Hogyan tartsuk naprakészen drivereinket?

Gondolom sokaknak tele van a hócipője a Windows telepítést követő kötelező driver telepítésekkel, amik több időt vesznek el az életünkből, mint maga az operációs rendszer feltelepítése. Igaz vannak rá célprogramok, de a legtöbb ingyenes megoldással sajnos sokszor nem jutunk előre. Nem találják a drivert, évekkel ezelőtti verziót telepítenek fel, vagy szimplán hibásan telepítik fel azt. A fizetős megoldásokkal már más a helyzet, mint például a Driver Genius, de minek fizessünk, ha van rá megbízható ingyenes, ráadásul portable megoldás?

Ez a megoldás nem más mint a Driverpack Solution, amit egy orosz csapat rakott össze (ne ijedjetek meg, tud magyar nyelven!) és frissít általában havi rendszerességgel. Maga a program két verzióban érhető el, egy DVD és egy Full verzióban. A kettő közti különbség annyi, hogy a DVD verzió kiírható egy DVD-re de kevesebb drivert tartalmaz (főként régebbi Xp-Vista drivereket szednek ki belőle), míg a Full verzióban minden benne van, de a mérete miatt (7,11GB) nem írható ki hagyományos lemezre. A működése rendkívül egyszerű.

 1. Letöltöd az éppen aktuális verziót: LINK
 2. Ha a Full verziót töltötted le, akkor kicsomagolod, ha a DVD (.iso) verziót, akkor kiírod egy lemezre;
 3. Elindítod a DriverPackSolution.exe-t Rendszergazdaként:
  hogyan-tartsuk-naprakeszen-driverjeinket-1
 4. Megvárod amíg a program végez a kereséssel;
 5. Kijelölöd a számodra szükséged drivereket, majd rákattintasz a “Telepítés”-re:hogyan-tartsuk-naprakeszen-driverjeinket-2
 6. Megvárod a telepítést, ami túlnyomó részt silent install lesz, így nem kell beavatkoznod;
 7. Miután végzett, újraindítod a rendszert, és élvezed a driverek frissességét 🙂

Mint láthatjátok a program működése teljesen automatikus, így a laikusoknak sem okoz fejfájást a kezelése. Bármikor elviheted egy pendrive-on / lemezen egy olyan géphez, aminek szüksége van a megfelelő driverekre, vagy szimplán egy vérfrissítésre. Ezen felül a program képes a drivereinkről biztonsági mentést is készíteni, így ha beütne a krach, akkor is vissza lehet állítani az előző verziót. Mindezt teszi .exe fájl backuppal, azaz egy kattintásunkba telik visszatelepíteni az összes előző drivert.

hogyan-tartsuk-naprakeszen-driverjeinket-3

Emellett a DRP tud olyan extra programokat is feltelepíteni, mint például a Adobe Flash, Java, Visual C++, 7zip, stb. Persze ezekből is igyekszik a program 1-1 aktuális verziót telepíteni, de ez az átlagosan havi 1 frissítési periódussal nem mindig sikerül.

hogyan-tartsuk-naprakeszen-driverjeinket-4

Használjátok egészséggel! Kérdéseitekre a hozzászólásokban szívesen válaszolok!

Ajánlott a Facebook oldalukról letölteni, mert ott frissebb verzió van!
 

37 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of István Szevasz

  Egy megjegyzést fűznék hozzá:

  Ha az alaplaphoz is talál frisebb drivereket, akkor minden más mellől vegyétek ki a pipát és csak azt rakjátok fel, majd restart (szól is) és utána mehet már a többi driver is.
  Ez főleg akkor jöhet jól, ha vga drivert is talál (nekem párszor emiatt akadt meg).
  Amúgy minden driver frissítés előtt csinál rendszervisszaállítási pontot is a program.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Szappan

   Ezzel már én is találkoztam, de az a baj, hogy nagyon specifikus dolog ez. Többször is telepítettem már fel az összes drivert egy újraindítással, minden gond nélkül, de volt már olyan is, hogy a Wifi driver és a VGA driver nem ment fel együtt, mert valamelyik szopatta a másikat. Ezt a felhasználónak kell kikísérleteznie sajnos.

   Tetszik (1)
 2. Profile photo of mandel

  Erre a célra sokkal jobb program az IObit Driver Booster. Van ingyenes és fizetős verziója. Annyi a különbség csak, hogy az ingyenes lassabban tölti le felhőből a drivert. A driverek felhőben vannak, most kb 56000 eszközkhöz. Gyakorlatilag mindent tud ami kellhet: menti a régi drivert, rendszer-visszaállítási pontot csinál telepítés előtt stb. Tud mmagyarul is!
  Gyors net ide-oda: azért nem mindegy, hogy a driverek karbantartásához elég egy 15 megás program vagy havonta 1 DVD-nyit 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Cartman

  És ha telepítettem, utána frissíti az adatbázisát és a drivereimet időnként automatikusan?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Tamás Durgó

  És a Full változatot honnan lehet leszedni, mert csak a Lite és a DVD változat van fent.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Nameless

  Ez egy nagyon hasznos alkalmazás! Viszont a legfontosabb, hogy ha minden okés, akkor nem kell frissíteni ha csak nincs rá nyomós biztonsági indok. XP úgy se lesz már támogatott, ott van főleg több kernel szintű driver, Windows Vista és fölötte még kevesebbet kell frissíteni, mert átkerült néhány felhasználói szintre, tehát tényleg nyomós indokkal kell frissíteni. Gondolom a játékosok sokat szívnak mert általában menet közben faragják a gpu drivereket. Viszont átlagfelhasználóknak általában az a legjobb amivel vették a hardvert. Tehát ha nem romlott el, ne javítsd meg. Ez a legfontosabb.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Vigyorka

  Asus P4P800 Delexe-hoz SUPER! (Wndows XP..)

  Köszönöm!! ?)

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Szappan

  DriverPack Solution 14 Sochi Edition

  http://SamLab.ws/DRP14Sochi.torrent

  Ne kérdezzétek mi van benne, de sanszos, hogy egy Putyint csomagoltak mellé.

  Tetszik (1)
 8. Profile photo of zollzoll

  Sziasztok a friss full verziót nem tennétek fel datára, hogy ne kelljen facebookkoznom, meg torrenteznem.Előre is köszönet.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Bakterlaci

  Tisztelt SÉF bácsi! Először is köszönöm a feltöltött programokat. Hasznát vettem!
  A témához szólva Az advanced system optimizerben is van ilyen funkció a windows optimizer almenüben és minden driverből a legfrissebet rakja fel, és csak kb 30 mega. Fel is töltöm a hackelt változatot hálám jeléül. Üdv: bakterlaci

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Bakterlaci

  Tisztelt SÉF bácsi! Hogy lehet feltölteni az ígért programot? Mert csak képet engedne feltölteni a feltöltés modul. végrehajtó fájlt nem.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Yani007

  Sziasztok!
  Jól látom, hogy a megadott linkről csak a “lite” és a DVD változat tölthető le? A “Full” verziót már nem lehet letölteni?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Malacka

  Gyerekek!
  Régóta használom ezt az utilt,van pár fontos tapasztalat vele:

  Mivel orosz, oda is van optimalizálva, azaz NE telepítsétek az utilokat,mert telerakja a gépet orosz-specifikus dolgokkal,yandex.ru, orosz keresők,cyrill betűs cdíró szoftik,médialejátszók,kodekek!
  Azaz, az SOFT mappát érdemes letörölni.

  Érdemes elrakni előző verziókat is mert, vannak olyan kiadások amiben rengeteg hiba van: Nem tud kapcsolodni bizonyos WIFI-hez,rosszul ismeri fel a VGA-t,be se bootol emiatt a gép (safe mode only). Az USB3-driver pl. nem olvassa az USB3 pendrive-ot, eltűnik az eddig jól működő webkamera laptopnál,hangkártya szaggatva szól,SD káryaolvasó többet nem tudott írni…(rollback driver)

  szóval ésszel. Csak akkor kell frissíteni,ha vmi hibás vagy nem megy,nincs driver.

  Isot(torrent) leszedni és kibontani egy 8-16 GB pendrive-ra (2-3 verzió elfér),és ennyi.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Sracz Bjhome

  Sokan írtátok, hogy Driver Booster, meg más, néhány megás programok is tudják ugyanezt. Nos, azt mondanám, hogy nem. Azok a progik a driverek frissen tartására lettek kitalálva, hiszen online dolgoznak. Ha viszont van internet, akkor ugrik az ember és a gyári driverekkel már fel tudja telepíteni a gépet. A DRP.SU-nak éppen az a lényege, hogy pendrájvra, DVD-re, vagy akár közvetlenül merevlemezre írva a semmiről is feltelepíti a meghajtókat néhány perc alatt, függetlenül attól, hogy milyen Windows lett telepítve a gépre, milyen régi a gép és van-e internet kapcsolata. A DRP.SU másik hasznos tulajdonsága, hogy nem kell online drivert keresgélni, így sok időt lehet megtakarítani a fenti programokhoz képest. Magam is jártam már úgy, hogy egy új gépet telepítettem Windows7-el és bizony nem telepített hálózatot, mert nem volt az adatbázisában az Atheros drivere. A DRP.SU megoldotta a problémát 2 perc alatt és közben sok más drivert is frissített. De úgy is jártam már, hogy egy régi gépet kellett volna XP-vel telepíteni, de a telepítő nem látta a merevlemezt, mert az PCI-s SATA kártyával volt vezérelve, aminek a drivere nincs benne az XP telepítőben. Ekkor megkerestem az adott kártya driverét a DRP.SU meghajtói között, kicsomagoltam és megmutattam a telepítőnek, hol találja. Innen már egyszerűen ment a telepítés. Ezek -sok más mellett- az előnyei a DriverPack Solution-nak a többi, online adatbázisból dolgozó programhoz képest.

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Németh Gábor

  sziasztok, erre tud valaki valamit miért van?

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Keltor

  Jó jó ez a progi de már 3x cseszik ki velem,mert az orosz nyelv mindenhova beépül…sajnos ISO ból ugye nem tudoma SOFt mappát törölni…
  Malackának igaza van…Pedig figyeltem hogy csak a drivert rakja fel erre rakott mindent amit gondolt..

  Pl Mozillát hogy tudom vissza tenni eredetibe amilyen volt?

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Henrico

  Srácok.. azért a legtöbb alkalommal akik ilyet használnak és mondjuk eljárogatnak telepíteni, de még akár otthoni környezetben is egyszerűbb megoldás, ha arra a hálózati driver telepítés idejére szúr a drágának pl. egy ilyet :TP-LINK TL-WN725N 150M Wireless USB adapter NANO
  Ennek a driverei nálam vannak egy usb kulcson… az az első, hogy bedugom, ha más nem mobil hotspot… Slimdrivers.. és kész.
  Rengeteg bosszúságtól fosztottam meg magam.. 2e ft körül lehet kapni.. csak mindig van egy második köröm, mert olyan kicsi én meg olyan hülye vagyok, hogy mindig benne hagyom.. :o)

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Nandi

  Nos én mind2t használom ellenőrzés gyanánt. Viszont le a kalappal a Driverpacksolution előtt mert amíg Ibot rendszeresen kidobta féléven át, hogy frissíteni kell 2 havonta meg új jelent meg, addig Driverpack solution felrakta és azóta az iobit mindet naprakészen látja. Presze van amikor neked is kiakad nem tom mé… Akkor azt szoftvert megpróbálom más honnan felrakni.

  Tény hogy mielőtt bárki neki fogna a hálókártyát Gyári cdről vagy usbről érdemes felrakni, mert tényleg sok mindentől kímél meg.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of StoneBal

  Gondom van ezzel a programmal.
  Kipróbáltam.
  De olyan driverket cserélne le, frissítene, amik nem léteznek vagy régebbiek.
  Honnan szedi a drivereket?
  -Több hónapja próbálok a monitoromhoz drivert találni, de nem találok, még a gyártó oldaláról sem. De ez a program igen. ??
  -A tv tuner kártyámnak http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  -Hang kártya: http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  -Logitech: http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_03_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  – Ezeket meg nem is tudom mik: http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_04_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_05_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  -Ezt meg … http://kepfeltoltes.hu/160124/K_pkiv_g_s_2016_01_24_06_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Mikor manuálisan tettem fel a 12.8-at a Driver booster visszacserélte erre 12.9-re.

  Valaki tud ebben segíteni, tanácsot adni, hogy most mit csináljak?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez