lehet, hogy előre megvenném az aktiváló kulcsot, még nincs eldöntve. Várnám állásfoglalásotokat, melyik célszerűbb, egyszerűbb)
  Eredetileg ketté particionáltam, de a Samsung Magician program létrehozott egy kb. 20 GB-os nem „lefoglalt partíciót” az SSD optimális működéséhez.
  A 140 GB-os részén jelenleg, egy a régi alaplapom AHCI BIOS beállítások mellett telepített „DAZ loader-es” WIN7-es Ultimate x64 van, a másik 80 GB-os felén a letöltések- és programjaim telepítő fájljait tárolom. Az SSD elsődleges részére – a „WIN7 helyére”- szeretném a win 8.1 Pro–t feltelepíteni.

  2. A másik 2 TB-os, SATA3-as meghajtón – ami vadi új, még nincs formázva sem – szintén 2 partíciót tervezek.
  Az első (kb. 120GB-os) partira kerülne a fentiekben említett „DAZ loader”-es WIN7 Ultimate. (Jól jön majd addig, amíg meg nem szokom, ill. teljesen át nem állok a WIN 8.1-re, ill. a WIN 8.1-n esetleg nem futó programjaihoz.) A második partíciót teljes mértékben adatok tárolására szánom.

  A telepítést USB kulcsról egy Win7/Win8.1 AIO ISO-val hajtanám végre.

  A két op. rendszer igények szerinti indítását, a meghajtók sorrendjének BIOS-ban történő megváltoztatásával gondoltam megvalósítani.

  A gépemben van még egy cserélhető SATA-s csatlakozású fiók. A régi alaplapomon be tudtam állítani, hogy ha ebbe egy bootolható OP-t tartalmazó merevlemez volt behelyezve a gép indítása előtt, akkor erről boot- oljon. Ez a régi konfigomon jól működött, de a jelenlegi alaplapom, nem tudom támogatná-e ezt a megoldást, ill. milyen BIOS beállítások és milyen telepítési módú operációs rendszerek mellett.
  Csak azért, vettem fel a cserélhető fiók-ról indítást, mert van egy 320 GB-os SATA2 –es csatlakozású WD-m, esetleg erre is kerülhetne a WIN7 alternatív megoldásként, ha sikerülne erről a SATA2-es meghajtót tartalmazó, cserélhető fiókról boot-oltatnom …, ekkor a 2 TB-os WD „egyben” maradna és csak adatokat tartalmazna.
  (Az új alaplap Perifériák BIOS beállításában van egy „External SATA” menüpont (Enables or disables for external SATA devices (Default:Disabled) információkkal, talán ennek „enabled”-re állításával működhetne a boot a beépített fiókból, a fentiekben leírt módon? Vagy ez másra szolgál?)

  Az alaplapom UEFI-s, jó lenne kihasználni a lehetőségeit, de valamelyik topikban azt olvastam, hogy ha a Win 8.1 UEFI módon van telepítve – aminek feltétele ez egyetlen partíciós kialakítás-, akkor nem támogatott a WIN7 másik meghajtóról való futtatása. (… mivel, ha jól emlékszem, a WIN7-et nem lehet UEFI módon telepíteni és két rendszer csak akkor „fér” össze, ha azonos módon – talán APCI BIOS beállításokkal?- van mindkettő telepítve…)

  Szóval, ahhoz kellene a segítségetek, hogy az elgondolásom, kivitelezhető-e, egyáltalán célszerű-e így megvalósítani.
  Ha igen, milyen BIOS beállításokkal, a merevlemezek milyen partíciós méretekkel (Windows alól, vagy telepítőből, milyen típusú fájlrendszerre) legyenek formázva.
  A OP –k telepítésének sorrendje, a SATA portokra csatlakoztatás sorrendje?

  Sajnos OS telepítésben, BIOS beállításokban, mivel ritkán van rá szükségem elég tapasztalatlan vagyok (pl. olyan varázsszavakkal, mint GPT, MBR, XHCI, nem nagyon vagyok tisztában, de eléggé részletes, érthetően magyarázatokkal, megfelelő linkek megadásával valószínűleg sikeresen fel tudom tenni, az általam elképzelt módon a rendszert. (Amatőr módom programozgatok Win alatt, de sajnos ennek, most egyáltalán nem látom hasznát. Mellesleg, ezt csak ezért említem, hogy nem hülye, csak járatlan vagyok ezen a területen …)

  Elsősorban olyan betartandó, gyakorlati tapasztalatokból származó tanácsokra gondolok, mint pl. WIN 8.1 telepítésekor célszerű az összes többi meghajtót lecsatlakoztatni, etc…
  Sok Win OS telepítéssel foglalkozó topikot elolvastam, de elég vegyes a kép, még nem ülepedett le bennem és segítség nélkül, valószínűleg nem tudom elsőre helyesen összerakni a mozaikokat. (Legalábbis nem szeretnék próba-szerencse alapon nekirugaszkodni, megkockáztatva a többszöri telepítési procedúrát.)

  A konkrét tanácsokat és a segítséget és is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Julio62

  Tetszik (0)
 95. Profile photo of korg40

  Nekem win 8.1 rendszerem van és minden jól van beállítva. Engem az érdekelne hogy parancssorból ennél a résznél ami a képen látható

  itt csináljak teljes formázást a C,D, stb. meghajtókról, aztán folytassam a telepítést a megszokott módon.
  Ha a kép nem jelenne meg, leírom.: Win 8.1 telepítés, bootolok pendrájv, teleítés megkezdése előtt prancssor, és parancssorbol teljes formázást szeretnék a c,d stb… megjajtókról

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A convert gpt parancs után nem lépsz ki a Diskpart segédprogramból, hanem folytatod és kiadod
   format fs=ntfs quick
   parancsot, ami értelemszerűen arra a meghajtóra érvényes. A parancs kiadható quick nélkül is, de ekkor meglehetősen hosszú ideig tart a formázás, ezért elég a gyors parancs kiadása is.
   A formázás elvégezhető egyébként a telepítő lemez kiválasztásakor is, így nem szükségszerű a parancssor használata, de maga a telepítő is formázza a kiválasztott meghajtót.

   Tetszik (0)
 96. Profile photo of winamax69

  Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy Mi okozhatja, hogy a egy Dell Inspiron -es UEFI Bios-os gépen a telepítés a fájlok másolásánál hibaüzenettel mindig megszakad (win 8.1 pro 64bit-est szeretnék telepíteni)?

  Tetszik (0)
 97. Profile photo of winamax69

  Szia!
  Köszi a választ!
  Parancssorból is már (clean) töröltem, újrakonvertáltam a lemezt (convert gtp)-re. Rufus-szal Gpt-és, fat 32-es telepítővel próbáltam. BIOS-ban fastboot mód ki van kapcsolva, secure boot is, és UEFI módban telepíteném.
  Hiba üzenet: A Windows nem tudja telepíteni a szükséges fájlokat. Győződjön meg arról, hogy a telepítéshez szükséges összes fájl elérhető, és indítsa újra a telepítést. Hibakód: 0x8007025D

  Tetszik (0)
 98. Profile photo of winamax69

  Na, sikerült megcsinálni. A pendrive volt a hibás. 8GB-os Kingston-nal már megy tökéletesen.
  Köszi a segítséget!

  Tetszik (1)
 99. Profile photo of raidx

  Adott egy Asrock E350M1 alaplapos gép Win 10-el frissítve majd a Gépház/Frissítés és biztonság/Helyreállítás/Gép alaphelyzetbe állítása opcióval tiszta telepítés szerű állapotra hozva. Windows aktivált. MS fiókot nem akarok, ha lemezről újra telepítem a Win 10-et megmarad az aktiválás? Szeretném az UEFI opciót használni. Windos 7-nél már próbáltam és tetszett de nem működött a loader ezért vissza váltottam NTFS/MBR-re.

  Tetszik (0)
 100. Profile photo of solties

  Van egy gépem win 8.1-el, két db teljesen azonos típusú 500Gb -os winchesterrel. Amelyiken a windows van, az GPT formátumú, a másik amin adatok fájlok filmek stb.. van az MBR. Magyarul UEFI módban van telepítve a windows. Kérdésem, van -e jelentősége, hogy a két lemez eltérő formátumú, mert nem vagyok megelégedve a windows boot sebessségével így uefi módban sem! lehet ennek köze hozzá? A fast boot be van kapcsolva.
  Egyáltalán van rá mód, ha szükséges, hogy az MBR lemezt adatvesztés nélkül GPT-re konvertáljam?
  Köszi!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Nincs akadálya, a két eltérő partició sémát sokan használják együtt, pl. MBR/SSD rendszernek és 3-4-5-6 TB/HDD GPT adattárolónak. Azonban működő rendszert konvertálni másik partició séma szerintire lehet, minden esetben hozzá kell tennem, hogy az adatvesztés veszélye ennek ellenére is, előfordulhat. Ezért ilyen műveletet mindenki saját felelősségére tegye. Én az utóbbit nem próbáltam még.

   Tetszik (0)
 101. Profile photo of solties

  Köszönöm a választ! Közben sikerült átkonvertálni gpt lemezzé! És egy tapasztalatot is megosztanék, hátha valaki hasznát veszi: szóval az Acronis Disk director tökéletesen, probléma mentesen, és ami a legfontosabb adatvesztés nélkül képes néhány perc alatt átkonvertálni a lemezeket MBR-GPT vagy fordítva! Mindezt teljes biztonsággal!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of hk

   Helló! Neked írok, mert úgy látom a te kérdésed áll legközelebb az enyémhez. Laikus vagyok ehhez az UEFI-s dologhoz, és újabban nincs is időm utánaolvasni, ezért kérlek segíts ha tudsz egy válasszal! Telepítettem két win10 prof rendszert normál BIOS móddal. Az egyik x86, a másik x64. Reményen felül gyors lett az egész, pedig csak egy mezítlábas 3GHz-s proci, meg 2G memória, és nem SSD winyó van bennük.. Itt jön a kérdés. Lehetséges jelen állapotában UEFI-re állítani, vagy csak újratelepítéssel megoldható? Egyáltalán van értelme? Előre is köszönöm a válaszod, illetve mindenki másét is, aki hozzászól! 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of solties

    Ez csak újratelepítéssel oldható meg, mert ha normál módban telepítettél, akkor MBR formátumú a lemezed. UEFI-hez GPT formátum kell. Ahogy leírtam át lehet konvertálni a lemezt adatvesztés nélkül már működő rendszernél is, de attól a telepítés módja nem fog változni. (Sőt, lehet hogy el sem indul). Mindenesetre UEFI telepítésnél csak 64 bites rendszerben gondolkodj!

    Tetszik (0)
 102. Profile photo of bi1ly

  Sziasztok!
  Egy ASUS N55SF notira tervezet UEFI-vel W10-et telepíteni, de nekem a BIOS-ban csak ezt a két beállítást találtam ami az UEFI-vel kapcsolatos:


  Az elsőt csak engedélyezni és tiltani lehet de ha engedélyezve van akkor sem jelenik meg több lehetőség.
  Szerintetek, fel fog menni UEFI telepítés?
  Ugye nincs lehetőség se Secure Boot-ra, se Fast Boot-ra

  Tetszik (0)
  • Profile photo of bi1ly

   sikerült UEFI-vel feltennem, viszont nincs hang és nem is hajlandó feltelepülni, végigfut a telepítő, majd kiírja, hogy indítsam jura, de ekkor a realtek mappából ki is törli ami benne van, 3MB lesz a mérete telepítés közben 118MB.
   MBR-ben nincs ilyen hiba, pedig ugyan az a driver.

   Tetszik (0)
 103. Profile photo of Pinocchio23

  Olyan kérdésem vagy hogy UEFI módban csak Usb-ről lehet telepíteni, vagy a telepítő DVD-re történt kiírása után DVD-ről is? Vagy igy simán települ csak fel?

  Tetszik (0)
 104. Profile photo of Pinocchio23

  Kiprobáltam. Semmi. Ugyan ezt a telepítőt kiírva pendrivera jó.
  Elképzelhető hogy a telepítő rossz? Olyat szedtem le amiben integrálva vannak a frissítések, bekapcsolva a 3.5 netkeretrendszer.
  Egy régebbi 8.1-es telepítő simán elindul uefi alatt. Meg próbálok innen leszedni egyet és azt kiírni

  Tetszik (0)
 105. Profile photo of Blackdevils

  Ha ugyanaz a telepítő különféle hordozókon egyiken működik másikon nem, akkor nem a telepítővel van baj hanem az adatordózóval inkább.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Részben igaz lehet a megjegyzésed, de tegyük hozzá, hogy Windows 8-tól felfelé minden eredeti kiadás alkalmas önmagában DVD kiírásra és UEFI telepítésre. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor pl. egy frissítésekkel, vagy egyéb programokkal integrált Windows 8/8.1 kiadás DVD-re kiírva nem indul el, azaz nem alkalmas bootolásra UEFI módban. Ezzel szemben ugyanez a DVD alkalmas bootolásra, ha eredeti MSDN vagy pl. Media Creation Tool eszközön keresztüli kiadás kerül rá. Elképzelhető, hogy az integrálás folyamata valamit módosít a .iso állományon. Nálam hozzáértőbbek biztos tudják az okát. 🙂

   Tetszik (0)
 106. Profile photo of Elemer Lapos

  Köszönöm!!!! Sony Vaio, ami amúgy elég szemét tud lenni, első nekifutásra sikeres telepítésen van túl a leírtak szóról szóra betartásával.
  A feleségem, csak annyit fűzött a műveletemhez, hogy “Még jó hogy nincs több gép az asztalon, mert akkor azokat is bekapcsolnád!” 🙂

  Tetszik (0)
 107. Profile photo of sírásó

  Sziasztok!
  Win 8.1 futott eddig egy Asus x552w-n.Kicsit kezdett lassulni, gondoltam újra telepítem.Betöltődött szépen a telepítő (DW Edition) ahol bejöttek a meglevő partíciók, kiválasztottam a C-t, formázás majd csodálkozás mert a telepítő azt mondja hogy nem telepíthető mert a lemez GPT-s.A telepitő Usb.kulcs Rufussal megcsinálva.Már mindhárom verzióját kipróbáltam a Rufus “Particiós séma és fájlrendszer” fülének de nem akarja az igazat.Megcsináltam egy DVD-t is azzal is ugyan az a helyzet.
  A fő problémám az hogy 2 partició van a gépen (rendszer+tároló) és én a tárolót nem szeretném törölni.
  Mert ha jól értettem az olvasottakat, minden partíció törlése után működne a telepítő.Vagy én értek félre valamit?

  Tetszik (0)
 108. Profile photo of kacsus

  Teljesen jó, nagy hasznát vettem !
  Köszönöm szépen !!!

  Tetszik (0)
 109. Profile photo of ergate

  Üdv!
  Windows 10 x64 Enterprise Hu-t szeretnék telepíteni egy HP Compaq 6300 Pro MT gépre.
  Megoldható ezen is, hogy UEFI rendszerben telepíthessem?

  Tetszik (0)
 110. Profile photo of zonee

  hp oldalán az írták van hozzá uefi bios frissítés

  Tetszik (1)
 111. Profile photo of ergate

  Ja. És a telepítéskor a rendszer elvégzi a particionálást, vagy nekem kell végrehajtani?

  Tetszik (0)
 112. Profile photo of Deske

  Sziasztok. Mellékelek pár képet a kérdésem az lenne, hogy uefi boot-ot tudok -e csinálni vagy muszáj lesz bios frissítés. A hardverem elég jó nem részletezném csak ha szükséges. A másik kérdésem az, hogy az AMI hivatalos oldalán hol vannak az uefi bios letöltések, mert én nem találom. Lenni rossz angol. Ja igen win-10 menne fel a gépre. Köszönöm a segítséget.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Nincs akadálya BIOS frissítés nélküli telepítésnek, de az igazi mégis az, ha a legfrissebb firmware van fent, de ilyet én sem találok és ez talán gondot fog okozni, ugyanis 2011 az utolsó. A képen bejelölt résznél nálad milyen szám található?

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Deske

    Szia. A biosban nincs ilyen külön megjelölve nekem. Lekértem a msiinfót ott van egy SMBIOS érték ami 2.7.
    De közben észrevettem talán egy fontos dolgot. Nálam az Advanced chipset setup config le van tiltva (szürke) nem lehet benne állítani és ugye az baj.

    Tetszik (0)
 113. Profile photo of TMS

  Hali,

  UEFI-s telepítőt csak FAT32 formázással lehet csinálni ugye? Tehát ha frissítéssel integrált telepítőm van, ami több mint 4gb-os akkor megszívtam ? mert ha ntfs re formázom akkor nem indul róla a telepítő…

  Tetszik (0)
 114. Profile photo of bika

  Én is UEFI-s telepítőt szoktam készíteni,de ntfs formázással és mégis jó.

  Tetszik (0)
 115. Profile photo of pompom

  Nekem már a több éves Z87-es lapom is támogatja (legalábbis friss firmwarrel) az NTFS filerendszerről való telepítést még Rufus nélkül is…
  Persze vannak régebbi lapok amik csak a Fat32-t ismerik. Ki kell próbálni viszi-e vagy sem.

  Tetszik (0)
 116. Profile photo of TMS

  Köszi, akkor megpróbálom a méretet 4 gb alá csökkenteni, és fat32-re rakni, úgy tuti jó lesz. Nem tudom amúgy a hiba okát, mert rufussal csináltam, ugyan úgy ahogy a linkelt képen van… Kíváncsiságból egy 3,6 Gb-os telepítőt is megcsináltam (ami fat32-ben ment) de ntfs-ben nem akarta, pedig láttam a pendrive-on az apró rejtett partíciót is amit a rufus csinál fat32-ben NTFS formázás esetén (ahova az NTFS drivert rakja az EFI nek). Lehet h az alaplap régi, bár egy hp 8570w-ről beszélünk ami max 3 éves. Esetleg lehet, hogy a 32 gigás pendrive-ot nem szereti, mert volt olyan gép ahol sima legacy telepítés nem ment az usb 3-as pendriveról (hiába a 2.0 portba dugtam) egy 2.0 ról meg igen. Na mind1, köszönöm Abissus az ötletet, így tuti jó lesz! U.i:(bocsánat a kisregényért)

  Tetszik (0)
 117. Profile photo of TMS

  Na, kiderült, hogy a bios nem szereti az NTFS UEFI kombót, FAT32 ről simán felment az oprendszer a winyóra és működik is!

  A következő problémám van, nem tudom valaki találkozott-e már vele:
  Vettem egy msata SSD-t a laptopba és arról UEFI módban nem akar bootolni a gép… ha F9-et nyomok ( ami a HP-nél az a beállítás h miről bootoljon) és betallózom a “boot from EFI file” EFI\BOOT a bootx64-et, akkor elindul, de ha simán csak bekapcsolom a gépet, akkor kiírja h nincs bootolható meghajtó és a rendszer leáll…
  A telepítést úgy csináltam, hogy lehúztam a rendes 2,5 ös winyót és csak az msata SSD volt benne, de így utána nem hajlandó elindulni a Windows…
  Lehet, hogy meg kéne próbálni legacy-ban nem GPT hanem MBR partícióval hátha csak az UEFI nem akar msatárol booltolni?

  Tetszik (0)
 118. Profile photo of TMS

  Csak annyi, hogy így nem UEFI módban van a gép hanem legacyban… (az egy másik történet és kicsit OFF, hogy az mSata port csak Sata II csatlakozós amit persze a HP nem tüntet fel sehol, viszont a rendes 2,5 ös HDD és az ODD az sata III… Tehát lehet h az lesz h visszacserélem az mSata SSD-t egy sima 2,5 SSD-re a régi HDD meg megy az ODD helyére)

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez