Elfelejtett Windows jelszó visszaállítása

Az oldalon eddig soha nem adtunk segítséget jelszavak visszafejtéséhez és most is csak amiatt teszünk kivételt, mert sokan keresnek meg minket ezzel a problémával. Reméljük, hogy az itt szerzett ismereteket senki nem fogja rossz célokra használni és csakis a saját gépére próbál bejutni vele.

Az elfelejtett Windows jelszó visszaszerzésére több lehetőségünk is van:

Jelszó visszaállítása Windows 7 telepítő lemez segítségével

Helyezd be a telepítő lemezt, majd bootolj be róla. Ha ez megvan, a nyelvválasztó ablaknál kattints a „Számítógép javítása” gombra.

Számítógép javítása

Majd fel fog ugrani egy ablak, ott válaszd ki a „Parancssort”.

Parancssor

Írd be a következő parancsot:

copy c:\windows\system32\sethc.exe c:\

Majd ha végzett, ezt írd be:

copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\sethc.exe

Majd meg fogja kérdezni, hogy felülírod-e, válaszolj igennel.

Írd be a következő parancsot

Most indítsd újra a gépet.
Újra indítás után, mikor bejön a bejelentkező képernyő, nyomd le ötször egymás után a Shift gombot. Erre fel fog ugrani a parancssor.

parancssor

Ezt írd be:

net user felhasználóneved újjelszavad

új jelszavad

És ezzel kész is volnánk, most már be jelentkezhetsz az új jelszavaddal! 😉

Miután végeztél másold vissza az eredeti sethc.exe fájlt a saját helyére. Bootolj be újra a telepítőlemezről, nyiss parancssort, majd add ki a következő parancsot:

copy c:\sethc.exe c:\windows\system32\sethc.exe

Újra meg fogja kérdezni, hogy felülírod-e, válaszolj ismét igennel.

 

A jelszó visszaállítása Windows 7 telepítő lemez nélkül

Ez a módszer sem sokkal bonyolultabb, viszont szükséges hozzá egy másik, működő gép is. Először is, készítened kell egy bootolható lemezt egy másik gép segítségével. Ha nincsen másik géped, akkor kérd meg az egyik barátodat, hogy hadd használhasd egy kicsit az övét (csak a bootolható lemez miatt szükséges ez). Töltsd le az Offline NT Password & Registry Editor-t, majd a benne található .iso fájlt írd ki egy CD-re ImgBurn-el (ez a legalkalmasabb bootolható lemez írására, mert ez automatikusan beállítja, de természetesen használhatsz más író programot is).

ImgBurn

Ha ez kész, akkor visszatérhetsz a saját gépedhez a jelszó visszaállításához. Bootolj be róla, úgy, mintha egy telepítő lemezről bootolnál. Majd be fog hozni egy jó pár darab képernyőt a lényeg előtt, szóval nyomogass Entert. Nekünk ez a képernyő kell:

Partíció választása

Nyomj egy 1-est, majd Entert. A következő képernyőnél a registry útját kell kiválasztani, az alap nekünk tökéletes, szóval nyomj Entert.

path to registry

A következőnél szintén egy Entert kell nyomnunk.

10

Majd meglepő módon, még egy Enter nyomunk…

11

És most csodálatos módon nem csak Enter kell nyomnunk. Itt már azért oda kell figyelni. Be kell ütnöd a felhasználónevedet, aminek a jelszavát vissza szeretnéd állítani.

12

A következő képernyőnél megadhatunk egy új jelszót, vagy az egyszerűség kedvéért üresen is hagyhatjuk, majd nyomjunk Entert.

13

Ha ez megvan a következőnél nyomj egy „!”-t, majd egy „y”-t. (Idézőjelek nélkül).

14

Mikor kiírja, hogy „EDIT COMPLETE” akkor csak indítsd újra a gépet, és most már bejelentkezhetsz jelszó nélkül.

Windows 8 esetében egyszerűbb helyzetben vagyunk, ha online fiókkal használjuk a gépünket, a neten keresztül kérhetünk jelszó visszaállítást. Offline felhasználói fiókkal a fentebb ismertetett első módszer működni fog, viszont a parancssorhoz való hozzáférés kicsit máshogy fog kinézni.

Források: How-to Geek 1, 2

5 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of quazar

    Köszönet a leírásért. (Elraktározom)
    Ezt a “bonyolult” eljárást nem ismertem. 🙂
    Sokkal egyszerűbb az Active@ Password Changer használata. Egy rendszergazdának vagy egy buherátornak a zsebben illik lennie bootolható USB -n egy példánynak. De a Hirens Boot CD is tartalmaz programokat a jelszavak törléséhez.

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez