Nokia Lumia Extrák+Windows Phone 8

Az előző bejegyzésemben megpróbáltam körbejárni a Windows Phone 8-as rendszert, de a Lumia specifikus módosításairól nem túl sokat írtam. Ennek az, az egyik oka, hogy pontosan nem tudom, hogy hol a határvonal Nokia és Microsoft között. A másik ok, pedig, hogy viszonylag sok dologról lehet írni, és túl sok mindent raktam fel utólag a Nokia gyűjteményéből, így nem tudom mi volt a telefonon rajta gyárilag. Szóval a teljesség igénye nélkül körbejárjuk az 520-asra elérhető Nokia fejlesztésű programokat, és a beállításokba integrált Nokia programokat is.

Rendszerbe integrált alkalmazások

Extrák+Információ

Ahogy észrevettem ez az alkalmazás a magja az éppen aktuális Lumia kiadásnak. Az én esetemben ez a Lumia Ambert-t jelenti. (Még mindig…) Ez az alkalmazás felsorolja a további Lumia specifikus pajtását is.

Hálózat+

Ezzel az alkalmazással néhány alapbeállítást lehet módosítani, amiket egy alap Windows Phone-ban nehezen vagy sehogy sem lehet elérni. Tartalmaz egy a régi Nokiákban megszokott hívásidő számlálót, meg beállíthatjuk az SMS karakterkészletét, hogy ne 20 sms-be küldje el az ékezetes betűinket. Itt lehet elérni a hívásvárakoztatást is.

Hangok

Benne van a Lumia 520-ban a Nokia hangszínszabályzója, de gondolom, szoftveresen le van tiltva a felhasználó elől. A hangélmény megmarad, de EQ a gyárban behangolt értéken van. Biztos van haszna, de így nem sokat találkozhat vele a mezei 520-as user.

Hívás és SMS szűrő

Nevében már el is árulta mire használható ez a Lumia extra. A nemkívánatos vagy ismeretlen feladókat blokkolhatjuk. Egyszerű, mint a százas szög. Jár hozzá egy Live Tile-is.

Hozzáférési pont

Kényelmesebbé teszi a szolgáltató független telefonok többfajta kártyával való használatát. Elmenti az MMS és Internet beállításokat.

Instant képernyő

Ez az alkalmazás szintén nem érhető el Lumia 520-ra. Ez a régi Symbianos Nokiák energiatakarékos-képernyőkímélő óráját idéző funkciót takarja, ami az Amoled kijelzők esetén csökkenti az energia felhasználást. IPS és Clear Black panelek esetén amúgy is felesleges funkció.

Kiegészítők

Itt a Nokia és kompatibilis bluetooth és egyéb nfc-s kiegészítők beállításait adhatjuk meg. Nekem nincs NFC és bluetooth headset-em se, szóval nem tudtam kipróbálni mire képes igazán. Gyanítom, nem kell tőle hasra esni.

Megjelenés+Érintés

A Nokia Spéci kijelző beállításait tartalmazza. A kesztyűs módot, a dupla koppintásos ébresztést, és a színkalibrálást lehet innen elvégezni. Olyan okosságok is vannak benne, mint akkukímélő fényerő, és olvashatóság javítása napfényben.

Nokia Fiók

A Nokia saját fiókjának keretrendszere, megkönnyíti a szinkronizálást és a bejelentkezést a saját-márkás programokba.

Tárhely Ellenőrzés

Egy igen hasznos alkalmazás, ami a Windows Phone hiányosságait próbálja csökkenteni. Segítségével törölhetőek az ideiglenes fájlok és grafikusan mutatja, mi mennyit használ éppen a belső tárhelyből. Könnyedén kideríthető melyik játéktól vagy programtól érdemes megszabadulni.

Visszajelzés a Nokiának

Gondolom, a felhasználói szokásokat küldözgeti vissza a Nokia felé, és tudjuk értékelni a megvett telefont pár szóban, és egy csúszkával is, aminek segítségével jobb telefonokat tudnak fejleszteni a jövőben.

Nokia felhasználói alkalmazások

HERE alkalmazások
City Lens

Egy kiterjesztett valóság alkalmazás, amivel szórakoztatóbbá válik a felfedezés. Lumia 520 tulajok sajnos nem használhatják az iránytű hiánya miatt.

NAVTEQ-True-for-Nokia-City-Lens-1024x574

Ilyen alkalmazásokkal tartom életképesnek az okos szemüveg koncepciót. Elég vagány kis cucc.

Drive

A Nokia offline autós navigációja. Volt szerencsém kipróbálni, és nagyon felhasználóbarát. Sokkal jobb, mint egy warezos iGo bármelyik Android készüléken. Emiatt megérte a telefonomat megvenni. Lumia 520 tulajoknak csak az országban ingyenes, ahhoz hogy világszinten is használni lehessen egy viszonylag húzós 6k-s összegért lehet licencet vásárolni. Viszont még mindig sokkal olcsóbb, mint egy navit megvenni itthon. A program nem alkalmas professzionális felhasználásra. Csak egyetlen női hang érhető el hozzá jelenleg, és kicsit túl sokat is dumál vezetés közben. Engem kicsit irritált néha.

Frissítés: Megkerült a Férfi hang is végre! Valamiért nem mutatta a letölthető hangok között elsőre.

Maps

A Nokia saját márkás szintén offline térképe. Részletessége elmarad az online Google térképétől. Használata egyszerű és nagyszerű, és esetleg internet nélkül, talán nem kell mondani, hogy az Android vagy Windows Phone felhasználó szív nagyobbat. Az én esetemben sokszor vagyok offline, tehát nagyon hasznos.

Transit

A Here csomag nem csak az autósoknak, hanem az ingázóknak is hasznos. A Transit segítségével gyorsabban és egyszerűbben lehet hosszabb utazásokat leszervezni tömegközlekedéssel és gyalog. Vidéken hiába próbáltam, még nem igazán volt hasznomra. Néhány funkciójához iránytű is kell, szóval az extra funkcióit nem érjük el Lumia 520-on. Amúgy sem bíznám magam rá, egy helybéli ismerős azért jobban tudja. Budapesten elvileg működik.

Kamerával kapcsolatos alkalmazások

nokia-lumia-1020-pureview-lens-zoom

Erre a területre keményen rágyúrt a Nokia. Még a kis 520-is bámulatos dolgokra képes ezekkel a hasznos alkalmazásokkal.

Nokia Kamera

A Nokia legfontosabb alkalmazása Windows Phone-ra. Segítségével kiaknázható minden, amit a telefon kamerája tud. A PureView-vel szerzett tapasztalatok alapján készült alkalmazás, ami képes profi fotókat készíteni. Automatikus és Profi módban is lehet használni. Egyedülálló módon még a záridőt és a fókusz távolságot is magunk választhatjuk meg. Rendelkezik még éjszakai és sport móddal is. Nagyon gyorsan érdemes ezt alapértelmezetté tenni vásárlás után. Készíthetünk még sorozatfelvételeket és videókat is. Egyetlen negatívuma, hogy lassabban indul, mint a beépített alkalmazás.

Cinemagraph

Ezzel az appal érdekes kis animációkat készíthetünk. Megadhatjuk, hogy a kép melyik része animáljon és azt is, hogy melyik mozgó tárgyat szeretnénk likvidálni róla. Sajnos nincs még lehetőség megosztani remekműveinket, de a jövőben Facebookra és Skypeon is megoszthatjuk őket. Mindennapos hasznossága erősen kétséges 🙂

Creative Studio

Egy Nokiás fényképszerkesztő, még az instagram előtti időkből. Olyan funkciókat tartalmaz, mint az élesség és fókusz utólagos manipulálása, a színek bolondítása, és kollázsokat is készíthetünk vele.

Glam Me

A Glam Me segítségével selfie-k készíthetők, amiket automatikusan retusálódnak. Természetesen mindenféle giccses művészi elemet is hozzá lehet adni a képhez. Előlapi kamera nem árt hozzá, szóval Lumia 520 userek ismét érezhetik az olcsóság szagát.

Photo Beamer

A Nokia QR kóddal működő online diavetítő szolgáltatása. Használatához elég megnyitni a Photobeamer weboldalát és a QR kód megnyitása után rögtön sugározhatjuk a képeinket az aktuális képernyőre. Nagyon jópofa, tipikusan olyan funkció, lehet irigységet csalni néhány Android user arcára.

Video Trimmer

Egy egyszerű videó vágó, hogy Youtube feltöltés előtt takarosra vágjuk a videót.

Video Uploader

A hivatalos Youtube kliens eltávolítása után sajnos ezzel a módszerrel tudjuk csak megosztani kreálmányainkat a Youtube-on.

Panorama

A Nokia Saját panoráma alkalmazása. Elég jó, de aki látott már valaha ilyet, az nem fog semmi újdonságot találni benne.

Refocus

Nagyon hasznos funkció lenne, de valamiért nem tudom feltelepíteni. Talán a Black frissítéssel megoldódik a dolog. Segítségével utólag is módosítható a fénykép fókusza, így a háttérből is kiemelhetünk fontos részeket.

Smart Shoot

Az idegesítő csoportfelvételeknek vége. A smart shoot egyszerre 5 képet készít, és abból válogatja össze a legszebb arcokat. Nincs több pislogás, sem béna mosoly. Sajnos ezt sem tudtam felrakni.

Egyebek

 

App Folder

A Nokia saját mappa megoldása a kezdőképernyőre. Hasznossága vitathatatlan, de a gyorsasággal vannak gondok, így korlátozottan használható Lumia 520-on. Továbbá a rendszer limitációi miatt csak alkalmazásokat rakhatunk a mappákba, élő csempéket nem.

App Social

Egy már korábban is említett közösségi alkalmazáskereső. Mindenki csinálhat saját toplistákat, és közösen lehet felfedezni benne az új alkalmazásokat. Elég gyenge az aktivitás rajta, én vagy 16 embert számoltam összesen. Néha felnézek rá, míg keresgetem az identitásomat Windows Phone alatt.

My Nokia

Lumiás hírek, tippek, újdonságok.

Nokia Care

A Nokia saját súgója. Tippeket és sok segítséget ad kezdőknek.

Nokia Reading

Egy ekönyv olvasó. Nem tudtam kipróbálni, de elvileg DRM mentes könyvek olvasására is jó.

Nokia Mix Radio

Ingyenes online rádiószolgáltatás, szintén nem érhető el nálam.

Nokia NFC Writer

NFC címkéket lehet vele személyre szabni. Lumia 520 tulajoknak felejtős.

Nokia Treasure Tag

Feledékeny emberek számára nyújt segítséget, hogy okos bluetooth címkékkel lehet felruházni a tárgyainkat majd képi és hang formájában próbálja beindítani a memóriát.

Nokia Express

Az Opera Minit helyettesítő spórolós böngésző, ami felhő alapú tömörítést tartalmaz. Sajnos messze elmarad az Opera Mini minőségétől, viszont ugyan olyan hibákkal találkozhatunk benne, mint az összes többi szerver alapú böngészőnél. 2G hálózaton rendkívül hasznos. Segít jobban kihúzni a korlátozott adatforgalmú internettel. Majd egy bővebb cikkben ezzel is foglalkozunk.

Nokia-Xpress-02

Nokia Ringtone Maker

Egy csengőhang vágó alkalmazás. Hasznos.

Adatátvitel

A régi Nokia telefonokról lehet adatot átküldeni bluetooth-on. Segíti az átköltözést és az utólagos névjegymozgatást.

Összegzés

Jól látható az igyekezet a Nokia részéről, hogy valahogy értelmes platformmá varázsolja a Windows Phone-t. Eléggé felháborító hogy a rendszerbe ennyi mindent kellett bele integrálni, és még mindig azt mondjuk néha, hogy ez bizony kevés. A legnagyobb probléma, hogy ezek külön menüpontba kerülnek a beállításokban. Semmivel sem jobb, mint a régi sokat kritizált Androidos összevisszaság. Semmivel, sőt még rosszabb azt mondom. Ezt mindet bele kellett volna rakni egy Lumia menüpontba, mint ahogy teszik ezt a gyártók Android alatt, és szevasz. De a legjobb az lett volna, ha ezek alapból benne vannak a rendszerben. A Nokia felhasználói alkalmazások minősége és hasznossága változó. Alapjában véve elmondhatjuk, hogy minőségük rendben van. Vannak igazán gyöngyszemek, és vannak kínosan béna alkalmazások is, amik a Windows Phone és a Microsoft miatt lettek megírva. Mindenesetre látszik, hogy miért érdemes Nokia terméket választani. Mert rengeteg funkció hiányzik a Windows Phone-ból.

Szeretem a telefonom! 25 ezer királyi forintért nagyon jó vétel volt. A drágább és újabb Lumia modellek valószínűleg 1 giga RAM miatt jobban működnek a mindennapi használatban, de az állításom miszerint egy 820-nál nem szabad drágábbat venni még tartja magát. Nem sokszor találkozom a rendszer korlátaival, de amikor igen, az nagyon korlát. 25 ezer mindig joker válasz mindenre, ez egy drágább modell esetén viszont inkább negatív jelzőbe csap át. Lehet, lecserélem majd egy komolyabbra, amikor eljön az ideje, úgy jövőre. Utána pedig majd az újabb generációs Microsoft Lumia Windows Phone-okra, ha lesznek még olyanok.

Frissítés: Tévedtem! Sikerült megoldani a BT fájlküldést, az a csalafintaság a dologban, hogy előtte be kell kapcsolni a Bluetooth-szt és akkor megjelenik mint lehetőség a megosztás menüben!

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of zonee

  én hiányolom belőle a rádiót 🙁
  Minden ami extra régen alapnak számított
  villanóra ma szükségem volt árnyékos hely miatt
  ronda a modern felület
  nekem aero kell hardveres gyorsítással majd a Windows Phone 9-be 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Möci

  Ott van az a “lesz ez még pár éven belül sokkal jobb is” az írásodban.
  Nagyon jó lenne!
  🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of chris-v

  Ha egyszer elkopik a az Atrix 2-öm, akkor tuti egy Nokiára nevezek be windows phone 8-al, vagy ami majd akkor lesz verzió,. 🙂

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of farkasfeca

  Sziasztok!
  Nekem egy kérdésem lenne azokhoz, akik jelenleg Nokia wp-t használnak.
  Volt kb 1 éve egy Lumia 710-em (tény, hogy az még wp 7-es volt), nagyon szerettem, tetszett a telefon és a rendszer is, de meg kellett válnom tőle mert mindíg újraindult. Akár telefonálás közben is gondolt egyet, csak annyit éreztem, hogy rezeg a telefon, és mikor ránéztem csak a NOKIA logó volt rajta és kikapcsolt.
  Próbáltuk a szoft frissítését, a teló garanciás volt volt szervízben is, de semmi javulás nem történt.
  Kérdésem az volna, hogy ez megszűnt-e (igazából lényegtelen, hogy a wp-nek vagy a Nokiának köszönhetően), vagy még mindíg tapasztalni ilyet?

  Köszönöm a segítséget 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of robespierre

  Már csak arra lennék kiváncsi miért ment fel vagy 25000-rel a lumia ára 🙁

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Rozmika

  Csak 1-2 észrevétel. Nekem 920 van. Nem igazán vagyok megelégedve nagyon sok dologgal. Viszont a leírásodban említetted a Drive, maps … alkalmazásokat. Az igaz, hogy offline is megy, de a térképeket online tölti le. Ha már egyszer megnézted, akkor ott lesz offline is, de ha még nem jártál arra és belenagyítasz, akkor csak fehér folt lesz. IGo-hoz meg én nem hasonlítanám, mert a nyomába sem ér. Egyrészt jobb az iGo adatbázisa, másrészt stabilabb és jobban jelzi a megfelelő infókat. Nekem egyszer a nokia navi lefagyott (illetve a térkép nem mozdult, de a hang ment) és körbe vitt olyan helyen, ahol az iGo simán egyszerűen tervezett. De nem akarok vitát indítani, ha neked jobb, akkor használd ezt, csak ne kezdj olyat lehúzni amit szerintem nem teljesen ismersz. Olyat szívesen hallok, hogy szerintem ez jobb, mert (indoklással együtt! Viszont az legyen olyan, hogy tényleg kipróbáltad, nem pedig csak gondolod, vagy szeretnéd) Amúgy külföldön is működött nekem a Here alkalmazás térképpel. Előtte egy free wifi ponton belenagyítottam a térképekbe ahova mentem és utána ezt már offline is mutatta. A Drive tervezős részét nem próbáltam, mert ez nekem bőven elég volt.
  A kamera az tényleg felülmúlhatatlan mobilos körökben. Viszont a telefon része elég gyatra. Nekem csinál olyanokat, hogy “felnagyul” a képernyő és ezt csak egy kikapcs bekapcs tudja orvosolni. Az SMS hangokkal is hadilábon áll a nokiám. Mégpedig az van, hogy ha egy hosszú hangot állítok be, akkor azt nem lehet egy gombnyomással lenémítani. Max teljesen leveszem a hangerőt. A mostani frissítésbe meg az is belekerült, hogy csak egy bizonyos ideig játssza le az SMS hangot. De némítani ezt sem sikerült. A tanúsítványokat sem kezeli megfelelően. A telefon beszélgetés minősége is hagy némi kívánnivalót. Pl.: Ha zajos helyről beszélek (pl. forgalmas út mellett) akkor a másik telefonba erősen behallatszik a környezet zaja, de torzítva. Ezt jobb telefonok kiszűrik.
  Nem tudom, hogy ez a többi WP-ra mennyire igaz.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Egy kicsit változott a te verziód óta. Ez kompletten letölti a magyar (a SIM nyelvéhez megfelelő) térképet offline, és abból dolgozik a maps és a drive is, a kiegészítő adatokat online szedi. Neked valószínűleg nincs feltéve az offline térkép, és mindent online szed. Nem mondtam hogy nem működik külföldön, hanem OFFLINE nem működik külföldön ha olcsó Lumiád van. a 920-hoz offline világtérkép is jár, attól függ hogy mit töltöttél le első bekapcsolás után.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Rozmika

    Nem telepítettem semmit, így volt rajta gyárilag. De megnéztem a beállításokat és volt benne olyan, hogy offline-ba is át tudom tenni, illetve találtam egy olyat is, hogy le tudom tölteni bármelyik térképet. Gyorsan le is töltök párat és megnézem. 🙂

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez