Milyen újdonságokat találunk a Windows 8.1 Update 1-ben?

Néhány nappal ezelőtt egy bugnak köszönhetően a regisztrációs adatbázis módosításával bárki letölthette a Windows Update-en keresztül a Windows 8.1 tavaszi frissítését. A Microsoft még aznap javította a hibát, de ez nem volt akadály az ellen, hogy felkerüljön a fájlmegosztó hálózatokra is a hivatalos frissítő csomag.

A Windows 8.1 Update 1 legfőbb fejlesztései a számítógépet egérrel és billentyűzettel kezelők számára hoz újdonságokat. Telepítéskor annak megfelelően állítja be magát, hogy érintőképernyős vagy hagyományos eszközre telepítjük.

Indítás az asztallal nem érintőképernyős eszközökön

A Windows 8 megjelenésekor rengeteg kritikát kapott az miatt, hogy indításkor a hagyományos asztal helyett az új Kezdőképernyővel indít – ami nem is lett volna nagy gond, ha később be lehetett volna állítani, de a rendszerben nem volt ilyen lehetőség, csak harmadik felektől származó megoldásokkal lehetett ezt elérni. A Windows 8.1-ben finomítottak ezen, választható lehetőségként belekerült a rendszerbe. Az Update 1 után pedig annak megfelelően automatikusan beállítja, hogy hagyományos PC-re vagy érintőképernyős eszközre telepítjük.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-01

Alapértelmezett alkalmazások

Ugyancsak rengeteg támadás érte a rendszert az miatt, hogy az alapértelmezett fájltársítások a metrós appokhoz vannak rendelve. Az Update 1-gyel ezen a téren is változás történt, szintén attól függően változnak az alapértelmezetten beállított programok, hogy milyen eszközre kerül telepítésre, így például asztali számítógépen többé már a teljes képernyőn futó Modern UI-s képnézegető helyett az asztalon futó Windows Képnézegetővel nézegethetjük a képeinket.

Kereső és kikapcsolás gombok a Kezdőképernyőn

Azok számára, akik még nem látták közelebbről a Windows 8-at talán meglepő lehet, de az egyik legnagyobb kihívást az új felhasználók számára a rendszer leállítása okozta. Kezdetben még közvetlen csak a Charms Bar-ról lehetett leállítani, újraindítani a rendszert, amit a legtöbben csak nehézkesen vagy csak segítség után találtak meg. A Windows 8.1 megjelenése után belekerültek ezek az opciók a Win+X menübe is és az Update 1 megjelenésével már megtalálható a Kezdőképernyőn is.

Haladó felhasználók számára talán egyértelmű vagy gyorsan rájönnek, hogy a Kezdőképernyőn kattintás vagy billentyűkombináció leütése nélkül a kulcsszót begépelve magától elindul a kereső, így főleg a számítástechnikában kevésbé jártasaknak kedvez a kikapcsolás mellett a keresőikon megjelenése a Kezdőképernyőn.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-03

Jobb klikkes kontextus menük a Kezdőképernyőn

Valamely csempére jobb egérgombbal kattintva a frissítés telepítése után kontextus menüben jelennek meg az opciók. Korábban a képernyő alsó sarkában felbukkanó sávban voltak elérhetőek ezek az opciók – ami érintőképernyőn minden bizonnyal hasznosnak bizonyult, de a számítógépet egérrel vezérlő felhasználók számára nem túl barátságos megoldás volt. Ez kizárólag a Kezdőképernyőn érhető el, a Modern UI-s alkalmazásokban továbbra is egy külön sávban érhetőek el a beállítások, de talán egy későbbi frissítés során ott is megjelennek a jobb klikkes kontextus menük.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-04

Címsor a Modern UI-s appokon

Címsort kaptak a Modern UI-s app-ok. A címsor csak azoknak jelenik meg, akik egeret használnak, így érintőképernyős eszközökön nem elérhető ez a funkció.

A címsor megjelenítéséhez az egérkurzort a felső sávba kell húzni és itt a bal sarokban a címsorban megjelenő kis ikonra kattintva elérhető néhány opció (bezárás, minimalizálás stb.) hasonlóan, mint a hagyományos asztali alkalmazások címsorában.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-05

Modern UI-s appok a tálcán

A tálcán már megjelennek a metrós alkalmazások is. Ez ki-bekapcsolható a tálca tulajdonságai között, alapértelmezett esetben be van kapcsolva. Az appok továbbra is teljes képernyőn futnak, nem lehet őket úgy használni az asztalon, mint a hagyományos alkalmazásokat, ehhez továbbra is külső fejlesztőktől származó programokra van szükség, mint pl. a Stardock féle ModernMix. A jelenlegi információk szerint ez a funkció csak a következő Windows kiadásban lesz beépítve.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-06

Metrós appok rögzítése a tálcán

Az mellett, hogy megjelennek a futó appok a tálcán, rögzíthetőek is az asztali módban futó társaikhoz hasonlóan. Rögzítéshez a Kezdőképernyőn vagy az alkalmazások listáján jobb egérgombbal a csempén kattintva ki kell választani a „Rögzítés a tálcán” opciót.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-07

Tálca előhívása Modern appok futtatása közben

Mindeddig, ha a Kezdőképernyőn vagy a Modern UI-s appokban dolgoztunk, akkor a futó appok és az asztal között csak a bal oldali alkalmazásváltó lista segítségével lehetett váltani. Az Update 1 után ez mellett a tálca is megjeleníthető a metró felületen való tevékenység közben. A tálca előhívásához az egérkurzorral az alsó sávba kell célozni és (jobbik esetben) előbukkan a tálca. Ez a funkció elég kaotikusan működik, van mikor megjelenik, van mikor nem, 20 percnyi próbálgatás után sem sikerült rájönnöm, hogy mitől függ, hogy megjelenik-e a tálca vagy sem. Ha nem sikerül előhívni, akkor még használható a Win+T billentyűkombináció a tálca megjelenítésére, ez minden körülmény között biztosan üzemel.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-featured

Szélesebb körű kijelzőskálázódási opciók nagy felbontású képernyők számára

A Windows egyik nagy hiányossága, hogy nagyon gyenge módon van megvalósítva a kijelzőskálázódás, ami a nagy felbontású, de kisebb képátlójú megjelenítőeszközök használóinak számára okoz sok kellemetlen pillanatot és főleg a 4K monitorok előtörésével minél több felhasználót érinteni fog a probléma (persze ez még odébb van). Ezen a téren is történt fejlesztés, már több méretezési beállítás van, akár 500%-os nagyítás is elérhető (arról nincsenek információk, hogy a skálázódással kapcsolatos többi gondra, mint pl. egyes programokban a homályos betűk, az összefolyó betűk stb. terén történt-e valami fejlesztés).

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-008

Lemezterület

A Windows 8.1 Update 1 tartalmaz egy továbbfejlesztett lemezterület-elemző eszközt, amely segítségével megtekinthető, hogy mekkora helyet foglalnak el az appok és a dokumentumok. Ez leginkább a kis tárhellyel rendelkező Windows tablet felhasználók számára lehet hasznos.

windows-8-1-update-1-spring-update-feature-pack-09

Kisebb rendszerkövetelmény

A motorháztető alatt is történtek fejlesztések, állítólag már 1 GB memóriával és 16 GB háttértárral rendelkező gépeken is probléma és fennakadás nélkül futni fog a rendszer, így akár megjelenhet olcsóbb tableteken is.

Végszó

A frissítőcsomaggal sok hasznos funkciót hoz az egeret és billentyűzetet használó felhasználók számára. Kapunk néhány tényleg értékelhető és a mindennapi munkát megkönnyítő ficsőrt. Mivel a rendszerkövetelmények is alacsonyabbak lettek, ezért annak is megéri fontolóra venni a frissítést, aki gyengébb hardveren Windows 7-et vagy Vistát futtat.
A Microsoft április 8-án teszi elérhetővé mindenki számára a sokáig Windows 8.1 Update 1 néven ismert, a legutóbbi információk szerint hivatalosan Windows Feature Pack néven futó frissítést.

37 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of EdStarK

  Jó kis cikk, köszönjük 🙂
  Még néhány ilyen frissítés hozzá és lehet hogy felér a windows 7-hez, bár én csak a 7-es kinézetét hiányolom hozzá, amúgy nagyon jól működik és sokkal gyorsabb is előző társától.

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of abissus

  Hű maradtál magadhoz, mert ismét egy alapos és igényes írásáson keresztűl ismerhetjük meg a Windows 8.1 várható újdonságait, apróbb fejlesztéseit. Akik eddig idegenkedtek, vagy vaciláltak a Windows e kiadásától, azoknak az írás talán egy kicsit kedvcsinálónak is megfelel. Gratulálok! 😉

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of Szappan

  Nekem már fenn van pár napja, és eddig tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Sebessége érezhetően jobb lett, illetve egyesek vészmadárkodása sem jött be, hogy a mai keddi frissítés majd “elrontja” a rendszert.

  Tetszik (2)
 4. Profile photo of vaczak9283

  Sziasztok!
  reEnd, “már annyit” olvastam tőled a Win8-ról, hogy kezdem megszeretni,-“mondja” ezt egy ős XP-s… 🙂

  Tetszik (3)
 5. Profile photo of Tompika777

  Egy olyan kérdésem-kérésem lenne,hogy a mai frissítéseket már telepítettem,ezt az update1-et hogy kell felrakni a 8.1-hez?Erről esetleg valami leírás van,és csak én nem találom?Mert az üzenőfalon olvastam,hogy még valami frissítések kellenek,és nem mindegy az sem,hogy milyen sorrendben,mert a jelenleg működő rendszerem nem akarom elhaláloztatni.És külön ezt az oldalról le lehet tölteni,mert azt már megtudtam,hogy a Séf Bácsi által közzétett Springben ez integrálva van,de külön nem elérhető?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of kabala

  Nálam a “Tálca előhívása Modern appok futtatása közben” egy igen érdekes dolgot produkált. Egér követő lett a tálca. Ahova húztam az egeret ott jelent meg a tálca. Ha szélre húztam az egeret, akkor bal oldalon jelent meg a tálca. Ha felűre akkor felűre került a tálca. Egy párszor körbement. Végül is a tetején megállapodott. Már csak a tálca tulajdonságainak beállításával lehetett ismét visszarakni alulra. Ezek szerint ez a funkció még kissé bugos. Ennek ellenére is egyre “emészthetőbbé” alakítható a rendszer, amiben a cikkben leírtak is segítenek. 😆 Megtartom továbbra is.

  Tetszik (2)
 7. Profile photo of Nameless

  Már alig várom, hogy a Telefonomhoz frissítsem a laptopomat! A Gold Windows 7 ISO-t vártam ennyire.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of horvát dénes

  Szerintetek egy g3320 cpu,4gb ddr3 ram,sima hdd gépen jobban fog futni(gyorsabban) ez a windows 8.1 update 1 mint a windows 7?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of poirot

  Felraktam, müködik, viszont elindítottam a képnézőt, és szerettem volna törölni egy file-t, kiírja, hogy nem lehetséges.

  Vagyis nem törli.

  Ja, és rendszergazda vagyok, a gépem ura és parancsolója mindenekfelett.

  🙂

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of dirty.ata

  MOST jön lefelé a hivatalos frissítés (1193 MB). Gondolom, ez a Windows 8.1 Update1!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of dirty.ata

   Egy frászt, az előbb a DW-s telepítésű MS Office 2013 volt a frissítés célja.
   MOST tényleg a W.8.1 Update jön levelé, de ez “csak” 427 Mega. Többszöri kézi frissítés kereséssel sikerült rátalálnia a gépnek, pedig automatikus frissítésre vagyok beállítva….:)))

   Tetszik (0)
 11. Profile photo of rolix

  W8 Enterpriser re nem megy nekem nem engedi!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of zsolika

  http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=42327
  sziasztok nekem 8,1 pro hoz kézzel kellett telepíteni 5frissítést a sorrend nem hiszem,hogy lényeges én a legkisebbtől kezdem és a végén a legnagyobb csomag után indítottam újra.Acer netbook-on tökéletesen fut.Amúgy asztali gépen érdekes módon update-n keresztül feltudtam rakni bár kézzel ki kellett jelölni

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of bagi56

  Az automatikus frissítésekkel gyakran gondja van a rendszernek, sajnos mindig manuálisan kell megnéznem, hogy vannak-e frissítések. Ettől függetlenül a win 8.1 Pro tökéletesen megy.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez