A 7110-es projekt – Nokia DCT3 (3. rész)

Back to basics

1. rész: Bevezető, történet, alapfogalmak
2. rész: Miért az átalakítás, Nokia 7110, Flash előtt
3. rész: Flash
4. rész: Logomanager, Netmonitor, festegetés

Elérkeztünk a projektem azon részéhez, amikor a külföldről behozott magyar nyelv nélküli telefonomat megtanítom magyarul beszélni. Mondanom sem kell, hogy az első két rész, de legfőképpen az 1. rész nélkül lesznek bőven homályos foltok, ezért javaslom: aki most kapcsolódik be, kicsit ugorjon vissza és olvassa el előbb azokat. 😉
Nem lesz rövid a téma, ennek oka, hogy megpróbáltam maximálisan részletesen leírni mindent, hogy bárki végig tudja csinálni a leírást követve. Sok képet mellékeltem, hogy minél érthetőbb legyen a folyamat.

Ahogy befejeztem legutóbb, most viszont ezzel kezdeném, a Rolis-féle Nokia tool (Noktools) programmal olvassunk ki minden infót a telefonból, még jól jöhet később, főleg az IMEI szám.
A flasheléshez több fajta program létezik. A régi dos-os Dejan-féle, ami kompatibilitás változtatással futott XP-n is, egészen a modernebb Rolis DCT3, vagy Knok flasherig.

dct3_dejan_flasherDejan flasher így nézett ki

A Dejan-féle DOS-os verziót kedveltem a legjobban, de ezt sajnos már nem tudom megosztani, mert a működő verzióm elveszett, több hasznos dologgal, együtt, de ezt már párszor elpanaszoltam. Előnye az volt, hogy sokat nem kérdezett és bármilyen flash tartalmat rátolt bármire. Ez sokszor jól jött, ha más programok makacskodtak valamiért. Viszont körülményes volt, a c-re kellett csinálni egy flasher és egy nk_files mappát. Az előbbibe ment a program az utóbbiba a flash fájlok. Ezen kívül kellettek úgy nevezet boot fájlok a telefon flash memóriájától függően. De megmondom őszintén, hiába használtam sokszor, csak egyszer gyűjtöttem be mindent hozzá, most viszont ez nem teljesen sikerült. De talán nem is akar már senki dos-ban játszani. Persze azért megosztom ami van Dejan DOS-os cucc, plusz egy kis angol nyelvű PDF manuál-t linkelek, ha még is érdekel valakit a dolog.
A legnagyobb tudással a legkésőbb megjelent flasher a kNok féle rendelkezett. Ebben gyakorlatilag benne van minden ami csak kellhet, többek között a noktools tudása és minden amire szükség van flashelés előtt és után.

knokkNok féle flasher

Ha ez a program megvan, elvileg nem is kell más, se noktools, se semmi, de azért jó ha azok is kéznél vannak, gyorsabb sokszor és egyszerűbb.
De hogy az élet ne legyen olyan könnyű, ezért én most a Rolis DCT3 flasher 4.79-el csináltam a példát. 🙂
Első indításnál egy kis üzenetet dob a program, mégpedig, ha nem win98, hanem 2000 vagy xp, akkor bizony még az userport is kell neki.

userportMár „infó” van, pedig még nem is csináltunk semmit…

Nem kell meg ijedni, userport innen letölthető. 😉
A csomagban van egy leírás is, nem bonyolult. Először is a userpot.sys fájlt kell átmásolni a c:\windows\system32\drivers mappába.

userport2userport.sys másolás

Ha ez megvan, akkor UserPort.exe-t elindítása után az alábbi kis ablakon a start-ra kell menni és kész is vagyunk.

userport3userport.exe

Most indítsuk a Rolis flasher-t, természetesen már nem fog panaszkodni az userport miatt. 🙂
Első és legfontosabb lépés, hogy egy full mentést kell csinálni a telefonról. Először is válasszuk ki a telefon típusát.

flash1

Ezután flash menü, majd a Read…

flash2

Ezután feljön egy kis ablak, ahova be lehet írni a kezdő és a vég címet. Alapból a full cím lesz beírva, tehát itt nem kell nyomni semmit. Persze azért ellenőrizzük le. Ha nem full flash-t szeretnénk, akkor értelemszerűen a flash térképről nézzünk egy kezdő és egy vég címet és arra írjuk át.

flash3

Ha rendben van a cím, akkor dugjuk rá a kikapcsolt telefont a flash kábelre, nyomjuk meg az „ok” gombot, majd ezután a telefonon nyomjuk meg egyszer röviden a bekapcsoló gombot.
Ezzel el is indul az olvasás.

flash4

Jó pár percig el fog tartani a folyamat, úgy hogy türelem. Ha valamiért megszakadna, akkor telefonról aksi le, aksi vissza és lehet előröl kezdeni az egészet.
Ha kész a kiolvasás, akkor a flash fájl mentését felajánlja a program.

flash5

Most hogy a biztonsági mentés megvan, mehet az írás! Ehhez ugye kelleni fog egy megfelelő flash fájl, amit valahonnan be kell szerezni. Mondjuk az első részben lévő linkről. 🙂
Fontos hogy tudjuk melyik nyelvi csomagos változat kell és ha 6210-esről van szó, akkor pedig hogy ROM3 vagy ROM4-es-e a telefon (ez az első kiolvasásnál kiderül).
Mint ahogy a képeken is látszik, az én 7110-esemen a 4.88-as verziójú flash van.

7110_488

Kis kutakodás után sikerült rálelnem egy újabb 5.01-es C (magyar) nyelves full flash-re. Ha esetleg nem sikerülne találni, csak wintesla fájlt, akkor sincs semmi gond. Windows xp alatt 2-szer rákattintva kicsomagolódik, egész pontosan, egy install rész jön fel, amivel mindent kibont a c:\wintesla mappába.

wintesla

Sajnos az így kapott fájlokat nem lehet flash-elni, de a Knok flasherben van egy konvertáló funkció, amivel hamar fls fájlt lehet a kibontott fájlokból varázsolni.

knok_convert

A c:\wintesla mappában többféle fájl van. Ebből kettő fog kelleni. Az egyik egy 1-3 megás fájl, ami tartalmazza a verzió számot is, ebben az esetben: NSE5NX05.010. A másik fájl a nyelvi fájl lesz, értelemszerűen azzal a betű végződéssel, amilyen nyelv kell. Nekem most a C nyelv kellett, ezért ez a fájl a NSE5NX05.01C. A kNok flasher az első fájl kiválasztása után megkérdezi, hogy kell-e a nyelvi fájl is, ha igen, akkor ki kell választani a megfelelőt és azt is belerakja.

knok_convert2

Az így elkészült flash-t ott keressük, ahonnan kiválasztottuk miből dolgozzon a program. Gyakorlatilag egy eeprom nélküli flasht kaptunk így, ami mehet is fel a telefonra. 🙂
Most hogy megvan minden nincs más hátra mint leellenőrizni, mit is akarunk a telefonra flashelni. Ezt egyszerűen meg lehet tenni, úgy, hogy a Rolis flasherben a „Verify checksums”-ra kell kattintani és betallózni a flasht, amit majd a telefonra szeretnénk írni.

flash6

flash7

Beolvasás után a program kiírja a flash tartalom verziószámát és hogy milyen telefonra való (NSE-5).

flash8

Ha rendben van minden, akkor Flash menü -> Write menüpontra katt.

flash9

Itt be kell tallózni az előbb ellenőrzött flash fájlt és a telefont a flash kábelre dugni. Gyakorlatilag ugyan azok a teendők mint kiolvasáskor.

flash10

Ezután meg kell adni az adott telefon kezdő címet, amit a flash térképről meg tudunk nézni. (7110-nél 200000) Végcímet nem kell, hisz az a flash mérettel együtt adott. Mivel az elején ki lett választva a telefon típusa, így a program alapból az ahhoz tartozó kezdő címet hozza, ami ebben az esetben jó is, de ha pl. csak egy nyelvi részt szeretnénk flashelni, akkor ezt értelemszerűen át kell írni.

flash11

Ezután már csak egy megerősítő kérdésen kell túljutni, ahol figyelmeztet a program, hogy az eeprom rész felül lesz írva (azért figyelmeztet, mert én egy full mentéssel dolgoztam nem a wintesla fájljaival) és hogy meghalhat a telefon. Nem kell aggódni, nem lehet tönkre tenni! De tényleg! Gyakorlatilag ha széthúzod a művelet közepén, akkor is újra lehet kezdeni!

flash12

A yes-re kattintás után röviden egyszer meg kell nyomni a bekapcsoló gombot.

flash13

Ezután a program letörli a telefon flash tartalmát. (ez eltart egy darabig)

flash14

Ezután mindjárt kezdődik is az írás, vagy úgy tetszik a flashelés.

flash15

Nem kell nyomkodni semmit, csak türelmesen várni, ha kész, akkor a program kiírja és le lehet húzni a telefont.

flash16

Ezzel gyakorlatilag a neheze kész is van. Most a telefont kell rendbe tenni, hogy működjön is. Előfordulhat, hogy bekapcsolás után „contact service” felirat fogad. Nem kell megijedni, két dolog lehet:
1) Rosszul sikerült a flash, rossz címről lett indítva, vagy rossz tartalom lett fel flashelve
2) Semmi gond, minden rendben, csak a flash utáni lépéseket meg kell csinálni

És mit is kell csinálni? A telefont rendbe kell tenni szoftveresen flashelés után, mert vagy el sem indul ilyenkor általában, vagy lefagy valahol, vagy egyéb hibák jelentkeznek.

Dugjuk a telefont egy szerviz kábelre, nyissunk egy noktools-t, mindegy melyiket és olvassuk ki az adatokat. Valami ilyesmit kell látni.

after_flash1

Ami egyből szembetűnik, hogy az alsó 4 rész, aminek open-en kellene lennie most closed-en van, továbbá az IMEI szám nem stimmel az eredetivel, ami először ki lett olvasva. Ezért fontos az első kiolvasás, ha esetleg nincs meg a telefon aksi alatti címkéje.

Mindenek elött az IMEI számot kell visszaírni az eredetire, mégpedig úgy, hogy a nooktols-ba beírjuk az eredetit az utolsó számjegy nélkül, majd a „Change IMEI” gombra kattintunk, persze előtte kipipáljuk a kis négyzetet mellette.

after_flash2

Ezzel át is íródott az IMEI szám, mind az original, mind pedig a sima.

after_flash3

Persze itt még nincs vége, mert a flashelés utáni szoftvert még rendbe kell tenni a 4 zárt hálózatot is ki kell nyitni.
Nem nehéz, először FAID gomb, majd SP gomb és kész is vagyunk!

after_flash4

after_flash5

Ezzel gyakorlatilag kész is a telefon. Aksi le, sim kártya be, aksi vissza, bekapcs és „öröm bódottá”! 🙂
Működik minden, van új szoftver és van magyar nyelv is!

7110_501

7110_501_hun

Érdekesség még, hogy a DCT3-as Nokia telefonok néhány típusánál van szoftveres átjárhatóság. Gyakorlatilag rá lehet flashelni egy másik, minden esetben nagyobb tudású telefon tartalmát.
Az alább telefonok kompatibilisek:
3310 -> 3315
6210 -> 6250
8210 – > 8250

Ezzel vége is a legmelósabb résznek. Bár nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, elhihetitek. A következő részben jön majd egy kis belső tuning, majd pedig később a külső is, hogy végre méltó kinézete legyen ennek a 7110-esnek, hogy egy lapon lehessen említeni a Lekki féle retro telefonokkal! 🙂

13 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Ismét csak azt tudom mondani, szép igényes munka és olykor, sajnos paradox módon, ezek a munkák vannak kevésbé látványosan értékelve! 😉

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of chris-v

  Örülök hogy tetszik a sorozat és köszönöm a dicsérő szavakat!
  Ez a 3.-rész pont nem túl izgalmas, de a következő részek már érdekesebbek lesznek, ígérem! 🙂

  Ja és megtaláltam azt a régi írásomat amit kerestem, de nem mentettem el a linket! 🙁
  Vagyis részben megvan, mert az oldal már nem él, de archiválva létezik, csak a hack->telefon részig nem tudok eljutni és nem tudom mi volt a pontos link!
  https://web.archive.org/web/20051221051325/http://dvhc.uw.hu/

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Sucuka

  Mivel nem rég lett kész egy Nokia 8210-es –> 8250-essé történő “átalakítása”, ledcserével, és flash-eléssel, valamint komplett PPM-fájl magyarítással, ezért izgatottan várom a további részeket 🙂 Esetleg (idő függvényében persze) szívesen “beszállok” egy kis képanyaggal, ha megtisztelsz a lehetőséggel 🙂

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Sucuka

  Igazából nem rossz ötlet a saját cikk sem, de egyelőre arra jóval kevesebb időm van mint fotózni, mivel fotósnak tanulok 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Sucuka

  Eljön az ideje 🙂 Elkezdem a nulláról egy másik készülékkel, illusztrációfotókkal szerintem.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of László Horváth

  Kijavítottam a vezérlőpult utasítása szerint a legális windows 8 operációs rendszert sajnos nem itthon, azaz internet háttér nélkül. Itthon rámentek a netről a frissítések, majd jelezte, hogy ezek után már nem tudom regisztrálni. Tényleg nem lehet? Mert egy csomó gondom van miatta. Az irodai programok jó része nem megy, mondván, mert nincs regisztrálva. Időm nincs a szisztematikus újra telepítéshez. Van gyors megoldás? Ki tudja?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez