Windows Phone 8: Lumia 520, az első okos kütyüm!

Csak úgy szaporodnak a Windows Phone felhasználók a környéken! Kaptam az alkalmon és találtam egy tökéletes interjú alanyt a következő cikkemhez. Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet női szemmel okos telefonra váltani, azon belül is Windows Phone-ra.

A Windows Phone interjú

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzak. Engem S.E.-nek hívnak, és a napokban váltottam Windows Phone-ra. Egy ismerősöm nyaggatására mentem bele ebbe az interjúba, remélem segíthetek nektek, ha megosztom tapasztalataimat.

DW: Szia! Milyen érzés Lumia tulajdonosnak lenni, számít neked a WOW faktor?

S.E.: Sziasztok! Nagyon nehezen szántam el magam, hogy megvegyem, és kicsit kételkedtem, hogy nem hozzám illő telefon. Már a nem is tudom, a 2. hét után? Azt kell, hogy mondjam imádoooooom! Kinek mi a WOW faktor, szerintem ez eléggé személyfüggő. Nem számít fontosnak, hogy menő legyen, én inkább a qwerty-s és underground gépeket tartom annak. A kis Lumia inkább saját magával győzött meg.

DW: Milyen volt az előző telefonod, hogyan értékelnéd az újhoz képest?

S.E.: LG KP500. A Lumiához képest eléggé kőkorszaki szerintem. Nem voltam nagy mobilozós, és csak akkor használtam, ha tényleg szükségem volt rá. De amióta megvan a Lumiám többször nyúlok érte, és már akkor is előveszem, ha nincs is szükség rá.

DW: Mit gondolsz a növekvő kijelzőméretekről, mennyire jelent gondot a mostani 4”-os méret?

S.E.: Én kifejezetten utálom a tepsi telefonokat, szerintem egy nő maradjon a konyhában a tepsikkel. Az LG mérete számomra tökéletes volt, és eléggé idegenkedtem a 4″-os mérettől is. Ez volt az egyik szempont, amiért hezitáltam a Lumiával kapcsolatban. Az első napokban nehéz volt megszokni, de ha most az LG-hez nyúlok, akkor már az számít túl kicsinek.

DW: Ki ajánlotta a Windows Phone készülékeket?

S.E.: Az eladók biztosan nem. Fikázták, ha szabad ezt itt így kimondani. A Párom volt a főagytröszt. Számomra Android szóba se jöhetett ebben a kategóriában. Ennyiért találtam jobb alternatívát, így lett végül Windows Phone.

DW: Milyen volt megpillantani, majd kézbe venni a készüléket?

S.E.: Nagyon izgatott voltam, mikor érte mentem, annak ellenére, hogy nehezen döntöttem a megvétele mellett. Annyira nem dobtam el magam tőle korábban, de úgy voltam vele, hogy úgysem találom meg a tökéletes telefont, de mikor megvettem hazamentem és kibontottam, elkapott a birtoklási vágy és jó érzés volt, hogy az enyém.

DW: Nehéz volt egyedül összerakni a telefont?

S.E.: Igazából nem tudtam mire számítsak az összerakásban, mennyire tér el egy régi telefonétól. Az eladó fel is ajánlotta a segíts benne, de visszautasítottam. Úgy voltam vele, hogy nem lehet nagy dolog, így magam vállalkoztam a feladatra. Kicsit újdonságnak számított nálam ez a micro-simkártya és eléggé nehézkes volt beüzemeltetni a telefont, mert csúszkált a simkártya. Elsőre nem is kapcsolt be a telefon megfelelően, csak egy kis igazítás után másodjára.

DW: A Windows Phone mennyire segítette a beállítási folyamatot?

S.E.: Eléggé technikai analfabétának számítok hozzátok képest, féltem, hogy elbarmolom majd a dolgokat, de meglepően egyértelmű és érhető volt minden. Szerencsére erős hátszelem volt.

DW: Mi volt az első gondolatod a Windows Phone láttán?

S.E.: Talán… Rádöbbentem, hogy ez függőséget fog okozni. De az elején kifejezetten utáltam a csempéket, de mára teljesen megszerettem őket.

DW: Milyen dolgokra kerestél okos-telefont?

S.E.: A tanulmányi ügyeim intézése miatt vált szükségessé egy olyan eszköz, ami mindig kéznél van. Utáltam, hogy mindig haza kell szaladgálni órák után, és hogy mindig lemaradok a fontos dolgokról. Sokszor az előadások rovására ment, ezt már nem tudtam tovább elviselni. Nagy gondot okozott, hogy felkészülés nélkül nem találok el szinte sehova a városban, kellett egy jó térkép is. Fontos volt, hogy az általam használt információs csatornákat útközben is elérjem, és, hogy a Párommal is többet lehessek együtt, amikor nem vagyok otthon. Nem árt, ha közben szól a zene, és egy viszonylag jó kamera is van a hátlapon.

DW: Nem érzed úgy, hogy ha Androidos telefont vettél volna esetleg több dologra is használható lenne?

S.E.: Nem igazán ismerem az Androidot, viszont a sok dicséret mögött láttam a dolog árnyoldalát is. Több ismerősöm is panaszkodott rá, de amikor már a páromnál sem szuperáltak rendesen ezek a készülékek, inkább nem kockáztattam. A mostani telefonom is tökéletesen kielégíti az igényeimet, nem érzek hiányt semmi iránt.

DW: Milyen problémákkal/bakikkal találkoztál eddig?

S.E.: Az weboldalak kezelése kicsit trükkösnek bizonyult az IE-ben. Mivel működő Volán menetrendet nem találtam, ezért be kellett érnem a weboldallal. Viszont itt, a szövegmezők elég hektikusan működtek. Nem igazán tudtam elsőre, hogy mit és hogyan kattintsak, mert valamiért az oldal nem fogadta el amit beírtam, de a felugró listában sem reagált a kattintásra. Eddig ez az egyetlen kellemetlenség amivel találkoztam.

DW: Egy kezdő nő, mennyire tudja egyedül megoldani a hibákat?

S.E.: Hmm. Eddig nem tapasztaltam olyan hibát, amihez segítséget kellett volna kérnem. Az igazság az, hogy az internet böngészésen kívül nem is nagyon találkoztam semmilyen hibával.

DW: Az akkumulátor mennyire bírja a strapát?

S.E.: Hát igen… az egyik bajom, hogy túl sokszor kell tölteni, maximum 2 napot bír ki minimális használat mellett is. Kemény használattal akár 3 óra alatt teljesen lemeríthető, de mobilnettel 2 óra alatt sem lehetetlen.

DW: Milyen alkalmazásokat használsz?

S.E.: Még nem szoktam hozzá teljesen az “okos” telefonhoz és még nem is igazán fedeztem fel, hogy mire képes. Amit használni szoktam az a zenelejátszó, Email, Facebook és Messenger, IE és néhány egyszerű játék. A navigációt is előkapom néha. Határidőnaplómat és naptáramat még nem szeretném kiváltani, maradok a papír toll párosnál.

DW: A sebesség rendben van?

S.E.: Az előző telefonomhoz képest jóval gyorsabb, a kijelzőt pedig sokkal könnyebb használni. Nincs gond vele.

DW: Hogy tetszik a billentyűzet?

S.E.: Eredetileg QWERTY készüléket akartam, de nem találtam olyat ebben az árkategóriában, ami megállná a helyét a mindennapjaimban. Talán a billentyűzet mértével akadnak még problémáim, túl aprók a betűk/számok és sokszor nyomok mellé. Hiányzik a visszajelzés.

DW: Mit változtatnál a Windows Phone rendszeren?

S.E.: Jó lenne, ha kicsit egységesebbek lennének a csempék. Nem szeretem, hogy minden más színű. Szeretnék egyedibb színeket beállítani, és szeretek saját témákat gyártani. Jó lenne ha itt is lehetne. Jó lenne, ha lenne fájlkezelő mint a régi telefonomon, kényes a rendszer. Mindent csak a saját helyén lehet megnyitni. Csináljanak rendet a boltban.

DW: Mit üzennél a Nokiának?

S.E.: Több értelmes QWERTY modell. Nagyobb aksikat. Jó lenne néhány strapa készülék is.

DW: Mit üzennél a Telekomnak?

S.E.: Kevesebb mellébeszélést. Ne akarjanak rám sózni minden hülyeséget vásárláskor, főleg akkor, ha előtte már interneten utána néztem, és nagyjából tudtam mit veszek, ráadásul ott is rendeltem, csak átvenni mentem az üzletbe. Így nehezebben csaltak csapdába, de az akciós mobilnettet akkor is rám beszélték… A kisbetűs részeket is elmondhatnák rendesen.

DW: Elégedett vagy a Lumiáddal?

S.E.: Teljes mértékben igen.

DW: Köszönöm, hogy időt szakítottál ránk!

S.E.: Én köszönöm az interjút! Remélem segítettem.

Végszó

A DirtyWindows-nál mindig is fontosnak tartottuk, hogy a kezdőket megfelelően támogassuk. Az interjút próbáltuk igazán őszintére, és informatívra faragni. Reméljük segítettünk néhány olvasónknak. Mint mindig, most is várjuk szeretettel észrevételeiteket, és kérdéseiteket a témával kapcsolatban. Kommentáljátok bátran!
A válaszok nagyrészt mobiltelefonon íródtak!

52 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of fezoj

  Jó kis interjú,segít hogy legyen egy kis elképzelésem erről a rendszerről. A közel jövőben tervezek telefont vásárolni (most Nokia E72 használok), és Nokia párti vagyok. Örülök az ilyen cikkeknek, segítenek a döntéshozatalban. DW csak így tovább, ha lehet még több windows phonos cikket.

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of Tyler

  Jelenleg nálam egy i4S-ből, egy retinás iPad miniből és egy Windows 8.1-es laptopból áll a géppark. Laptop szinten semmi előnyét nem látom a Mac gépeknek az én részemről, sőt, kimondottan imádom a Win8-at, egy SSD-vel tényleg élményszámba megy már ennek a használata is.

  Mobil platform szinten viszont én az iOS-ben találtam meg azt, amit kerestem. Előtte Symbiannal kezdtem (Nokia 6220c), kipróbáltam a Samsung badáját (Wave I), majd egy közép kategóriás Droidos telefonom volt (SE Xperia ray). Aztán jött a WP7 egy Nokia Lumia 800-on, majd az i4S. A lényeg, h ne nyújtsam túl hosszúra a mondandóm: hardverre első osztályúak a Nokiák, de a WP számomra a gyenge app-felhozatal miatt nem jött be. A kezdeti “ami nekem kell, az van rá” szöveget csak a saját megnyugtatásomra mondogattam egy 120k-s telefonnal a kezemben. Azután rájöttem, nagyon gáz, h nekem kell gyakorlatilag alkalmazkodnom a készülékez és alapvető appokra várnom, amelyek minden más platformra régen elkészültek, esetleg béna klónokat használnom, amiket WP-re írtak. Az értesítési rendszer olyan volt, mint a mesében, hol volt, hol nem volt.

  Gondolkodom egy 525 beszerzésén, nyomott áron, h képben legyek, mit tud most a WP8 és kielégítené-e az én igényeimet. De úgy érzem, androidos telefont (kizárólag csúcs hardverrel szerelt gépet, elsősorban Nexus 5) hamarabb vennék, mint WP-sat.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of rw-ultra

  S.E. : töltsd le az Utat-m-utat alkalmazást, nagyon jó Volán és vonat menetrend.
  Üdv a WP használók körében.

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of rw-ultra

  Am én a 635-öt várom, végre kétkártyás wp teló. Utálom h 2 telefont hurcolok magamnál.
  Csak legyen olyan a kamerája (vagy nagyon közeli) mint a 800-nak.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Rozmika

  Gratulálok a cikkhez, de ez most már kezd egy kicsit reklám szagú lenni. Mindenki dicséri a nokia wp8 telókat, pedig szerintem nem olyan jó darabok. Igaz, hogy én egy 920-at nyúzok, de nagyon nem vagyok megelégedve vele. Az 520 cikk végére írtam egy nekem nem tetsző “rövidke” hibalistát, amit szinte hetente tudok bővíteni. De ha a 920 (ami nemrég még egy drága csúcs volt) ilyen gyengusz akkor egy alacsonyabb kategóriásba bele sem merek gondolni. Kipróbáltam az Utat-m-utat alkalmazást ami nagyon tetszett (volna). Miért is lepődök meg azon, hogy megint egy részben működő alkalmazást próbálok alternatíva nélkül. Konkrétan a volán menetrend teljesen hiányzik és infót nem kapok róla, hanem csak néztem, hogy tervezett utakra buszt soha nem hozott fel. Még jó, hogy le volt írva feljebb, hogy hiányzik a volán adatbázis.
  Kicsit az az érzésem, hogy mi vagyunk a béta teszterek és még fizetünk is érte. Ígéretes a noki+WP8 csak szerintem még nagyon bétás, gyerekcipőben jár az egész.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Nyugodt legyél, hogy egy vasat se fizet nekünk senki 🙂 A következő cikkre pont egy jó adag negatívumot próbálok össze szedni. Az elfogult hangnem csak a privát lelkesedésemnek köszönhető, ezért is van blog kategóriában a cikk.

   A Microsoft nem nagyon tud mit tenni az alkalmazásokkal, nem ők fejlesztik őket. Néhány fejlesztő ismerőssel kitárgyaltuk hogy miért nincs volán app. Azért mert minden eszközzel akadályozva vannak a volán részéről az adatbázis hozzáférések.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of Jimbo bácsi

   Szerintem azért nem a Nokia és a Windows Phone a hibás, ha nincs rá Volán app… Mellesleg már BKV és MÁV is van. Ja, hogy nem ingyenes? Gondolom te se ingyen dolgozol…

   Tetszik (0)
   • Profile photo of kabala

    Elég baj, hogy nem ingyenes. Ez nem egy játék, amivel elszórakozik a felhasználó. Közérdekű információkat tartalmaz. Az világos, hogy a fejlesztő szeretne profitálni a munkájából, de véleményem szerint ezt nem az utazóközösségnek kellene megfizetni, hanem a BKV, MÁV és a Volánnak kellene szolgáltatnia.
    Bocsánat, de nem is folytatom, mert már nagyon nem témához kapcsolódna a mondanivaló.

    Tetszik (1)
 6. Profile photo of Rozmika

  Mielőtt eldurvulnak a dolgok, elnézést kérek a félreérthető hozzászólásért. Igazából már csak az tűnt fel, hogy gombamód szaporodnak a wp8 és nokia wp8-as cikkek. A reklám dolgot meg poénból írtam ez miatt 🙂 Gondolom, hogy nem fizet a nokia a DW fórumon senkinek. Csak olyan egy kaptafára járnak a cikkek is. Bemutatja mindenki a telefont és még a hátrányokat is szinte előnynek állítják be. Azt sem értem, hogy szerintem tele van hibákkal az egész, szerintem kicsit átláthatatlan a menü, le van butítva a telefon már szinte szifon szintre, nem lehet olyan jól testre szabni mint a droidot és ennek ellenére csak jót hallok róla. Csak én vagyok olyan, ha már megvettem akkor a rosszat is nézem?? Más meg ha már megvette akkor csak a jót látja benne? Vagy tényleg ilyen jó csak nekem magasak(ehh) az igényeim? Megemlítem halkan, hogy írtam egy jó kis hibalistát a nekem nagyon nem tetsző dolgokról az 520-as topicban.
  Jimbo bácsi tényleg nem a nokia és a WP a hibás, de más platformra sok olyan progi van ingyen amiből lehet válogatni és azért az egy kicsit flusztráló lehet, hogy azért kell fizetni ami máshol ingyenes. Ha meg valaki pénzt kér a progiért akkor legyen profi és kellő színvonalú. Ha nem akkor max tegye ki, hogy itt meg ott lehet támogatni és ha úgy látja, hogy érdemes és van rá kereslet akkor fejlesztheti tovább.
  Bocsánat még egyszer, ha valakinek a lelki világába sikerült taposnom kicsit, de én nem tudnám jó szívvel ajánlani jelenleg senkinek a WP8-as platformot. Az említett részben megindokoltam jócskán. Látok benne fantáziát meg azt is, hogy néha figyelembe veszik a felhasználók kéréseit is(pl.: ha jól tudom akkor a data sense így került be – mondjuk szégyen, hogy alapból nem volt hasonló program alapból), de azért még aki nem csak SMS-t meg facebook-ot használ a telefonon annak azért ez még “bétás”. Persze a nokia is ért a HW-hez de azért 512MB ram-mal adja a telefonokat 2013 közepén a shopban meg tele vannak olyan hozzászólásokkal, hogy az 512 miatt nem megy a program/játék vagy erősen akadozik. Ja és azok ellenőrzött fizetős játékok/programok (jó, általában van teszt verzió)!!

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Jimbo bácsi

   Egy droid 512mb ram alatt már rég összesz*rta volna magát, míg az 520 továbbra is akadásmentesen fut.
   Egy havernak 520 van, és egyszerre megnyitott böngésző + e-mail + zenelejátszó mellett egyik sem akad. Az előző telefonomon(Galaxy Mini 2-nem sok ideig volt hál’ a jóIstennek), kínszenvedés volt megnyitni a névjegyzéket is, kb.120 névjeggyel, a haver 520-ára is leszinkronizáltam a névjegyeket, és lám a képernyő feloldása+a névjegyzékből egy személy kikeresése 5MP!!! volt, míg ugyanezen személy felhívása legalább 25mp-ig tartott a Mini 2-n.
   512mb ram mind2.

   Egy másik nem elhanyagolható dolog, a rendszer mérete, mert pl. a Galaxy S3 16GB-nak csúfolt modellje csak 10,5 GB szabad hellyel rendelkezik, míg a jelenlegi Lumia 820-am papíron 8GB, valójában pedig 7GB körül van. Halkan megjegyezném, hogy a Galaxy S3nak ugye 1GB ramja van(ezen vitatkozhatnánk, mert csak kb 800mb., lényegtelen), frissen telepítve odinnal az android 4.3, alapból 80%-on megy a ram. Nem kell nagy matektudás, hogy rájöjjünk, ez bizony 640MB, mikor semmi szükséges nem fut…

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Rozmika

    Erre azért rájöttek a google fejlesztők is és most a kitkat már jobban bánik a memóriával. Meg azért a droidba jobban fel bírtam fedezni a multitaskot mint a nokiába. Nokián navi teszt közben megnéztem valamit a neten, visszamentem navigációra és pár másodpercig elszámolt míg újra tudta, hogy mi történt. Azért a 920 specifikációba gyorsabb mint az 520 és nekem néha megakad ez is. Csak ez olyan szépen animálgat miközben gondolkodik a feladaton. Apropo, ha már így droiddal hasonlítgatunk. Ott legalább látom mi és mennyi memóriát foglal, WP alatt nem nagyon sikerült még megtalálnom. Amúgy a 32 GB-os 920-nál 17,60 a használt, 11,53 a szabad (össz 29,13). Hol a többi? 1 GB lenne a belső memória, az insider azt írja, hogy Összes memória 898 MB – az sem 1 GB. Ja és ebbe nem is lehet tenni memóriakártyát 🙁 Tény, hogy a “gyenge” HW-ből azért jót hozott ki a WP ami androidnál nem igazán sikerült. Nem szabad venni alsó kategóriás droidos telefont ezt aláírom, mert abból csak szenvedés lesz. De azért egy snapdragon 800-zal megtámogatott telefon már nagyon ott van a szeren (főleg ha a kikat fut rajta).

    Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Szerintem nem csak a cikkek egykaptafák, hanem a kommentek is alatta 😉

   Elmondom a dolog eszenciáját: Van egy bizonyos réteg, aki azt vallja hogy a kevesebb több. Pont ezért hallasz róla annyi jót, mert az emberek nagyrésze, sőt még az android felhasználók nagyrésze is rohadtul unja “testre szabni” a rendszert. Ez csak egy szűk geek réteg mániája. A legtöbb átlagember arra vágyik, hogy egyszer beállítsa és menjen 2 évig gond nélkül. Az a baj, hogy te a saját egyéni véleményeden keresztül látod a világot. Próbálj elvonatkoztatni, az egy dolog hogy te nem látod át rendesen a Windows Phone amúgy NEKEM nagyon kézreálló rendszerét az már a saját problémád. Ha hiszed ha nem a legjobb legigényesebb programok pont úgy működnek ahogy mondod. Ingyen végtelen próbát ígérnek reklám nélkül! Megvenni csak opcionális: Nextgen Reader, MyTube, MetroTube, pont ilyen. Vedd figyelembe, a legtöbb (nem mind) hozzászólás a neten, Általában (!) az emberek balfaszkodását tükrözi. Gondolom ezért is feltűnő hogy milyen jót mondunk róla. Mert van aki nem balfaszkodva használja. Tudod milyen ez, én például elmondtam a panaszaimat többször is az Androiddal kapcsolatban sok fórumon, de a kutyát nem érdekelte. Tudod miért? Mert másnak jó volt. Na pont így vagyunk most a WP-vel. Szóval én megértem a kommentjeidet, és nem direkt hagyom figyelmen nélkül, de túé sok olyan dolgot említesz ami engem nem érint, mivel főleg egyéni problémákat keversz néhány globális problémával, amit meg már megírtam én magam is. Erre én csak azt tudom mondani, hogy ha nem tetszik a Windows Phone, bátran próbálj ki mást, mert lehet megtalálod a neked legjobban tetsző rendszert. De szerintem nem szabad egyéni tapasztalatok alapján másoknak a természetes döntésihozatalába bevatkozni azzal, hogy “nem ajánlod a Windows Phonet” mert lehet hogy pont olyan telefont vesz helyette amire én mondom hogy “az ellenségemnek se kívánnám” szóval minden csak nézőpont kérdése.

   Az a filozófiám, hogy inkább megtanítom a felhasználót horgászni, minthogy készen elébasszak egy Androidot, hogy ne, itt van, minden van rá, használjad. Mert tisztában vagyok most már mindkét rendszer képességeivel, általába aki ilyen dolgokat megtud fogalmazni minte te, annak nem fogom még csak meg sem említeni a Windows Phone-t mert egyszerűen más nézponton van másra van szüksége mint egy kezdő usernak.

   Az hogy én miért vagyok Windows Phone user, ha mégis ennyire “értekhozzá”?
   Azért mert tudom mire van szükségem, és ez pont az.

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Rozmika

    Ok. Igazad van! Teljesen egyet értek. Rendben van, hogy sok embernek nem kell, hogy testre szabja a telefont, de legalább ott a lehetőség, hogy valami egyediséget belevigyen a tucatfonjába. Azért WP-n is ott lenne a lehetőség akkor hidd el, hogy kevés embernek lenne az pár színű csempe a telefonján, meg esetleg a hátteret, animációkat is átszabnák. Nekem a menübe az nem tetszik nagyon, hogy olyan átláthatatlan, és ha nem vágom fejből, hogy mi-holvan, mit hogy hívnak akkor csak görgetek lefelé és csak görgetek lefelé és elunom az egészet és véletlenül túlmegyek rajta és kezdhetem elejétől újra…. á nem is igazán szerettem volna azt a programot/funkciót. Jó az ahogy van. ABC sorrendben tudok választani, de most már nagyon sok alkalmazást, játékot letöltöttem(meg a gyerekek is) és nagyon hosszú lett a listám amit még az ABC betűkkel is kibővített a rendszer. Amíg nem volt rajta semmi addig jó volt, átláthatóbb. Na mindegy, lehet ez megint csak az én problémám.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Nameless

    Egyébként ez teljesen jogos. Ezt is felróttam hibának, hogy nagyon kellene legalább egy keresés a beállításokba, vagy az a kis jump tiles ami a menüben vagy zenelejátszóban van. Én is mindig túlmegyek azon amit keresek. De a rendszer mentségére legyen szólva, miután kiraktad a főképernyőre a legfontosabb kapcsolókat wifi, bt, gps, mobilnet, már nem nagyon kell a beállításokba mászkálni, ha igen akkor meg általában az elején van amit keresel. Persze a fényerő állítás szívás. Egyébként még mindig azt mondom, hogy rutin kérdése minden. Én is megszoktam a fos android beállításokat 2.1 és 2.2 alatt, na ez is ugyan az. Csak épp az a baj 2014-et írunk már! A microsoftnak szégyellni kellene magát a beállítások menüre nézve hányok én is. De minden más rendben van szvsz.

    Ez az egyéni animációs dolog is teljesen Copiz vs Aero vita. Az Aero is szándékosan olyan “buta”. A Windows Phone esetében is direkt van így. A Microsoft úgy képzelte hogy adnak egyefekete hátteret amire te egyéniségedet tükröző csempéket pakolsz. Tehát a funkcionális dizájn elvet követték, nem az eyecandy-re mentek rá. A rendszerben egészen máshol vannak néha már felesleges animációk.
    Egyébként sok panaszodra fog gyógyírt adni a Windows Phone 8.1 a kiszivárgott infók alapján pont ilyen területeken erősítenek.

    Mint mondtam az Open Source és a Microsoft megoldásai már az ősidőktől ezt a gyökeres ellentétet jelentették felfogásban. Mivel én ebben nevelkedtem nekem ez a logikus, ez a jó ez a szép. Hiába volt a seggem kinyalva Android alatt, még vettem is pár alkalmazást, szóval már már luxusban éreztem magam, mégis az egészbe benne van az hogy “Linux”. Nehéz elmagyarázni mit jelent ez a fogalom, de körülbelül annyit hogy nekem nem felel meg, a kezem alatt kiszámíthatatlan és instabil.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Rozmika

    Akkor türelmetlenül várom már a WP8.1-et. Remélem tényleg lesz valami átütő változás, nem csak a reklám. Amúgy a “Linux” nálam pont a stabilitást és a megbízhatóságot takarja. Linuxos rendszeren dolgozok 🙂 A windows-os rendszerek meg irigykedve nézik, hogy ez nem indul újra mindenféle kékhalál miatt és a memóriát is jobban kezeli, nem zabálja az erőforrásokat és átláthatóbb. Mondjuk kicsit puritán a dolog, mert egy terminál ablakba csépelem bele az utasításokat, de erre én is csak téged tudlak idézni “szándékosan olyan “buta””. Én meg ebben nőttem fel. Régen nem volt más csak DOS, linux meg OS2. Jó már ekkor is volt windows 2.x, 3.x de az nem volt önálló oprendszer, csak olyan grafikus felület amit az oprendszerből töltöttem be. Na mindegy ez volt az őskor 🙂
    Amúgy meg pont az zavar még nagyon a WP-ban, hogy nem tudom, hogy ki és mit csinál. Nem látom, hogy mi meríti a telefont, nem tudom, hogy melyik alkalmazás mennyi memóriát foglal futás közben, mekkora méretben terjeszkedik a belső tárhelyen, mennyit esznek a fotók, zenék… Lehet erre az lesz a válasz, hogy egy felhasználót ne is érdekeljen amíg minden szépen működik és teszi a dolgát. Meg amúgy sincs rá eszköz, hogy ezeken nagyon változtatni lehessen. De mi lesz akkor, ha sz@r kerül a palacsintába????
    Csak még egy apróság a felülettel kapcsolatban. Ha én beállítom, hogy legyenek szép kékek a csempék akkor miért van az, hogy az xbox játékok , zenék+videók csempe baromira zöld marad, az office piros a mittomén bugyirózsaszín, fele vibrál …. Szóval igaz, hogy kéket szeretnék, de ezek meg maradnak olyanok amilyennek ők gondolják. Így olyan baromi “szépen” néz ki az egész mint egy szivárvány ami még időnként villog is (pl.:kapcsolatok fényképek).

    Tetszik (1)
   • Profile photo of vmarci21

    “Amúgy meg pont az zavar még nagyon a WP-ban, hogy nem tudom, hogy ki és mit csinál. ” – a futó app fut, a háttérben semmi sem megy, csak az engedélyezett alkalmazások, mait a beállításokban is látsz. Ha lenne “feladatkezelő”, akkor kb úgy nézne ki hogy “Facebook háttérfolyamat -1%, xy háttérfolyamat – 1%, Futó app – 40%”….

    A színbeállításoknál pedig a fejlesztők “szép” színbeállításaik tényleg undorítóak tudnak lenni…

    Tetszik (0)
 7. Profile photo of Tasi Józsefné

  Sziasztok!Lenne egy kérdésem nekem 625-öm van erre a telóra nem lehet rátelepíteni az RTL most-ot.ezelőtt Samsungom volt igaz,hogy a Google playerről rálehetett telepíteni,de erre a telóra nem lehet.Nem tud valaki valami ötletet.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Cartman

  Nameless írta fentebb: “A legtöbb átlagember arra vágyik, hogy egyszer beállítsa és menjen 2 évig gond nélkül.”

  Na ez tipikusan én vagyok 🙂 Az első 2-3 nap beállítom, ahogy nekem tetszik, aztán soha többet nem piszkálom. E-logika alapján én inkább WP-s felhasználónak lennék jó talán, de mégis a Droidra szavazok. Viszont tök felesleges Droid VS WP vitákba keveredni, mert úgyis mindenki azt használja, azt szereti, ami neki jobban tetszik. Az ilyen vélemények kialakításában sokszor semmi szerepet nem kapnak a tények, néha elég egy szép háttérkép, hogy a felhasználót az adott platform felé billentse. Nekem pl. még nem volt WP-s telóm, de be is vallom, hogy szimplán már a kinézete miatt sem kell. Nekem nem jön be a csempés, metrós stílus. Ettől még biztos k*rvajó a WP, de az első benyomás annyira meghatározó, hogy innen már nagyon nehéz valakit átfordítani, akár valódi tényekkel, észérvekkel is. Szóval ezért felesleges a WP VS Droid vita.

  Ettől függetlenül szívesen olvasom a WP-s cikkeket, mert legalább megismerhetem ezt is, anélkül, hogy nekem kellene a szemem gyötörni vele. 😛

  Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Na, igen, egy “..átlagember..”, “átlagfelhasználó”, de egy @Cartman nevű geek mióta az? 😆

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Cartman

    Talán meglepő lehet, de valóban nagyon alap szinten, sőt mondhatni primitíven, egyszerűen használom ezeket a dolgokat. Nekem az számít, hogy valami működjön, bármikor. Emiatt vagyok Win7-en, emiatt használok uTorrent 2.2.1-et, IrfanView-t, TotalCommander-t, Notepad++-t, stb… Ha egyszer valami stabil és működik, akkor arról nagyon nehezen váltok el. Csilli-villi cicomázásokkal nem lehet meggyőzni. Az Android nekem eddig bevált, még a Galaxy Mini-men is elég stabil volt, soha nem volt aksi problélmám sem, mert csak az volt rajta, ami kellett. Az új telómon meg már a sebességével sincs gond.
    Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretek kísérletezgetni, meg kipróbálni mindent, amit lehet, csak igyexem úgy csinálni, hogy közben a telóm, meg a gépem használható maradjon – és az is! Régebben össze-vissza moddoltam a rendszerem a gépen, aztán ha hirtelen fontos lett volna valamit csinálni, persze hogy pont akkor döglött meg. Most meg tudom, hogy bármikor munkára foghatom, stabil minzállat és ehhez csak annyi kell, hogy “átlagfelhasználóként” kell üzemeltetni. Semmi extra lemezkarbantartó, regisztripuceváló, semmi ventilátor-fordulatszám-mérő, igyó-bigyó gadget, ecetera, csak ami feltétlenül szükséges.
    Ha ilyenekkel akarok játszani, átbootolok egy másik rendszerre, vagy virtualban piszkálgatom.
    A közösségi oldalakon is olvasom, hogy mennyien panaszkodnak, hogy ez+az a mod elbaszta az aksiidőt, lefagy, nem megy, megáll, összesik, szétesik… hát hiányzik ez nekem? Ami nem romlott el, azt nem kell javítani. Persze néha egy-egy feature megtetszik és olyankor a kisördög esetleg rávesz, hogy kipróbáljam, de aztán gyorsan állítom is visszafele – főleg, hogy rendszerint kiderül: nem is olyan jó az az adott feature, mint gondoltam.

    Tetszik (1)
  • Profile photo of Nameless

   Rád gondoltam amikor a kommentet írtam amúgy … 😉 @cartman

   Tetszik (1)
 9. Profile photo of István Szevasz

  Melóhelyen körül vagyok nőkkel.
  Mindegyik droidos és tudjátok mi náluk a testreszabás?
  -Pasis, cicásos háttérkép, egyénhez kapcsolódó csengőhang és lehetőleg ébresztőhöz is külön-külön választható csngőhang.
  Van két Iphone-os, azoknál detto.
  De az összesnél a legfontosabb: viber, facebook gond nélkül fusson.
  Egyedül az akksi időn nyavajognak, hogy mindig van náluk töltő, de hát ez már minden mobilra igaz.
  (Főnököm 4 éves lánya úgy vágta földhöz a tabletjét, mondván hogy “Megint lemerült ez a sz@r!”, hogy csak úgy puffant.)

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of Nameless

  @rozmika:

  “Amúgy meg pont az zavar még nagyon a WP-ban, hogy nem tudom, hogy ki és mit csinál. Nem látom, hogy mi meríti a telefont, nem tudom, hogy melyik alkalmazás mennyi memóriát foglal futás közben, mekkora méretben terjeszkedik a belső tárhelyen, mennyit esznek a fotók, zenék…”

  Ugyan részletes akkumulátor használat előzmények nincsenek,(Akkumulátor nevű app nagyjából tudja amit androidon is néztem + gyorsbeállítások) de a belső tárhelyet a nokia telefonokban két helyen is igen részletesen lehet kezelni. Az már más tészta, hogy ha valam össze fossa magát és nem tudod törölni akkor marad a HR. http://goo.gl/SktslU

  Ezt már többször észre vettem, hogy úgy bocsátkozol vitába, hogy nem igazán olvastad el a cikket, vagy a korábbi Wp cikkeket, és csak elvakultan írod a magadét 😀 Read Only User? Nemá!

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of Rozmika

  Na ne má’ !!! Elolvastam az összes cikket! Akkumulátor nevű app nincs gyárilag az én telefonomon. Nektek van? A tárterületre meg rábökve nekem egy annyira részletes dolog jön le, hogy van egy kék csík kicsivel 60% felett és ki van fölé írva, hogy mennyi van felhasználva meg mennyi a szabad. Ha az insider progival nézem ami ugye nem gyári alkalmazás, akkor sem jobb a helyzet. Lehet, hogy volt erről szó valamelyik leírásban amit olvastam, de bocsánatot kérek, hogy nem tanultam meg mind a 6 topikot szóról szóra.
  Nem akartam vitát meg droidos összehasonlítást csak azt szerettem volna, hogy azok az emberek akik ezen cikkek alapján vásárolnának telefont az árnyoldalakról is kapjanak némi infót, ne csak a jó dolgokat lássák. Mert bizony van bőven az is ami nem jött le a legtöbb cikkből. A másik része meg az, hogy ez az ÉN véleményemet tükrözi mint WP8-as felhasználó és én nem a tömjénezős tábort erősítem a bosszantó hibák miatt. Harmadrészt meg a baromira nem felhasználóbarát (számomra!!!) kezelés miatt írkálok, hátha kapok némi segítséget, hogy hogyan is kellene működésre bírnom ezt a platformot. pl.: Hogyan lehet mondjuk kitenni kis csempékre a főbb működéshez kellő dolgokat? Ha ki szeretném tenni wifit, repülőgépes módot, adatkapcsolatot … akkor mit kell nyomnom? Ugye ha van valami program akkor azon hosszan nyomva feljön a lehetőség, hogy “kitűzés a kezdő képernyőre” De a beállításokban levő menüpontoknál nem jön elő. Tudom, hogy valahogy meg lehet oldani, de más platformon ezek a dolgok adják magukat. Itt valahogy csak bosszantanak. Egy egyszerű dolog és mégsem.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Van tárterüet meg tárterület ellenőrzés nevű meünpont a beállításoban. Az előbbi gyári, aminek van részletes nézete, de nem listáz a másik pedig Nokiás aminek szintén van részletes nézete,pont úgy listázza ahogy kérnéd. http://goo.gl/SktslU Itt már csak az a kérdés, hogy neked miért nem ilyen. GRD3+Black a rendszered? Mert ha nem akkor igazak az állításaid, de csak egy korábbi Windows Phone 8 frissítésre. Amúgy az akkumulátor appal kirakhatod a gyorsbeállításokat, valószinűleg azért nem tudod mert nem is lehet natívan.

   Én nem azt mondom, hogy kívülről kell tudni a cikket, de ez az adott termékről folytatott vitában kicsit csúsztatást, vagy felhasználói hiányosságot tükröz.

   Tetszik (0)
 12. Profile photo of Rozmika

  Bocs még annyi, hogy ha rábökök a csíkra akkor írja, hogy játékok+alkalmazások ennyi, zenék+videók meg annyi, de azt nem tudom, hogy most akkor melyik játék, alkalmazás, zene video… mennyit is foglal? Az az általad linkelt kép nálam nem jött be ott ahol elvileg szerintem kellett volna. De igen, olyanra gondoltam.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Rozmika

  Az extrák+infó-ban azt írja szép pirossal, hogy Lumia Black. Application Version 3.6.2.3 Build Creation Date 2013.12.16. Ha rákeresek a frissítésre, akkor azt mondja, hogy ez a legfrissebb. Névjegyben az oprendszer verzióra ezt írja:8.0.10517.150 De tényleg megtaláltam a tárterület ellenőrzést és ott már írta az infókat (köszönöm a felhomályosítást). Na de pont erről beszéltem. Mi a retekért van 2 külön menüpont egymástól 5 kilométerre a menüben aminek szinte ugyan az lenne a funkciója? Miért nincs kiemelve az a kis csík, hogyha rábökök akkor ott további infó nyílik meg? Agyrém ez a menü! Akkumulátor app az melyik menü alrészének a rejtett kis opciója? Már lassan több mint egy éve nyúzom ezt a telót és még most sem tudok kiigazodni rajta. Na ezért gyűlölöm főleg. Anno a nokiának volt a legpéldásabb menürendszere. 10 perc után szinte bárki átlátta és tudta használni. (jó az nem volt ‘okos’ telefon, de akkor is)
  De most egy-két dolgot kiemeltél amiben nem volt igazam vagy csak részben mert eddig ilyen nem volt, a frissítés óta meg átsiklottam a dolgon. De azért mondjuk a zenék közül még ott sem jön fel, hogy melyik zene, film mennyit foglal. Lehet, hogy ezt is el lehet érni egy harmadik menüpont 28. opciójával…. Mondjuk megnéztem a térképek által elfoglalt helyet. Azt írja, hogy Mo. 147,8MB, UK 297,9 MB és ez neki összesen 520 MB. 74,3 MB meg úszik valahol???? Nem tűnik túl megbízhatónak….

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Rozmika

  Köszi, letöltöttem. Bár annyit nem terveztem, hogy ekkora méret indokolt legyen (fél Mo). Meg ezeket elvileg az ideiglenes fájloknál illene tartani. POI-nak is soknak tűnik, de azok elvileg a térkép részei szoktak lenni. Na mindegy csak érdekességek megemlítettem.

  Tetszik (1)
 15. Profile photo of Jimbo bácsi

  Valaki mintha a céges tanúsítványait szerette volna használni a Lumián. Nos, szétnéztem a beállításokban, és találtam egy tanúsítványos cuccot, meg lehet nézni hogy mit tud, én nem foglalkoztam vele…
  https://www.dropbox.com/s/6hvvc39ggnqppoy/wp_ss_20140325_0001.png
  L820

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Rozmika

   Az is én voltam. Sajnos a certet nem tudja kezelni. Addig jutottam, hogy certet úgy tudok telepíteni, hogy elküldöm mail-ba (persze, tök logikus ez a WP) és onnan telepítem. De mikor be akarok jelentkezni a céges környezetbe és kellene a cert akkor csak az előre telepített certek közül tudok választani, amit a céges környezet nem igazán ismer. A telepített certem nem tudom hol van, eltűnt a nagy sötét dobozban valahol. Megnéztem amit linkeltél, de nem sikerült működésre bírnom, de azért még majd játszadozok vele….

   Tetszik (0)
 16. Profile photo of NagyKaroly88

  Mindenkinek melegen ajánlom az újonnan megjelent Nokia Lumia 630-ast, a két SIM kártyásat. Nagyon jó telefon, jó árral, az új szuper operációs rendszerrel, a Windows Phone 8.1-gyel 🙂

  http://www.nokia.com/hu-hu/keszulekek/keszulek/lumia630-dual-sim/

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Joci

  Üdv Mindenkinek!
  Kérdésem a következő:
  A windows gombok rezgésének kikapcsolását nem ajánlja fel a telefon mi a teendő?
  Segítségeteket előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Ferrari458

  Sziasztok!
  Kinéztem magamnak ezt a Nokia Lumia 520-as telefont. Kérdésem az lenne hogy hosszabb távon mennyire megbízható? Több mint egy éves ez a modell. Eddig egy Sony (Ericsson) Xperia Neo-m volt/van. 2 hónapja lassan hogy halott! Az akku nem töltődik fel. Elvittem GSM szervizbe, ott mondták hogy USB (töltő) csatlakozót kell cserélni,mert gyakori használat mellett elromlik. Ki is cserélte a gyerek 4 000 Ft-ért (pár száz Ft-os alkatrészt). Örültem mint majom a …,hogy nem kell egy 90 000 Ft-ért vásárolt telefont két és fél év után eldobni. Otthon boldogan teszem a töltőre hogy végre működik. De nem így lett! Vissza vittem hogy a hiba a csere után is megmaradt! A szervizes tovább folytatta a hiba keresést. Csinált szoftver frissítést is (előzőleg én is meg tettem szerviz előtt,hátha alapon..),de több nap után is semmi találta a hiba okát! Feladta a szervizes,és mondta hogy nem tudja mi a hibája és vissza adja a 4 000 Ft-ot. Az akku hibátlan,mert egy másik telefonnal feltöltötték,de az enyém nem töltötte!
  Így a polcon csücsűl,mert gyári Sony szervizbe nem viszem,mert nem garanciás már és a költségek árából lehet vehetek egy újat (Lumia 520). Több szerízbe is vittem,és mindegyikben azt mondták hogy nem éri meg javíttatni,vigyem gyári szervizbe,lehet alaplapos stb-stb.
  Most a régi Nokia E51-et,a Neo elődjét használom,ami kicsit kopott és elavult,de még működik.
  Ezzel arra a kérdésemre akartam kitérni,hogy mennyire tartós ez a telefon? Igaz a mondás,hogy olcsó húsnak híg a leve? Tesztekben az árához és adottságaihoz képest általában jókat írnak,de mint minden ami új az még gyors,és hibátlan. Mi a helyzet több hónap használat után? Akkor is marad a stabil működés,idegesítő lassulás és fagyások nélkül? A barátnőm Sony Xperia U-ja 1 év után már olyan szinten van,hogy van amikor csörög a telefon és nem tudja fogadni a hívást mert a kijelző nem reagál semmire,iszonyat lassú és melegszik. Ez itt,az új Nokia-Windows Phone vonalon is előfordul(hat)? Vagy nyugodjunk bele a “tervezett elavulás” intézményébe,és fogadjuk el hogy 1-2 évente új készüléket kell venni,mert ennyi időre tervezték…?
  Lehet hogy kicsit fura lett ez a hozzászólás,rengeteg kérdéssel ami mások szerint baromság,de kíváncsi lennék a több hónapos,vagy akár éves Lumia tulajok véleményére. Nem merek a fent említett gondok miatt drágább telefonba bele fektetni,mert úgy is a süllyesztőbe végzi,csak kérdés költői:előbb,vagy utóbb…?
  A válaszotokat előre is Köszönöm!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nameless

   Szia!

   Félév után azt mondhatom, nekem teljesen bevált, ugyan olyan mint újkorában. Sőt még jobb is lett. Sok belőle a problémás kijelzős, az enyém is az volt egy hangyányit de megjavult magától. Sajnos elég nagy a hiba aránya a 2013 karácsony utáni telefonoknak, de ha sikerül kifogni egy igazi Nokia TELEFON. Nem fagy, nem dobálja a térerőt, rendesen hallanak, rendesen hallok, elérnek. Egyedül arra kell figyelni, hogy néha újra kell indítani. Nálam és barátnőmnél kb hetente, de szerintem teljesen elviselhető ez az arány.

   Az akku nálam 20 órát, barátnőmnél kb 36 órát megy el egy feltöltéssel.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Ferrari458

    Köszönöm a választ! Épp most ismerkedek vele,telefonról írok. Eddig nagyon jó minden. Majdnem… Gmail-én van minden telefonszámon. Eddig nem sikerült onnan az adatokat szinkronizálni. Gond lehet a Google két lépcsős azonosítása? SMS-ben küld egy 6 jegyű kódot,és azzal enged tovább a levelekhez a webes felületen.

    Tetszik (0)
 19. Profile photo of Ferrari458

  Közben sikerült orvosolni a hibát. A kétlépcsős azonosítás volt a gond. Az újraindítás “kényszere” bennem maradt az androidból. Naponta kétszer kapcsolom ki-be,holott tudom hogy felesleges ezen a platformon. Eddig semmilyen hibát sem vettem észre,működik hiba nélkül. Köszi az infót!

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Ferrari458

  Valaki tudja hogy mikor érkezik Lumia 520-ra Telekom 8.1 frissítés?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez