Windows 7: A vérfrissítés

Nem is oly rég, megjelent a Windows 8.1, de ez nem azt jelenti, hogy a Windows 7 máris elavult volna. Egy kis barkácsolással könnyedén felfrissíthetjük, a szeretett operációs rendszerük vérét. A cikkem célja, hogy az eddig említett, vagy bemutatott, segédprogramok felhasználásával, egy élhetőbb Windows-t mutassak azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak mint én. (Na meg persze, nem szeretnék lemaradni a Windows 8 kényelmi extráiról. -a szerk.)

Abban van valami perverz, amikor lejár a garancia, vagy éppen megfakul a Windows varázsa. Mégpedig az, hogy ilyenkor az ember ellátogathat a harmadik fél megoldásai felé. Persze, ez szöges ellentétben van azzal, amit az évek során vallottam, de kit érdekel. Mindig próbálok olyan megoldásokat használni, amik illeszkednek a Windows gyári felületébe. Remélem, hogy cikk végére, talán még a Windows 8.1-nél is erőteljesebb környezetben dolgozhatunk. A programokat úgy válogattam össze, hogy főként ingyenesek és alacsony erőforrás igényűek legyenek.

Biztonság fokozásaonlineSecurity

Ésszerű döntés, valamilyen védelmi szoftvert használni, a legkézenfekvőbb megoldás a Microsoft Security Essentials használata. Gondozásmentes, és a semminél végtelenszer jobb.

Panda Cloud

Aki szeretne egy kicsit modernebb, és biztonságosabb védelmi szoftvert ingyen, annak a Panda Cloud a legjobb megoldás. Büszkén jelentheti, hogy 100%-os detektálást ért el a legutóbbi néhány teszten, amivel nagyon sok fizetős társát maga mögé utasította. A személyes adatok védelmére is komoly figyelmet fordítottak a mérnökök. Az egyik legkisebb erőforrás igényű védelmi program. Otthoni használatra különösen ajánlott.
image

 Lehet hogy: “Az ellen nem véd”

Érdemes figyelni!

A legújabb áldás ami a fejünkre hullik, akár a személyes adatainkat is túszul ejtheti. Cartman kolléga remek cikkében több programot is kiveséz, amikkel megvédhetjük régi és új rendszerünket. Én a CryptoPrevent nevű programot ajánlom. Kicsi gyors, ügyes, nem tolakodik.

ninite_icon_512-300x300

Ninite.com

Manapság egyre kellemetlenebbek a Toolbarok meg egyéb kémprogramok, amiket a telepítőkbe rejtenek a programok készítői aprópénzért cserébe. A ninite egy olyan weboldal, ahol magunknak állíthatunk össze, az általunk használt programok 1 kattintásos telepítőjét. Miután végeztünk, a személyre szabott telepítőnk minden programot a háttérben feltelepít, toolbar kémprogram, és egyéb nyalánkság nélkül. Telepítés után egy kattintással az összes Ninite-tal is elérhető programot frissíthetjük is, ha megjelent egy egy új verzió. Rendkívül hasznos. Nekem például be van rakva heti ütemezésre, hogy automatikusan frissüljenek a programjaim amik maguktól nem tennék. A cikkben említett programok nagy része ninite segítségével is telepíthető! (A minap küldtem egy szűkszavú köszönő levelet a feedback-en keresztül, és maga a főnök válaszolt, és kiemelte hogy mindenképpen osszam meg barátaimmal a ninite.com-ot. Nem tudja, hogy a DirtyWindows-ra is szoktam írni 🙂 – A szerk.)

Programok intelligens indítása

A Microsoft, egy kis mocskos trükköt alkalmazva késlelteti az asztal, és a programok indulását Windows 8 alatt, hogy a felhasználó gyorsabb élményt tapasztaljon bootoláskor. Ezt egy kis barkácsolással, Windows 7 sőt még Windows 8 alatt is elérhetjük. A program neve:

Startup Delayerstartup-delayer-header

Sok embernek idegen lehet a feladatütemezőben turkálni, megszokást és egy bizonyos gondolkodásmódot igényel a használata. A Startup Delayer programmal felhasználóbarát módon ütemezhetjük a bejelentkezéskor futó programok indulását. Sok olyan program és frissítő ügynök van, aminek nem kell azonnal futnia. Így ha nincs SSD-n a gépünkben akkor is sima marad a betöltés, mert kevesebbet kell dolgoznia a rendszernek.

TeraCopy

teracopy_pro_portable_image-86A Windows 7-ben, meg úgy az összes korábbi Windows-ban a Windows intéző primitívségét utálom a legjobban. Nem hiszitek el, hogy mennyi időbe telt a Microsoftnak egy pillanat megállító gombot rakni a másolás dialógusra. Ez volt az elsődleges dolog, ami miatt kezdtem megunni a banánt. Továbbá az is nagyon frusztrált, hogy a másolás megeszi az erőforrásaimat, és még lassú is. (TotalCommander felhasználók se lapozzanak, nekik is hasznos lehet -a szerk.)Gondolom az is ismerős, hogy másolás közben elfogyott a hely, és csak szépen leállt az egész folyamat. Majd kezdhettél előröl mindent. Vagy, milliónyi kattintás után is csak kérdez, hogy mit tegyen a következő fájllal. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a TeraCopy. A program képes teljesen lecserélni a Windows vagy TC gyári másolási dialógusát, ami nekünk nagyon jó, mert így nagyon hamar képes a rendszer szerves részévé válni. Szinte észrevétlenül. Másolás után beállíthatjuk, hogy ellenőrizze az eredményt, ami sokszor nagyon hasznos tud lenni. A program egyetlen hátránya, hogy nem tud magyarul, és a felülete kicsit retro.

Notepad++

notepad2Fényévekkel a Windows beépített notepadja előtt jár. Kényelmesebb, ügyesebb, gyorsabb. Nincs indok miért ne cseréljük erre a jó öreg notepadot. Programkódokat intelligensen felismeri. Tanulmányokhoz, és otthoni programozáshoz is elengedhetetlen kellék. XML fájlok szerkesztésére is nagyon hasznos. Eleinte, furcsállóan néztem azokra, akik szentül vallották, hogy nincs élet N++ nélkül. Igazuk volt. Napi szinten használom.

WinCDEmu

wcd-icon128A virtuális lemezképfájók csatolása az átlagfelhasználó számára mindig is érthetetlen, és nehézkes folyamat volt. Nem értették a dolog lényegét. Majd jött a Daemontools nevű kémprogram és egyre többen kezdték el megérteni a képfájlokat. (Köszönhetően a wareznak? – Aszerk.) A WinCDEmu egy gyors ingyenes, és kevésbé tolakodó, és kémkedő alternatíva. Nem lassítja a rendszert mindenféle tálca ikonokkal. Alkalmi használatra több mint ideális. Hiánypótló alkalmazás.

Process Explorer

A Microsoft saját megoldása a Process Explorer. A Windows 8 fejlett feladatkezelőjénél is összetettebb funkcionalitással rendelkezik. Képes leváltani a beépített feladatkezelőt. Néhány embernek hiányozhatnak a fülek a régi feladatkezelőből. Rengeteg módon rendezhetjük a folyamatokat. A sok folyamatos programok között is könnyedén képes rendet teremteni. Megéri kipróbálni.  Nekem inkább hangulat függő, hogy a gyárit, vagy ezt használom. Mindkettőnek megvan a maga előnye.

 CleanMem (Tipp!)

RAM DriveA Windows 7, ugyan sokat fejlődött memória kezelésben, de a Windows 8 már ebben is többet nyújt. A CleanMem, az egyik legjobb memória tisztító program amit valaha is próbáltam. Ez nem ígér semmi olyasmit, hogy majd töredezettség-mentesíti a RAM-ot, meg hasonló badarságok. Nincsenek csicsás felületek, csak pár okos ütemezett feladat az egész. Nekem érezhetően jobban teljesít a gép, ha sokáig van bekapcsolva. Ezzel a programmal akkor sem lassul a gépünk, ha hetekig futtatjuk egyhuzamban a Windows-t. Elvégzi a kényes helyek takarítását. Az Android 4.4 is valami hasonlóval turbózza magát (Nem). Részletes ismertető

Dual Monitor Taskbar

Sokáig hiányzott a Windows -ból, hogy ne csak az elsődleges monitoron legyen tálca. Ez a nyílt és ingyenes program ezt a hiányosságot orvosolja. Többen 3-4 monitorral használják elégedetten. A Start menü megjelenítése többi monitoron még Béta állapotban van, szóval előfordulhatnak hibák. Nekem nem igazán van szükségem erre, inkább a VirtuaWin-t használom. Csak filmezéskor van második monitorom, de arra meg minek taskbar 🙂

7+ taskbar tweaker (Tipp!)

7+-Taskbar-TweakerAz általam talált segédprogramok közül, talán ez a leghasznosabb. Minden -féle gesztusokat és okosságokat rendelhetünk a Windows tálcájára. Például görgő kattintásra elrejtést, vagy dupla kattintásra induló feladatkezelőt. Rendezgethetjük a miniatűröket, és tűzés helyett megnyithatjuk a fájlokat az adott programokkal. Rengeteg hasznos funkciója van. Mindenképpen próbáljátok ki. Nem fogjátok megbánni.

VirtuaWin

Nem mindenkinek adatik meg, hogy több monitorral dolgozhasson. A Linux és Mac felhasználók évek óta használnak Virtuális Asztalokat. Windows 7 alatt is van erre lehetőség. Az ingyenes és szabad VirtuaWin, az égszerűségével nyűgözött le. Sok rivális programot próbáltam már, de eddig egyik sem vált be úgy mint a VirtuaWin.

MyDefrag

logoEgy gyors, és ügyes karbantartó program. Töredezettségmentesítése az egyik legjobb a szakmában. Nagyon látványos eredményt érhetünk el vele. Mivel a natív Windows API-t használja, ezért eléggé biztonságos. Ha árnyékmásolatokat használunk, akkor nem ajánlott a használata. A folyamat végén készítsünk kézi rendszer-visszaállítási pontot, mert akár azok is érvénytelenné válhatnak használat után amiket eddig létrehoztunk. Erősen ajánlom a használatát Windows 7 és régebbi rendszerek alatt. Meghálálja majd a rendszer, amikor tartósan használjunk a gépet.

 Folytatása következik…

Ennyi fért a mai mókatárba gyerekek. Ezzel a cikkel készültem nektek Mikulásra. Remélem élveztétek. Köszönöm, hogy velem tartottatok! Üdvözlök mindenkit:

 

Nameless

57 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Mintha csak a “régi” Namit olvastam volna, olyan jól sikerült ez az írás is! Gondolom, a következő cikk karácsonyra várható?! 😉

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of vivien

  Sziasztok!

  Microsoft Security Essentials -t használok és nem fog össze akadni CryptoPreventvel ha az is fent van?

  üdv V

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of WERE

  Ezt most direkt mikulásra kaptuk? 😀 Jól fog jönni ez nekem ha vissza térek 7-esre,mert a 8.1 már kezd az agyamra menni! Talán karácsonyra meglepem magam a win7-el,legalább nyugisabb békésebb idők lesznek újra 😉 De az igazi durranás az lenne ha farkas0kutya is vissza térne,és jókat “beszélgetnétek” a falon 😉

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of chris-v

  Nagyon hasznos kis cikkecske! Köszönöm!
  ninte.com említése külön öröm, én már jó ideje használom, ajánlom mindenkiknek! Nagyon leegyszerűsíti egy újratelepítés utáni program telepítéses tortúrát!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of CsJ

  virtualwin-t nem csak win7+, de xpsp3 alatt is fut 😉
  am gratu és thx Nameless

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of gegee

  A Microsoft Security Essentials ingyenes?

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of szucs-i

  Köszi a cikket tényleg gondolat és hasznos

  Ninit.com a telepített programok ha létezik magyar akkor azt telepíti

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of SWAT

  Pici kiegészítés a TeraCopy 2.27 programhoz, tud magyarul, ha letöltitek a ZitySoft oldalról a magyarítást. http://szoftverforditasok.hu/download.html

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of ini mini

  Szia Nameless!
  CleanMem programot telepítettem.
  Légyszíves áruld el hogy kell vele a memória tisztítást elvégezni.

  Tetszik (0)
   • Profile photo of ini mini

    Start menüben el lehet indítani egy cleanmem mini monitor remote viewer-t
    meg a sima cleanmem mini monitor-t.
    Első esetben le kell okézni valami ip címet aztán bejön egy ablak.
    Második esetben a tálcára kerül a cleanmem ikonja.Esetleg ezt kell a tálcaikonon hagyni
    állandó jelleggel?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    A remote viewerrel ne foglalkozz. A Mini monitor pedig csak akkor kell, ha kézzel is akarsz tisztítást futtatni, és szereted tudni mennyi a memória használat real time. Nem kell semminek futnia mert a Windows feladatütemezője teszi a dolgát.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ini mini

    Most néztem meg a ccleaner-rel hogy az autom. induló programoknál,azon belül
    is az ütemezett programnál indul a clean system memory.
    Tehát ez a gép bekapcsolásával aktíválódik ha jól értem és nem kell
    külön progit bekapcsolni a memória tisztításhoz.
    Köszönöm szépen segítőkészségedet!:-)

    /Pontosan! Szívesen, Nameless/

    Tetszik (0)
 10. Profile photo of Gamer

  Ez a wincdemu jó kis program de egyenlőre kevés beállítással, nekem a daemon toolsal gondok vannak. Ez pedig jól működik. Nekem konkrétan az a beállítás kellene hogy mindig ugyanarra a meghajtóra csatolná a képfájlt, ne hozzon létre újabb meghajtót ha egy másik képfájt csatolok.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of olibaba

  Köszi a cikket ennél a Ninite.com nem lehet megoldani,hogy offline módban is lehessen telepíteni a programokat?Vagyis kijelölöm amik kellenének és létrehoz nekem egy exe fájlt amiben benne van az összes nekem fontos program és egy kattintással feltelepül mind.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Szala-i

  Win 7-es esetében ilyet ritkán tapasztaltam és még 800 alatt is szokott lenni 🙂
  image

  A my defrag esetében a rendszer partíciókat melyikkel érdemes töredezettségmentesíteni?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   System Disk Monthly (havi nagy takarítás) System Disk Weekly (Heti) System Disk Daily (Gyors tűzoltás, nem rak rendet csak töredezettségmenetesít). Barátnőm gépén 1 giga rammal levittem 400 alá!

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Szala-i

    Köszönöm ezt így tudom 🙂 Hetente futtatom az elég vagy havi szinte futtassam inkább?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Ez inkább töredezettség függő. A Windows hetente nézi és ha meghaladja a 12%-kot akkor futtatja. Szóval a beépítettel nyomsz egy elemzést és akkor futtatod amikor meghaladta a 12%-kot. Ez erősen felhasználó függő. Kéthavonta szoktam normál esetben. Ha sok DW cikket írok akkor viszont havonta vagy két hetente. Volt olyan hogy hetente.

    Tetszik (0)
 13. Profile photo of Szala-i

  Értem és köszönöm, sok jó ötletet merítettem már az oldaltól. Csak így tovább! 😉

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of abcd

  A töredezettségmentesítő és a memória optimalizáló páros nagyon jó. 471 alatt sosem volt most 405-re lement 🙂 Köszi ezt a kitűnő cikket..!

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Hannibal

  TeraCopy-hoz Total Commanderben lehet billetyű kombinációt rendelni? Ill. lehet vele törölni is nem csak másolni?

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Hannibal

  Ninite.com-on ingyenesen csak azokat a programokat tudom telepíteni, amik a főoldalon vannak?

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Steve Horvath

  Szevasztok.
  Ugylátom,hogy nemhiába térek vissza az oldalra,ma is sikerült taláni olyan megoldásokat, amik valoban segitenek.Én már évek óta, ha ujratelepitek egy gépet, csak a NINITE jöhet száitásba, ahonnan az alapvető programokat lehet feltelepiteni mindenféle szemét mellőzése nélkül.Valoban kiválo.
  BUÉK mindenkinek.
  Bohem

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of István Szevasz

  Na belefutottam ebbe a lassú másolás dologba, bemérgedtem, megkerestem, letöltöttem, virustotalon ellenőriztem (“0” találat:) ), serialt mellépakoltam, becsomiztam és a végeredmény:

  Tera Copy 2.3 Beta Pro

  http://data.hu/get/7269191/TeraCopy_2.3_Beta_Pro.rar

  Jelszó:
  dirtywindows.hu

  Telepíted, elindítod, majd katt a “More” gombra, ott liszensz key megadása és bekopizod.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of dodeskaden

  Köszi , de én már akárhányféle verzióban letőltöttem , ezekhez is volt seriel , végig csináltam a licens key megadását ,/azzal is amit itt felraktál/ és nem történt semmi .Egy pár próbálkozás után a lehetőség is eltünt az ablakábol hogy másik keyt beirhassak .Ez az irdatlan szám/betü stb kupac a key ? Jaa és a beépülő elérhetetlen a “sima” verzióban . Te hogy csináltad ? 🙁

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of
  dragonka79

  A cleanmem kap egy jó nagy minuszt, netbookon, 2 Gb ram mellett pokolian lassítja a rendszert.
  A defragnak pedig puszi a hasára, patentül műxik.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Néhány dolgot azért nem árt tisztázni:
   ◦A Cleanmem nem csodaszer. Megpróbálja csökkenteni a kilapozott memória nagyságát, így csökken a lemezhasználat. Jótékonyan hat az SSD élettartamára is.
   ◦Nem szabad radikális sebességnövekedésre számítani. Ez főleg a kisembereknek szól, akiknek nincs sok pénze memóriára, és azzal kell főzniük amik van.
   ◦A Cleanmem-től nem lesz gyorsabb a rendszered. Csak kevesebbet fog darálni a lemez, amikor lehetséges, és ezzel próbál erőforrásokat spórolni.
   ◦Segít csökkenteni a memória szivárgásokat. Sok alkalmazás hanyagul van optimalizálva, és feleslegesen nagy memóriát használ, aminek néha a fele is elég lenne. Jótékonyan hat, a kemény 3D játékok futtatása közben is, mert mindig van hely az új tartalmaknak a memóriában, nem kell kilapoznia másokat amitől néha szaggatásokat tapasztalhatsz.

   http://dirtywindows.hu/2014/06/20/cleanmem/

   Tetszik (0)
 21. Profile photo of István Szevasz

  @dodeskaden :
  Igen, azaz irdatlan sok számbetű a key, tehát ctrl+a majd ctrl+c
  Majd telepíted, More, és látni fogof a get pro (kék link jobb oldalt).
  Arra böksz, a második sorban lesz a key megadása.
  Na akkor Ctrl+v és enter.
  Bezárod, újraindítod és már regelve is van.
  Utána “Menu” jobb alul, Preferens és ott csak ráklatty a totalcommander feliratra.
  Ebben a pillanatban csináltam ismét, lévén w9-at raktam fel és erre is kell.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of Doomain

  Nekem a Programok intelligens indítása ponthoz kapcsolódóan lenne kérdésem, azt melyik szoftverrel lehet elérni?
  “A Microsoft, egy kis mocskos trükköt alkalmazva késlelteti az asztal, és a programok indulását Windows 8 alatt, hogy a felhasználó gyorsabb élményt tapasztaljon bootoláskor. Ezt egy kis barkácsolással, Windows 7 sőt még Windows 8 alatt is elérhetjük. A program neve: ” Pont a lényeg maradt le… 🙂 Amúgy hasznos cikk, én is köszönöm.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of Szala-i

  A cikk nem mostani, de egy aprócska kérdésem lenne a Teracopy programmal kapcsolatban. Nagyon szeretem és használom is Win 7 alatt mert időben és sebességben is tényleg a valós időt mutatja.

  Valamit lehetne azért tenni az ellen, hogy mindig ez a program induljon el? Feltett egy kérdést a program ott azt állítottam be, hogy mindig a Teracopy kezelje ezeket, de mégis néha az alap másoló indul el főleg a gép első indításakor.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez