Windows 7: A vérfrissítés

Nem is oly rég, megjelent a Windows 8.1, de ez nem azt jelenti, hogy a Windows 7 máris elavult volna. Egy kis barkácsolással könnyedén felfrissíthetjük, a szeretett operációs rendszerük vérét. A cikkem célja, hogy az eddig említett, vagy bemutatott, segédprogramok felhasználásával, egy élhetőbb Windows-t mutassak azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak mint én. (Na meg persze, nem szeretnék lemaradni a Windows 8 kényelmi extráiról. -a szerk.)

Abban van valami perverz, amikor lejár a garancia, vagy éppen megfakul a Windows varázsa. Mégpedig az, hogy ilyenkor az ember ellátogathat a harmadik fél megoldásai felé. Persze, ez szöges ellentétben van azzal, amit az évek során vallottam, de kit érdekel. Mindig próbálok olyan megoldásokat használni, amik illeszkednek a Windows gyári felületébe. Remélem, hogy cikk végére, talán még a Windows 8.1-nél is erőteljesebb környezetben dolgozhatunk. A programokat úgy válogattam össze, hogy főként ingyenesek és alacsony erőforrás igényűek legyenek.

Biztonság fokozásaonlineSecurity

Ésszerű döntés, valamilyen védelmi szoftvert használni, a legkézenfekvőbb megoldás a Microsoft Security Essentials használata. Gondozásmentes, és a semminél végtelenszer jobb.

Panda Cloud

Aki szeretne egy kicsit modernebb, és biztonságosabb védelmi szoftvert ingyen, annak a Panda Cloud a legjobb megoldás. Büszkén jelentheti, hogy 100%-os detektálást ért el a legutóbbi néhány teszten, amivel nagyon sok fizetős társát maga mögé utasította. A személyes adatok védelmére is komoly figyelmet fordítottak a mérnökök. Az egyik legkisebb erőforrás igényű védelmi program. Otthoni használatra különösen ajánlott.
image

 Lehet hogy: “Az ellen nem véd”

Érdemes figyelni!

A legújabb áldás ami a fejünkre hullik, akár a személyes adatainkat is túszul ejtheti. Cartman kolléga remek cikkében több programot is kiveséz, amikkel megvédhetjük régi és új rendszerünket. Én a CryptoPrevent nevű programot ajánlom. Kicsi gyors, ügyes, nem tolakodik.

ninite_icon_512-300x300

Ninite.com

Manapság egyre kellemetlenebbek a Toolbarok meg egyéb kémprogramok, amiket a telepítőkbe rejtenek a programok készítői aprópénzért cserébe. A ninite egy olyan weboldal, ahol magunknak állíthatunk össze, az általunk használt programok 1 kattintásos telepítőjét. Miután végeztünk, a személyre szabott telepítőnk minden programot a háttérben feltelepít, toolbar kémprogram, és egyéb nyalánkság nélkül. Telepítés után egy kattintással az összes Ninite-tal is elérhető programot frissíthetjük is, ha megjelent egy egy új verzió. Rendkívül hasznos. Nekem például be van rakva heti ütemezésre, hogy automatikusan frissüljenek a programjaim amik maguktól nem tennék. A cikkben említett programok nagy része ninite segítségével is telepíthető! (A minap küldtem egy szűkszavú köszönő levelet a feedback-en keresztül, és maga a főnök válaszolt, és kiemelte hogy mindenképpen osszam meg barátaimmal a ninite.com-ot. Nem tudja, hogy a DirtyWindows-ra is szoktam írni 🙂 – A szerk.)

Programok intelligens indítása

A Microsoft, egy kis mocskos trükköt alkalmazva késlelteti az asztal, és a programok indulását Windows 8 alatt, hogy a felhasználó gyorsabb élményt tapasztaljon bootoláskor. Ezt egy kis barkácsolással, Windows 7 sőt még Windows 8 alatt is elérhetjük. A program neve:

Startup Delayerstartup-delayer-header

Sok embernek idegen lehet a feladatütemezőben turkálni, megszokást és egy bizonyos gondolkodásmódot igényel a használata. A Startup Delayer programmal felhasználóbarát módon ütemezhetjük a bejelentkezéskor futó programok indulását. Sok olyan program és frissítő ügynök van, aminek nem kell azonnal futnia. Így ha nincs SSD-n a gépünkben akkor is sima marad a betöltés, mert kevesebbet kell dolgoznia a rendszernek.

TeraCopy

teracopy_pro_portable_image-86A Windows 7-ben, meg úgy az összes korábbi Windows-ban a Windows intéző primitívségét utálom a legjobban. Nem hiszitek el, hogy mennyi időbe telt a Microsoftnak egy pillanat megállító gombot rakni a másolás dialógusra. Ez volt az elsődleges dolog, ami miatt kezdtem megunni a banánt. Továbbá az is nagyon frusztrált, hogy a másolás megeszi az erőforrásaimat, és még lassú is. (TotalCommander felhasználók se lapozzanak, nekik is hasznos lehet -a szerk.)Gondolom az is ismerős, hogy másolás közben elfogyott a hely, és csak szépen leállt az egész folyamat. Majd kezdhettél előröl mindent. Vagy, milliónyi kattintás után is csak kérdez, hogy mit tegyen a következő fájllal. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a TeraCopy. A program képes teljesen lecserélni a Windows vagy TC gyári másolási dialógusát, ami nekünk nagyon jó, mert így nagyon hamar képes a rendszer szerves részévé válni. Szinte észrevétlenül. Másolás után beállíthatjuk, hogy ellenőrizze az eredményt, ami sokszor nagyon hasznos tud lenni. A program egyetlen hátránya, hogy nem tud magyarul, és a felülete kicsit retro.

Notepad++

notepad2Fényévekkel a Windows beépített notepadja előtt jár. Kényelmesebb, ügyesebb, gyorsabb. Nincs indok miért ne cseréljük erre a jó öreg notepadot. Programkódokat intelligensen felismeri. Tanulmányokhoz, és otthoni programozáshoz is elengedhetetlen kellék. XML fájlok szerkesztésére is nagyon hasznos. Eleinte, furcsállóan néztem azokra, akik szentül vallották, hogy nincs élet N++ nélkül. Igazuk volt. Napi szinten használom.

WinCDEmu

wcd-icon128A virtuális lemezképfájók csatolása az átlagfelhasználó számára mindig is érthetetlen, és nehézkes folyamat volt. Nem értették a dolog lényegét. Majd jött a Daemontools nevű kémprogram és egyre többen kezdték el megérteni a képfájlokat. (Köszönhetően a wareznak? – Aszerk.) A WinCDEmu egy gyors ingyenes, és kevésbé tolakodó, és kémkedő alternatíva. Nem lassítja a rendszert mindenféle tálca ikonokkal. Alkalmi használatra több mint ideális. Hiánypótló alkalmazás.

Process Explorer

A Microsoft saját megoldása a Process Explorer. A Windows 8 fejlett feladatkezelőjénél is összetettebb funkcionalitással rendelkezik. Képes leváltani a beépített feladatkezelőt. Néhány embernek hiányozhatnak a fülek a régi feladatkezelőből. Rengeteg módon rendezhetjük a folyamatokat. A sok folyamatos programok között is könnyedén képes rendet teremteni. Megéri kipróbálni.  Nekem inkább hangulat függő, hogy a gyárit, vagy ezt használom. Mindkettőnek megvan a maga előnye.

 CleanMem (Tipp!)

RAM DriveA Windows 7, ugyan sokat fejlődött memória kezelésben, de a Windows 8 már ebben is többet nyújt. A CleanMem, az egyik legjobb memória tisztító program amit valaha is próbáltam. Ez nem ígér semmi olyasmit, hogy majd töredezettség-mentesíti a RAM-ot, meg hasonló badarságok. Nincsenek csicsás felületek, csak pár okos ütemezett feladat az egész. Nekem érezhetően jobban teljesít a gép, ha sokáig van bekapcsolva. Ezzel a programmal akkor sem lassul a gépünk, ha hetekig futtatjuk egyhuzamban a Windows-t. Elvégzi a kényes helyek takarítását. Az Android 4.4 is valami hasonlóval turbózza magát (Nem). Részletes ismertető

Dual Monitor Taskbar

Sokáig hiányzott a Windows -ból, hogy ne csak az elsődleges monitoron legyen tálca. Ez a nyílt és ingyenes program ezt a hiányosságot orvosolja. Többen 3-4 monitorral használják elégedetten. A Start menü megjelenítése többi monitoron még Béta állapotban van, szóval előfordulhatnak hibák. Nekem nem igazán van szükségem erre, inkább a VirtuaWin-t használom. Csak filmezéskor van második monitorom, de arra meg minek taskbar 🙂

7+ taskbar tweaker (Tipp!)

7+-Taskbar-TweakerAz általam talált segédprogramok közül, talán ez a leghasznosabb. Minden -féle gesztusokat és okosságokat rendelhetünk a Windows tálcájára. Például görgő kattintásra elrejtést, vagy dupla kattintásra induló feladatkezelőt. Rendezgethetjük a miniatűröket, és tűzés helyett megnyithatjuk a fájlokat az adott programokkal. Rengeteg hasznos funkciója van. Mindenképpen próbáljátok ki. Nem fogjátok megbánni.

VirtuaWin

Nem mindenkinek adatik meg, hogy több monitorral dolgozhasson. A Linux és Mac felhasználók évek óta használnak Virtuális Asztalokat. Windows 7 alatt is van erre lehetőség. Az ingyenes és szabad VirtuaWin, az égszerűségével nyűgözött le. Sok rivális programot próbáltam már, de eddig egyik sem vált be úgy mint a VirtuaWin.

MyDefrag

logoEgy gyors, és ügyes karbantartó program. Töredezettségmentesítése az egyik legjobb a szakmában. Nagyon látványos eredményt érhetünk el vele. Mivel a natív Windows API-t használja, ezért eléggé biztonságos. Ha árnyékmásolatokat használunk, akkor nem ajánlott a használata. A folyamat végén készítsünk kézi rendszer-visszaállítási pontot, mert akár azok is érvénytelenné válhatnak használat után amiket eddig létrehoztunk. Erősen ajánlom a használatát Windows 7 és régebbi rendszerek alatt. Meghálálja majd a rendszer, amikor tartósan használjunk a gépet.

 Folytatása következik…

Ennyi fért a mai mókatárba gyerekek. Ezzel a cikkel készültem nektek Mikulásra. Remélem élveztétek. Köszönöm, hogy velem tartottatok! Üdvözlök mindenkit:

 

Nameless

57 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Mintha csak a “régi” Namit olvastam volna, olyan jól sikerült ez az írás is! Gondolom, a következő cikk karácsonyra várható?! 😉

  Tetszik (0)
 2. Sziasztok!

  Microsoft Security Essentials -t használok és nem fog össze akadni CryptoPreventvel ha az is fent van?

  üdv V

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of WERE

  Ezt most direkt mikulásra kaptuk? 😀 Jól fog jönni ez nekem ha vissza térek 7-esre,mert a 8.1 már kezd az agyamra menni! Talán karácsonyra meglepem magam a win7-el,legalább nyugisabb békésebb idők lesznek újra 😉 De az igazi durranás az lenne ha farkas0kutya is vissza térne,és jókat “beszélgetnétek” a falon 😉

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of chris-v

  Nagyon hasznos kis cikkecske! Köszönöm!
  ninte.com említése külön öröm, én már jó ideje használom, ajánlom mindenkiknek! Nagyon leegyszerűsíti egy újratelepítés utáni program telepítéses tortúrát!

  Tetszik (0)
 5. virtualwin-t nem csak win7+, de xpsp3 alatt is fut 😉
  am gratu és thx Nameless

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of gegee

  A Microsoft Security Essentials ingyenes?

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of szucs-i

  Köszi a cikket tényleg gondolat és hasznos

  Ninit.com a telepített programok ha létezik magyar akkor azt telepíti

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of SWAT

  Pici kiegészítés a TeraCopy 2.27 programhoz, tud magyarul, ha letöltitek a ZitySoft oldalról a magyarítást. http://szoftverforditasok.hu/download.html

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of ini mini

  Szia Nameless!
  CleanMem programot telepítettem.
  Légyszíves áruld el hogy kell vele a memória tisztítást elvégezni.

  Tetszik (0)
   • Profile photo of ini mini

    Start menüben el lehet indítani egy cleanmem mini monitor remote viewer-t
    meg a sima cleanmem mini monitor-t.
    Első esetben le kell okézni valami ip címet aztán bejön egy ablak.
    Második esetben a tálcára kerül a cleanmem ikonja.Esetleg ezt kell a tálcaikonon hagyni
    állandó jelleggel?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    A remote viewerrel ne foglalkozz. A Mini monitor pedig csak akkor kell, ha kézzel is akarsz tisztítást futtatni, és szereted tudni mennyi a memória használat real time. Nem kell semminek futnia mert a Windows feladatütemezője teszi a dolgát.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ini mini

    Most néztem meg a ccleaner-rel hogy az autom. induló programoknál,azon belül
    is az ütemezett programnál indul a clean system memory.
    Tehát ez a gép bekapcsolásával aktíválódik ha jól értem és nem kell
    külön progit bekapcsolni a memória tisztításhoz.
    Köszönöm szépen segítőkészségedet!:-)

    /Pontosan! Szívesen, Nameless/

    Tetszik (0)
 10. Profile photo of Gamer

  Ez a wincdemu jó kis program de egyenlőre kevés beállítással, nekem a daemon toolsal gondok vannak. Ez pedig jól működik. Nekem konkrétan az a beállítás kellene hogy mindig ugyanarra a meghajtóra csatolná a képfájlt, ne hozzon létre újabb meghajtót ha egy másik képfájt csatolok.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of olibaba

  Köszi a cikket ennél a Ninite.com nem lehet megoldani,hogy offline módban is lehessen telepíteni a programokat?Vagyis kijelölöm amik kellenének és létrehoz nekem egy exe fájlt amiben benne van az összes nekem fontos program és egy kattintással feltelepül mind.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Szala-i

  Win 7-es esetében ilyet ritkán tapasztaltam és még 800 alatt is szokott lenni 🙂
  image

  A my defrag esetében a rendszer partíciókat melyikkel érdemes töredezettségmentesíteni?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   System Disk Monthly (havi nagy takarítás) System Disk Weekly (Heti) System Disk Daily (Gyors tűzoltás, nem rak rendet csak töredezettségmenetesít). Barátnőm gépén 1 giga rammal levittem 400 alá!

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Szala-i

    Köszönöm ezt így tudom 🙂 Hetente futtatom az elég vagy havi szinte futtassam inkább?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Nameless

    Ez inkább töredezettség függő. A Windows hetente nézi és ha meghaladja a 12%-kot akkor futtatja. Szóval a beépítettel nyomsz egy elemzést és akkor futtatod amikor meghaladta a 12%-kot. Ez erősen felhasználó függő. Kéthavonta szoktam normál esetben. Ha sok DW cikket írok akkor viszont havonta vagy két hetente. Volt olyan hogy hetente.

    Tetszik (0)
 13. Profile photo of Szala-i

  Értem és köszönöm, sok jó ötletet merítettem már az oldaltól. Csak így tovább! 😉

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of abcd

  A töredezettségmentesítő és a memória optimalizáló páros nagyon jó. 471 alatt sosem volt most 405-re lement 🙂 Köszi ezt a kitűnő cikket..!

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Hannibal

  TeraCopy-hoz Total Commanderben lehet billetyű kombinációt rendelni? Ill. lehet vele törölni is nem csak másolni?

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Hannibal

  Ninite.com-on ingyenesen csak azokat a programokat tudom telepíteni, amik a főoldalon vannak?

  Tetszik (0)
 17. Szevasztok.
  Ugylátom,hogy nemhiába térek vissza az oldalra,ma is sikerült taláni olyan megoldásokat, amik valoban segitenek.Én már évek óta, ha ujratelepitek egy gépet, csak a NINITE jöhet száitásba, ahonnan az alapvető programokat lehet feltelepiteni mindenféle szemét mellőzése nélkül.Valoban kiválo.
  BUÉK mindenkinek.
  Bohem

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of István Szevasz

  Na belefutottam ebbe a lassú másolás dologba, bemérgedtem, megkerestem, letöltöttem, virustotalon ellenőriztem (“0” találat:) ), serialt mellépakoltam, becsomiztam és a végeredmény:

  Tera Copy 2.3 Beta Pro

  http://data.hu/get/7269191/TeraCopy_2.3_Beta_Pro.rar

  Jelszó:
  dirtywindows.hu

  Telepíted, elindítod, majd katt a “More” gombra, ott liszensz key megadása és bekopizod.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of dodeskaden

  Köszi , de én már akárhányféle verzióban letőltöttem , ezekhez is volt seriel , végig csináltam a licens key megadását ,/azzal is amit itt felraktál/ és nem történt semmi .Egy pár próbálkozás után a lehetőség is eltünt az ablakábol hogy másik keyt beirhassak .Ez az irdatlan szám/betü stb kupac a key ? Jaa és a beépülő elérhetetlen a “sima” verzióban . Te hogy csináltad ? 🙁

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of
  dragonka79

  A cleanmem kap egy jó nagy minuszt, netbookon, 2 Gb ram mellett pokolian lassítja a rendszert.
  A defragnak pedig puszi a hasára, patentül műxik.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Néhány dolgot azért nem árt tisztázni:
   ◦A Cleanmem nem csodaszer. Megpróbálja csökkenteni a kilapozott memória nagyságát, így csökken a lemezhasználat. Jótékonyan hat az SSD élettartamára is.
   ◦Nem szabad radikális sebességnövekedésre számítani. Ez főleg a kisembereknek szól, akiknek nincs sok pénze memóriára, és azzal kell főzniük amik van.
   ◦A Cleanmem-től nem lesz gyorsabb a rendszered. Csak kevesebbet fog darálni a lemez, amikor lehetséges, és ezzel próbál erőforrásokat spórolni.
   ◦Segít csökkenteni a memória szivárgásokat. Sok alkalmazás hanyagul van optimalizálva, és feleslegesen nagy memóriát használ, aminek néha a fele is elég lenne. Jótékonyan hat, a kemény 3D játékok futtatása közben is, mert mindig van hely az új tartalmaknak a memóriában, nem kell kilapoznia másokat amitől néha szaggatásokat tapasztalhatsz.

   http://dirtywindows.hu/2014/06/20/cleanmem/

   Tetszik (0)
 21. Profile photo of István Szevasz

  @dodeskaden :
  Igen, azaz irdatlan sok számbetű a key, tehát ctrl+a majd ctrl+c
  Majd telepíted, More, és látni fogof a get pro (kék link jobb oldalt).
  Arra böksz, a második sorban lesz a key megadása.
  Na akkor Ctrl+v és enter.
  Bezárod, újraindítod és már regelve is van.
  Utána “Menu” jobb alul, Preferens és ott csak ráklatty a totalcommander feliratra.
  Ebben a pillanatban csináltam ismét, lévén w9-at raktam fel és erre is kell.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of Doomain

  Nekem a Programok intelligens indítása ponthoz kapcsolódóan lenne kérdésem, azt melyik szoftverrel lehet elérni?
  “A Microsoft, egy kis mocskos trükköt alkalmazva késlelteti az asztal, és a programok indulását Windows 8 alatt, hogy a felhasználó gyorsabb élményt tapasztaljon bootoláskor. Ezt egy kis barkácsolással, Windows 7 sőt még Windows 8 alatt is elérhetjük. A program neve: ” Pont a lényeg maradt le… 🙂 Amúgy hasznos cikk, én is köszönöm.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of Szala-i

  A cikk nem mostani, de egy aprócska kérdésem lenne a Teracopy programmal kapcsolatban. Nagyon szeretem és használom is Win 7 alatt mert időben és sebességben is tényleg a valós időt mutatja.

  Valamit lehetne azért tenni az ellen, hogy mindig ez a program induljon el? Feltett egy kérdést a program ott azt állítottam be, hogy mindig a Teracopy kezelje ezeket, de mégis néha az alap másoló indul el főleg a gép első indításakor.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez