Mik azok a kódekek és tároló formátumok?

Mi is a kódek? Mármint tudom, hogy kellenek arra, hogy filmeket játsszak le itt és ott, de mire való pontosan? Ami igazán összezavart azok a szakkifejezések, amikről hallottam, csak soha nem értettem meg: H.264, DivX, MP4, AVI, MPEG-2, AVCHD, AAC, OGG, MKV, stb. Ezek mind kódekek? Sok olvasás és a tanulás után, rájöttem, hogy az audió és videó codec-ek és tároló formátumok világa nagyon zavaros. Igazából tényleg nem is tudtam, mi a különbség a kódek és egy tároló formátum között, amíg el nem kezdtem kutatni.
Nem fogok annyira részletekbe mélyülni, csak azért, mert a témát velősnek és érthetőnek szánom. Tudtad, hogy 1 óra nyers (RAW) tömörítetlen 1080p 60 képkocka per másodperces videó majdnem fél terrabájt tárhelyet zabál fel?

Mi az a kódek?

Tehát mi is pontosan a kódek, és mit csinál? A lehető legegyszerűbb kifejezéssel, a kódek egy kódoló / dekódoló, vagy az eredeti formájában, a veszteséges tömörítő (code) – kicsomagoló (decode). Szóval pontosan mit csinál a codec: vesz egy digitális fájlt, és tömöríti (vagy kódolja), egy tárolóeszközre és kibontja azt (vagy dekódolja) megtekintésre vagy átalakításra más formátumba. Elmondom, mi az átkódolás(átalakítás más formátumba) egy kicsit később, ne zavarjuk össze saját magunkat ilyen korán.

Fontos azt megérteni, hogy a kódek, az olyan mint egy specifikáció arról, hogy hogyan kellene egy bitfolyamnak kinéznie. Mi az a bitfolyam? Szaknyelvet elkerülve, a bájt-sorozatok (kép és a hang információk) elhelyezkedése az adott kódek előírásai szerint. Minden kódekhez tartozik konkrét irányelv. Például, megszabhatja a szélességet, magasságot, képarányt, és így tovább. Pontosabb leírásért olvasd el ezt az oldalt, de ne olvass túl sokat, a fejed bele fog fájdulni a sok tudományos irományba: http://www.cs.cf.ac.uk/Dave/Multimedia/node262.html

Mivel ez egy szabvány, sokféleképpen lehetséges átalakítani adatokat, ebbe a formátumba. Ennélfogva sok kódoló jöhet létre egy codechez. Be fogom mutatni a kódoló programokat a népszerű kódolási eljárásokon keresztül lejjebb.
Tehát miért is kell tömöríteni meg kicsomagolni? Mint már említettem, egy fullHD-s, egy órás videó, ami nincs tömörítve, 500Gbyte-ot is foglalhat. Tömörítés nélkül egy saját adatközpont kéne csak a személyes videóidhoz. És itt jön képbe a tömörítés: Különböző fajtájú tömörítések, amik különböző kódekekbe “fordítják” le a fájlokat.

Népszerű kódekek

H.264 (MPEG-4 Part 10 AVC) – Ez hivatalosan MPEG-4 Part 10, de H.264-nek nevezzük a köznyelvben.Igen, több név jelentheti ugyanazt a dolgot. A H.264 messze a legnépszerűbb videó kódolási formátum. A H.264 arany középút a kisebb fájlméret és jó minőség között.

Ne feled, hogy a H.264 csak egy kódek, nem találsz .h264 kiterjesztésű fájlokat. Ez az, amire a tároló formátumok valóak, ezt elmagyarázom lejjebb. Ezt a kódeket mindenhol használják, az okostelefonoktól a digitális kamerákon keresztül a Blu-ray lemezekig. Sok webes videót is ezzel kódolnak, mivel nagyszerű képminőséget kapsz, nagyobb tömörítési aránnyal, ezért kevesebb a terhelés a streaming szervereken.

Nagyon támogatott, és valószínűleg a legnépszerűbb kódek lesz hosszú ideig. Támogatja többek közt: az Apple, YouTube, HTML 5, és még az Adobe Flash is.
Az egyetlen hátránya, a H.264-nak, hogy a tömörítési algoritmusok annyira jók, hogy sokkal lassabb kódolni a videót ebbe a formátumba.
Ahogy már említettem, több kódolója van egy kódeknek. A H.264 kódeknek, az egyik legnépszerűbb kódolója az x264 a VideoLAN-tól, ugyanazoktól az emberkéktől, akik létre hozták a VLC Media Player-t. Az x264 ingyenes és nyílt forráskódú, de sok kereskedelmi H.264 kódoló is van. Nem számít, hogy a videó-adatfolyam hogyan kerül át ebbe a formátumba, bármilyen H.264 dekóder (mint a VLC) képes lesz megnyitni a fájlt.

MPEG-2 – Még mindig van egy nagy DVD gyűjteményed? Az mind az MPEG-2 kódekkel készült. Elég régi már, de nagyon gyakori. A másik hely, ahol megtalálod MPEG-2 tömörítést, ha HD adásokat nézel az éteren keresztül. Az is mind, MPEG-2 tömörítésű. Érdekes dolog, nem igaz?
Mivel a tömörítés algoritmusa az MPEG-2-ben sokkal rosszabb, mint a H.264-ben, ezért van az az előnye, hogy sokkal gyorsabb a kódolás. Azonban soha nem működött a web streamingnél, mert az alacsonyabb bitráta miatt, a minőség hamar zuhanórepülésbe kezd, és ez a végén egy nagyon pixeles videót eredményez. Ezért találták ki az MPEG-4 Part 2-őt.

MPEG-4 Part 2 – Emlékszel még azokra az időkre, amikor mindenki a DivX és az Xvid-ről beszélt, igaz? Ezek kódolók voltak az MPEG-4 Part 2 formátumhoz, más néven a H.263-hoz. Sok filmet, amit régebben tölthettél le, ezzel a kódekkel tömörítették, mert jó fájlméretet és megfelelő minőséget adott. Azonban a HD felbontású tartalmaknál a minősége elmarad a fentebb már említett H.264-től.

Windows Media Video – Ez alapvetően az MPEG-4 kódek Microsoft-féle változata. A WMV 7-et 1999-ben mutatták be, majd ebből lett később a WMV 8 és 9, később a VC-1 (ami a Blue-ray lemezeken is megtalálható). Ezekkel a kódekekkel főleg Microsoft termékekben találkozunk – nem meglepő módon.

Ezek voltak a népszerűbb videó kódekek, de ezek mellet még ott vannak az audio kódekek is! Közülük a legismertebbek a következők: FLAC, AC3, Dolby Digital Plus, DTS-HD, ALAC. Ahogy a videóknak, az audio kódekeknek is vannak saját konténer formátumaik, pl AIFF, WAV, stb.

konténerek

Tároló formátumok

 

Amikor lejátszol egy fájlt a Windows Media Player-ben, a VLC-ben, vagy bármi más médialejátszóban akkor általában egy tároló (konténer) formátumot nyitsz meg. A konténer formátum alapvetően egy csomag, ami egy vagy több videó és/vagy audió kódeket tartalmaz. A tároló gondoskodik arról, hogy összefűzhessük a szükséges videó és hang forrásokat és azok tökéletes szinkronban játszódjanak le. Tehát a kép és a hang külön bitfolyamként, a saját kódekjével tárolódik a konténerben. A konténer emellett tartalmaz még a streaming szerver, vagy a médialejátszó számára fontos egyéb információkat is.
A tároló formátumok azok, amik már ismerősnek fognak tűnni, hiszen az ő kiterjesztéseikkel találkozunk nap-mint-nap: MP4, MOV, WMV, AVI, stb. Nézzük át mik a leggyakoribb konténerek:

MP4 – Biztosan töltöttél már le ilyen formátumban zenét, vagy esetleg a mobilod rögzített ebben videót. Az MP4 formátumot legtöbbször H.264-es videó és AAC kódolású hang tárolására használják. Ezen kívül támogat még MPEG-4 Part 2 és MPEG-2 videó kódekekt is és természetesen a hang is kódolható egyéb kódekekkel.

AVI – A Microsoft tároló formátuma 1992-ből. Nagyon népszerű volt azokban az időkben, és mai napig nagyon sokfelé használatban van. Manapság már ne kódolj ebbe a formátumba, mert a legújabb modern kódekeket, mint a H.264 nem támogatja.

ASF– Azaz Advanced Systems Format, amit a Microsoft általában WMA, vagy WMV-ként használ. Ezekkel a formátumokkal Microsoft termékekben találkozunk és ha más platformra tévedünk, gondunk lehet a lejátszással.

AVCHD – A HD videokamerák leggyakoribb konténer formátuma. A videó általában H.264, AC3 (Dolby Digital), vagy Linear PCM hanggal.

MKV – Töltöttél le filmet mostanában?Akkor az valószínűleg MKV konténer formátumban volt, H.264-es videóval. Szerencsére egyre több eszköz és lejátszó támogatja, de még mindig okoz néha gondokat.

Flv – ez az Adobe Flash, ami különböző kódekeket támogat, leggyakoribb a H.264 és az AAC. A Flash videó az egyik legnépszerűbb módja az internetes videómegosztásnak. A HTML5 terjedése némileg csökkentette a használatát, de még mindig nélkülözhetetlen.

Van még nagyon sok konténer formátum, mint a QuickTime, OGG, WebM, stb, de a lényeget már értitek.

Átkódolás

Az átkódolás, vagy konvertálás az a folyamat, amikor egyik formátumból a másikba fordítjuk a fájlokat. Valószínűleg előbb, vagy utóbb rákényszerülsz, hogy a kamerádból a gépedre mentett videókat átkonvertáld egy másik formátumba, hogy azt telefonon, DVD lejátszón nézegethesd, vagy feltölthesd a YouTube-ra. Mivel annyi kódek és formátum van, mint égen a csillag, ehhez szükséged lesz egy konvertáló programra, ami segít kiválasztani a megfelelő tárolót és kódekeket.

HandBrake

Sok átalakító, vagy videó konverter létezik: HandBrake, FFmpeg, SUPER, VirtualDub, stb. Néhány eszköz, mint a HandBrake, előre konfigurált beállításokkal érkezik, így egyszerűen kiválasztod a forrás fájlt, a kimeneti eszközt, mint az iPod vagy az iPhone, és rákattintasz az Indítás gombra. A program beállítja az optimális tároló/kódek kombinációt. Azonban remélhetőleg a cikk elolvasása után már te is képet tudsz alkotni arról, mi is folyik ilyenkor a háttérben. A cikkben nem esett szó az MP3-ról, szeretném ha kommentben megírnátok szerintetek a fentiek alapján mi is az.

Ez a cikk a DirtyWindows közössége által került fordításra. Az eredeti angol nyelvű cikket az Online Tech Tips oldalán találjátok.
A közösségi fordításról bővebb infót itt találsz. Csatlakozz te is a szerkesztő/fordító csapathoz!
A fordításban nyújtott segítséget köszönjük a következőknek: Ninja99georg1136, Bobot, Bermuda, Cartman.

6 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Tamás Durgó

  Jó cikk lett. De itt inkább a videó kódekekről szólt. Pedig lehetett volna zenei kódekekről is írni (tudom lefordított cikk). Meg a másik, hogy nálunk már MPEG4 van (Mindig TV), és egyre több helyen már ezzel a kódekkel sugározzák az adásokat.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of John Fowler

  Remek cikk.

  @Cartman!
  Ha már így belemerültünk, akkor volna egy kérdésem. Tudsz valami közelebbit a H.265, más nevén High Efficiency Video Coding (HEVC) az MPEG-4 videótömörítési család legújabb, kidolgozás alatt álló formátumáról, illetve, hogy van e már hozzá használható codec, PC-n futtatható szoftver. Pontosabban Strongene HEVC/H.265 Encoder-t és Strongene PC HEVC/H.265 Decoder-t találtam, azonban olyan szoftvert, mely ezeket alkalmazni tudná, nem.
  Te esetleg találkoztál már ilyennel?

  Üdv: Fowler

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of windozer

  Az mp3 tároló (fájl) formátum, mpeg-1 és mpeg-2 audio layer 3 kódolású tartalommal. Amúgy szerintem a “kodek” és “terabájt” szavak használata szebb lenne a cikkben. Persze nem ez a lényeg itt és most, csak kulturált környezet hatása miatt akadtak fent a szűrőn… 🙂
  A cikk pedig tetszik, köszi!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of vampeer

  Nagyon jó kis írás. Olyan dolgokról szól, amiket általában ha nem is tökéletesen, de ismer az ember, csak néha összekavarodnak a fejekben. Jó néha rendet rakni egy kicsit a tudásunkban is. Köszi.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez