A legjobb ingyenes hordozható alkalmazások a pendriveodra

A nagy kapacitású, kis méretű hordozható adattárolók (pendrive) lehetőséget adnak, hogy egyszerűen hordozzunk a zsebünkben több gigabyte-nyi adatot. Miért ne tegyük rá a kedvenc programjainkat is, hogy aztán bármilyen számítógépen dolgozhassunk?

Összegyűjtöttünk néhány linket hasznos hordozható alkalmazásokhoz, amiket egyszerűen telepíthetsz egy pendrivera és készíthetsz a számítógépedről egy hordozható másolatot.

Portable alkalmazáscsomagok és gyűjtemények

Több hordozható alkalmazáscsomag létezik, amiben a programokhoz egyszerűen hozzá lehet férni egy menürendszer segítségével. Ilyenek például a PortableApps.com, a Lupo PenSuite, a CodySafe, vagy a LiberKey.

A Geek.Menu a PortableApps.com továbbfejlesztett változata. Támogatja a TrueCrypt-et, kategorizálhatjuk és testreszabhatjuk a menüjét.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_01

Szerkesztés

Ha szükségünk van Microsoft Office dokumentumok megnyitására, akkor a LibreOffice Portable a tökéletes választás. Nem csak a Microsoft Office-szal, hanem a WordPerfect-tel és a többi irodai programcsomaggal is megbirkózik.

A Jegyzettömb hordozására több lehetőségünk is van. A MetaPad futhat a PC-ről is és a pendrive-ról is. A Notepad++ egy forráskód-szerkesztő és Jegyzettömb-helyettesítő , szintaxis kiemelő funkcióval. Több dokumentumot nyithatunk meg vele egyszerre. A FluentNotepad egy Ribbon UI-val rendelkező Jegyzettömb.

Ha egy minimalista, villámgyors szövegszerkesztőre lenne szükségünk, akkor töltsük le a FocusWritert. A program automatikusan menti az irományunkat, és a következő megnyitáskor ugyanez tárul elénk. A program elérhető Windowsra, Linuxra és Macre is.

A TreePad Lite egy ingyenes személyes információkezelő Windowsra, amiben tárolhatunk, szerkeszthetünk szöveget, mint pl. jegyzeteket, e-maileket, linkeket, telefonszámokat, címeket, stb. Egyszerűen használható és portable.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_02

Képszerkesztők és nézők

Hordozható képszerkesztőkből nincs hiány, ha keresünk, akkor bőven válogathatunk közülük. Talán a legismertebb a GIMP, amit akár egy egyszerű rajzolóprogramként is használhatunk, de profi képszerkesztőként is. Képeket is konvertálhatunk vele és még sok más hasznos funkcióval rendelkezik.

Ha egy vektorgrafikus képszerkesztőt keresünk, akkor ott van az Inkscape, egy nyílt forráskódú alkalmazás, a CorelDRAW-hoz és Illustratorhoz hasonló funkciókkal.

Képnézésre tökéletes az XnView, ami egy képnéző/kezelő/konvertáló. Az IrfanView egy kicsi és gyors képnéző, és alapszintű szerkesztő/javító.

A CamStudio egy ingyenes, hordozható alkalmazás, amivel a képernyőt vehetjük videóra. Ez a Camtasia ingyenes alternatívája.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_03

Internet és FTP

Internetezésre számos lehetőségünk van, a legelterjedtebb böngészők közül szinte mindnek van hordozható változata. Például: Firefox, Opera, Chrome, Chromium. Az xB Browser egy ingyenes hordozható böngésző, ami titkosítja a böngészést, úgyhogy senki sem követheti, hogy mit csinálunk netezés közben.

Ha van egy weboldalunk, és szükségünk van egy FTP szoftverre, a FileZilla egy tökéletes hordozható kliens. A weboldalat pedig a KompoZer-rel szerkeszthetjük, ami a Gecko motorra épül, ugyanúgy, mint a Firefox vagy a Thunderbird. Hasonlít a Frontpage-re vagy a Dreamweaver-re. A sok hasznos tulajdonság közül néhány: FTP-kezelő, színpipetta, CSS szerkesztés és teljesen testre szabható felület.

A weboldal tesztelését XAMPP-el végezhetjük el. Az XAMPP egy előre konfigurált webszerver, megtalálható benne: Apache, MySQL és PHP.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_04

Kommunikáció

Levelek küldésére és fogadására használhatjuk a Thunderbirdet. Támogatja az IMAP/POP szervereket, van benne RSS olvasó, gyorskeresés és testreszabható a kinézete.

A Pidgin egy gyors chatkliens, amivel kapcsolatban maradhatunk ismerőseinkkel GTalk, AOL, Yahoo, MSN fiókjainkból. Ha a Sykpe-ra lenne szükségünk, akkor arra használhatjuk a Skype Portable-t.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_05

Média

Az Imgburn-t használhatjuk CD/DVD írásra, ISO készítésre, lemezellenőrzésre, stb.

A népszerű VLC media player is elérhető hordozható formában. Sok formátumot támogat, mint pl. MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD, WMV, mp3, ogg.

Az egyszerűen használható Audacity hangszerkesztő/felvevő szoftverrel effekteket is adhatunk a hanghoz.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_06

PDF-Olvasók

Ha egy olyan számítógépet használunk, amin nincs telepítve PDF-olvasó, akkor megnyithatjuk hordozható eszközzel is a PDF-ünket. A híres Foxit Reader letölthető hordozható formában is. Nagyon gyors program, és készíthetünk vele megjegyzéseket is a PDF-ben.

Ha egy minimalista PDF-olvasóra van szükségünk, akkor töltsük le a Sumatra PDF-et. Ingyenes, kicsi, nyílt forráskódú program, megnyithatunk vele PDF és DjVu fájlokat is.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_07

Biztonság

A TrueCrypt-tel titkosíthatjuk merevlemezünket. Fontos megjegyezni, hogy a program csak rendszergazdai jogok mellett tudja végezni a feladatát. Ha ezzel nem rendelkezünk, akkor a FreeOTFE való nekünk, ami egyszerű felhasználói fiókban is tud futni.

Ha a jelszavaidat és egyéb személyes adataidat is magaddal szeretnéd hordozni, akkor neked való a KeePass, aminek az adatbázisát biztonságosan hordhatod magaddal a pendrive-odon.

A LastPass egy nagyon jó választás az internetes jelszavak és egyebek tárolásában. Még pendrive sem kell hozzá, mert mindent a felhőben tárol a program. Ha viszont nincs internetelérésünk, akkor a Lastpass Pocket-tal letölthetjük az adatokat.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_08

Rendszereszközök

A hordozható eszköztárból még hiányozhat néhány eszköz.

Fájlok ki-és becsomagolására használhatjuk a 7-Zip-et vagy a PeaZip-et.

A rendszer tisztítására használhatjuk a CCleanert, ez a legjobb eszköz erre a feladatra. Felgyorsítja a számítógépedet, és kitörli a böngészésből visszamaradt fájlokat.

Ha kezdünk kifogyni a helyből, akkor vessük be a SpaceSniffer-t, ez megmutatja a mappák struktúráját, és hogy hol találhatók a nagyobb mappák.

Amíg a portable alkalmazásainkat használjuk, lehet, hogy ezekhez szeretnénk társítani a kiterjesztéseket. Erre való a Portable Extension Warlock(PEW)

Programokat a Revo Uninstaller-rel törölhetünk. Egyszerű interfésszel rendelkezik, és még olyan programokat is letöröl, amiket a Vezérlőpultból nem lehet. Rendszergazdai jog kell a futtatásához.

a-legjobb-ingyenes-hordozhato-alkalmazasok-a-pendriveodra_09

Saját portable alkalmazás készítése

Ha nem találtad meg azt a programot a válogatásban, amit kerestél, akkor a How-To Geek-en találsz egy cikket, amely segítségével portable alkalmazásokat készíthetsz.

Forrás: How-To Geek »

3 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Chummer Mistachuck

  Részemről a PortableApps.com-ot és a LiberKey-t is használom régóta, persze az átfedések nélkül. (Mivel jónéhány program mindkét csomagban letölthető.)

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of overland

  Nagyon jó cikk!

  Sok programot használok közülük, képszerkesztőkből régóta a Faststone 4.8-at ajánlom mindenkinek.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of PaterNoster

  A portable WSCC-t (Windows System Control Center) is ajánlom mindenkinek, mert támogatja a Windows Sysinternals Suite-t és a NirSoft Utilities-t is. Telepíti és frissíti a támogatott segédprogramokat automatikusan.
  (Windows 2000/XP/2003/Vista/2008/7/2012/8 32/64-bit)
  http://www.kls-soft.com/wscc/index.php

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez