Hibásan megjelenő minialkalmazások Internet Explorer 11 telepítése után

Nemrégiben megérkezett a Microsoft böngészőjének legújabb, 11-es kiadása Windows 7-re is, azonban az új böngésző telepítése egyes felhasználók számára nem ment zökkenőmentesen, ugyanis néhányan arra panaszkodtak, hogy a minialkalmazások hibásan vagy egyáltalán nem is jelennek meg az Internet Explorer frissítése után.

2013-11-18 16_56_10-Program Manager

A probléma olyan felhasználóknál jelentkezik, akiknél 125-150%-os nagyításra van állítva a kijelzőskálázódás vagy manuálisan nagyobb értékre állították a DPI beállításokat a regisztrációs adatbázisban.

2013-11-18 17_32_19-Display

A probléma áthidalható, ha visszaállítjuk az alapértelmezett értékeit a DPI beállításoknak vagy pedig az Internet Explorer 11 helyett visszatesszük a böngésző valamely korábbi kiadását. Természetesen okkal nagyítjuk a skálázódást, így számunkra nem jelent megoldást a DPI beállítások visszaállítása, ill. nem szívesen rakunk vissza régebbi böngészőt sem, főleg ha az újjal kényelmesebb és gyorsabb a böngészés.

A Ghacks egyik olvasójának jóvoltából létezik workaround a problémára, amelynek köszönhetően a skálázódás beállításainak piszkálása vagy a korábbi böngésző visszarakása nélkül működésre tudjuk bírni a minialkalmazásokat.

A probléma áthidalásához a minialkalmazások gadget.xml fájlját kell megszerkesztenünk. A Windows 7-ben megtalálható előtelepített minialkalmazásokat a Program Files alatt a Windows Sidebar mappában találjuk, míg az utólag telepített minialkalmazásokat a felhasználói könyvtárunkban az AppData\Local\Microsoft\Windows Sidebar\Gadgets mappában. Először állítsuk le a problémás minialkalmazást, majd másoljuk ki a gadget.xml fájlt egy nekünk tetsző mappába (pl. az időjárás minialkalmazás esetén a C:\Program Files\Windows Sidebar\Gadgets\Weather.Gadget\hu-HU mappa alatt találjuk az XML fájlt – a rendszerünk nyelvétől függően változik az elérés, ha pl. angol rendszert használunk, akkor az en-US mappa alatt, német rendszer esetén de-DE stb.). A kimásolt fájlt nyissuk meg jegyzettömbbel vagy kedvenc szövegszerkesztőnkkel és töröljük az alábbi sort belőle:

<autoscaleDPI><!–_locComment_text=”{Locked}”–>true</autoscaleDPI>

2013-11-18 18_30_18-C__Users_Endre_Desktop_gadget.xml - Sublime Text (UNREGISTERED)

Ha sikeresen kitöröltük a fenti sort, akkor mentsük el a megszerkesztett fájlt. Mielőtt visszamásolnánk az eredeti mappába, készítsünk biztonsági másolatot az eredeti fájlról. Ezt megtehetjük úgy is, hogy egyszerűen csak átmásoljuk a fájt egy másik mappába vagy kicsit bonyolultabban, ha otthagyjuk a helyén, csak átnevezve. A második megoldásnak annyi előnye van, hogy így később biztos megtaláljuk az eredeti fájlt és egy gyors átnevezéssel vissza is tudjuk állítani. Talán a legegyszerűbb mód a fájl átnevezésére az Unlocker. Töltsük le, majd telepítsük a programot, utána pedig indítsuk el a Start menüből. Telepítés közben figyelmesen járjunk el, ugyanis néhány toolbart  és nem kívánatos programot is tartalmaz a telepítő, viszont ha követed a lenti képek utasításait, akkor ezek nem fognak feltelepülni a program mellé:


2013-11-18 18_52_47-Unlocker 1.9.2 Setup 2013-11-18 18_53_10-Unlocker 1.9.2 Setup 2013-11-18 18_53_43-Unlocker 1.9.2 Setup
Kattints a képekre nagyobb méret megtekintéséhez!

 

A program elindítása után tallózzuk be az eredeti gadget.xml fájlt:

2013-11-18 16_51_14-Browse for Files or Folders

Ezek után a legördülő menüben válaszd ki az átnevezést (Rename), kattints az OK-ra és és nevezd át a fájlt (példánkban most kap egy .bak kiterjesztést):

2013-11-18 16_51_54-weatherÁtnevezés után a program tájékoztat minket a folyamat sikerességéről, ezzel meg is lennénk a biztonsági másolattal.

2013-11-18 16_55_29-Success

Amennyiben megvan a biztonsági másolat, akkor másoljuk át a korábban megszerkesztett fájlt a megfelelő mappába, majd indítsuk el a minialkalmazást és ha mindent jól csináltunk, akkor megfelelően fog megjelenni – igaz, kisebb méretben, mint ahogy megszoktuk, de legalább hiba nélkül.

2013-11-18 16_53_24-Program Manager

Jelenleg más megoldással nem tudunk szolgálni a probléma áthidalására, amíg nem érkezik javítás a hibára, addig csak így tudjuk használni a minialkalmazásokat, ha pedig a Microsoft elkészült a javítással, akkor visszaállíthatjuk az eredeti fájlt a biztonsági mentésből.

[via Ghacks]

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of dodeskaden

  THX
  Nagyszerűen müködik…egy megjegyzésem lenne,az üres sort ugy kell hagyni , mert ha az nem marad ott , egyálltalán nincs minialkalmazás 🙂
  Persze ha valaki többfélét is használ , akkor ezt azokon is meg kell csinálni !
  Még egyszer nagyon köszönöm ! 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of reEnd

   Őszintén megmondva fogalmam sincs, nekem inkább tűnik marketingfogásnak (ezzel is lehet reklámozni a windows 8+ kezdőképernyőjét és az élő csempéket). Ha csak megbízható forrásból telepítesz minialkalmazásokat, akkor szerintem nem lesz semmi gond, de persze ez nem biztos, úgyhogy csak saját felelősségre. 🙂

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez