SSD vagy HDD teljesítményének felmérése

Attól függetlenül, hogy most vásároltál egy új merevlemezt vagy SSD-t, vagy a már meglévő meghajtód teljesítményére vagy kíváncsi, a benchmark programok segítségével képet kapsz a háttértárolód teljesítményéről. A számos fizetős SSD és HDD benchmark program mellett létezik egy teherautónyi ingyenes alternatíva is az írási és olvasási teljesítmény felmérésére. A DiskMark is egy funkciókban gazdag pehelykönnyű Windows alkalmazás a teljesítmény gyors mérésére, amely az eredményeket könnyen érthető módon bemutatja, beleértve az átlagos válaszidőt, a minimális és maximális olvasási és írási sebességet, a cache méretét stb.

A DiskMark hibátlanul működik 32 bites és 64 bites rendszeren egyaránt.
A program indításánál fel fog ugrani egy kis ablakocska, amelyben kiválaszthatjuk az ellenőrizendő lemezt, a többi opciót hagyhatjuk alapértelmezésben.

ssd-vagy-hhd-teljesitmenyenek-felmerese-1

Miután kiválasztottuk a partíciót, kattintsunk a Start gombra, és már indul is a teszt.

ssd-vagy-hhd-teljesitmenyenek-felmerese-2

Maga a folyamat hamar megvan, szóval nem fogjuk annyira elunni magunkat. Ha végzett, fel fog ugrani egy ablak „Complete!” üzenettel, okézzuk le és láthatjuk is az eredményeket. Felül a beállításokat láthatjuk, ahogy azt a teszt megkezdése előtt bekonfiguráltuk. Alatta a grafikonokon megtekinthető az olvasási és írási teljesítmény, jobb oldalt számadatokkal megjelenítve a maximális, minimális, átlagos sebesség, ill. a Disk Time, ami idő alatt végzett a program a felméréssel.

ssd-vagy-hhd-teljesitmenyenek-felmerese-3

Nekünk mind a két pontnál az „Average” érdekes, vagyis az átlageredmény, ez alapján kapunk átfogó képet a háttértárolónk sebességéről.. Igazából a DiskMark a lehető legegyszerűbb módszer a tárolónk teljesítményének a leméréséhez.

DiskMark letöltése

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of TOM_77

  Annyit szeretnék kérdezni, hogy lefuttattam a programot, és ezek az eredmények jöttek ki:

  Írás: 152,6 MB/s

  Olvasás: 179,15 MB/s

  Azt honnét lehet tudni, hogy ezek az értékek hol helyezkednek el, mennyire jók?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of tomtom

  Sziasztok én kipróbáltam, és az ssd mérése nem stimmel. A 160 gigás hdd-met lemérte pár perc alatt, de a 32gigás ssd-met, nem is vártam meg mire leteszteli, mert 10 perc után is csak a teszt negyedénél járt. Ezen van az oprendszer. 64bites W7. Mi lehet az oka?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Pepe

  Sziasztok!
  Két napja használok Kingston 120GB-s SSDNow-t. Teljesen kezdő vagyok ebben a témában. De nem is azért írok, hogy okoskodjak… Azért írok, hogy elmondjam… a rendszerem (win8.1), amit ráadásul nem is UEFI-ben telepítettem, (MBR partríciós, nem GPT) plusz DVD-ről telepített nem USB 3.0-s pendrive-ról….(7 perc alatt fent volt.) Hölgyeim és uraim! Nem memóriát kell tuningolni, nem processzort kell húzni…. venni kell egy SSD-t és kész. Az egy dolog, hogy “10x faster” van ráírva, de az, hogy a betöltési idő, a harmadára csökkent olyan Win8.1 mellett, ami minden frissítést telepített máig bezárólag, plusz Office, Photoshop CS6 meg még sorolhatnám…. azokat a programokat, amik lassítják a betöltést! Hihetetlen teljesítményt értem el kemény 19.200 HUF-os befektetéssel. A winchesterek ideje lejárt…. felhő alapú tárhelyek, SSD-k… Csak a saját tapasztalatom írom le, nem akarok senkit bántani, senkinek nem akarok rossz dolgokat leírni a winchesterekkel kapcsolatban. Vettem egy 120 GB-s SSD-t és leírtam, hogy milyen a különbség, a tapasztalt sebesség növekedés. És higgyétek el… óriási a különbség…

  Tetszik (1)
  • Profile photo of AtHoS

   Felébredtél? 😀

   Pár éve már elérhetőek az SSD-k és csak most sikerült levonni a következtetést? Amúgy hibásan, mivel a HDD kora az anyagiak figyelembe vételével nem járt le. Adattárolásra még messze nem az SSD a kifizetődő. Mindössze annyi az egész, hogy arra kell használni ahol előnyt nyújt.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of gidano

  Szia!
  Látom, már majdnem 1,5 éves a cikk, de talán olvassa ezt valaki
  … vettem minap egy SSD meghajtót. Most olvasom ezt a bejegyzést, hát kíváncsiságból megmértem az új és a régi meghajtóm is az említett alkalmazással. A vizsgálat hardverkörnyezete a következő: adott egy 2009-es MSI CX600 laptop 4GB memóriával, 2x2GHz procival, USB 2-vel.
  A merev lemez helyére betoltam a Kingston V300 120GB-os SSD-t, A WD Caviar 320GB HDD egy rackben csücsül, USB-n kötve a géphez. A BIOS-om sajnos nem támogatja az IDE-AHCI kapcsolgatást, a SATA vezérlőm 2-es, az SSD tudná a 3-at is.
  Az első, ami feltűnt, hogy a cikk fotóján látott lemez írási-olvasási átlagértékek mennyivel alacsonyabbak, mint az enyém! Aztán meg az tűnt fel, hogy az SSD – HDD párharcban mennyivel gyorsabbnak tűnik … …a HDD!!!
  Vajon miért? Mellékelem a fotókat mindkét eszköz eredményéről, kérem írjon véleményt egy írástudó, ha olvassa!
  Köszönöm a figyelmet!
  Üdv. gidano


  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   A cikkben szereplő SSD egy leharcolt 3 éves darab, azért olyan “lassú”.
   A te HDD-d viszont hihetetlen eredményeket mutat. Tipp: Próbáld a Set Size értékét nagyobbra venni a DiskMark-ban (mondjuk 5X ekkorára) hátha csak cache-ből dolgozott a piszok.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of gidano

    Köszönöm, Cartman!

    Megemeltem, picit valóban romlott az eredmény, de még mindig gyorsabb, mint az SSD – nagyon nem értem.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Cartman

    Nincs mit. Én se értem, de hardverhez hülye is vagyok 😀
    Biztos hogy mérési hiba, mert eleve az USB átviteli sebessége is kisebb ennél.
    Esetleg kíváncsiságból futtass le egy másik teszt progit: mondjuk a HDtune-t ( http://www.hdtune.com/ ), vagy simán csak másolj egy nagyobb (1-2 GB-os fájlt a meghajtóra és nézd milyen értéket mutat a Windows, vagy a TC a másolási ablakban.)

    Tetszik (0)
 5. Profile photo of gidano

  Nagy fájl másolás mindkét irányba; hát így már szerényebb:

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Na ez már valós értéknek tűnik egy USB 2.0-n csatlakoztatott HDD-nek.
   A második képen látszik az is, miért csalt a tesztprogram: a másolási folyamat elején cache-be (vagyis RAM-ba) íródott az adat, ami természetesen eszeveszett gyors, de az nem a valódi érték. A DiskMark túl kicsi adatcsomagot használt, emiatt végig a cache-ben szórakozott.
   Megint tanultunk valamit 😉

   Tetszik (0)
 6. Profile photo of gidano

  Még egy kis “bizonyíték”, azt hiszem a HD Tune bencmarkja közelebb van a valósághoz:


  Köszönöm, off

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez