Hogyan kerüljük el a dupla újraindítást Windows 8/8.1 dual boot-os rendszeren

Ha Windows 8 és Windows 7 rendszer van telepítve dual boot konfigurációban, és a Windows 8 az alapértelmezett operációs rendszered, akkor valószínűleg észrevetted, hogy a Windows 8 új bootloadere újraindul minden alkalommal, amikor kiválasztod a Windows 7-et a boot menüben. Ez egy nagyon bosszantó viselkedés, és csak az időnket vesztegeti. Ebben a cikkben megosztok veletek három egyszerű trükköt, hogy megszabaduljatok a felesleges újraindítástól, és a kiválasztott rendszeretek azonnal elinduljon.

A dupla újraindítás oka, hogy a Windows 8 bootloader egy pre-boot környezetbe boot-ol, amely olyan, mint egy mini operációs rendszer, boot menü előtt. Ha úgy döntesz, hogy a Windows 7-et töltöd be, a számítógépnek újra kell indulnia, hogy kilépjen ebből a pre-boot környezetből, hogy utána el tudja indítani a Windows 7-et. Nézzük, hogyan lehet javítani ezt a dual boot problémát:

1. módszer

Az első lehetőség, hogy a régi rendszerindítót használjuk. Az új grafikus bootloader helyett engedélyezhetjük a jól bevált szöveg alapú rendszerválasztótt, amely megjeleníti az indítható operációs rendszereket.

bootloader2

Kövesd az alábbi egyszerű utasításokat, hogy visszaválts az új bootloader-ről a klasszikusra:

 • Nyisd meg a parancssort rendszergazdaként. Ezt úgy teheted meg, hogy a bal sarokban jobb egérgombbal kattintasz és a felugró menüből kiválasztod a “Parancssor (rendszergazdai)” pontot.
 • Írd be a következőt parancssorba:

  bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Ennyi! Hogy visszaállítsd a grafikus bootloader-t írd be az alábbit a parancssorba:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

2. módszer
 • Indítsd el a Windows 7-et
 • Nyisd meg a parancssort rendszergazdaként.
 • Írd be a következőt parancssorba:

  bcdedit /default {current}

Ez a Windows 7-et teszi az alapértelmezett boot opciónak, és automatikusan letiltja a grafikus bootloader-t.
Ahhoz, hogy visszaállítsd a grafikus bootloader-t írd be ugyan ezt a parancsot Windows 8/8.1 alatt.

3. módszer

Végül pedig egy szuper kényelmes megoldás: NanWick Switch Boot. Egy egyszerű, de nagyszerű programocska, ami a fenti váltásokat egy egykattintásos műveletté redukálja.

NanWick-Windows-8-switch-boot

A programot Windows 8 alatt kell futtatni, ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról…

Bónusz tipp

Ha úgy döntesz, hogy mégis a grafikus bootloader-t akarod használni, van egy gyors módja annak, hogyan indítsd el újra a Windows 7-et  Windows 8 alól. Tartsd lenyomva a Shift billentyűt, miközben rákattintasz az “Újraindítás” gombra Windows 8 alatt. Ez közvetlenül elvisz a pre-boot környezetbe, amely megmutatja az indítható operációs rendszereket. Válaszd ki a Windows 7-et, és a számítógép csak egyszer indul újra.

A fentiek Windows 8-ra és Windows 8.1-re egyaránt érvényesek.

Forrás

24 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of quazar

  Kösz a cikket!
  Szerintem mindig a hagyományos (karakteres boot menü) érdemes használni, mert az új wi 8 -as dizájn marha lassú!!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of zizike

  Sajnos a Defender kártevőt jelzett.
  Ennek ellenére telepítettem, én marha.
  Erre teleszemetelte 4 teljesen felesleges programmal a gépemet.
  Azonnal ki is töröltem mindet.
  Legközelebb meggondoltabb leszek.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Gyula10

  Nálam, a következőképpen viselkedik a dolog (még nem nyúltam bele): ha 8-ból kilépek akkor metroval indít, ha a 7-ből lépek ki akkor a hagyományossal.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Gyula10

  Ingyenes, de 4 vendéget hoz magával. Egyet, helyből kiírt a defender, a másik három törölhető!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of quazar

   Mifélét írt ki belőle???
   Ha volt benne valami rosszindulat, akkor töltsd le a Neosmart saját oldaláról. Én évek óta használom, a héten is telepítettem 4-5 -öt.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Gyula10

    Futtatáskor, felment a netre a hívatlan vendégekért, azokat letörtem, és újraindítva úgy működik ahogy le van írva. Azaz, indításkor hagyományos módon jelentkezett be. Köszönöm a javaslatot!
    Live Support, Optimizer Pro, Appshat + egy amiről csak annyit tudni, hogy a defender megküzdött vele, és Ő győzött. Az Optimizer Pro mindenáron regisztráltatni akarta magát,makacs fickó volt, de lebeszéltem (töröltem) a tevékenységről, Live Support meg beépült a weboldalakba (IE. Firefos, Chrome).

    Tetszik (0)
 5. Profile photo of Andreas

  Futtatás: msconfig Rendszerindítás -kiválasztod melyik legyen az alapértelmezett.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of NetOwner

  Na ezért kell egyéni telepítést csinálni. Akkor simán kilehet iktatni a nem kívánt hozomány programokat. Ha csak simán nextelgetünk, ne is csodálkozzunk hogy ilyenek is feljönnek a gépre.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of laci1116

  Nem teljesen idevágó kérdés nekem az indítással van egy másik problémám, Samsung SSD-re van telepítve a Windows 8.1 és “hidegindításnál” nem indul be elsőre bootolás után megjelenik egy szövegforma kis időre és nem mindig ugyanaz pl.”Téves jelszót adott meg próbálja újra” majd újra kezd boot-olni és akkor már beindul a Windows 8.1. Korábban a Windows 8.0-val is ezt csinálta de egy darabig nem volt meg a jelenség egy újratelepítés óta kezdte el. Sokat kísérleteztem vele van mellette egy 1.5 TB-os merevlemez is azt lehúztam úgy telepítettem az SSD-t újraformáztam sajnos ez a jelenség megmarad mindig illetve sima újraindításnál nincs ez a jelenség-lehet hogy ez már alaplap hibája lesz, találkozott-e már valaki hasonlóval?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of

  De igen csak közben megoldottam!

  Remélem nem baj!

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of

  Ezzel én is igy vagyok!Próbálok segiteni amiben tudok!;)

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez