CyanogenMod: DSP Manager

A CyanogenMod rengeteg hasznos funkcióval és utólagos optimalizációval egészíti ki a gyári android hiányosságait. A DSP Manager segítségével nagyban javítható az audioélmény. Az eredeti Android hangszínszabályzó rendelkezik néhány limitációval, ezeket gyakran módosítják saját meglátásuk szerint, a nagyobb gyártók, mint például a Sony vagy a HTC. A DSP Manager igen jó alternatívája lehet a gyártók által készített megoldásoknak. A DSP egyébként a Digital Sound Processing kezdőbetűiből áll össze, nagyjából annyit tesz, digitális hangfeldolgozás. Egy különálló szolgáltatás, ami képes együttműködni az Android hangeffekt-specifikációjával, ezáltal külső alkalmazások is elérhetik.

Alapjában négy területen működik a program: Vezetékes kimenet, beépített hangszóró, és Bluetooth eszközök, valamint dokkolók. Mindegyik kimenetet külön állíthatunk, és a DSP Manager tudja, hogy mikor melyiket használjuk. Tehát, minden területen csökkenthetjük azokat a negatív tulajdonságokat amik a mobil eszközökön jelentkeznek. A program szándékosan úgy lett megalkotva, hogy minden alkalmazás közös profilokon osztozzon, így sokkal könnyebb beállítani a nekünk tetsző hangzást.

Funkciók

 

DRC: Dinamikus tömörítési tartomány

 

Screenshot_2014-01-06-17-09-37

Biztosan sokan találkoztatok már azzal a jelenséggel, hogy nagy gonddal beállított hangszínszabályzó az utcára érve teljesen használhatatlanná válik. A környező zaj nagymértékben rontja a zenehallgatási élményt, mivel a finom részletek a háttérzajba olvadnak. A füljáratba helyezhető fülhallgatóknál ez sokkal kisebb mértékben van jelen, viszont nem mindenki kedveli ezeket. Ez az effekt megpróbálja megbecsülni azt a hangmagasságot, amit egy átlagos zene hallgató érzékel, és az erősítést ennek megfelelően szabályozza. Mindenképpen érdemes bekapcsolni, ha tömegközlekedésen és utcán használjuk sokat a fülhallgatónkat.

Mély-hangkiemelés

A mély-hangkiemelés azok számára optimális, akik nyitott fülhallgatókat, vagy kis hangszórókat használnak. Mivel a párna nélküli fülhallgatók nem illeszkednek szorosan a fülhöz, ezért az 55 Hz, és az alatta lévő hangok nyomatékosításával javul a basszus. Körülbelül 6 dB-el emelkedik ezen hangok hangereje. Az erősség állításával beállítható, hogy milyen rezonanciával végezze a szűrést a szolgáltatás, ezzel a mélyek még inkább hallhatóak lesznek.

Screenshot_2014-01-06-17-09-32

Hangszínszabályzó

A DPS Manager egy hatsávos 16-1600 Hz-ig terjedő hangszínszabályzóval rendelkezik. Van néhány előre meghatározott profil, de létrehozhatunk személyre szabott profilokat is. Tervezése során inkább a felhasználó ízléséhez, vagy a hardver képességeihez történő beállítás volt a főszempont.

Screenshot_2014-01-06-17-09-27

Fülhallgatóval egy különleges hangkompenzációs szűrőt is tartalmaz, ami minden hangerőn egyforma hangzást biztosít. Biztosan találkoztatok már azzal, hogy a tökéletesre hangolt EQ beállításotok a hangerő csökkentésével elveszítette az erejét, a mélyek tompák lettek, és dobozhangja lett az egésznek. Na ezt küszöböli ki ez a szolgáltatás. Ha nem szeretnénk változtatni a hangszínen, érdemes a lapos beállítás mellett használni. A kompenzáció helyes értékének beállításához érdemes egy széles spektrumú zenét használni. Ilyenek például a rock és metál zenék. Ha valakinek nincs kéznél ilyen, akkor egy kis Massive Attack vagy Pendulum, illetve más elektronikus, de igazi hangszereket használó zene is megteszi. Az EQ beállítása után halkítsuk minimálisra a készüléket, majd a leggyengébbtől haladva válasszuk ki azt a szintet amikor már egységesen halljuk a mély-hangokat a többi hanggal. Ha magas hangerőn túl erősek a mélyek akkor valószínűleg a szűrő túl erősre van állítva, érdemes lejebb venni. Ez csak vezetékes fülhallgatókkal.

Screenshot_2014-01-06-17-09-43

 

Fejhallgató szűrő

Mono hangokra nincs hatással, viszont újra keveri a stereo effekteket a felhasználó fiziológiája és ízlése szerint. Használatával elméletileg egy természetesebb hangzás érhető el. Csökkenti a fül és a hallgató fáradását (leginkább zárt fülhallgatók esetén). Elvileg ajánlott a használata ha stero fülhallgatót használunk. Mivel az effekt sajátossága, hogy közelebb hozza a sávokat egymáshoz, ezért kicsit klausztrofóbiás lehet a használata. Ennek kiküszöbölése érdekében egy stereo szélesség növelő „szoba típusa” funkció is választható, amivel távolabb lehet tolni a hangzást. Tapasztalatom szerint, elektronikus zenével hatékony, viszont megöli a rock zenét. Erőtlen és a gitárhangzások teljesen elveszítik eredeti hangásukat. Én igen ritkán használom emiatt.

Verdikt

Szerintem a CyanogenMod egyik legfontosabb alkalmazása, amivel szinte mindennap szembesülni fog a felhasználó, ha egyszer rászánta az időt, hogy beállítsa. Mivel a mobil eszközök nem a hangminőségükről híresek, ezért mindenképp jól jön egy ilyen program. A szolgáltatásai hasznosak, és nem ígérnek semmi mókusvakító márkanevek mögé bújtatott sokszor haszontalan dolgokat. Amire tervezték, azt maradéktalanul ellátja. Ez a fontos.

Honnan lehet letölteni?

Csak saját felelősségre, és megfelelő biztonsági másolat (nandroid backup) után megpróbálkozhatunk feltelepíteni innen. De a legjobb módszer a CyanogenMod, vagy más olyan rom használata amiben alapból benne van. A gyártói megoldásokkal akadhatnak problémák. Érdemes az eszköz saját témájában körülnézni módosítások előtt!

Jó mókolást és zenehallgatást mindenkinek

9 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of dirty.ata

  Üldözzön örök hálám! Eddig azt se tudtam – holott kb. 2 éve cyanogenezek -, mire jó a DSP manager! Fene nézte, mekkora csillag.
  Mégegyszer: köszönöm
  (hétvégén, ráérő időben biztos hegesztem a ZTE Penge3-asomon, amin mellesleg most éppen egy KonstaT CM12/Android 4.4.2 fut, vagy mi….(ez ugye nem hivatalos CM, de attól még szupi, remélhetően a “gyári” DSP-je is)

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of kid988

  Sziasztok,
  LG P710-re nem érhető el CM? Szívesen kipróbálnám 🙂
  Köszi

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of winnetou

  Van szerencsém SGS-en (kit-kat 4.4.2) használni, jóformán csak zenehallgatásra.
  Istenkirály!

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of perna

  Sziasztok!

  Ha már így benne vagyunk a zenehallgatásban, talán egy misét megérne a ViPER4Android Audio Effects ismertetése is.
  Ugye, alapból rootolt, nyitott bootloaderrel rendelkező készülékekről beszélünk, és olyan olvasóknak, akik custom romokat használnak.

  Számomra az egyik legjobb dolog ami az alap androiddal történhet zene ügyileg, hogy megkapja a Viper4-et. Én egy Sennheiser cx 300 II-vel használom.

  Meg sem próbálom leírni azt az élményt… 🙂

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez