Boot menü szerkesztése parancssor használatával

Az elején szeretném megjegyezni, hogy a cikk terjedelmétől egyáltalán nem kell kétségbeesni, hiszen ez elsősorban a gyakorlatlanabb felhasználók számára készült és ezért minden egyes lépést megpróbáltam minél részletesebben leírni és képpel is illusztrálni.
Rajtam kívül biztosan vannak még néhányan, akik egy gépen több operációs rendszert is használnak. Jelen pillanatban a gépemen ráadásul három Windows 8.1 rendszer is használatban van. És pont ez az, ami miatt el kellett gondolkodnom, hogy a három rendszert már a rendszerindításkor könnyen meg tudjam különböztetni egymástól. A problémám igazából a képen látottakból fakad.
A WIN+R billentyűkombináció megnyomása után felugró ablakba beírjuk az msconfig parancsot…

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-1

… itt az „OK”-ra majd a felugró ablakban a Rendszerindítás fülre kattintva kapjuk a következő képet:

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-2
A képen látható, hogy mi és hogyan jelenik meg a rendszerindítás képernyőjén. A „C” meghajtón található egy Windows 8.1 rendszer (ez a jelenlegi operációs rendszer). Történetesen ez egy Windows 8.1 Enterprise rendszer. Az „F” meghajtón is van egy Windows 8.1 rendszer (ami az alapértelmezett operációs rendszer). Valójában ez egy Windows 8.1 with Media Center. A „D” meghajtón is egy Windows 8.1 rendszer van, ami gyakorlatilag egy Windows 8.1 VL Pro rendszer. A negyedik bejegyzésre pedig a rendszertelepítést/újratelepítés miatt van szükség. Itt található egy Windows 8.1 GA AIO 32 bites lemez. Ennek és a „Windows 8 telepítése HDD-ről” cikkben leírtak segítségével bármilyen Windows 8.1 rendszert tudok telepíteni/újratelepíteni.
Hát ez így bizony kicsit átláthatatlan. Ebben a káoszban kelleni rendet rakni. Ehhez az alábbi célokat tűztem ki magamnak:

 • A rendszerválasztás 30 mp-es idejének 5 mp-re történő csökkentése
 • Megváltoztatni az alapértelmezett operációs rendszert
 • Az alapértelmezett operációs rendszer a lista elején szerepeljen
 • Már az indítási képernyőn látszódjon a rendszer pontos neve
 • Szeretném elkerülni a dupla újraindítást

A feladat tehát adott. Most lássuk a gyakorlati megvalósítást.
Egyes feladatokat nagyon gyorsan és egyszerűen meg tudunk valósítani. A rendszerválasztás idejét és az alapértelmezett operációs rendszer kiválasztását pl. a Rendszerindítás fülön is el tudjuk végezni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az Időkorlát ablakban a 30 mp-et 5-re javítjuk. Az alapértelmezettnek óhajtott rendszert kijelöljük és az Alapértelmezés gombra kattintunk. (A példában a „D” meghajtón lévő rendszert szeretném „Alapértelmezett operációs rendszer”-ként használni.)

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-3

Végül az „Alkalmaz” gombra kattintva fogadtatjuk el a beállítást.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-4

Gyakorlatilag a beállítási lehetőségeink itt ki is merültek, de még a kitűzött feladatok közül maradt még néhány megoldandó. Általában ilyenkor szokott az ember a feladat elvégzésére alkalmas programok után kutakodni. Léteznek ilyen programok. Az eddig elvégzett beállításokat és még a kívánságlistánkon szereplő beállítások közül is néhányat el tudunk végezni egy hasznos és ügyes segédprogram használatával. Ez pedig az EasyBCD nevű program, ami saját használatra ingyenes és pl. innen le is tölthető.

A programot elindítva és az Edit boot menu (1.) lehetőséget választva majdnem minden feladatot meg tudunk oldani.

 • Meg tudjuk változtatni a bejegyzések sorrendjét (2.)
 • Átnevezhetjük a megjelenítendő nevet (3.)
 • Ki tudjuk választani az Alapértelmezett operációs rendszert (4.)
 • Be tudjuk állítani a rendszerválasztás idejét (5.)
 • A Save Settings-re (6.) kattintva elmenthetjük a beállításainkat.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-5

Ezek után már csak a dupla újraindítás elkerülése maradt. Ehhez segítségül hívjuk az oldalon megjelent „Hogyan kerüljük el a dupla újraindítást Windows 8/8.1 dual boot-os rendszeren” cikket. A cikk alapján több megoldás is a rendelkezésünkre áll.

Végülis minden megoldandó feladat elvégzésére találtunk megoldást. Igen ám, de nálam gyakran cserélődnek a rendszerek. Hol az egyiket telepítem újra, hol pedig a másikat cserélem egy másik verzióra. Ez a segédprogram(ok) újratelepítésével is jár, nem is beszélve arról, hogy a beállítások elvégzéséhez/módosításához mindig vissza kell váltani a segédprogramot tartalmazó operációs rendszerre. Ha ezeket szeretnénk elkerülni, akkor jöhet a mindig, mindenhol jelenlévő és használható megoldás, ami nem más, mint a parancssor használata.
Akkor nézzük meg, hogy a kitűzött feladatokat hogyan is tudjuk elvégezni parancssor használatával.

A céljaink eléréséhez rendszergazdaként megnyitott parancssort fogunk használni. Ezt a Windows 8/8.1 rendszerek esetén legkönnyebben a Win gomb+x billentyűkombináció megnyomásakor felugró menüsorban tehetjük meg.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-6

A nyíllal jelzett lehetőséget kiválasztva meg is fog jelenni a rendszergazdaként megnyitott parancssor.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-7
Megvan tehát a rendszergazdaként megnyitott parancssor ablaka. Már csak használni kell.
Változtassuk meg a rendszerválasztásra rendelkezésre álló időt.
Ehhez a

bcdedit /timeout X

parancsra van szükségünk.
Ahol az „X” helyére a beállítani kívánt időtartamot kell írni. A mi esetünkben ez 5 mp lesz. A parancsot beírva, az ENTER megnyomása után megkapjuk a visszajelzést a parancs végrehajtásáról.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-8

Folytassuk a következő lépéssel. Megváltoztatjuk az alapértelmezett operációs rendszert. Ehhez viszont tudnunk kell, hogy hol is vannak a telepített rendszereink és milyen módon érhetjük el őket.
Megkapjuk a szükséges információkat, ha kiadjuk az alábbi parancsot:

bcdedit

Adjuk is ki, és az ENTER megnyomása után lehet szörnyülködni a következő kép láttán:

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-9
Hát ez elég ijesztőnek néz ki. Ember legyen a talpán az az átlag felhasználó, aki eligazodik ilyen információ dömpingben. Ráadásul az én esetemben még minden rá sem fér, a még megnövelt parancssori ablakra sem. Még görgetni kell a végéig. Azért megijedni nem kell. Mindjárt kicsemegézzük a feladatunk elvégzéséhez szükséges információkat.
Ha megvizsgáljuk a parancssori ablakban megjelenő információhalmazt, láthatjuk, hogy az néhány fő részre tagozódik. Van egy Windows Boot Manager rész és számos Windows Boot Loader rész.

Vizsgáljuk meg a Windows Boot Manager-en belül a displayorder részt.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-10
A displayorder részben láthatjuk a rendszerek kiírási sorrendjét, azaz azt a sorrendet amilyen sorrendben megjelennek a rendszerek az indító képernyőn. Ezek után vizsgáljuk meg a Windows Boot Loader részeket is.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-11
Láthatjuk, hogy a {current} (jelenlegi) rendszerünk a „C” meghajtón található, amelynek a leírása „Windows 8.1”. A többi Windows Boot Loader részt is ilyen módon megvizsgálva a következő megállapítást tehetjük:

 • Az „F” meghajtón található a {deafult} (alapértelmezett) rendszer, amelynek a leírása „Windows 8.1”.
 • A „D” meghajtón található a 816ffb0e-238b-11e3-ab70-b5f5fa115f91 azonosítóval ellátott rendszer, amelynek a leírása „Windows 8.1”.
 • És van egy c982abc3-4061-11e3-afc1-001a4d3cceac azonosítóval ellátott rendszer, amelynek a leírása „Telepítés”.

Most, hogy a parancssori ablakban is beazonosítottuk a rendszereinket vissza is térhetünk az eredeti feladatunkhoz, az alapértelmezett rendszerünk megváltoztatásához. Ezt a

bcdedit /default {azonosító}

parancs futtatásával érhetjük el.
A kitűzött célunk, hogy a „D” meghajtón lévő rendszerünk legyen az alapértelmezett (default) operációsrendszer. Az elvégzett elemzésünkből látszik, hogy „D” meghajtón lévő rendszerünk azonosítója 816ffb0e-238b-11e3-ab70-b5f5fa115f91. Ennek ismeretében a kiadandó parancsunk a következőképpen néz ki:

bcdedit /default {816ffb0e-238b-11e3-ab70-b5f5fa115f91}

Az ENTER megnyomása után ennek a parancsnak a végrehajtásáról is kapunk visszajelzést.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-12
Ha ismételten kiadjuk a bcdedit parancsot és megvizsgáljuk a Windows Boot Manager displayorder részt, akkor láthatjuk a változást, a korábbihoz képest.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-13
Megjegyzés: A bcdedit parancs ismételt kiadására nem csak az elvégzettek ellenőrzése miatt van szükség, hanem az aktuális állapot megjelenítése miatt is. Ha a displayloader értékeit megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy megváltoztak az azonosítók értékei. A további műveleteket már ezeknek a megváltozott értékeknek a figyelembevételével kell végrehajtanunk.

Azért már haladunk. Most pedig az alapértelmezett operációs rendszert helyezzük a lista elejére.

Ezt a

bcdedit /displayorder {azonosító} /addfirst

parancs kiadásával érhetjük el.
Esetünkben az azonosító a default. Tehát a parancs:

bcdedit /displayorder {default} /addfirst

Az ENTER megnyomása után ismét kapunk visszajelzést és a bcdedit parancs kiadásával, a Windows Boot Manager a displayorder részén ellenőrizhetjük is az eredményt.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-14

Már csak azt kell elérnünk, hogy az indítási képernyőn a rendszerek teljes neve jelenjen meg. A cikk elején utaltam rá, hogy a következő rendszerek vannak telepítve a gépemre:

 • A „C” meghajtón egy Windows 8.1 Enterprise rendszer;
 • A „D” meghajtón egy Windows 8.1 VL Pro rendszer;
 • Az „F” meghajtón pedig egy Windows 8.1 with Media Center rendszer.

A rendszerek nevének a módosítása a

bcdedit /set {azonosító} description “megjelenítendő név

parancs segítségével lehetséges.

Nálam tehát:

„C” meghajtó:
azonosító: current
megjelenítendő név: Windows 8.1 Enterprise

A parancs:

bcdedit /set {current} description “Windows 8.1 Enterprise”

„D” meghajtó:
azonosító: default
megjelenítendő név: Windows 8.1 VL Pro

A parancs:

bcdedit /set {default} description “Windows 8.1 VL Pro”

„F” meghajtó:
azonosító: 01106acc-4d25-11e3-902c-b4c8c22fdd97
megjelenítendő név: Windows 8.1 with Media Center

A parancs:

bcdedit /set {01106acc-4d25-11e3-902c-b4c8c22fdd97} description “Windows 8.1 with Media Center”

Adjuk ki a fenti parancsokat egymás után, egyenként.
Természetesen ebben az esetben is kapunk visszaigazolást a parancsok lefutásáról.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-15

Ellenőrizzük le az eredményt.

Egy tanács: A parancssori ablakban az idézőjeleket („, ”) manuálisan adjuk meg. Ha pl. Word-ből másoljuk, akkor kellemetlen meglepetésben lehet részünk!
A bcdedit parancs kiadásával nézzük meg, hogy miként változtak a bejegyzések.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-16

Láthatjuk, hogy az uniformizált Windows 8.1 felirat helyet már a rendszerek teljes nevei szerepelnek.
Már csak a dupla újraindítás elkerülése maradt hátra.
A „Hogyan kerüljük el a dupla újraindítást Windows 8/8.1 dual boot-os rendszeren” cikkben van is egy parancssoros megoldás, amire nekünk szükségünk van. Ezek szerint a

bcdedit /set {azonosító} bootmenupolicy legacy

parancs kiadása után a rendszerünk az új grafikus bootloader helyett visszavált a hagyományos rendszerválasztóra és ezzel együtt megszűnik a dupla újraindítás.

Megjegyzés: Ha mégis szeretnél visszatérni a grafikus rendszerindítási felületre, akkor a

bcdedit /set {azonosító} bootmenupolicy standard

parancs használatával megteheted.
Ha a bcdedit parancs kiadása után megvizsgáljuk a Windows Boot Loader bejegyzéseinket, akkor láthatjuk, hogy minden Windows 8.1 rendszerünknél a bootmenupolicy után a Standard kifejezés szerepel.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-17

Ha tehát mind a három Windows 8.1 rendszerünknél szeretnénk elkerülni a dupla újraindítást, akkor három parancsra lesz szükségünk. Az én esetemben ezek a következők:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
bcdedit /set {current} bootmenupolicy legacy
bcdedit /set {01106acc-4d25-11e3-902c-b4c8c22fdd97} bootmenupolicy legacy

Adjuk ki a három parancsot egymás után, egyenként és ellenőrizzük is le az eredményt a bcdedit parancs kiadásával.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-18

Ezzel az összes kitűzött feladatunkat végre is hajtottuk.
Ha el szeretnénk távolítani egy sort a bootmenüből, futtassuk le paraméterek nélkül a bcdedit parancsot. Keressük meg az eltávolítandó rendszert és jegyezzük fel az azonosítóját. Adjuk ki a következő utasítást:

bcdedit /delete {azonosito}

Indítsuk újra a gépet és nézzük meg mit is csináltunk.
A WIN+R billentyűkombináció megnyomása után felugró ablakba beírjuk az msconfig parancsot…

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-19

… itt az „OK”-ra majd a felugró ablakban a Rendszerindítás fülre kattintva kapjuk a következő képet:

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-20

A képen is látható, hogy a rendszereink az elképzelt sorrendben és a megfelelő névvel követik egymást.
Elméletileg ez nagyon szép és jó. Ahogy azonban az lenni szokott, a gyakorlatban nem teljesen így működött minden. A tesztelés során kiderült, hogy a dupla újraindítás elkerülése rész nem az elvártaknak megfelelően működik. Pár leállítás-indítás után már ismét a kék-fehér grafikus felülettel indult a rendszer. Emlékeztem egy cikkre, hogy Windows és Linux rendszerek együttes használata esetén adatvesztés léphet fel. Aminek az előidézője a Windows 8/8.1 rendszerbe beépített és alapértelmezetten bekapcsolt Gyors rendszerindítás funkció. Amennyiben kikapcsoljuk ezt a funkciót, abban az esetben már minden rendben van. Tegyünk egy próbát. A funkció be- és kikapcsolására a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Energiagazdálkodási lehetőségek részben van lehetőség.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-21

A főkapcsoló funkciójának megadása részben engedélyeznünk kell A jelenleg nem elérhető beállítások módosítása részt.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-22

Ezek után már ki is vehetjük a pipát a Gyors rendszerindítás bekapcsolása (ajánlott) elől.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-23

Igen ám, de nekem három rendszerem is van. Ezt a folyamatot a másik két rendszeren is végigcsinálni kicsit macerás.
Szerencsére parancssor segítségével ezt a problémánkat is megoldhatjuk. Létezik egy parancs, aminek a segítségével ki- és bekapcsolhatjuk a Gyors rendszerindítás funkciót. Ez pedig a következő:

Kikapcsolás:

REG ADD “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power” /V HiberbootEnabled /T REG_dWORD /D 0 /F

Bekapcsolás:

REG ADD “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power” /V HiberbootEnabled /T REG_dWORD /D 1 /F

Ha rendszergazdai parancssorban kiadjuk a fenti parancsot (jelen esetben a kikapcsoláshoz szükséges parancsot), akkor a lefutásáról kapunk egy értesítést, de a Vezérlőpult > Rendszer és biztonság > Energiagazdálkodási lehetőségek < A jelenleg nem elérhető beállítások módosítása részben is elvégezhetjük az ellenőrzést (az éppen használt rendszerre vonatkozóan).

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-24

Nekünk viszont van még két másik rendszerünk is. Azokon is ki kell kapcsolni ezt a funkciót. Ezt az adott meghajtón rendszergazdaként kiadott fent parancs segítségével tudjuk végrehajtani. Ehhez navigáljunk a kérdéses meghajtók rendszergazdai parancssorába. Ezt megtehetjük a

cd /D [meghajtó betűjele]:[útvonal]

parancs segítségével.
Esetünkben:

cd /D D:\Windows\system32
cd /D F:\Windows\system32

Pl. az „F” betűjelű meghajtó esetén:

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-25

És most már a másik rendszerünkre vonatkozóan is kiadhatjuk a

REG ADD “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power” /V HiberbootEnabled /T REG_dWORD /D 0 /F

parancsot.
Ez és mindezek megismétlése a harmadik rendszeremen is látható a képen.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-26

Ezzel a kis „finomítással” már minden az elképzelésem szerint működik.
A végére még egy szerkesztési tipp @reEnd jóvoltából. Parancssori ablakon belül kijelölhetünk és másolhatunk. Ehhez a parancssoron belül jobb klikk és válasszuk a Megjelölés lehetőséget…

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-27

…majd az egér bal oldali gombjának nyomva tartása mellett jelöljük a másolandó részt és nyomjunk ENTER-t.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-28

Ezek után mozgassuk a parancssori ablakban a kurzort a nekünk szükséges helyre és jobb klikk után válasszuk a Beillesztés lehetőséget.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-29

És már át is másoltuk a nekünk szükséges részt.

boot-menu-szerkesztese-parancssor-hasznalataval-30

A cikk elkészítése során a következő oldalak voltak segítségemre:
Hogyan kerüljük el a dupla újraindítást Windows 8/8.1 dual boot-os rendszeren »
BCDEDIT – Egyszerű beállítások »
Fast Startup – Turn On or Off in Windows 8 »
(@Cartman segítségével)
És erről a cikkről is tettem említést:
Windows 8 telepítése HDD-ről »

Jó munkát, sok sikert!

3 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of abissus

  Gratulálok a szépen összeállított és igényesen megírt munkához! 😉

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Vidra

  Hát nem mindennapi egy csóka vagy az már biztos! Csatlakozom az előttem szólóhoz! Nagy GRATULA!!!!!!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of WERE

  Grat! A múltkor is tettem rád utaló megjegyzést kabala,miszerint “valakinek”biztosan van txt-be mentett parancssoros kisokos.Kaptam is 1 linket,de attól begöndörödött a hajam,úgyhogy továbbra is igényt tartok txt megosztásra. 😉

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez