Ez történt nálunk 2013-ban

Immár a negyedik év végi értékelőt írhatom a DW-n, bizony repül az idő! Sok minden túl vagyunk, sokat tanultunk és dolgoztunk ez-idő alatt és talán 2013 volt az eddigi legmozgalmasabb évünk.

Miután kinőttük az oldalt több, mint 3 évig kiszolgáló tárhelyünket, úgy döntöttünk ideje szintet lépni és saját tárhelyen, WordPress alapon folytatni az oldalt. Persze az átállás nem ment zökkenőmentesen, 4 tárhelyszolgáltatón is berendezkedtünk, mire megtaláltuk az igazit, eközben rengeteget küzdöttünk a vacakabbnál-vacakabb szerverekkel.

x4x

Egy ideig úgy látszott a DW védjegyévé válik, hogy nem lehet elérni az oldalt, az olvasóink nem csak a közösségi oldalakon nyaggattak minket, miért nem megy az oldal, de még a gyakorikérdések-en is ez volt a téma.

Miért nem jön be a dirtywindows?

Eközben mi, a nagyon szerény hozzáértésünkkel, pánikszerűen kapkodva próbáltunk megoldásokat találni és újra meg újra életet lehelni az oldalba. Szerencsére mindig akadt, valaki, aki segítséget nyújtott. Mostani (nagy valószínűséggel végleges) szerverünk beüzemelése szinte teljes egészében +Csaba Sári önzetlen és kitartó munkájának köszönhető. Hála neki mostanra megoldódtak a szerverproblémák, az oldal még egyszer sem rogyott térdre az új szolgáltatónál.

Az új színpadon is megtanultunk játszani, ahogy anno az első Ucoz-os rendszerben, használat közben, mi az a HTML és hogyan kell weboldalt csinálni, az új környezetbe is hamar beletanítottuk magunkat és mostanra már a WordPress-en is otthonosan botladozunk.
A fejlesztés folyamatos, hiszen mindig van mit javítani, optimizálni, mindig kell egy új funkció, mindig felmerül egy új probléma, itt nincs megállás. Ez a gép csak akkor forog, ha az alkotó nem pihen. 🙂

Amikor Áprilisban otthagytuk a régi platformot, azzal együtt elveszítettük a teljes felhasználói adatbázisunkat, így gyakorlatilag a nulláról kellett újra felépítenünk azt. Hála odaadó olvasóinknak, 9 hónap alatt sikerült mindenkit újra a regisztrált felhasználók táborában köszöntenünk, így ma már több mint harmincezren vagyunk! Köszönjük!

Az új platform és szerver, költségekkel is jár. Bár újra és újra felmerült, hogy reklámokat helyezzünk el az oldalon, mindeddig nem találtunk olyan megoldást erre, ami megfelelő lett volna. Nem akarjuk az olvasókat ugar-bugra reklámokkal zavarni, olyan reklámot pedig nem találtunk, ami megfelelő bevétel mellett elfogadható módon, szolidan illeszkedett volna az oldalba. Bevezettünk viszont egy támogatási lehetőséget, egy PayPal gomb formájában, amit szerencsére néhányan már meg is látogattak és hozzájárultak az oldal fenntartásához. Köszönjük!

A szerkesztői csapat is változott, néhányan lemorzsolódtak, vagy kevésbé aktívak, mások épp most bontogatják szárnyaikat bloggerként. Immár cikkbeküldésre is van lehetőség az oldalon, sőt jutalmazzuk is – szerény lehetőségeinkhez mérten – a lehetőséggel élőket. Egy fordítócsapat is összeállt a külföldi oldalakon megjelent cikkek lefordítására, bár ez a processz azóta már csak nagyon alacsony prioritással fut (figyeled milyen komoly kocka hasonlatokat tudok? XD), tervben van az újbóli beindítása.

Összességében sikeres évet mondhatunk magunk mögött, amit a számok is alátámasztanak. Jöjjenek az év vége elmaradhatatlan kellékei…

a statisztikák

Idén született 3500 komment, 8600 fórum hozzászólás, 25.900 üzenőfali bejegyzés, 820 kérdés és azokra 4600 válasz, 269 letöltés, valamint 77 cikk. Az összesen jó sok.

Tavaly Decemberben 207 ezer oldalletöltést könyvelhettünk el, ugyanebben a hónapban, idén 647 ezret, ami több mint háromszoros növekedést jelent.

Sajnos a régi és az új platform különbözősége miatt nincs olyan grafikonunk, ami a teljes évet meg tudná mutatni, így most csak a Március óta élő WordPress-es statisztikában gyönyörködhetünk:

full year stat

Azok a mély szakadékok a grafikonon, a fent említett oldalleállásokat mutatják. Érdekes megfigyelni, hogy a hétvégék milyen kis csúcsokat produkálnak a nézettségben.

Nézzük milyen oprendszert használtak a hozzánk látogatók:

os1

Ezen belül vajon milyen volt az egyes Windows verziók eloszlása? Most ugrik a majom a vízbe, nézzük csak hányan váltottak Windows 8-ra…

os2

…hááát, az XP-seket legalább lehagyták. Az is szép eredmény 🙂

A böngészőkre is vessünk egy pillantást:

browsers1

A következő is érdekes, idén már említésre méltó szeletet kaptak a mobilok is tortából:

mobile1

Egyre gyakrabban látok ilyen eloszlást a pillanatnyi online userek statisztikájában (főleg az esti órákban):

SqEXW7h

Ennyit a számokról Végezetül a DW szerkesztősége nevében kívánok mindenkinek sikerekben és egészségben gazdag nagyon boldog új évet! Köszönjük az egész éves kitartó munkátokat és részvételeteket! Tartsatok velünk jövőre is!

Kommentekben jöhet a nosztalgia 😉

26 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of WERE

  A jó kívánságokhoz csatlakozom! Rögtön az ugrott be,hogy egy év múlva mit fog mutatni a Windows verziók eloszlása,remélem meg lesz még ez a táblázat is.Azt sejtettem hogy win7 lesz az első,de hogy win8.1 ennyire soványka az azért szomorú pláne egy ilyen oldalon ahol gyakorlatilag elsők közt ugrunk bele az új kihívásokba!El sem árulom hogy én mit használok 🙂
  Na jó firefoxot 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Zsebess

  Én sajnos csak pár hónapja tudok a DirtyWindows létezéséről de nagyon megszerettem.
  Már fél óránként idenézek 🙂 Tiszta függő leszek 🙂
  Gondolom ezzel még sokan így vagyunk és remélem még hosszú élet áll eme jó kis közösség előtt 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of reEnd

  Az biztos, hogy sok minden történt az oldalon 2013-ban, de elég szépen felfejlődött az ucoz elhagyása óta. 🙂 Persze ez látszik a fenti számokon is. 😉

  Van nekem is egy statisztikám:

  😀

  Mindenkinek minden jót! 😉

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Ferik

  Van még mit mondani? De, nem is kel..
  Boldog új évet mindenkinek!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Anyone

  Sikerekben, eredményekben gazdag újévet kívánok!
  Ha valahol, itt én is jól érzem magam, remek a csapat, kitűnő a hangulat.
  Csak így tovább még nagyon sokáig!!

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Radufer

  Bármilyen problémám volt, a DirtyWindows-on mindig megtaláltam rá a megoldást. Köszönöm Fiúk!
  Boldogabb új évet kívánok az oldal minden tagjának.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Nameless

  Kicsit megdöbbenve olvasom a hova jutott az internet betyár brigádja. Amikor kezdtük nem gondoltuk hogy idáig jutunk, de bevallom mindig is ilyenre vágytam, még a látogatók is barátságosak maradtak. Ezért különleges a DW, miattatok.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of László

  Még több sikert kívánok a DW-nek az elkövetkezendőkben is. Az oldallal lettem együtt nagykorú, egy hely ahova mindennap feljár az ember még netkapcsolat nélkül is. 😀 Az érdeklődőknek, segítőknek kitartó munkát a jövőre! 🙂

  Az átállásról szóló oldal is mindent elmond. A hozzászólások magukért beszélnek!
  KÉP
  (jó nagy, baloldalt tudod nagyítani)

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Nameless

  Milyen szép volt amikor a statisztikákat még én is megtudtam határozni egy egy héten xD Amikor opera beelőzte a Firefoxot de csak azért mert én épp azt nyúztam :DDD Jó idők voltak azok is.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of rw-ultra

  Most mit is mondhatnék.
  Talán azt, hogy köszönjük hogy vagytok :hajolósszmájli:
  Bujjék Belétek is 😀

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Cartman

  BUÉK! Holnap éjfélkor (vagy picivel utána, ha a rokonokat letudtuk) koccintsunk együtt az Üzifalon!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of power

  Boldog újévet mindenkinek és köszönöm a segítséget meg a jó kis rendszereket személy szerint a windows 7-et !Jövőre veled ugyan itt!

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of abissus

  DW életének négy évéből eltöltöttem idestova két és fél évet én is.
  A közösségtől és egyes emberektől sokat kaptam, tudásban gyarapodtam, lehetőségemhez mérten egy keveset, vissza is csorgattam. Függőségem nem kopott, ígérem, jövőre is itt vagyok, ha tetszik, ha nem, találkozni fogtok velem! Mindenkinek boldog, bajoktól, gondoktól mentes Új Évet Kívánok. 🙂

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of balog

  Boldog újévet DirtyWindows! 😉
  Nekem még mindig ezt őrzi a foxi:
  http://imgur.com/aIweY94.jpg?DirtyWindows.jpg
  Én is olvasgatok már itt egy ideje, és kapok sok jót ettől a nagyszerü csapattól. 🙂

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Courage

  Boldog új évet a DW szerkesztőségének és minden tagjának!

  Remélem még hosszú-hosszú ideig olvashatlak Benneteket! 😉

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of

  Nem rég regisztráltam a DW-re és nagyon tetszik. Jó az oldal, érdekes témák vannak, és végre egy olyan magyar oldal, ahol sok segítséget kapok/találok! BUÉK srácok lányok! 😉

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of kabala

  Milyen is volt 2013 a DW-n?

  Volt ilyen is:
  😕 😥 👿 😡 😐 😳 :mrgreen: 🙁 😮

  Ilyen is:
  💡 🙂 😀 😆 😉

  Boldog Új Évet Kívánok DirtyWindows!

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Ferik

  Hun a pezsis pohár skacok? 🙂 éjfél már elmúlt, én meg szomjan halok!
  B.Ú.É.K! elő a sült malacot! 🙂

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Vackor

  B.U.É.K! mindenkinek! Na szóval volt egy kis dorbéz! Volt minden, mi szem-szájnak ingere! Volt 6 szendvics, és 4 pohár tea! 🙂

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez