Windows Phone 8: Első havi kontraszt

Csak úgy rohan az idő! Egy hónapja lettem Windows Phone felhasználó. Tanulságos volt az egyszer biztos. Közben folyamatosan készítettem egy listát arról, hogy mit utálok és mit szeretek a legjobban a rendszerben és a Lumia 520-ban, most ezt olvashatjátok most.

Nagyon szeretem ezt a készüléket! A mérete és kinézete tökéletes. Az anyaghasználat hozza az elvárható szintet. Kellemes puha tapintás, szögletes kialakítás. Nagyon illik a Windows Phone-hoz. A kamera gombot nagyon imádom. Az olcsó hátlapok és az akkumulátorok is megnyugtatóak a telefon kopásállóságát illetően. Én is tervezek egy fehér hátlapot vásárolni. Szeretem az ergonómiát is. Nagyon kényelmes. A rádiók teljesítménye is méltó a Nokia névhez. A WiFi brutálisan jó, a telefonálás minősége is rendben van. A GLNOASS GPS is tökéletes. A BT4.0 pedig nem meríti az akkut. A képernyő érzékenysége is nagyszerű. Napfényben pedig jobban olvasható mint az AMOLED-es társai.

broken-glass-screen-lumia-900-6

Vannak negatívumok is. Ilyen például a gyenge minőségű üveg, amire mindenképp kell fólia. A kijelző minősége is zsákbamacska, sokaknak pixel hibás, és rondán bevilágít. Nagyon nagyon csalódtam a Nokiában. Nekem is van 1 pixel hibám maximum fényerőn középen, és alul is bevilágít egy kicsit. A síkba rakott kamera lencse is aggodalomra ad okot, mivel a filléres hátlap azt nem cseréli! Enyhe kopást tapasztaltam a jack dugó körül, és a fényes gombok sem bírják a gyűrődést még tokban sem. Navigálás során kellene az iránytű, hogy állóhelyzetben is tudja a telefon merre nézünk. A gombok háttérvilágítása (annak hiánya) pedig nonszensz kategória nálam. Az USB csatlakozó is rossz helyen van. Töltés közben nagyon kényelmetlen használni landscape módban, bár ez megszokott a legtöbb telefonnál.

Windows Phone 8

A Microsoft elképzelése az okos telefonról egész szépen vizsgázott nálam az elmúlt hetekben. A Modern UI mindennap bizonyítja, hogy jó döntés volt ezt a minimalista vonalat folytatni. Mindent elsőre megtalálok, minden kézre áll, nem lassul, nem akad, és szerintem még szép is. Az animációk rendkívül simák. Az elforgatás is nagyon tetszetősen működik. Nagyon tetszik, hogy nem érzik, hogy ez a legolcsóbb Lumián fut. Szerettem, hogy nem akart túl okos lenni, nem adott tippeket, meg nem kellett mindenféle bemutatókat végig kattintatni az első használatkor. Csak úgy van és működik. Az egész rendszerre igaz, hogy az esetek nagy-többségében ami működik az tényleg működik, és holnap is működni fog. Nem pazarolta az időmet felesleges kérdésekkel, és nagyon tetszett, hogy a legtöbb program egységes tervezési nyelvet követ. Ez ne tévesszen meg senkit, nem lesz ettől unalmas a rendszer. Modern UI appok között is széles szórásban változik a minőség és az ügyes megoldások. Az ESPNF1 alkalmazás igazi gyöngyszem. De sorolhatnék még más kiváló alkalmazást. A programváltó is nagyon tetszik. Hasonlít a Symbian Belle programváltójára. A Billentyűzettel nem tudok betelni, imádom. Az email kliens Gmail fiókkal inkább alkalmi használatra való, de így is nagyon tetszik. A rendszer elforgatva is könnyen használható. Nagyon szeretem a hívás szűrést, és az összes Nokia módosítást. Egyértelmű hogy nem vennék más Windows telefont, csak Lumiát. A Lock Screen skálázhatósága is tetszik nagyon. Talán a legfontosabb, hogy én uralkodom a háttérfolyamatok felett, így mindent kordában tudok tartani. A Wifi Sense funkció is nagyon hasznos. Könnyedén kereshetünk free hotspotokat a Here Maps-el. A Data Sense pedig nagyon hasznos mobilnettel. Olyan apróságokról már nem is beszélek, mint, hogy ha akarjuk csak a névjegyzékben szereplő partnereink láthatják hívó azonosítónkat, minden más általunk tárcsázott szám rejtettként lát minket. Pazar! Az Xbox játékok is nagyon jók, tetszik, hogy nem szemeteli az alkalmazás listát. Aki szereti a Windows Media Center-t annak a telefon multimédia részlege is tetszeni fog. Én nagyon kedvelem. Főleg akkor, amikor szépen minden borító és előadó képe a helyén van. Az IE egy remek böngésző. Viszont kár, hogy nincsenek komolyabb beállításai, sem szinkronizálás, sem jelszókezelő. Kicsit hiányos az Androidos Chrome mellett, pedig az sem egy okos jószág. A Bing alkalmazás is jó, viszont a magyar találatai, hagynak némi kívánni valót maguk után, pedig én tényleg megpróbáltam használni, kulcsszavakkal is próbáltam segíteni neki, de nem működött úgy mint a Google.

maxresdefault

A rendszernek rengeteg, joggal kritizált butasága is van. A rendkívül idegesítő multi-taszking az egyik legaggasztóbb. Nagyban csökkenti a használhatóságot, és így a kapcsolattartást is. A globális fájlrendszer hiánya is megkeseríti a mindennapokat. A fájlok megosztása eléggé behatárolt, nem mindig van lehetőség BT-on tovább küldeni stb. Egyszerűen hiányzik az Android féle közös megosztás menü. A háttérfolyamatok is elég kiszámíthatatlanul végzik munkájukat. Ilyen kevés RAM-mellett nem küldeném hátra a visszaszámlálót, mert akkor maximum az értesítést fogjuk viszont látni belőle amikor lejárt az idő, mivel az alkalmazás elfelejt mindent, amikor hátra küldjük. Ebbe a koporsóba az üti a következő szöget, hogy az óra nem mindig látszik. Az értesítési sáv össze-vissza jelenik meg. Néhány app igen, néhány app nem támogatja. Egyes esetekben a menüre előjön az óra is, máskor nem. Na ilyenkor szoktam hosszan nyomni a vissza gombot, hogy behozzam az alkalmazásváltót, és az órát felül. De most jön az amit már korábban is írtam, és elfelejti az aktuális app amit csináltam. Tehát szívás van ezerrel. Vissza vánszorogja magát a memóriába és talán sikerül folytatni amit elkezdtem, de a visszaszámlálómnak tuti, hogy annyi lesz ilyenkor. Egyesek szerint a közös hangerő is hátrány. Én nem osztom ezt a véleményt, viszont az elég kínos, hogy ha törődik egy ébresztéshez használt egyedi csengőhang, a rendszer nemes egyszerűséggel néma ébresztést tart, tehát nem áll vissza egy alap hang mint Androidon. Egyszer már megszívtam vele. A rendszer elég keményen követeli a belső memóriát magának. Egy két játék meg pár alap alkalmazás és máris 6 gigát használunk a 8-ból. A Beállítások menü, elég vacak, de megszokható. Az alkalmazásokra vonatkozó része nem is annyira rossz elgondolás. A kereső-gomb is haszontalan. A helyére lehetne tenni sokkal értelmesebb gombot is, mint például az Android alkalmazásváltója, vagy egy kombinált híváskezelő gombot, vagy kismacskákat. Nagyon rossz, hogy ott árválkodik a gomb, a kusza beállítások menüben keresnék vele, erre bezárja és átmegy a Bingbe. Nagyon kellene, hogy kontextus függő funkciója legyen, és az appokkal együtt működjön. Szép ránézni, jó hogy gyorsan tudok QR kódokat olvasni vele, de annyira nem kell nekem, hogy ezért egy gombot tartsak fent. Hátrány lehet még, hogy a rendszer kicsit unalmassá tud válni, hogy a színeket sem szabadon választhatjuk.

Verdikt

Sajnos elkerülhetetlen, hogy a rendszert a konkurensekkel is összemérjük. Egy hónap alatt, sikerült annyi rálátást szerezni a WP-vel kapcsolatban, hogy tudjak egy viszonylag szilárd és naprakész véleményt alkotni. Van-e értelme Android vs Windows Phone kérdésnek? Egyedül akkor, ha a pénz beszél. Itt sok esetben már ideológiák és felfogások csatája a döntő, mintsem maga a termék tudása papíron. A Windows Phone egy másik világ. Sokan mondják, hogy az Android a telefonok Windows-za. Ez szerintem nem igaz. A Lumia 520 éppen ott rúgja tökön az Androidot ahol a legjobban “szárnyal” ez pedig az olcsó szegmens. A Windows Phone egy igazán kettős személyiség, a zseniális dolgai mellé társul rengeteg kőbalta szintű funkció. A viszonylag kicsi elterjedtség miatt az appok minősége is kettős. Általában mindig csak egyetlen jó appot találok egy feladatra és kifújt. Nincs választék. Eddig mindig sikerült mindent megoldani, de kicsit aggasztott, hogy fú de jó, hogy pont ez az egy frankó app van, de jó lenne megnézni mások felfogását is, ha van valami, akkor legyen alternatíva. Már otthonosan mozgok a Microsoft háza táján, és elégedetten használom a rendszerüket. Sok örömet okozott már a használata, és sok negatívumot is. Szerencsére ez a mérleg nálam elég erősen a pozitív irányba dől. Viszont megértem az Android fanatikusokat is. Jól működik az a rendszer is, ha minden a helyén van. Egy átlag felhasználónak, én azt mondom túl sok is az, a tudás amit ki lehetne hozni a droidból. Nekik, és a tudatos vásárlóknak ajánlom a Windows Phone-t és az olcsó Lumiákat, akik nem akarnak brandért és mondvacsinált funkciókért felárat fizetni. A párom is, és én is boldog Lumiások vagyunk. Én mindig is lelkes támogatója voltam az alternatív, réteg dolgoknak. Jó dolognak élem meg, hogy nem egy tucat Androidos készüléket használok. Szeretem a Windows Phone-t és a Lumiámat is. Nem bántam meg.

39 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Wrath

  Igen, sajnos azért az 520-ason látszik az anyaghasználaton, hogy bizony nem felső de még csak nem is középkategória. Ha anyám 520-asát az én 920-asom mellé teszem és nyomkodom, bizony a nagyobb testvér sokkal gyorsabban fut és az esetek 90%-ában tudok alkalmazást is váltani, hogy nem felejti el, mit is csináltam.. kivéve a facebook appot.. Viszont szépen elrejtik az animációk a rendszer “lomhaságát”, bár még így is gyorsabb, mint a felső-közép kategóriás droidok. Az asszonynak tervezek venni egy 1520-ast, bele van őrülve a nagy kijelzőbe.. kíváncsi leszek, mennyivel jobb 4 mag és a 2 GB ram..

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of István Szevasz

  Hát én örülök, hogy a nagy lelkesedésem ellenére nem vettem 520-ast.
  A 8.1-hez éppen csak elég lesz, kevés lesz a memória, ezért piacra dobják az 525-öst.
  Az alkalmazásokat nem lehet sd-re telepíteni.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of lacy78

  Regén droidos voltam…..befagyott állandóan,döcögős volt..stb sok sok rossz semmi jó,aztán vettem 920-ast….csak jót tudok mondani fél éve nyúzom nap mint nap,és semmi gond nem fagy le nem indul újra csak teszi a dolgát precízen és tisztán jaa és az aksi is kibír 2 napot aktív használat mellett 🙂 így tovább Nokia és Windows 🙂

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Tóth Jani

   Én most is droidos vagyok, de megfogadtam hogy soha többé nem veszek itthon drága és ócska mobilt, jó nekem a Kínai (az megfizethető) rakok rá custom ROM-ot.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of István Szevasz

    Én is droidos, csak éppen pont ebből lett elegem, hogy custom romokat kell keresgélni, hogy normálisan működjön.
    Most is a Kit-Kat már 4.4.2-nél jár és még mindig hibás.
    Ugye a 4.0-ás is meddig elment mire 4.1-lett és így tovább…
    Ebben a formájában vicc az a rendszer, mármint hogy mindent úgy kell vadászni rá.
    Ezért akartam váltani, csak hát elég karcsú a büdzsém, ezért lett volna az 520-as.
    De így, ebben a formájában nem kell.
    Használom inkább a 4 éves, 2.1-es droidos telómat és kivárok. (Előbb adtam el a ZTE-met, mint hogy új telót vettem volna, szóval ezért kellett elővennem a régit)

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Tóth Jani

    Az enyém a jelenlegi rommal is működik stabil és gyors, persze azért néha kipróbálok pár új romot.
    A másik meg az hogy hol kapok nálunk 33-ért 4 magos 1 GB-os 4,5″-os telefont, tudom a Tescoban, de az a Kínai minőség alja az eredeti ára 16000 forint és azt nem kell ROMolni.

    Tetszik (0)
 4. Profile photo of Tasi Józsefné

  Én tegnap vettem egy 625-öst hát mit mondjak nagyon fura.Csak akkor lehet Wifizni ha be van kapcsolva az adatforgalom akkor viszont minek a wifi.tegnap óta leszedett nekem 150 mb-ot,mire rájöttem hogy ki kell kapcsolni akkor viszont nem tudok felmenni a facebookra.vagy is megnyitja csak a képeket nem tölti be.Valami okosat írjatok már légy szives,hogy mit kellene csinálnom.Eddig androidos telefonom volt azzal nem volt ilyen gond.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Tasi Józsefné

  Azt elfelejtettem írni,hogy kinn volt az E jel.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Sandro

  Nekem kártyafüggetlen 920-asom van. Nem a legújabb, de célnak megfelel. Olyan igényeknek, amit itthon nem lehet kielégíteni, vagy csak azért van, hogy legyen, ilyenekre nincs szükségem. Az igaz, hogy nincs sok app (még) hozzá, de az androidnál a sokból nehéz kiválasztani a ténylegesen használhatót. Van még elég sok butasága, de folyamatosan javítják. A 8.1-el meg csak jobb lesz.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Tasi Józsefné

  Szóljon már valaki hozzá légy szíves!Nem értek hozzá!Nektek ilyen problémátok nincs?Vagy valamit be kell állítani!

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Tirmaci

  Nekem egy droidos telefonom és egy tabletem van. Mellette még van egy L 820-asom is. Amióta megvan szinte mindenre azt használom. Megbízhatóbb, gyorsabb, stabilabb mint a droid. Maga a telefon is tökéletes, szinte hibátlan. Most már ismét Nokia párti vagyok, és ha így folytatják, nem is fogok másik telefont venni. Egyre több program van hozzá, és sok már magyarul is. A 8.1-es Windows megjelenése remélhetőleg a figyelem központjába helyezi majd a Windowsos mobilokat is, és a fejlesztők elkezdenek végre Windows Phone programokat is készíteni. Csak így tovább Windows Phone…

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of Rozmika

  Én nagyon örülök, hogy ilyen sok elégedett ember van. Akkor ezek szerint csak nekem van bajom a Nokia WP-nal 🙁 Írtam egy kis szösszenetet az alábbi cikk végére:
  http://dirtywindows.hu/2014/02/16/windows-phone-8-lumia-520/
  Nektek ezekből semmi hiba nem jön elő illetve az általam leírt dolgok csak engem zavarnak?
  Amúgy most teszteltem egy hosszabb úton is a navigációt, de nálam elég gyengére vizsgázott. Többször elvesztette a holdakat rövidebb időre. Amúgy meg használható, de azért nem hasonlítanám össze egy iGO-val. A beállítások és finomhangolások nagyon hiányoznak. pl.: nem tervez alternatív útvonalakat, nem tudom testre szabni, hogy alul az információs sávba mit írjon ki. Nem tudok olyat, hogy rábökök a térképen és azt mondom, hogy az egy új köztes pont és még sorolhatnám. De azért ígéretes és jobb mint a papírtérkép. Az meg, hogy ingyenesen jár a telefonhoz egyenesen csoda számba megy. Most az új frissítés óta térerő problémáim is vannak. De ez lehet, hogy a mobilnettel függ össze, mert a frissítéskor azt is bekapcsoltattam. (kikapcs-bekapcs segít csak) Amúgy 920-as telefonom van. Egy mezei Viber használata közben is nagyon melegszik a hátulja, a játékokról már nem is beszélek.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Bob

   Én direkt a GPS miatt vettem lumia 820-at, még soha nem volt baj a GPS kapcsolattal.
   Gyakorlatilag teljesen kikapcsolt helymeghatározás bekapcsolásától számított 3-5másodpercen belül tudja hol vagyok.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of Bob

   Még azt hozzá tenném, hogy ha az akkud nagyon melegszik lehet meg kéne nézetni valakivel a telefont.
   Van a családban 920-as és nem melegedős fajta.

   A térerő hiba:
   Lehet szolgáltatói oka is, nekem egyszer fordult elő, hogy elhagyta a hálózatot és csak ki és bekapcsolással jött vissza. Még offline módból se tudott vissza találni.
   De egyszer fordult elő, olyan helyen ahol amúgy is gyengén muzsikál a szolgáltatóm.

   Tetszik (0)
 10. Profile photo of E F

  Tényleg igaz, hogy a hívásátirányítás nem állítható be külön foglaltra/nem elérhetőre/nem válaszolra csak mindenre egyben? Egy ismerősöm már 1 hete keresi a telefonjában.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Sandro

  Egy kérdés? Találkozott már valaki azzal a jelenséggel, hogy hívni lehet, ellenben ha hívnak a hívás hangpostára megy, ami nincs is bekapcsolva. Ez utóbbi (Telekom) akkor is bekapcsolódik, ha a készüléken ki van kapcsolva.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Ez az SMS értesítő miatt van. Hiába mondod le a hangpostát meg a hívás átirányítást, mégis bekapcsolva kell maradnia, hogy megkapd az smst ha nemfogadott hívásod volt ameddig nem voltál elérhető. Tehát ha mindent lemondasz, akkor talán kikapcsolódik a köcsög hangposta. Nekem emiatt sok száz forintom ment már el a semmibe. Rohadjanak meg.

   Tetszik (1)
 12. Profile photo of K1NG_C03R4

  Nekem egy Lumia 625 van. Teljesen meg vagyok elégedve vele. Szerintem aki nem tud venni minimum egy S3 szintű droidos készüléket az ne is vegyen droidos mobilt. WP-be tetszik hogy nem kell vele mókolni hogy ne akadja szét magát a rendszer, minden pörög.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of SlowhanD

  A taskváltás ennél nem is lehetne egyszerűbb. Nyomva tartod a vissza nyilat és utána lépkedsz. A visszaszenvedi magát a memóriába kifejezést sem értettem. Az én 625-ösömben is 512MB RAM van, de ha max. 3 másodpercet kell várni akkor az már sok. Egy középkategóriás Android ennyi rammal ennyi idő alatt billentyűzetet sem tolja ki, amitől meg tudok őrülni. A másik telefonom egy Samsung Omnia 7-es, és nem: az IPS nem olvasható jobban napfényben mint az mint az AMOLED. Azután tudomásul kell venni, hogy ez egybelépő készülék (nem kell), egy ugyanilyen hardverrel ellátott Androidra páros lábbal ugrálnál, mert csak a Facebook kliens elfoglalja a memória felét. De a Nokia is rájött, hogy ez nem feltétlen elég és az 520/625 utódja piacon van 1GB RAM-mal

  Az egyetlen nagyon komoly bug a filerendszer hibája, illetve, hogy emiatt a zenekezelő betöbbszörözi a listában a fileokat és nem tudsz rendesen lejátszási listákat létrehozni. Ez nagyon primitíven működik, de a 8.1-re állítólag kijavítja a Microsoft (ami már a spájzban van).

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Tamás Göbölyös

  Sziasztok!
  HTC Senstion -t cserélnék le, 4 napig volt nálam az 520, de vissza térni a HTC-re nagyon nagy öröm volt.
  Gyors mint a villám szebb a képe és nagyon kézre áll a ViperS 2.0.2.
  A WP8 -as 520 a HTC után inkább “feature” mint “smart phone” -nak tűnt.
  Egy S2 vagy egy S advance is sokkal kezesebb. Bár a samsungnál az anyaghasználat.. hát elég low.
  Van egy nagy dögöm is 22.500 volt MTK6577/512RAM Android 4.1.2 5’2 col kijelző, 3000mA aksiból kettő. Az is hasít kb olyan gyors mint az 520.
  Persze használom az advanced task managert, 200MB körüli a szabad memória.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Tiszteletben tartom a döntésed. Az S2-vel nem érdemes összehasonlítani azt már nem tudod megvenni újonnan, sose volt 40 ezer forint függetlenül, és soha nem is belépő szintű telefonnak szánták. Még csak az S Advance sem jó példa mert az is egy kategóriával feljebb játszott mindig.

   Hát igen ahogy mondod, ez a rendszer teljesen más felfogása az okos telefonoknak. A zárt rendszer minden előnyével és hátrányával. Mivel az emberek már hozzászoktak az Android nyíltságához nehéz őket újra korlátok közé zárni. Megértem hogy visszatértél Androidra.

   Az MTK6577-ös telefont szintén nem szerencsés ezzel a telefonnal összehasonlítani mert a Snapdragon megeszi reggelire ami a Lumia 520-ban van. Bár az S Advance-t is.

   Tetszik (0)
 15. Profile photo of László Horváth

  Én csalódtam a Nokiában.Két hónapja nyúzom mint céges telefont (L520),de nem tudok megbarátkozni vele. A hátlap lejár, a hangerő gomb miatt már volt szervizben. Első nyomásra leszakadt a panelról. Ha be kapcsolom a hívás várakoztatást és hívás közben hívás érkezik (na ezt jól leírtam) akkor nem tudom a másikat felvenni mert mindjárt lefagy. Hiányolom az Androidos képernyőzár megoldást, hogy egy mozdulattal felvegyem. Néha amikor csörög kiveszem a zsebemből és önállóan SMS-t akar írni. A kollégáimé is doszt ugyan ez. A három készüléknél volt már hardveres hiba, szoftveres hiba is. Az egyik sima képernyő lezárás után meghalt. Szó mi szó, a Huawei G510-em mellett kínszenvedés.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez