11 ingyenes program a rendszerünk lementésére (backup készítése)

Ebben a cikkben bemutatunk 11 olyan ingyenes programot, amellyel a rendszerünket lementhetjük – bármikor bekövetkezhet a legrosszabb. Ha a rendszeredről biztonsági mentést (backup-ot) szeretnél készíteni a gépedre, egy külső tárolóeszközre vagy akár egy online tárhelyre, akkor itt mindent megtalálsz!

1. AOMEI Backupper

Ha az egyszerűséget kedveled, akkor az AOMEI Backupper a neked való program! A program segítségével könnyen lementhetjük a partícióinkat, az operációs rendszert, vagy akár az egész HDD-t. Természetesen a program által lementett adatokat szintén a program segítségével állíthatjuk vissza. A program nagyon átlátható, és így könnyű használni is!

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-01

2. EaseUS Todo Backup Free

Mint ahogyan a legtöbb ingyenes program, az EaseUS Todo Backup Free is tartalmaz korlátozásokat – de még így is kielégíti a legtöbb ember igényeit. A program képfájlba és sima fájlokba is mentheti a dolgainkat és manuálisan vagy ütemezve is elvégezhető a művelet. Van benne olyan funkció is, hogy megnöveli az írási sebességet (ezáltal gyorsabban végez), de ez erősen leterheli a számítógépet. Viszont a hátrányai közé sorolható, hogy nincsen benne titkosítás.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-02

3. Redo Backup and Recovery

A Redo Backup and Recovery egy olyan program, amely képfájlba menti le az adatainkat, de mégis eléggé különbözik a többitől. A program telepítése helyett le kell tölteni egy ISO fájlt (249 MB), és ki kell írni egy CD-re vagy USB-re és arról kell bebootolni. Az így lementett adatokat majd ugyanígy kell visszaállítani a programmal. Ezzel viszont jönnek az olyan hátulütők is, mint pl. hogy nem lehet ütemezni, valamint csak néhány funkció van benne. Viszont ingyenes és bárki számára könnyen megérheti a használata.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-03

4. Cobian Backup

A Cobian Backup egy ingyenes eszköz, nagyon sok funkcióval. A sok funkció ráadásul nagyon hasznos: van benne tömörítési lehetőség, AES 256-bit-es titkosítás, egy nagyon jó ütemező. A mentéseket lehet FTP szerverekre készíteni és onnan használatba is lehet helyezni. Ráadásul a program minden porcikája testre szabható (több, mint 100 beállítás van, amit igényeid szerint beállíthatsz).

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-04

5. Macrium Reflect Free

A Macrium Reflect Free egy a legelterjedtebb otthon használatos eszközök közül. A letisztult kezelőfelülete miatt nagyon könnyű használni. Habár a programban még titkosítás sincsen, de van benne tömörítés is és a mentést könnyű elkészíteni.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-05

6. DriveImage XML

Az otthoni használatra ingyenes DriveImage XML egy pehelykönnyű, nagyon egyszerű kis program. A program használata mindössze annyiból áll, hogy ki kell választani a lementendő eszközt, a célmappát, valamint a tömörítést (opcionális).

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-06

7. FBackup

Az FBackup egy nagyszerű, teljesen ingyenes eszköz. A kezelőfelület letisztult és a funkciók felsorolásszerűen vannak egymás alatt, így megkönnyítve az átláthatóságot, használatot. Az előnyeihez tartozik, hogy vannak hozzá kiegészítők is, viszont a tömörítése nagyon gyenge és az ütemezője is sokkal gyengébb a többihez képest.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-07

8. BackUp Maker

A BackUp Maker funkciókat tekintve első ránézésre ugyanúgy néz ki, mint a többi program: van benne részleges vagy teljes mentés, ütemezés, tömörítés, titkosítás stb. De abban különbözik a többitől, hogy a mentés végezhető online FTP szerverre, valamint automatikusan elkészíti, ha egy USB-s tárolóeszközt csatlakoztatnak a számítógéphez. A program zip fájlokba készíti el a csomagokat, így könnyen hozzáférhetővé téve más programok számára is, ha csak néhány adat szükséges róla.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-08

9. Clonezilla

A Clonezilla a Redo Backup and Recovery-hez hasonlóan live rendszerként üzemel (ki kell írni egy CD-re vagy USB tároló eszközre bootolhatóként). Ráadásul nagyon „erőteljes” is: képet lehet készíteni egy eszközről, az elkészített képet használatba lehet helyezni, valamint klónozni is lehet a segítségével. Amíg a Redo Backup and Recovery a könnyű használatra összpontosít, addig a Clonezilla inkább a funkciókra. Habár nem túl komplikált a használata, inkább gyakorlottabb felhasználóknak ajánljuk.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-09

10. Paragon Backup & Recovery 2013 Free

Az otthoni használat esetén ingyenes Paragon Backup & Recovery 2013 Free egy nagyon jó eszköz, néhány korlátozással. Természetesen az alapokat tartalmazza: lementett kép tömörítése, titkosítása, ütemező, a lementett kép visszaállítása stb. Tartalmaz egy „kapszulát”, amely létrehoz egy külön partíciót a lementett képfájlnak (ehhez szükség van particionálatlan területre, lehetőleg nem pár MB méretben). Viszont mint minden programnak, ennek is vannak hiányai: nincs részleges mentés, nem lehet a lemezeket klónozni és a kezelőfelület eléggé „katyvasz”.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-010

11. Duplicati

A Duplicati a lehető legjobb eszköz rendszerünk online tárhelyre való mentéséhez. A rendszerünket olyan helyekre menthetjük, mint a SkyDrive, Google Drive, FTP szerverek, valamint minden felhő- vagy WEBDAV-alapú tárhely szolgáltatóra. A program tartalmaz AES-256 titkosítást, teljes vagy részleges mentést, és még a fel- és letöltési sebességét is meg lehet szabni.

11-ingyenes-program-a-rendszerunk-lementesere-backup-keszitese-011

22 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Qosmio

  Sziasztok!

  Abban kérném a segítségeteket hogy a laptopomon Windows 8.1 64bites rendszer van .
  UEFI bios van a gépben , így az OP rendszer GPT partíción van. Eddig akármelyik back up programot próbáltam ,nem tudtam visszaállítani vele az OP rendszer. A mentést megcsinálta ,de a visszaállítás nem ment. Esetleg az itt lévő programok valamelyike jó lenne ?
  Köszönöm!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Chummer Mistachuck

  Jómagam a Macrium Reflectre esküszök már évek óta, nem egyszer mentett életet a tarcsiba eltett image.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of otony

  Szia georg1136

  Köszönjük a cikket. 🙂 Szerintem kifejezetten jóra sikerült. 🙂
  Viszont szeretném egy kisebb, hibára felhíni a figyelmet.
  A Macrium Reflect Free letöltési linkje a standard 30 napos trial verzióra mutat nem a free-re

  itt a jó link
  http://www.macrium.com/reflectfree.aspx

  Üdv: otony

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Qosmio

  Köszönöm ! A Macrium Reflect tökéletesen működik.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Gábor

  Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy mi a cégnél a Cobian-t használjuk. Céges használatra is ingyenes, nemcsak otthonira.

  Napi szinten mentünk 63 WinXP/Win7 gépet, 1 Win2008 és 3 Linux szervert egy Synology NAS-ra, tökéletesen működik.

  Tetszik (2)
 6. Profile photo of seneca07

  Amennyiben vmi balul sül el és be sem bootol a gép, akkor van lehetőség csökkentett módban visszaállítani a mentett visszaállítási pontot?
  Üdv.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of robespierre

  Sziasztok linuxhoz tudtok valami jó backup-recovery disk programot? A clonezillán kívűl? Nekem az túl nyers…

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of zoleck

  Sziasztok!
  Ezek a programok a telepített drivereket, programokat is mentik? Szóval ha vissza kell állítanom a rendszert akkor a drivereket is telepíti egyből?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of marcbolta

  Sziasztok!
  Win 10 – hez mit ajánlanátok?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Orbci

  Ha még tud bővülni a cikk, akkor ajánlanám a SyncBack programot, nagyon hasznos és okos. Eddig Cobian backup volt használatban, a gépet mentéskor nagyon fogta és nem tetszett a felülete sem. Most áttértem a fent említett progira, nagyon sok testreszabható beállítás kapott helyet és a felülete felhasználóbarát. Ütemezője a windows feladatütemezőre épül tud ftp-t és sok-sok mást.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez