Hybrid sleep Ubuntu alatt (frissítve)

Az alvó mód nagyon hasznos tud lenni, gyorsabban lehet folytatni az abbahagyott munkamenetet, mintha helyette hibernálnánk vagy leállítanánk az operációs rendszert. Nincs is gond az alvó móddal mindaddig, amíg különböző okokból fogva meg nem szűnik az áramforrás. Ilyenkor, ha alvó módban hagytuk a rendszert, akkor elveszik a munkamenet is. Ennek megelőzésére hasznos a hybrid sleep, azaz a hibernálás és az alvó mód kombinálása. Amikor hibrid alvó módba küldjük a rendszert, akkor a rendszer megmarad a memóriában, de mellette párhuzamosan kiíródik a lemezre is. Ilyen esetben a rendszer felélesztésekor alvó módból folytathatjuk tovább a munkát, de ha megszűnik alvó mód közben az áramforrás vagy pl. lemerül az akkumulátor, akkor később a hibernációnak köszönhetően ugyanonnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk, a munkamenet elvesztése nélkül. Korábban már bemutattuk, hogy Windows alatt hogyan tudjuk bekapcsolni a hibrid alvást, most pedig az Ubuntus leírás következik.

A Linux kernelbe a hybrid sleep támogatása a 3.6-os kiadással érkezett meg, így az ennél régebbi kernellel érkező Ubuntu variánsokon ez nem használható. Természetesen, ha a felhasználó telepítette a régebbi Ubuntura újabb kernelt, akkor ő is élvezheti a hibrid alvó módot. Azonban ha nem telepítette, akkor is létezik egy alternatív metódus, ami ha nem is teljesen egyenértékű a hibrid alvómóddal, de talán egyeseknek jól jöhet – erről majd kicsit később ejtünk szót.

A jelenleg támogatott Ubuntu kiadások közül a 13.10 az egyetlen, ami már a 3.6-osnál újabb kernelt tartalmazza, így egyelőre csak ott lehet bekapcsolni, de a későbbiekben megjelenő Ubuntu kiadásoknál nem lesz ezzel gond.

Legelőször le kell ellenőrizni, hogy támogatott-e maga a hybrid sleep, amit a következő sor terminálban való futtatásával tudunk megállapítani:

sudo pm-is-supported --suspend-hybrid && echo "hybrid suspend is supported" || echo "your system doesn't support hybrid suspend"

hybrid-sleep-ubuntu-2

Ha a hybrid suspend is supported választ kapjuk, akkor továbbléphetünk.
Következő lépésben létre kell hozni egy új fájlt az /etc/pm/config.d/ alatt 00-use-suspend-hybrid néven, ehhez például az alábbi parancsot futtathatjuk:

gksu gedit /etc/pm/config.d/00-use-suspend-hybrid

hybrid-sleep-ubuntu-1

A fájl tartalma pedig legyen ez:

# WORKAROUND: always set the default hibernate mode first (normal mode)
# (not required if you have the patch mentioned by Rohan below (http://askubuntu.com/a/344879/169))
HIBERNATE_MODE=platform

# Always use hibernate instead of suspend, but with "suspend to both"
if [ "$METHOD" = "suspend" ]; then
 METHOD=hibernate
 HIBERNATE_MODE=suspend
fi

# Make sure to use the kernel's method, in case uswsusp is installed etc.
SLEEP_MODULE=kernel

Kész is van, ezek után, ha alvó módba küldöd a rendszert, akkor automatikusan a memória mellett a lemezre is elmenti a munkafolyamatot a rendszer. Mivel a hibernáció is lezajlik, ezért az altatás kissé tovább tart, mint a hagyományos esetben.

Mint korábban említettem, azok számára is létezik egy alternatív megoldás, akiknek a rendszere alatt a 3.6-osnál régebbi kernel fut. Ezzel a megoldással nem tudjuk bekapcsolni a hibrid alvást, de annyit elérhetünk, hogy altatás után bizonyos időpontban hibernálódjon a rendszer. Ehhez ugyanúgy létre kell hoznunk a 00-use-suspend-hybrid fájlt az /etc/pm/config.d/ alatt, pl.:

gksu gedit /etc/pm/config.d/00-use-suspend-hybrid

A fájl pedig a következőt tartalmazza:

# Always use suspend_hybrid instead of suspend
if [ "$METHOD" = "suspend" ]; then
METHOD=suspend_hybrid
fi
PM_HIBERNATE_DELAY=900 # time in seconds until hibernate (suspend to disk) occurs; 900 means 15 minutes

Az utolsó sorban a PM_HIBERNATE_DELAY mellett, mint a kikommentelt részből is olvasható, másodpercekben megadható, hogy mennyi idő után hibernálódjon a rendszer.

Ha a későbbiekben mégsem szeretnéd használni a hibrid alvást vagy az utóbbi kerülő megoldást, akkor csak egyszerűen töröld a fájlt.

sudo rm /etc/pm/config.d/00-use-suspend-hybrid

8 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Tamás Durgó

  Ez is hasznos lesz sok ember számára. Sajnos nem tudom elaltatni / hibernálni, mivel miután elaludt vagy hibernálódott, ha gyorsbekapcsolással bekapcsolom (pl. egérgombra ébred), akkor kikapcsol a gép. Áramtalanítás után azonban ugyanúgy lehet folytatni, csak hosszabb a bekapcsolási ideje (BIOS post miatt). Ja és nálam akkortól kezdődött, amikor a Windows mellé felraktam az Ubuntut. (Windows 8-as hibridalvása rendesen működött).

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of zonee

  nálam az alvó mód hibásan működik
  a ventilátorok gyorsan forognak alapjáraton felébresztés után
  megoldást nem találtam

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Nameless

  Az ilyen cikkekkel mindig birtoklási vágyat ébresztetek az Ubuntu iránt. Mindig rámjön az ötperc ilyenkor és felrakom majd vissza kullogok Windows-ra

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of reEnd

  Most vettem észre, hogy a wordpress a " karakterből karaktert csinált, így hibásan futott le az a parancs, ami ellenőrzi, hogy alkalmas-e a géped a hibrid alvásra.

  Bocs emberek, javítva lett.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of nyerek01

  “Ha a hybrid suspend is supported választ kapjuk…”
  Azért vicces hogy a parancs kiadásánal a a String-et nem egy echo “Igen” || echo “Nem” megoldásra cserélték ki, mivel úgy vélem magyar felhasználókank szánjátok a cikkeiteket.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez