Hogyan tartsuk naprakészen programjainkat?

A Windows Update nagyban megkönnyíti a rendszer és néhány microsoftos program naprakészen tartását, egy egyszerű és könnyen kezelhető felületről telepíthetjük a frissítéseket és akár automatizálhatjuk is a folyamatot. A rendszer mellett a telepített programok naprakészen tartása is fontos dolog, azonban a feladat megvalósítása már nehezebb, nem egyszerű nap mint nap nyomon követni a hírportálokat és a fejlesztők honlapját, hogy mindig időben értesüljünk a frissítésekről. Létezik néhány módszer, hogy mindig első kézből értesüljünk a programok frissítéseiről, jelen cikkben összeszedtünk pár megoldást, ami remélhetőleg megkönnyíti a feladatot.

Értesítések

A legtöbb program esetében lehetőség van valamilyen formában értesítésekre feliratkozni, amikor kijön az adott szoftverből egy újabb kiadás. Ilyen pl. az Adobe e-mail értesítési rendszere, vagy pl. a Chrome frissítésekről tájékoztató blog. Utóbbi esetében, ha követjük az oldal RSS csatornáját, akkor a honlap felkeresése nélkül mindig az elsők között fogunk informálódni a legújabb Chrome verziókról.

2014-01-02 10_25_04-2014-01-02 01_42_14-Adobe Security Bulletins - December 2013Az Adobe legutóbbi e-mail értesítője

 Az értesítő rendszer is egy megoldás, azonban nem biztos, hogy minden fejlesztő nyújt ilyen szolgáltatást és még messze van a Windows Update nyújtotta kényelemtől.

A programok saját frissítő rendszere

Manapság már a legtöbb program értesíti a felhasználót, amennyiben frissítés érhető el a szoftverhez. Programonként változó, hogy a frissítés telepítésének beleegyezése után a telepítés automatikusan végrehajtódik vagy csak megnyit a böngészőben egy új lapot, ahonnnan letölthetjük a legutóbbi verziót.

programok-frissitese-qbittorrent

Az igényt felismerve a fejlesztők saját kezükbe vették a dolgot és néhány program már saját maga elvégzi a frissítést a háttérben, a beállításoktól függően akár külön felhasználói beavatkozás nélkül is. A legtöbb böngésző már automatikusan frissít helyettünk, de más programok esetében is van rá példa.

Ez már sokkal kényelmesebb megoldás, mint az előző, azonban több program esetén már észrevehetően le tudja lassítani a rendszert a sok automatikus frissítő.

Külső fejlesztőktől származó megoldások

A fenti megoldásokon kívül léteznek külön erre a célra készített programok is, melyek segítségével figyelhetjük és telepíthetjük az elérhető frissítéseket.

Secunia PSI

A Secunia PSI az egyik legismertebb program a kategóriában, aki már foglalkozott a témával, az nagy valószínűséggel összefutott vele. A telepítés közben beállíthatjuk, hogy automatikusan frissítse az alkalmazásokat, csak töltse le a frissítéseket vagy pedig csak értesítsen az elérhető frissítésekről – hasonlóképpen konfigurálható a Windows Update is. Természetesen telepítés után ezek a beállítások akármikor megváltoztathatók.

programok-frissítése-psi1

A telepítés végeztével első lépésben ellenőrizni kell a telepített programokat.

psi-1

Ha az ellenőrzés lefutott, akkor megtekinthetjük legfelül az elérhető frissítéseket, ahol egy kattintással frissíthető is a program, alatta pedig a naprakész programok sorakoznak fel.

2014-01-02 04_55_16-Secunia PSI

A program nem rendelkezik sok beállítási lehetőséggel, kiválaszthatjuk, hogy mely meghajtókat ellenőrizze, a frissítések automatikus telepítését beállíthatjuk, a program automatikus indítását, ill. átállíthatjuk a nézetet részletes nézetre.

2014-01-02 05_29_39-psi

A beállítások mellett megtekinthetjük a frissítési előzményeket és ugyanitt ellenőrizhetjük le ismét a programokat.

2014-01-02 06_52_08-Secunia PSI

A listában jobb egérgombbal kattintva beállíthatjuk a program nyelvét (ha az támogatja), letilthatjuk a frissítést, ill. további információkat tekinthetünk meg róla.

2014-01-02 06_16_28-Secunia PSI

Ha az alkalmazás többnyelvű, akkor frissítés előtt először a nyelvet kell beállítanunk:

2014-01-02 06_18_26-Secunia PSI

Amennyiben a program megtalálható a Secunia tárolóiban, akkor minden további beavatkozás nélkül letölti a telepítőt, ellenkező esetben átirányít minket a program honlapjára, ahonnan nekünk kell letölteni, majd frissíteni az alkalmazást. Ha letöltötte a telepítőt, akkor az Upgrade gombra kattintva telepíthető a program új verziója.

2014-01-02 06_19_33-Secunia PSI 2014-01-02 06_22_32-Secunia PSI

 

Ami meglepő volt számomra, hogy a Secunia PSI felismeri a Firefox kiegészítőket és azokat is képes frissíteni. A program a háttérben fut, a tálca értesítési területéről bármikor előhívhatjuk. Ha beállítjuk és lehetséges, akkor szépen csendben a háttérben frissíti az alkalmazásokat, ha ez nem lehetséges, akkor kézi beavatkozás is szükséges – ennek tájékoztatásáról a program gondoskodik.

2014-01-02 06_39_53-

Mint minden, a Secunia PSI sem tökéles, sajnos nem minden programnál jelzi ki a frissítéseket – pl. a teszteléshez feltelepített WinRar 3-at is naprakésznek minősítette, de ez mellett néhány kisebb program esetében sem jelezte a frissítést, miközben a másik két program igen.

2014-01-02 06_42_46-Secunia PSI

SUMo (Software Updates Monitor)

A cikkben szereplő programok közül a Software Updates Monitor az egyedüli, ami tud magyarul is, habár egy-két helyen lefordítatlanul maradt. A program telepítése közben figyelmesen járjunk el, mert hozna magával egy kéretlen programot is, így ha a telepítőben az alábbi részhez elértünk, akkor jelöljük be a Decline előtti jelölőgombot, csak utána lépjünk tovább.

sumo-inst

Telepítés után itt is először át kell ellenőrizni a rendszert telepített alkalmazások után.

2014-01-02 01_54_25-Program Manager

Ha végez a kereséssel, akkor továbbléphetünk vagy előbb exportálhatjuk a listát. A bal oldali sarokban elrejthetjük a Microsoft termékeket, ezek frissítését elvégzi a Windows Update is.

2014-01-02 01_55_42-Program Manager

Ezek után megtekinthetjük, a programok állapotát. Felül van egy Drivers Update gomb is, azonban a program nem tudja elvégezni az illesztőprogramok frissítését, a Driver Agent holnapjára irányít át a gomb megnyomása után. Ez kikapcsolható a program beállításaiban.

2014-01-02 09_08_08-Program Manager

A jobb klikkes menüből elindítható a frissítés, ellenőrizhető a program frissítések után, lehetőség van átmenetileg vagy véglegesen mellőzni a frissítést, futtathatjuk vagy közvetlen törölhetjük is a programot, felkereshetjük a fejlesztő oldalát, ill. bug jelentéseket is küldhetünk.

2014-01-02 09_13_36-Program Manager

Az alkalmazásokat nem tudja letölteni, a frissítés gombra kattintva megnyílik a SUMo weboldala, ahol további kattintás után jutunk el a fejlesztőhöz, ahonnan letölthetjük a programot vagy alul a népszerűbb letöltő oldalak között rákereshetünk az adott szoftverre.

2014-01-02 09_18_22-SUMo - Software Update Monitor

A beállítások között lehet a nyelvet változtatni, a proxy-t beállítani, valamint az általános beállítások is, mint az automatikus indítás, új verzió keresése, fejlesztői mód bekapcsolása stb.

2014-01-02 09_26_40-Beállítások

Összességében nincs különösebb gond a programmal, a legtöbb alkalmazást felismeri, akit nem zavar, hogy manuálisan kell letölteni a telepítőket vagy a hiányos magyar fordítás, az bátran tehet egy próbát vele.

Software Informer

Akinek bejön a Metro dizájn, annak a Software Informer minden bizonnyal tetszeni fog (kinézetre legalábbis biztos), de a kinézeten kívül a funkciókra sem lehet panasz, ebben a programban igencsak pozitívat csalódtam, amikor elkezdtem felfedezni.

A kezdőlapon (Activity Feed) tech híreket, szoftverbemutatókat, ill. a Software Informer felhasználóinak aktivitását követhetjük nyomon. Kiválasztható, hogy mit szeretnénk látni, így a bennünket nem érdeklő tevékenységeket elrejthetjük.

2014-01-02 07_22_41-Software Informer

A második lapon találjuk a frissítéseket.

2014-01-02 07_06_21-Software Informer

Nem tesz sok különbséget a programok között, felajánlja azt is, hogy frissíti az Office komponenseket a legfrissebb verzióra – ez nem feltétlen jön jól, de egy kattintással elrejthetjük a frissítést a csavargombra kattintva. Itt a frissítés elrejtése mellett futtathatjuk az alkalmazást, megtekinthetjük a Software Informer honlapján, felkereshetjük a fejlesztő oldalát, feliratkozhatunk az új hozzászólásokra, kérdésekre és értesítésekre, ill. eltávolíthatjuk a szoftvert.

2014-01-02 07_32_22-Software Informer

A programok frissítése a Letöltés (Download) gombra kattintva indítható el. Ha a letöltés véget ért, akkor az Indítás (Launch) gombra kattintva elindíthatjuk a telepítőt.

 2014-01-02 07_38_04-Program Manager  2014-01-02 07_39_18-Program Manager  2014-01-02 07_40_22-Program Manager

A harmadik lapon a telepített programjaink találhatóak.

2014-01-02 07_56_35-Program Manager

A következő lapon az ajánlott programok között böngészhetünk, a legutolsó lapon pedig a letöltéseket találjuk.

2014-01-02 07_57_57-Program Manager  2014-01-02 07_58_27-Program Manager

 

A beállítások között beállítható a program automatikus indítása, hogy milyen időközönként keressen frissítéseket, a beta állapotban levő verziókról kérünk-e értesítést, a Software Informer automatikus frissítését, fe-le iratkozhatunk az értesítésekről (mely programoknál érkezzen értesítés a frissítésről, esetleg a kommentekről és a kérdésekről is kérünk-e tájékoztatást). Ha létrehozunk a Software Informer honlapján egy felhasználói fiókot és a programban is bejelentkeztünk, akkor feliratkozhatunk a hozzászólásainkra és kérdéseinkre adott válaszokra, ill. a Software Informer híreire. Alatta a proxy beállítások találhatók, míg legvégül akár a program saját launcherét is használhatjuk a Start menü mellett.

2014-01-02 08_11_21-

A tetszésemet leginkább ez a program nyerte el, habár ennek is vannak hiányosságai, mégis összességében ez felelt meg leginkább az igényeimnek.

Végszó

Amikor megláttam a Windows Store-ban felbukkanni az asztali alkalmazásokat, nagy örömmel kattintottam a telepítésre, de annál nagyobbat csalódtam, mikor megnyílt a program letöltési oldala a böngészőben. Aki használt már Linuxot, az tudja, hogy milyen kényelmes, hogy egyetlen csomagkezelő elvégzi a rendszer és a programok frissítését is. Amíg a Windowsba nem érkezik hasonló megoldás, addig kénytelenek vagyunk a külső fejlesztőktől érkező megoldásokra hagyatkozni, de az is lehet, hogy megteszi a cikk elejében kifejtett értesítéses rendszer is.

Ha a fenti programok egyike mellett döntesz, akkor érdemes lehet kikapcsolni a programokba beépített automatikus frissítőt, hogy ne foglalják feleslegesen az erőforrásokat, ennek mikéntjéről egy másik cikkben fogunk beszámolni.

Nem lett felsorolva az összes alkalmazás, léteznek a cikkben említettet programokon kívül további szoftverek is a frissítések kezelésére, ha te mást használsz vagy máshogy oldod meg a problémát, akkor írd le kommentben. 😉

9 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Laly

  http://filehippo.com/

  Pár éve ezt használom, és a driver geniust Szerintem elég jól használható, jobb felső sarokban letölthető a frissítő szolgáltatás…

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of SWAT

  Nekem a SUMo megoldása szimpatikus, csak tényleg vigyázni kell vele a telepítéskor. Kipróbáltam még a Software Informer-t, de elég sok szoftver werziót hibásan ismert fel, így a frissítést is hibásan jelölte meg.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of dirty.ata

  Tapasz-om szerint valamire való progik mind figyuzzák saját frissítéseiket, s – ha esetleg egy hónapig nem használom, a következő indításkor – felhívják a figyelmet az update-re. Nagyjából ennyi a nem windows update-ről

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of oksimano

  én az Iobitnak a driver booster-ét használom, kicsit okosítva, hogy pro legyen…

  http://www.iobit.com/driver-booster.php

  driver genius szerettem volna, de vmiért sosem akart okos lenni

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Szappan

  A MajorGreeks is rendelkezik saját updater-el ami szerintem jobb mint a FileHippo updatere.
  Kezdve ott, hogy Portable.

  http://www.majorgeeks.com/files/details/majorgeeks_software_updater.html/

  http://www.majorgeeks.com

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez