Windows tippek, hibák és megoldások

Sokszor merülnek fel kérdések a Windows operációs rendszer hibáival kapcsolatban a Kérdezz, Felelünk! rovatban és időnként az Üzenőfalon is, de a kérdésekre adott válaszok és megoldások, sajnos idővel homályba vesznek anélkül, hogy valahol, valamilyen formában összegyűjtve és csokorba fogva, a DW tagok számára rendelkezésére állnának. Ezen a helyzeten próbálok segíteni most azzal, hogy az érdekesebb és nagyobb felhasználói kört érintő kérdéseket időről időre összegyűjtöm és kicsit bővített formában leírom, ezzel is segítve tagjaink pontosabb tájékozódását, illetve a felvetődő problémák, hibák gyorsabb megoldását. Ebből a csokorból mutatok be most néhányat.

1./ Windows 7/8.1 lassú, akadozó rendszerindítás

Bosszantó, ha indításkor lassan, vontatottan indul a rendszer. A hiba kiderítésére többféle megoldás kínálkozik, ezek közül mutatok be most egyet a kevésbé elterjedt megoldások közül.

Írjuk be a Start menübe, illetve Windows 8.1-nél a Keresés mezőbe az Eseménynapló kifejezést.

Eseménynapló1pngEseménynapló1png Eseménynapló1png

Eseménynapló1pngIndítás után a felnyíló ablakban görgessünk az Alkalmazás- és szolgáltatásnaplók / Microsoft / Windows / Diagnostics-Performance /Műveletek opcióig:

1

– majd kattintsunk az Eseményazonosítók-ra:

3

– és ezzel a kattintással sorrendbe is állítottuk a bekövetkezett eseményeket.

3

4

Most már csak az a feladatunk, hogy minden 101-110 közé eső eseményre egyenként kattintsunk rá, ebből megtudhatjuk, hogy mi, vagy milyen program akadályozza, illetve gátolja a gyorsabb rendszerindítást és ennek megfelelően tudjuk a hibát orvosolni.

2./ A rendszerindítás és az alkalmazások, programok gyorsítása

Windows rendszerünkben két fontos gyorsító alkalmazás dolgozik folyamatosan a háttérben azért, hogy rendszerünk, programjaink és alkalmazásaink működését gyorsítsa. Az egyik ilyen alkalmazás a Prefetcher. A folyamatokat a regisztrációs bejegyzések módosításával saját igényünkhöz szabhatjuk annak megfelelően, hogy számunkra melyik a fontosabb, a Rendszerindítás, betöltés vagy az Alkalmazások, programok futtatásának a gyorsítása.

A folyamat indításához hívjuk meg Futtatás parancsot, melyet a Start menüből, illetve a Win+R billentyűkombinációjával tehetjük meg, majd írjuk be: regedit.

A felnyíló ablakban keressük meg a következő bejegyzést:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher]

Igényünknek megfelelően módosíthatjuk az értéket az alábbiak szerint

 • Kikapcsolja az adott a funkciót (0)
 • Csak a programokat/alkalmazásokat gyorsítja a funkció (1)
 • Csak a rendszerindítás/betöltés gyorsul (2)
 • A funkció a programokat/alkalmazásokat, illetve a rendszerbetöltést is gyorsítja (3), egyébként ez az alapértelmezett beállítás.

5 regedit

6 regedit1

6 regedit6 regedit16 regedit16 regedit1

Fontos: beállításunkat, az értékek módosítását a gép újraindításával érvényesítsük.

3./ Windows 8/8.1 csempe alkalmazások bezárásának gyorsítása

Sokan sokszor bosszankodtak már a Windows 8.1 csempék kezelésével és elsősorban azok bezárásával kapcsolatban. Az alábbiakban bemutatok egy rövid, de egyszerű megoldást bezárásuk gyorsítására. A Windows 8.1-ben, mint egyébként minden Windows kiadásban, számos rejtett paraméter és lehetőség van a rendszerleíró adatbázis, népszerűbb nevén a registry tunningolására. A Windows 8.1-ben a lenti regisztrációs kulcs tartalmazza azt a lehetőséget, mely némi átalakítás után alkalmas a csempe alkalmazások bezárási folyamatának jelentős gyorsítására.

Nézzük akkor a konkrét eljárást, ehhez nyissuk meg a következő kulcsot a lenti útvonalon keresztül:

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ ImmersiveShell \ Switch

A regisztry értékek átalakításához az alábbi új kulcsokra van szükségünk:

 • CloseDwellTimeout = 300
 • MouseCloseThresholdPercent = 80
 • TouchCloseThresholdPercent = 80

Hozzuk létre a következő DWORD értékeket az alábbi lépések szerint, kattintsunk a Switcher opcióra, majd a jobb oldali részen jobb klikk az (Alapértelmezett) alatti üres területre, a felnyíló ablakban válasszuk a Duplaszó (32 bites) opciót és írjuk vagy másoljuk be az első létrehozandó CloseDwellTimeout kulcs nevét:

Duplaszó DWORD

– ezt követően kétszer kattintsunk az új kulcsra és a lentiek szerint adjuk meg az értékét:

 

CloseDwellTimeout

– és a további  két kulcsot is a fenti eljárás szerint, természetesen más-más elnevezéssel, értékekkel, hozzuk létre:

MouseCloseThresholdPercent1TouchCloseThresholdPercent 1

– végül a lenti értékeket kell a Switcher-hez  tartozó jobb oldalon látnunk:

Kész regisztriRegisztry készRegisztry kész Kész regisztry kicsi

Ezzel végeztünk is, zárjuk be a Beállításszerkesztő programot, indítsuk újra a számítógépet beállításaink érvényesítésére, majd azonnal ki is próbálhatjuk az általunk elvégzett új beállításokat működés közben.

Habár eddig is viszonylag gyors volt a megnyitott alkalmazások bezárása, de a fenti új értékek alapján azt fogjuk érezni, egy kis túlzással persze, hogy szemmel is alig tudjuk követni az alkalmazás eltűnését, olyan gyorsan záródik be a csempe!

Forrásként felhasználva

Bónusz tipp: a már létrehozott kulcsok további paraméterezésére, illetve finomítására töltsük le az alábbi programot és használjuk.

Close Threshold

Letöltés

4./ Windows 8/8.1 alkalmazások (csempék) hibajavítása

Meglehetősen frusztráló jelenség Windows 8/8.1 rendszer használatakor, ha egyes csempék nem működnek, vagy maga a Windows Áruház sem, illetve nem tudunk egyes alkalmazásokat telepíteni. Ennek megoldására kínál egy lehetséges eljárást a lenti leírás.

Töltsük le az alábbi két lehetséges hibajavító programot:

A letöltött programot (bármelyiket a kettő közül) nyissuk meg és kattintsunk a Haladó gombra:

1

– majd a Tovább gombra:

2 kattintsunk a Tovább gombra

– a program lefuttatja az ellenőrzést:

3 ellenőrzés futtatása

– majd lépjünk ismét tovább:

4

– kattintsunk a Részletes információ megtekintése opcióra:

5 katt a részletes információra

– nézzük meg az Észlelés részleteit:

6 katt az észlelés részleteire

– és a program elénk tárja az ellenőrzött  folyamatok és lehetséges hibák listáját:

7

– ezek mellett még a gyártó adatait, a hibás fájlok listáját is megtekinthetjük a hiba pontosabb behatárolására:

10 gyártói adatok megtekintése 11 hibás sérült fájlra katt

 

A program, mint látható, képes egyes hibák javítására, de az is jól látható, hogy nem mindegyiket képes önmaga korrigálni, ezért végül nincs más teendőnk, mint a kilistázott hibákat egyenként számba venni és a hibák javításáról magunk gondoskodni.

 Forrás

Bónusz tipp: azokban az esetekben, amikor még magát a Windows Áruházat sem tudjuk elindítani, tegyük a következőket. Nyissuk meg a Futtatás parancsot és írjuk be gpedit.msc  majd navigáljunk el a Számítógép-kezelés/Felügyeleti Sablonok/Windows Összetevők/Tároló menühöz:

Windows Áruház engedélyezése

– és engedélyezzük a Windows Áruház működését:

Windows Áruház tároló

Végül, hogy teljessé tegyük az alkalmazások használatát, nézzük meg, az Windows Áruház képes-e alkalmazásokat letölteni és telepíteni, amennyiben nem, nyissuk meg ismét a Futtatás parancsot és írjuk be – gpupdate /force  – ezzel lényegében kikényszerítjük a Windows Áruház korrekt működését.

5./ Windows 7/8/8.1 fekete képernyő, blueSreen/kékhalál javítása

Azt hiszem mindegyikünk szembesült már azzal a kellemetlen jelenséggel, amit egyszerűen csak kékhalálnak nevezünk. A rendszer minden ilyen esetben egy hibaüzenetet is küld a felhasználó számára és a hibaüzenet általában tartalmazza a hiba okát, a hibát okozó fájl, driver nevét és végül azt a helyet is, ahol a hibás fájlt/meghajtót találjuk.

Lássunk egy friss példát a jelenségre és a megoldások egyik lehetséges változatára (lásd lenti képen),

iaStor

A bejelölt részek mutatják meg, milyen hibával állunk szemben, azaz, milyen driver, program vagy esetleg hibás rendszerfájl okozza ezt a kellemetlen jelenséget. Jelen esetben egy Intel Storage driver a hibás a kékhalált kiváltó esetben.

iaStor1

Természetesen sok esetben nem ilyen egyszerű a hiba megtalálása, illetve beazonosítása. Több esetben hibás rendszerfájlok okozzák a kékhalál jelenséget és ebben az esetben meglehetősen nehéz az azonosításuk, illetve a hibás fájlok kijavítása.

A hibák pontosabb és részletesebb kiderítésében nagy segítség a BlueSreenView program, mert alaposan felderíti a lehetséges hibákat.

BlueSreenView1

BlueSreenView

További segítség a hibajelenség okainak kiderítésére a Microsoft 2013.11. 16.-i, utolsó friss BlueSreen listája.

Blue Screens

 

Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, de örömmel veszünk minden olyan hozzászólást is, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

33 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nameless

  Hasznos! Köszi hogy összeszedted ezeket a dolgokat. Nekem nem volt erőm bele menni a Windows 8-as registry változásaiba. 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of inseminator

  Eddig,nagy “ívben”elkerültem a registry állítgatását.
  Nemigen mertem bele piszkálni.
  De,a TE útmutatásod mellett vettem a bátorságot.
  Tényleg,gyorsabban “indulok”.(kb.8-10mp)
  Köszönöm!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Sándor Erdélyi

  Win7 (nekem 64-es) leállását nagyon durván gyorsíthatja a következő:
  regedit
  HKEY_LOCAL_MACHINE \
  SYSTEM \
  CurrentControlSet \
  Control \
  Session Manager \
  Memory Management
  ClearPageFileAtShutdown beállítása 0

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Shoe

  Köszi abissus! A csempés alkalmazások bezárásának gyorsítása nagyon jól jött! Annyit hozátennék hogy nekem nem volt Switcher mappám ezér létre kellett hozni, ImmersiveShell-en jobbklikk-új kulcs-névnek beírtam Switcher, azután pedig a te leírásod alapján tökéletes lett.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of István Szevasz

  Nálam lasabban bootol a win8.1 mint a w7, de ezt inkább a pandának tudom be.
  Az is elindul, csak utána mire betölt a : “még 172 napja van hátra” szövegdoboz…
  De hát én nem vagyok stopper függő 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of vgyula12

  Nekem mintha a 8.1 lassabban indulna mint a 8. Ez mitől van? Ugyan azok a progik vannak rajta mint a 8-on voltak,ja és tiszta telepités…

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Gnor

  Jó kis cikknek tűnik. El is fogom olvasni amikor nem leszek beteg. 🙁

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Lamer

  Szia!
  Win8.1-ben hogyan lehet beállítani, hogy két felhasználó legyen egyszerre a bejelentkező képernyőn? Ne keljen a kis balra nyilat nyomogatni.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Bálint Gyula

  Sziasztok!

  Telepítés után 2-3 nap után nem működik az áruház. Amit itt leírtál megcsináltam, de semmi.
  Véleményem, hogy a 8.1-est ennyi és ilyen sok hibával hogy a francba merte kiadni a Microsoft, sajnos ismét inkább Microfos-hoz állnak közelebb. A XP, Vista, most a 8-as, 8.1-es.. Remélem még egy két ilyen mellé nyúlás és becsődölnek, mert így nem lehet op.rendszert gyártani. 8.1-es egy fél kész op.rendszer… 🙁

  Tetszik (1)
  • Profile photo of kabala

   Biztos, hogy a rendszer a rossz? Előfordultak kisebb-nagyobb zökkenők, de alapjában véve működött, működik és működni is fog az Áruház (remélem). Ami meg egyre örvendetesebb, hogy a kezdetekhez képest hatalmasat fejlődött. (Még emlékszem azokra az időkre, amikor az app-ok 80%-ban csak egy weboldalra vittek. 😀 )

   Tetszik (0)
 10. Profile photo of Haffi

  Megnéztem, hogy mi lassítja a gépemet, de megijedtem mikor rengeteg hiba és kritikus felirat fogadott.
  Ezekkel mit tudok csinálni?

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Ferenc Nagy

  hali 1 kérdés mitől lehet az h a friss rendszer win 8.1 pár napig hibátlanul működik és utána elkezd megakadni böngésző filmnézés játék és zene hallgatás közben is? igazából mindegy h mit csinálok ha megnyitok valami ujj programot akkor 1 2 sec re is képes beakadni. örömmel fogadok bármi tanácsot 🙂

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of seneca07

  Sziasztok, nekem dual boot-ban van fenn a win7 mellett a 8.1, de dacára az i5-os 3,2Ghz procinak+8gb ram-nak, nagyon lassan bootol be. Leglább 2 perc. Tudtok rá valami megoldást, hogy kicsit jobb legyen a futamidő?
  Előre is köszönöm a választ. Üdv.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of csigabiga9

  Sziasztok!
  Windows 8.1 van a gépemen.Alvó állapotból nem ébred fel a gép,csak kikapcsolással tudom elindítani .Már több drivert próbáltam a videókártyához de sajnos nem volt jó.Win 7-el jól működött. A videókártya radeon hd 7770.Esetleg valaki tud rá valami megoldást?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez