Windows 7 és 8 dual boot UEFI módban

Hogyan telepítsünk Windows 8.1 Pro x64 és Windows 7 x64 operációs rendszert dual bootban GPT lemezre

Az október 17.-én megjelent Windows 8.1 jelentős ráncfelvarráson esett át. Több új alkalmazással bővült, gyorsabb, stabilabb és megbízhatóbb rendszer lett s talán sikerül a Microsoftnak ezzel a frissítésnek szánt kiadással helyreállítania azt a csalódást, amit a nagy felhajtással övezett Windows 8 megjelenése okozott. A felhasználók jó része csalódottan tért vissza a Windows 7-hez, mely továbbra is tette a dolgát és régi jól bevált rendszerként szolgálta felhasználóját.

A megjelenés óta néhány hét telt el és bizony azt kell mondanunk, hogy Windows 8.1 lett az az operációs rendszer, aminek a Windows 8-nak kellett volna lennie. Az tény, hogy jobb lett, de ez önmagában nem fog tömegesen felhasználókat visszacsábítani, mert arról meg is kell győzni őket. Nos, ennek az írásnak is nem titkolt célja, hogy  ehhez segítséget nyújtson azzal, hogy dual bootban használt operációs rendszerként szembesítse a felhasználót, hogy igen, a Windows 8.1 az igazi korszerű, modern operációs rendszer, mely minden olyan kihívásnak eleget tesz, amit ma a kor megkövetel és egy felhasználó joggal elvár tőle asztali, mobil és táblagépen egyaránt.

A telepítés előkészületei és lépései

Köztudott a GPT lemezekről, hogy bármilyen operációs rendszert telepítünk rá, a telepítés egyben merevlemezre történhet, particiókat létrehozni csak a telepítés befejezése után lehetséges. Ebben az esetben viszont joggal vetődik fel a kérdés, hogyan telepíthető dual boot egy ilyen merevlemez esetén? Nos, ennek is megvannak a trükkjei és az írás is arra szolgál, hogy ennek lépéseit bemutassa!

1./ Windows 8.1 telepítése

Ebben az esetben el kell tekintenünk attól a klasszikus és helyes megoldástól, hogy először a régebbi Windows kiadást telepítjük, majd azt követően az újabbat.

A Windows 8.1 Pro x64 telepítés menete, az UEFI beállítások visszaállításának kivételével, megegyezik az UEFI, jelenkorunk grafikus interfésze [avagy hogyan telepítsünk Windows 8.1 x64 operációsrendszert UEFI módban] frissült! írásban foglaltakkal, így rátérhetünk a következő lépésre.

2./ Windows 7 x64 telepítése lépésről lépésre

Amire szükségünk van:

 • Windows 7 x64 .iso-ra, mely letölthető Windows 7 SP1 AIO és Multiple NXG DW Edition! ….innen, letöltés után csomagoljuk ki a .rar fájlt és a kicsomagolt .iso-t helyezzük el az Asztalon egy mappában;
 • Rufus programra, melyről bővebben itt olvashatsz;
 • fájlkezelő programra pl. 7zip, Winrar;
 • 4 GB vagy nagyobb USB-kulcsra;
 • jelen esetben egy érvényes Windows 7 Home Premium (természetesen bármelyik kiadás használható) termékkulcsra, mert erre telepítés közben szükségünk lesz.

 Lemezkezelés/új kötet létrehozása: nyissuk meg a Lemezkezelés-t és a Windows 8.1 telepítése után az alábbiakat kell látnunk

Egyben gpt lemez1

Az új kötet kialakításának lépései:

A következő lépésekben elkészítjük azt a particiót, amelyre a Windows 7 kiadását telepítjük, azaz helyet csinálunk a rendszert tartalmazó kötet zsugorításával.

Jobb klikk az operációs rendszert tartalmazó kötetre és….

Kötet zsugorítása

….válasszuk a Kötet zsugorítása lehetőséget,

Kötet mérete

 

….majd fogadjuk el a megjelölt rész méretét (természetesen más, kisebb méretet is megadhatunk) és kattintsunk a Zsugorítás opcióra, majd a Tovább gombra.

Nem lefoglalt

 

Ezt követően kapunk egy Nem lefoglalt partíciót, kattintsunk rá jobb klikkel és….

Új egyszerű kötet Tovább

 

….a kötetvarázslóval a Tovább gomb megnyomásával készítsük el az új partíciót,

Meghajtó-betűjel1

….fogadjuk el a meghajtó-betűjelet, majd nyomjuk meg a Tovább gombot.

Ne legyen formázva

A következő lépésnél jelöljük ki a Kötet ne legyen formázva opciót, ez fontos lépés, mert ez a dual boot telepítés feltétele, majd a Tovább gomb megnyomásával fejezzük be a kötet elkészítését,

Befejezés

….melyet a Befejezés gomb megnyomásával nyugtázunk.

Nyissuk meg ismét a Lemezkezelés-t és a lenti képet kell látnunk.

RAW

Senki ne lepődjön meg a RAW-köteten, mert ez a formátum kell ahhoz, hogy a GPT lemezen dual boot jöjjön létre és lényegében ezért nem engedtük a kötetvarázslónak a partició formatálását.

Windows 7 x64 telepítő eszköz elkészítése

Nyissuk meg a Rufus programot és állítsuk be a lenti kép szerint,

Rufus telepítő beállítása1

majd tallózzuk be az Asztalon előkészített mappából a Windows 7 x64 .iso fájlt és a Start gomb megnyomásával indítsuk el a programot, mely elkészíti számunkra az UEFI telepítőt.

Windows 7 x64 Home Premium telepítés menete

Windows 8.1 rendszerünk alatt csatoljuk a géphez a telepítésre kész USB-kulcsunkat és indítsuk el a telepítést, vagy második módszerként nyissuk meg a telepítő eszközt és kattintsunk a lenti kép szerint a setup.exe fájlra….

Setup exe1

….és ezzel indítsuk a telepítés menetét, majd ezt látjuk a setup.exe elindulása után,

Windows z telepítés kép1

….kattintsunk a Telepítés opcióra és ezzel a telepítő elindul, engedélyezzük a nyelv, ország és billentyűzet beállításait….

Win7 telepítő indul1.PNG1

….és a telepítő megkezdi az ideiglenes fájlok másolását, majd….

Ideiglenes fájlok1.PNG2

….fogadjuk el a Licenc feltételeket….

Licenc feltételek

 

….adjuk meg a telepítés módját, ragaszkodjunk a telepítő által nem ajánlott opció kiválasztásához….

Frissítés nélkül

 

….jelöljük ki a telepítés helyét….

Telepítési hely teljes lemez

….a megadott telepítési hely után azonnal egy figyelmeztető üzenetet kapunk,

Nem javasolt hely

….mely szerint “nagyon helytelenül járunk el, ha erre a helyre telepítjük Windows kiadásunkat“, de ne zavartassuk magunkat, nyomjunk Ok-t! Ezután a telepítő elindítja tényleges telepítői munkáját.

Windows fájlokat másolWindows telepítése

A rendszer telepítéskor többször újraindul, mely közben….

Win 7 telepítés

….ellenőrzi az eszközöket, kérni fogja, hogy adjuk meg első beállításainkat, mint jelszó, felhasználónév, ezután azonnal kéri, adjuk meg a termékkulcsot, ezt tegyük meg, fogadjuk el az ajánlott beállításokat, állítsuk be az időzónát, ha szeretnénk, az Otthoni csoportot.

Végül a telepítő véglegesíti beállításainkat, előkészíti az Asztal beállításait, majd ha mindent jól csináltunk, akkor az első újraindítás után alábbi képekkel fejeződik be a telepítés.

Dual1

2013-11-02 21.03.321

Összefoglaló

 • a legfontosabb megjegyzés, hogy az UEFI beállítások közül csak a Fast Bios Mode/Fast Boot Mode opciót állíthatjuk Enabled-re, mert a Secure Boot, Windows 7 alatt nem állítható Enabled-re, mivel, bármennyire is hihetetlen, nem rendelkezik a Microsoft digitális aláírásával! Ez talán némi gyógyír lehet néhány Linux disztrót használó számára.
 • a telepítés fentebb leírt menete ki lett próbálva USB-kulcsról, az Asztalon elhelyezett mappából indítva, DVD lemezről és végül a HDD egy kisebb, mintegy 5 Gb levágott szeletéről indítva! A telepítés legrövidebb ideig az USB-kulcsról indítva tartott, de második helyen az Asztalról történő indítás végzett. A négy lehetséges eljárás közül talán a HDD levágott szeletéről történő indítás találtatott egy kicsit értelmetlennek egy Asztalról való indítás lehetősége miatt!
 • végül, amennyiben szükséges, frissítsük rendszerünket.

 

Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, de örömmel veszünk minden olyan hozzászólást is, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

 

78 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  A kész dual boot menüje a Win7-es feketefehér lesz, vagy a Win8-as kékcsempés?
  Mondjuk nem nehéz váltani a kettő között ezzel: Switchboot…

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of abissus

  Természetesen! Jeleztem… 😉 Linux Ubuntu 13.10 disztrója. Már az USB-kulcson van… 😆

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of laci5909

  Szervusztok.
  Én a dual boot-on, csak mosolygok. Nálam már több mit egy éve…
  Quadro boot van! Természetesen metro csempés és nem UEFI bios.
  Ráadásul 32 bites rendszer mind a négy. Xp prof,Win 7 prof, Win 8 Enterprise és a negyedik! 😀 Windows 8.1 Enterprise. Működik is mind. Persze azért nem volt egyszerű…. 😀
  Sajnos képet nem tudok mellékelni. Jó képet? Nem tudok készíteni. A Full HD-s Asus monitoromról….

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Szia, gratulálok a quadro boothoz! Az a javaslatom, hogy mindezt ismételd meg UEFI beállítások mellet gpt lemezen és az eredményt itt közzé teszük! 😉

   Tetszik (0)
   • Profile photo of laci5909

    Szia abissus!
    Az én gépem, egy “öreg” P4-es, szerver-gép… Módosított Fujitsu bios-al…
    Maga a bios 2006-os! Szerinted?? Ettől függetlenül. Jól fut rajta mind a 4 rendszer.
    Xp prof, Win 7 prof, Win 8 Enterprise, Win 8.1 Enterprise. A legrosszabb rajta, a Win7!
    Lassú mint a tetű! Semmit nem kellett buherálni a gépen, a 8.1 miatt… 😀
    Majd ha lesz pénzem? Össze kell rakni egy jobbat….

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Ez érdekes, mert pont fordítva szokott lenni, azaz, a Windows 8.1 nem szereti a régebbi gyártású gépeket?! Ebből is látszik, ennyivel is jobb, mint Windows 7! 🙂

    Tetszik (0)
 4. Profile photo of AtHoS

  Ezt biztos így akartad leírni?
  “ha a .iso-t mountoljuk és pl. egy FAT 32-re formázott USB-kulcsra a mountolt állományt átmásoljuk”

  Valami ilyesmi lenne megfelelően értelmezhető pl. mountolt állomány tartalmát átmásoljuk

  A “DVD lemezre egy másoló programmal másoljuk” sem a legfrappánsabb megfogalmazás. Bár lehet, hogy a hozzá nem értők pont így értik meg 😀

  Jó, tudom ez szőrszál hasogatás, de olyan jók az írásaid – viszont (pl. lásd előbbieket) sok helyen pongyolán fogalmazol – megérdemelnék az ilyen apróságok csiszolgatását _O_

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of icemad

  Sziasztok. Olyat lehet e, hogy telepített 64bites win 8.1 mellé valahogy xp-t varázsolni? Mert az egyik mobiltelefonomon meghalt a rendszer és xp kellene a helyreállításhoz. Sajnos virtuális gépen futó xp nem működik megfelelően, rendes telepítés kellene. Xp-s gép meg nem nagyon van a közelemben… Ilyesmire van megoldás?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of
  szaboi65

  Szia!
  A leirás szerint csináltam meg!A gond a következő!

  1 külső 320gb-os hdd-ről választottam le 20 gb-ot,adtam neki betűjelet !nem formáztam de nem látja a rufus!Lehet hogy aktivvá is kell tenni?
  Próbáltam hogy leformázza de úgy sem látja!

  Köszönöm ha valakinek van ötlete!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of lujzi

  Sziasztok!
  Olyanban szeretnék segítséget kérni, hogy az említett módon a win7 mellé telepítettem a win8-t és frissítettem a win8.1-re. Szépen működött is minden addig amíg a gépem alaplapos lett és új gépet vettem. A DDR-es alap helyett PCI-s lett, a HDD-t átrakták az új gépbe a benne levő mellé. A win7 nem tudta javítani magát, de a win8.1 igen és telefonom újra lehetett regisztrálni is, jól működött. Gondoltam a c: meghajtóra felrakom a win8.1-t a win7 helyett, mert azon több hely van és csak az marad majd. A win 7-t tudom telepíteni rá, formázni, de a win8-t nem. Hibaüzenet: 0xc00000e9 sok szöveggel. Aztán felraktam a win7-t és az alól elindult a win8 telepítő, de szeretném simán azzal telepíteni.
  Próbáltam a másik/új HDD-re is felrakni, arra sem sikerült. Két HDD van a gépben. Viszont az e: meghajtóról sem tudom hogyan indítsam el az eddig jól működő win8.1-t, nem ad be menüt. A c: megható az elsődleges meghajtó, a d: logikai meghajtó, egy HDD-n vannak.
  Ebben szeretnék ötleteket, tanácsot kérni!
  Előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of umbuktu

  Sziasztok!
  Mindent a leírás alapján csináltam, el is indul a telepítő, majd újra is indítja magát a kép. Kiad két lehetőséget, windows 8.1 vagy windows telepítő, rámentem a telepítőre és elkezdi lejátszani a Windows 7 boot-oló animációját, de ennyi, a starting windows-on túl nem jut.
  Valaki tudja erre a megoldást? Előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of tonje

  Sziasztok! Én is hasonlóval küzdök, adott volt egy win8 oprendszerrel feltelepített gép, kötetzsugorítás, RAW lemezfelület létrehozás, Secure boot kikapcsolása, win 7 telepíése win 8 alól futtatva. Fel is települ, újraindulgat megcsinálja a beállításokat. Azonban amikor el akar indulni a Win7 ami nekem az első helyen van a választható oprendszerek között akkor a starting windows logónál belefagy, sőt a kijelző tetején lesz egy 2cm-es pirosas sáv. Utána egyből újraindul és felajánlja a csökkentett módot stb. Itt bármelyiket választom, nem indul el, belefagy , majd egy idő múlva újraindul és kezdődik minden előről. Mit rontottam el, miért nem indul el a win7? A válaszokat előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Balerik

  Mindent a leírtak szerint csináltam (kb. már ötször neki ugrottam, de mindig az első újra indítás után “0xc0000225” hiba kód fogad. Ha jól olvastam neten, akkor ez a Win7 boot hibájára utal. Mi lehet a baj?

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of peti9232

  Sziasztok! Mindent a leírtak alapján csináltam. A telepítőt a fenti linkről töltittem le. Újraindul starting windows kb 10 perc mulva megint ujraindul starting windows majd beállításjegyzék frissítése. Megint ujraindul starting windows es itt megáll. Mi lehet a gond? Előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of huan

  Szia
  A Rufus ezt mondja,ha betallózom a letöltött Windows_7_SP1_AIO_NXG_HU_7601.18409_GDR_BY_DW_09_20.iso-t: (a klaszter méretét sem lehet 4096-ra állítani,csak 16,32,64,8192-re)

  Miért lehet ez?

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of vanpersie10

  Amérez akadályozza meg. 4gb -tól nem lehet nagyobb! 😀

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Alucard

  Felhívnám a tisztelt “Szakértő” kollégák figyelmét abissus írására a következő cikkben: http://dirtywindows.hu/questions/gpt-particio/ Ergo az UEFI telepítő készletet meg kell csinálni! Nem csak betolni az MBR-re készült CD-t és hajrá. 🙂

  Tetszik (1)
 15. Profile photo of huan

  A Windows-rendszertöltés-nél,amikor végigment a win7 telepítés és először indulna újra,a választási lehetőség:
  – Windows Boot manager
  – Windows 8.1

  Ha elsőt választom Hibával megáll,ha másodikat a 8.1 indul. Miért nem megy végig rendesen a win7 telepítés?
  Windows_7_MU_SP1_IE10_x64_HU_7601.UEFI_by_abissus_.iso pendrive-os, vagy DVD-s telepítés.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of senkialfonz

   Mert hiba csúszott a rendszerbe,valószínű a telepítésnél talán valami rosszul lett megadva (lemez v partició) nem sikerült befejeznie a műveletet.Itt vannak a lehetőségek: https://neosmart.net/wiki/0xc0000225/ – persze ehhez kell egy picike ismeret.A másik lehetőség – az is lényegében toldásfoldás – eltávolítod EBCD-vel ” windows telepítő ” – t és ahova megpróbált települni a 7,azt leformázod és újra nekilátsz.Estleg a 7 telepítőjével megpróbálhatsz helyreállítást csinálni.

   A legtisztább teljesen újra mindekettő,figyelve (lemezekre és a particiókra,uefi,mbr,gpt)

   Tetszik (0)
 16. Profile photo of Damine

  Sziasztok! Segítséget kérek! Van egy Toshiba C50D-A-129 típusú gépem, amelyet win 8-al vettem! Már a megvétel utáni első elindítás után nagyon lassú, de most megelégeltem mert nagyon bosszantó! Miért lehet és lehet-e rajta segíteni? Válaszotokat köszönöm! A gépről itt olvashattok leírást: http://www.arukereso.hu/notebook-c3100/toshiba/satellite-c50d-a-149-p232535817/?gclid=CJHTr-m5rsICFeKWtAod1GAAcg#termek-leiras
  Gondolkodtam a win7 telepítésén, megérné?

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Katica75

  Fat32 módban nem bírom a rufussal felrakni, mert nagy a file. NTFS-ben is jó?

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Chevalier

  Csak egy egyszerű gyakorlati kérdésben szeretnék választ kapni;
  Nem szeretném mindig eldönteni melyik operációs rendszert választom. Be lehet állítani, hogy csak egy billentyűre jöjjön el a kiválasztás lehetősége? Vagy egy bizonyos idő múlva automatikusan egy kiválasztott, mondjuk a Win 8.1 induljon 3mp múlva a Win 7 helyett.
  Előre is köszi a válaszokat! 🙂

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of scriss75

  Heló,
  Volna egy olyan kérdésem:
  Adott egy Sony Vaio laptop előtelepített windows 8al.Ha formázom a C meghajtót,és telepítek egy hetest,később vissza tudom állitani gyári álapotba? Elvileg nem a C meghajtón vannak a visszaállításhoz az adatok.

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Alfréd Kovács

  Igazából csak köszönetet szeretnék mondani, mert teljesen bevált a módszeretek! Köszönöm szépen!
  Egy boldog dualboot felhasználó! 🙂

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of Hick-up

  Sziasztok!
  Először is köszönet a működő Win 8.1-ért! Minden működik, amiről eddig nálatok olvastam. 🙂
  Lenne egy nagyon égető probléma. Van egy új laptop, amire telepítettem a 8.1-es Win-t, eredetileg nem terveztem, hogy Win 7-et is telepítenék mellé, de a lehetőség miatt elolvastam. És most sürgős szükség lenne a Win7-re, de nem merem kapásból telepíteni, nehogy elcsesszek vmit az indítással.
  Minden kapcsolódó tudnivalót elolvastam, de egy nagy kérdés lenne: végig lehet csinálni a feti Dual boot-os megoldást, ha már egy ideje fent van a 8.1, és telepítettem már böngészőt, néhány programot (mivel GPT-s telepítés volt üres HDD-re, minimális doksi van rajta még)?
  Az UEFI-s, secureboot-os, stb. beállításoknál az a helyzet, hogy időközben visszakapcsoltam. Ez gondot okozhat, vagy simán kapcs.ki amit kell UEFI-ben?
  Előre is köszi a segítséget!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Windows 7 telepítésének semmi akadálya, ha mindent úgy csinálsz, ahogy a leírásban szerepel. A másik kérdésedre: igen, mindent kapcsolj Disabledre telepítés előtt. Telepítés után visszakapcsolhatsz a Secure Boot kivételével mindent Windows 7 alatt. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Hick-up

    Hello,
    Nagyon köszönöm a gyors választ! 🙂 Remélem, minden működni fog utána is.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Hick-up

    Megint én. 🙂
    A Win 7-et sikeresen felment, még frissítés nem állítottam, mert szerettem volna Daz Loader-rel aktiválni. Itt hasonló hibaüzi jött elő a futtatáskor, mint egy másik fórumtémában (ie. nem támogatott a partíciós tábla)
    http://dirtywindows.hu/discussion/topic/windows-7-aktivalas-problema/#post-67234
    Olvastam a Loader-nél is hogy előfordul, külső cikket is, de nem áll össze. X)
    Megoldás lehet erre, hogy MBR Regenerator-rel visszaállítom alapra az MBR-t, és újra próbálom a Daz-zal?
    Lehet, hogy dual boot-nál nem járható ez az út? (Mivel pont az volt a lényeg, h UEFI/GPT-s telepítés legyen, megférjen egymás mellett a 2 rendszer.)
    DE ha van más aktiválási lehetőség a Win7-nél, az is tökjó lenne. Nagyon belekavarodtam, de nagy szükség lenne a működő win7-re. :S
    Bocsi a szemtelenségért, h ennyi segítséget kérek. 0:)
    Üdv, és előre is köszönöm ha tudtok segíteni!

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    DAZ Loader nem járható út GPT/UEFI telepítésnél. A megoldás attól függ, hogy milyen verziót tettél fel, ha Professional, akkor az MS Toolkit rendben van, ha Ultimate, akkor csak retail kulcs jöhet szóba.

    Tetszik (0)
 22. Profile photo of Hick-up

  Köszönöm a választ! Az a helyzet, hogy Win 7 Home Premium-ot tettem fel (nem volt elég nagy pendrive-om egy AIO iso-filehoz, ezért maradt az MSDN), de az, ha jól értem, pont nem alkalmas ezekkel való aktiválásra. Közben szereztem pendrive-ot. Lehetséges újralepíteni úgy, hogy a működő Win 8.1 ne sérüljön (pl. törölhetem-e a particiót amin a Win7 van,és oda)?

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of László Mohácsi

  Sziasztok, nekem egy acer aspire v3 772g tipusú laptopom van, nem engedi a secure boot-ot kikapcsolni, ezért nem tudok win 7-et felrakni, van esetleg vmi megoldás, hogy ki tudjam kapcsolni, előre is köszi.

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of László Mohácsi

  igen, már.fel is raktam a win7-et amit a fenti linkről töltöttem le, de megáll a starting windows felíratnál nekem ix és nem akar tovább menni, csak azért nem öszülök bele, mert már az vagyok. Vmi ötlet?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Tehát, feltelepítetted és ezután nem tudod elindítani? Gondolom, hogy a Secure Boot nem lett visszaállítva Enabled-re, mert az nem jó. Azt javaslom, hogy lépj be Windows 8.1 rendszerbe és Futtatás – írd vagy másold be – msconfig – ok, majd nézd meg, hogy a lenti kép szerint látható-e a két rendszer?

   Tetszik (0)
 25. Profile photo of László Mohácsi

  a secure boot nincs visszakapcsolva, a rendszerindításnál látszik mind a 2 oprendszer.

  Tetszik (0)
 26. Profile photo of László Mohácsi

  Köszi a segítséget. sajna bármivel próbálkoztam, nincs eredmény, minden program látja mind a 2 oprendszert, a win 8.1 az el is indul, de a win 7 az csak el kezd tölteni, de nem indul el. Bele fáradtam, Egyenlőre jegelem a dolgot,

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of thanthor

  Üdv !

  Egy apró kérdés. Felkeltette az érdeklődésemet az alábbi mondat a leírásban :”a telepítés fentebb leírt menete ki lett próbálva ….. és végül a HDD egy kisebb, mintegy 5 Gb levágott szeletéről indítva!”
  Ez gondolom a boot során inditható/választható opcióként jelenik meg.
  Ezt miképpen lehet megvalósítani ?
  Előre is köszi 🙂

  Tetszik (0)
 28. Profile photo of thanthor

  Ah villámgyors vagy 🙂
  Köszönöm szépen.

  Tetszik (0)
 29. Profile photo of Kertesz

  Sziasztok!
  Segítséget szeretnék kérni, mert egyedül nem boldogulok. Hetek óta böngészem az idevonatkozó cikkeket, de nem találok olyat aminek az útmutatásait követve bátran hozzá mernék fogni a telepítéshez. WIN 10-et és WIN 7-et szeretnék duál módban telepíteni (alkalmazni). Döntően természetesen a WIN 10-et, de van egy-két feltétlenül futtatni kívánt programom, amelyek WIN 10 alatt nem futnak. Van egy 120 GB-os SSD-m (GPT lemez, ezen van jelenleg is a WIN 10 és a programok, adatokat ezen a lemezen nem tárolok és nem is akarok.) Van egy 250 GB-os HDD-m erre szeretném telepíteni a WIN 7-et, a WIN 7 működéséhez feltétlenül szükséges rendszerprogramokat, illetve azokat, amelyek csak WIN 7 alatt futnak. Nyilván a telepítés után marad helyem bőven, ezért itt szeretnék egy adattárolásra alkalmas partíciót létrehozni (ha nem lehet, nem baj, mert az adattárolást meg tudom oldani külső HDD-n, csak sajnálom az esetleg kihasználatlan üres helyet, mert programot és adatokat közös partícióra nem rakok!).
  Ezek előre bocsájtásával szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e nagyobb bonyodalmak nélkül a WIN 10 és WIN 7 duál boot a fenti szívből jövő, nagyon részletes és hasznos útmutató alkalmazásával. Esetleg, ha valami (a fentieken túl) kiegészítésre szorul, akkor ki tudjátok-e egészíteni a fenti útmutatót? Azt ugye jól érzékelem, hogy a WIN 7 miatt az UEFI nyújtotta Secure Boot szolgáltatásról le kell mondanom?
  Elnézést, hogy hosszú lére eresztettem a problémámat, de szerettem volna egyértelműen fogalmazni, remélem sikerült. Nagyon kérem, hogy válaszoljatok a kérdéseimre.
  Előre is köszönöm, ha “megszántok” a válasszal.

  Tetszik (0)
 30. Profile photo of Bütyök

  Sziasztok!
  2 hete szenvedtem a Win8-Win7 dual boottal, én is beleszaladtam abba, hogy a Win7 megállt a Starting Windows résznél. Acer E1-570G, gyári 8.1 Home, UEFI, GPT, 4 partíció alapból. Rengeteg dolgot kipróbáltam, az itteni javaslatokat is, de egyik sem működött. Ahogy végül sikerült:
  1. Átálltam BIOS-ban UEFI-ről Legacy-ra. AHCI maradt.
  2. Acronis True Image mentést csináltam a teljes vinyóról. Volt egy 400 Megás recovery, egy 300 Megás EFI, egy Win 8, meg egy 16 Gigás recovery adat a végén.
  3. Ezután lepucoltam a vinyót diskpart-tal, majd MBR-re inicializáltam.
  4. Majd visszatettem a 300 Megás partíciót és a Win8-at, zsugorítva. Ezután a Win8 így is azonnal elindult.
  5. Ekkor Win8 alatt elindítottam a Win7 telepítőt, de az hibára futott. Így USB-ről bootoltam be és ugyanaz a Win7 telepítő így lefutott.
  Ezután lett 3 partícióm, a Win7 nem csinált magának külön 100Megás partit, de csak a Win7 indult alapból, nem volt választási lehetőség.
  6. Elindítottam a Win7 alatt a Dual-boot repair utility-t, nyomtam egy automatic repairt. Ezzel dual bootos lett a gép és a csempés választási lehetőséggel indul.
  Remélem segít ez valakinek.

  Tetszik (1)
 31. Profile photo of PistaP

  Sziasztok!

  Légyszi valaki megnézné az én problémámat? Nem írom le újra de a következö linken el lehet olvasni.
  Nagyon hálás lennék! KÖSZI!

  http://dirtywindows.hu/discussion/topic/uefi-win7-telepitese-win10-melle/#lightbox/5/

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez