Tennivalók vírusfertőzés után

Ha az ember vírusfertőzés áldozata lett, akkor a vírus eltávolítása csak az első lépés a teendők listáján. Ha valóban biztonságban szeretnéd tudni a géped ennél többet kell tenned.

Változtasd meg a jelszavaidat

A gépedet valószínűleg az e-mailjeid megtekintésére, online bankolásra vagy más fontos weboldalakra való bejelentkezésre használod. Lehet, hogy egy olyan vírus fertőzte meg a géped, ami lejegyez mindent, amit írsz, (úgynevezett keylogger), ezért érdemes mindenhol megváltoztatni a jelszavad. Mikor megváltoztatod a jelszót, akkor ügyelj arra, hogy eléggé erős legyen, valamint kétlépcsős azonosítást használj, ha az lehetséges az adott honlapon.

2014-01-04_06-19-28

Bizonyosodj meg róla, hogy a vírus valóban el lett távolítva

Ha egy vírus elszabadul a számítógépeden, akkor eléggé sok „mocskos” dolgot tud csinálni a számítógépeddel. Pl. néhány vírus olyan rootkit szoftvereket telepít, amelyek megbújnak a rendszeredben, így csendben, észrevétlenül okozva kárt a számítógépedben. Ezek célja gyakran, hogy kaput nyissanak más malware-eknek a rendszerben. Más szavakkal, hogyha a számítógéped megfertőződött, akkor több óvintézkedést kell tenned.
Az első dolog, amit tenned kell, hogy újra átellenőrizteted a géped egy víruskeresővel. Még szükséged lehet egy bootolható vírusirtóra is, ami a Windows elindítása nélkül is képes futni. A bootolható antivírus programok képesek megkeresni azokat a rootkiteket, amelyek már a Windows betöltése előtt lefutnak így a hagyományos vírusirtók nem találnak meg. Többek között az avast! segítségével könnyen készíthetünk ilyen bootolható eszközt, de több más gyártó is kínál hasonlót.

3-dolog-amit-virusfertozes-eseten-tenned-kell-2

A Windows újratelepítése (amit sokan tutibiztos módszernek tartanak) csak akkor jelent megoldást, ha le is formázzuk a meghajtót a telepítés előtt. Ilyen radikális módszerre viszont rendszerint szerencsére nincs szükség. Ha meg egy másik meghajtón bujkál a fertőzés, amúgy is feleslegesen törtük magunkat.

2014-01-04_06-06-05

Tanulj a hibádból

Ha végre tiszta a gépünk, igyekezzünk mindent megtenni, hogy az is maradjon. Foltozzuk be a biztonsági réseket, nehogy újra megtörténjen a baj.

 • Használsz antivírust? Ha nincs telepítve, akkor azt mindenképp meg kell tenned. Ezen cikkünk segít választani!
 • Telepítve van a Java? A Java rengeteg biztonsági probléma forrása. A számítógépek többségére elavult verzió van telepítve, amely engedélyezheti a veszélyes weboldalak meglátogatását, és a veszélyes programok telepítését. Ha valami miatt mégis kénytelen vagy használni, akkor a böngésződben állítsd be, hogy csak külön engedély megadása után aktiválódjon a Java plugin (click to play).
 • A böngésző bővítményei elavultak? Látogasd meg a Mozilla bővítmény-ellenőrző honlapját (ez mindegyik böngészőhöz jó, nem csak a Firefoxhoz) és ennek a segítségével láthatod, hogy melyik bővítmény elavult, ami így veszélyt jelent. Frissítsd őket, vagy csak egyszerűen távolítsd el, ha nincs rá szükséged.
 • A böngésződ és az operációs rendszered automatikus frissítésre van állítva? A Windows frissítéseket mindig telepíteni kell, ha új frissítések érhetőek el, mivel ezek a biztonságodat szolgálják. A modern böngészők alapból mindig frissítik magukat, de ha ki van kapcsolva, akkor javasolt bekapcsolni. Elavult böngészőket és Windows verziókat használni nagyon veszélyes!
 • Oda figyelsz arra, hogy miket futtatsz? A legnagyobb biztonsági kockázat mindig maga a felhasználó. Ha gondatlanul telepítesz mindent, amit a neten találsz, előbb-utóbb beletrafálsz egy újabb vírusos fájlba. Csak megbízható, ellenőrzött forrásból származó programokat telepíts és szánd rá az időt az ellenőrzésükre futtatás előtt, ebben segítséget jelenthet a Virustotal szolgáltatása is.

A vírusokra érdemes nagyon odafigyelni, mert szinte naponta jelennek meg új, egyre veszélyesebb vírusok!

20 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nameless

  A rendszert jobb sokszor tisztán újra telepíteni mert az sfc -scannow nem mindig segít. Kevesebb idő mint javítani. Szóval legalább két fajta bootolhato antivirus és clean install. Ezt tenném. Ha megy egyben van a vinyo akkor a személyes fájlokat külön mappába tenném Linuxon és mindent törölnek a gyökérből utána engedném rá a telepítőt formázás nélkül. Utána saját Tulajdonbavétel és defrag

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of robespierre

  Egyszer benyaltam egy Virut.O variánst minden exe fájlt megtámadott. Több 100 giga kuka.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of TOM_77

  Telepítés előtt állok. Biztonsági szempontból van jelentősége, hogy a Windows 7-et vagy 8.1-et telepítem? Megvan mindkettő. A gépem elég régi, nem egy erődítmény, a főbb paraméterei ezek:

  Asus P5B alaplap
  3 GB RAM DDR2
  Samsung 502HJ merevlemez
  VGA: Nvidia Geforce 210 1024 MB
  processzor: Pentium D 3 GHz

  Köszönöm a segítséget a választáshoz!!!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of TOM_77

  Köszönöm a válaszokat!

  Akkor nagy valószínűség szerint a Win 8.1-et teszem majd fel, olvasom több helyen, hogy gyorsabban fut még régebbi gépeken is. És nyilván ehhez tovább lesz támogatás is.
  Amúgy a biztonság tekintetében tényleg a leggyengébb láncszem az ember.Az utóbbi hetekben gyakran kapok olyan maileket, hogy ez vagy az követni szeretne engem vagy pedig fogadjam el a barátságát. Ez még önmagában nem fertőzés, de ha rákattintok az “elfogad”-ra, szépen lemásolja a címlistámat és továbbküldi magát. Mint megtudtam, ez a flipora és infoaxe nevű adathalász program. Alig ugrik rá biztonsági alkalmazás. Ilyen helyzetben és sok másban is az emberen múlik minden.
  És tényleg nincs 100% védelem. A neten vannak fent olyan “packok” , amelyet szorgalmas emberkék gyűjtenek össze. Ha nincsenek futtatva ezek a programok, nem fertőzőek, viszont kiválóan képviselik a neten akut módon terjedő kártevőket, így alkalmasak a védelmi programok tesztelésére. Egy-kettőbe belefogtam, bizony az AV-comparatives tesztjein jeleskedő Panda is csúnyán elvérzett. Legtöbb találatot a Kaspersky és a sokat szidott NOD32 érte el. Olyan program viszont nem volt, ami mindet irtotta volna. A minták között volt olyan fájl is, amelyet felküldve a virustotal.com-ra alig néhány biztonsági program ismert fel.
  Összefoglalva tehát tényleg sok múlik rajtunk usereken. Világméretű járványokat lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, itt letölthető programokon túl sok hasznos ismeretet szereztem már.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of István Szevasz

  Kiegészítés:
  1.Ha 2 vinyód van, akkor a másodikat tedd hiddenné vagy húzd le addig amíg telepíted a rendszert az elsődlegesre és feltettél egy vírkergetőt. Utána újra láthatóvá teheted vagy visszadughatod.

  2. Ha arra gyanakodsz, hogy vírusos a géped, az istenért se csinálj win-es usb telepítőt, ugyanis a vírusod nagy valószinűséggel majd megfertőzi a penre másolt fájlokat és így Te már egyből vírusos wint telepítesz.
  Ilyenkor vagy linux alól készítesz win pendrájvot vagy pedig a letöltött iso-t kiírod dvd-re

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of jedilovag

  Ha vírust kapok, ami borítja a gépemet akkor én is borítom a védelmet, mert nem alkalmas arra, hogy ellássa a gépem védelmét. Ekkor valami új programot próbálok ki, de nagyon behatárolja a gépem teherbírósága, mert egy ócska négy éves laptopon (Vista HomeBasic, IntelCoreDuo T5670 1800Hz, 2GbRam, 320Gb Hdd) próbálom ki a programot, aminek a merevlemezén alig van hely (20gb). Ha vírusirtó programot váltok, a tarsolyban ott van pár megbízható termék, amit ismerek, mert bármi gond lehet az új vírusirtóval, így a „mentő vírusirtó” telepítésnél és a beállításnál nincsenek fennakadások (ComodoIS,Norton 360_180nap promo). Gond, például ha eszi a gép memóriáját, akkor kuka (Kaspersky, Nod32(!)).
  Sok fennakadás van, ha mindenféle „okosított” vírusirtót használ az ember emiatt ezt érdemes kerülni. A harmincnaponta való újratelepítés, meg egy idő után nagyon megterhelő és unalmas. Emiatt vadászni szoktam a neten a promóciókat melyek fél évre vagy egy évre szólnak így meg is van oldva a vírusirtó kérdése egy időre. Van is néhány oldal amit látogatni szoktam:
  http://nohref.hu/sl/kjhjhjhjhj
  http://nohref.hu/sl/kjhjh
  http://nohref.hu/sl/kjhjhdf
  Találtam is egy lehetőséget ahol az AVG Vírusirtó szoftver 2014-es változatát kínálják használatra, egy évig tartó próbaidőszakkal.
  http://nohref.hu/sl/kjhjhdi
  (Ha valaki a telepítés után valamilyen okból kifolyólag uninstallálja a programot, majd megint installálni szeretné akkor az falakba ütközik, mert a nagylelkű próbalicenszet csak egyszer lehet felhasználni, de a Glary-Utilities gyorstisztítása mindent megold és ledönti a telepítés előtt álló falakat.
  http://nohref.hu/sl/kjhjhdo
  Szóval én valahogy így teszek vírusfertőzés után.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez